IP: 81.210.3.* 14.09.10, 08:10
Nie wiem gdzie napisać, a tu jest największy ruch ;)
Dostałam dzisiaj mandat od straży miejskiej (100zł) za przechodzenie na czerwonym świetle. Co się stanie jak nie zapłacę w tym terminie 7 dni, albo w ogóle? Tak mi się trochę nie uśmiecha ;| Wiem tylko jakie mogą być konsekwencje jak się ma umowę o pracę na przykład, że mogą potrącać z pensji albo coś. Ale jak ja pracuję na zlecenie?
Obserwuj wątek
    • urzednik.ilawa Re: Mandat 14.09.10, 08:53
      Gość portalu: princessofbabylon napisał(a):

> Nie wiem gdzie napisać, a tu jest największy ruch ;)
      > Dostałam dzisiaj mandat od straży miejskiej (100zł) za przechodzenie na czerwon
      > ym świetle. Co się stanie jak nie zapłacę w tym terminie 7 dni, albo w ogóle? T
      > ak mi się trochę nie uśmiecha ;| Wiem tylko jakie mogą być konsekwencje jak się
      > ma umowę o pracę na przykład, że mogą potrącać z pensji albo coś. Ale jak ja p
      > racuję na zlecenie?

komornik - wcześniej czy później
      lepiej zapłacić
      można wpłacić np 10 zł w ciągu 7 dni, potem następne 10 itd, aż się uzbiera cała stówka ;)
      czyli mandacik ratalny :)
      • Gość: princessofbabylon Re: Mandat IP: 81.210.3.* 14.09.10, 09:15
        Naprawdę aż w takich ratach można spłacać? To bym prawie nie odczuła. A tak od razu stówę by trzeba było ... ;(
        Nie znam się, doświadczenia nie mam, mój drugi mandat dopiero ;)
        • urzednik.ilawa Re: Mandat 14.09.10, 09:30
          Gość portalu: princessofbabylon napisał(a):

> Naprawdę aż w takich ratach można spłacać? To bym prawie nie odczuła. A tak od
          > razu stówę by trzeba było ... ;(
          > Nie znam się, doświadczenia nie mam, mój drugi mandat dopiero ;)

Teoretycznie nie wolno ;)
          ale praktycznie - żaden sąd się nie przyczepi, bo przecież dobra wola ze strony ukartanego była, a ze nie można było od razu 100 zł - cóż.... lepiej po trochu i spłacić, niż wcale ;)
          tylko wszystkie potwierdzenia wpłat trzeba trzymać przez kilka lat, jakby się ktoś przyczepił
          • Gość: princessofbabylon Re: Mandat IP: 81.210.3.* 14.09.10, 09:54
            urzednik.ilawa napisał:
            >
            > Teoretycznie nie wolno ;)

No nie będę tego spłacać po 5 zł, ale nie chcę od razu 100 za bardzo ;<
            Przelewy przez net będę robić, jakby się doczepili, to im historię przelewów wydrukuję ;)
      • wei.wu.wei Re: Mandat 14.09.10, 09:39
        Po co komornik? Jak będzie nadpłata to US ściągnie.
        • urzednik.ilawa Re: Mandat 14.09.10, 09:48
          wei.wu.wei napisał:

> Po co komornik? Jak będzie nadpłata to US ściągnie.

a czemu miała by być nadpłata ?
          • wei.wu.wei Re: Mandat 14.09.10, 10:06
            Bo są ulgi podatkowe różne. Z naliczaniem przez pracodawcę też jest różnie - ja jeszcze nigdy nie miałem tak, by wyszło na zero.
            • urzednik.ilawa Re: Mandat 14.09.10, 10:22
              wei.wu.wei napisał:

> Bo są ulgi podatkowe różne. Z naliczaniem przez pracodawcę też jest różnie - ja
              > jeszcze nigdy nie miałem tak, by wyszło na zero.

ulgi od mandatów? :)
              • wei.wu.wei Re: Mandat 14.09.10, 10:31
                Nadpłata podatku jak będzie to US ściągnie kwotę mandatu.
                • urzednik.ilawa Re: Mandat 14.09.10, 10:39
                  wei.wu.wei napisał:

> Nadpłata podatku jak będzie to US ściągnie kwotę mandatu.

aaaaaaaaaaaaaaa
                  i teraz wszystko jasne :)
                  • wei.wu.wei Re: Mandat 14.09.10, 10:48
                    A wcale nie. Bo doczytałem, że nawet czekał na rozliczenie nie będzie:

3. Płatność w przypadku otrzymania z urzędu skarbowego pisma zawiadamiającego o toczącym się postępowaniu egzekucyjnym.
                    W takim wypadku płatności należy dokonywać na wskazane w piśmie konto bankowe tzn. konto urzędu skarbowego w wysokości podanej w piśmie tzn. wraz z kosztami postępowania egzekucyjnego.
                    • Gość: pegaz Re: Mandat IP: *.ip.jarsat.pl 17.09.10, 15:30
                      A ja nie czytałem, tylko sam sprawdziłem. Również mi się "zapomniało" zapłacić mandatu i po kilku miesiącach dostałem wezwanie do US, żeby zapłacić. Oczyście odpowiednio groźnie to wyglądało, ale jakoś nie było problemu. Koszty postępowania to było kilka-kilkanaście pln, nie pamiętam dokładnie.
    • Gość: ;) Re: Mandat IP: *.cable.smsnet.pl 14.09.10, 11:32
      U mnie trzy czwarte starych mandatów się przedawniły. Od przewoźnika z kolei, na kilka kar w ostatniej dekadzie, przyszło tylko jedno zawiadomienie z prośbą o polubowne jej spłacenie i to bez żadnych odsetek:))
      • Gość: lola.lola Re: Mandat IP: *.net.stream.pl 14.09.10, 17:36
        Od mandatów odsetek się na nalicza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka