Dodaj do ulubionych

Mistrzyni oszczędności!

13.12.10, 11:43
Jestem nią od wczoraj :D
Przeglądałam bieliźniarkę mojego dziecka, okazało się, że prawie wszystkie grube rajstopy mają 1 dziurę na dużym palcu. I już już miałam je wyrzucić, kiedy wpadłam na geniaaalny w swej prostocie pomysł zaszycia ich własnoręcznie igłą i nitką. Obskoczyłam 15 dziur, czym zaoszczędziłam jakieś 250 PLN. To lecę po kremik matiska.
Proszę o gromkie brava!
Obserwuj wątek
    • drzejms-buond Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 11:46
      https://www.kaiser-theater.ch/media/DIR_123/DIR_7101/Applaus.gif

:-D))

jakby już nie dało rady bardziej zacerować pamiętaj, że dół można urżnąć ,żeby rajstopki udawały kalesonki
      ;]

• mnop2 Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 11:52
        dziękuję! :D

a ponieważ jestem Mistrzynią Oszczędności, jestem bardzo akuratna i wezmę sobie do serduszka Twoją cenną radę.

<Mistrzynie chyba muszą tak zdrabniać>
        • Gość: kalka Re: Mistrzyni oszczędności! IP: *.range86-135.btcentralplus.com 13.12.10, 12:04
          to sie nazywa cerowanie.
          tez mysle, ze robotki reczne ucza. nie tylko oszczednosci.

a kalosenki to chyba raczej i nie owijajac w welne-barchanowe.
      • mnop2 Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 17:45
        a te panie to jest miszczostwo :DDDDDDD
        • princessofbabylon Re: Mistrzyni oszczędności! 14.12.10, 23:04
          No właśnie też się z tego śmieję ;D
      • samekpepys Re: Mistrzyni oszczędności! 21.01.11, 17:00
        no to można urżnąć dół i góra za kalesonki,
        albo dół (jeśli dziura w górze) - za skarpetki
        albo jeśli dziura w dole i w górze - wyciąć boki i używać jako zapasowych pasków na dresy
        albo jeśli dziura w dole górze i z boku - używać zamiast abażura na lampę (swoją drogą "abażur" do zajeb..szcze słowo).
        a jeżeli zostanie tylko przód - to wyciąć kolanka i sprzedawać biskupom na czapeczki (jak one się nazywają takie małe na czubku głowy?)
        a jeżeli wydziurzy się wszystko, za wyjątkiem gumki w pasie - to utwardzić klejem minutką i dawać młodszej progeniturze jako hula-hop.

to dopiero będą oszczędności!!! :)
        • zmija_w_niebieskim Re: Mistrzyni oszczędności! 21.01.11, 22:37
          > a jeżeli zostanie tylko przód - to wyciąć kolanka i sprzedawać biskupom na czap
          > eczki (jak one się nazywają takie małe na czubku głowy?)

Piuski. Nie mylić z jarmułkami.
    • babazzamiedzy Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 12:14
      Ty? "Mistrzynią oszczędności"???? .A na cholerę progeniturze 15 par rajstop??? Toć przecież czysta rozrzutość.
      Przy tej ilości rajstop to trójka by się wychowała.
      Bo z dziećmi to jest tak. Jak pierwsze dziecko połknie 5 zł to rodzice głupieją - biegają po lekarzach i takie tam..., gdy drugie połknie 5 zł - spokojnie sprawdzają czy już wydaliło.
      Gdy przydarzy się to trzeciemu - potrącają gó...arzowi z kieszkonkowego.
      • drzejms-buond Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 12:32
        no jak po co 15? dla każdego dzieciaka po jednym!
        ;]

• drzejms-buond Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 12:33
          ehmmm.. "po jednym"
          po jednym rajstopku? kalesonku?
          ja nie wiem co autor chciał powiedzieć ale na pewno było to to coś mądrego...
        • Gość: ;) Re: Mistrzyni oszczędności! IP: *.cable.smsnet.pl 13.12.10, 13:29
          drzejms-buond napisał:

> no jak po co 15? dla każdego dzieciaka po jednym!

Nie miałaby czasu na forum, toć łona sama dziecina jeszcze.
          • aaricia_szalona Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 17:41
            Zmruż, na kalesonki (w mym domu rodzinnym funkcjonuje nazwa "kalesraki":D) już najwyższy czas. Jeszcze Ci co zamarznie i łodleci ;P
            • mnop2 Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 17:44
              i zapytaj, czy czapkę nasza ;)
              • Gość: ;) Re: Miszczyni oszczendności! IP: *.cable.smsnet.pl 13.12.10, 19:40
                Za kalisraczki robiły u mnie bermudy, przy -20 pomyślę o ineksach;) Myckę naszam, ale nie leninówkę, bo uszki na chołodzie odpadziajom. Taka troska (t)o klejnot, znaczy skarb, Aaricio:)))

Ino się szmarujom kryjmami i maźidłami gładkością wodząc zmysły na pokuszenie.
      • mnop2 Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 17:37
        Och... zawstydziłaś mię. Sama nie wiem skąd ich się tyle nalazło. Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że dziecko me drze wszystko na potęgę!
        I przecie rajstopki muszą pasować do spódniczki. I do tornistra. Myślisz, że bessęsó cerowałam? Mogłam wywalić, zostawić 2 pary, jedna się suszy, druga w naszaniu? :D Ale wtedy nie byłoby satysfakszyn z szycia :)
    • Gość: ;) Re: Mistrzyni oszczędności! IP: *.cable.smsnet.pl 13.12.10, 12:41
      https://trcs.wikispaces.com/file/view/Lenin.gif/31345453/Lenin.gif

Mantis? To by pasowało. No ale gratulujemy, gratulujemy walki z kapitalistyczną hydrą!
      Mnie rajtek nikt nie kupuje, a po du.. girach ciągnie ;P

--
      Stylistyka zmienna, acz rozpoznawalna;)
      • mnop2 Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 17:42
        już som moje som! pieszczoszki moje! :)

www.matis.pl/product/delicate/delicate.html
        • wilowka Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 19:31
          A może Mu (dziecku teMU) paznokietki przyszlifuj ? Dżeć rajt nie będzie. ;)
    • Gość: ari Re: Mistrzyni oszczędności! IP: 81.219.162.* 13.12.10, 23:45
      Zmartwię cię, albowiem przećwiczyłam to.
      Dziecię założy 2x i zrobią się dziury tuż obok przeszycia.
      Zwróć kremik.
      • misiania Re: Mistrzyni oszczędności! 13.12.10, 23:54
        nie trza zszywać, trza cerować - to inna technika jest :)))
        • Gość: ari Re: Mistrzyni oszczędności! IP: 81.219.162.* 14.12.10, 00:21
          No ale mistrzyni właśnie szyła. W dzisiejszych czasach nikt nie ma tyle cierpliwości, żeby zacerować więcej niż jedną dziurę. I jeszcze wcześniej trzeba by iść na przyuczenie do babci.
      • Gość: kalka Re: Mistrzyni oszczędności! IP: *.range86-184.btcentralplus.com 13.12.10, 23:54
        no to nie pozostaje nic innego jak ciagle latanie
        • voxave Re: Mistrzyni oszczędności! 14.12.10, 05:29
          obcinaj regularnie dziecku pazury u stóp niegdy nie bedzie dziur
    • havena Re: Mistrzyni oszczędności! 14.12.10, 10:28
      Skoro pojawila sie dziura, rajtuzy sa za male :) Wypada kupic wiekszy rozmiar. Czyli raczej brak oszczednosci...
    • mnop2 Re: Mistrzyni oszczędności! 14.12.10, 17:14
      Przeczytałam cenne wskazóweczki dla oszczędności rozwijania, za wszystkie z całego brzuszka dziękuję,
      ale
      WTF is cerowanie? To nie to co ja zrobiłam na okrętkę w try miga? Cerowanie to chyba to dzierganie na szklance, czy cuś...

:)
      • Gość: ;) Re: Mistrzyni oszczędności! IP: *.cable.smsnet.pl 14.12.10, 18:31
        Cycuś :D :D :D
      • Gość: ari Re: Mistrzyni oszczędności! IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.10, 20:51
        Na grzybku:)
        • mnop2 Re: Mistrzyni oszczędności! 14.12.10, 22:41

Gość: ;) Cycuś :D :D :D

Gość: ari Na grzybku:)

hmm
          • Gość: ;) Re: Mistrzyni oszczędności! IP: *.cable.smsnet.pl 14.12.10, 22:57
            Niechaj te nieczyste myśli odstąpią od umysłu i duszy tej niewiasty, albowiem wrota do krainy wieczności jeszcze się przed nią nie zawarły. To chyba dobrze, że są dwie opcje? Sztrykować na drucie z jakimś grzybkiem to zdecydowanie nie dla mnie ;)
      • misiania Re: Mistrzyni oszczędności! 14.12.10, 23:54
        Yhy, nie na okrętkę, jeno jakbyś tkała. tkaninę tkała. swoją ścieżką jak się człowiek nastawi psychicznie, to całkiem fajowa zabawa mogłaby być... (dodaję to nieco niepewnie, bo komu by się chciało dziubać takie cóś)
    • Gość: fomica Re: Mistrzyni oszczędności! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 22:05
      Ja mam dużo takich dziurawych rajstop w szufladzie. Z oszczędności ich nie wyrzucam, ale jeszcze nie dojrzałam do ich zeszycia. Twój post zawstydził mnie.
      PS. Mój mąż ma prawie same dziurawe majtki :( Panowie, czy wam tez tak się drą majtki?
      • Gość: pierniczek Re: Mistrzyni oszczędności! IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 09:32
        A na koniec, kiedy nie pomogą już grzybki i pierogi (cerowanie na grzybku, zszywanie na pieroga), śmiało podwiązuj starymi rajstopkami pomidory i inne warzywka - a to dopiero oszczędność! ;)
        • mnop2 Re: Mistrzyni oszczędności! 15.12.10, 15:02
          Gość portalu: pierniczek napisał(a):

podwiązuj starymi rajstopkami pomidory i inne warzywk
          > a - a to dopiero oszczędność! ;)

a łodygi na kompost, a kompost na bimber :)
          czy jakoś tak
      • thorgal_aegirsson Re: Mistrzyni oszczędności! 21.01.11, 21:22
        Panowie, czy wam tez tak się drą majtki?

Przecież ze kevlaru nie są, no nie? ;)
    • kikimora78 jak cerowac - filmik 15.12.10, 10:24
      bardzo prosze:
      www.mporady.pl/jak-cerowac.html
      • bokertov1947 Re: jak cerowac - filmik 15.12.10, 12:31
        Ja nie specyjal od cerowania - ale tez wiem, jak oszczedzac.
        W dobie elastycznych tub (nie mylic z jutub),produktow z nich wyciskanych – jak wszelakich kremow. czy chociazby pasty do zebow – nie mozna wycisnac do konca. Duzo zostaje w srodku, I laduje w smieciach.
        A tu …szukac nalezy ukrytego potencjalu rezerw….jak mawiali towarzysze ekonomisci za czasow “dobrobytu” socjalistycznego.
        Gdy sila nie mozna juz wypchac nic z tuby – biore nozyczki i ciach, ciach, przecinam tube mniej wiecej w polowie jej wysokosci. A tam cala masa kremu czy pasty. No to, szczotka do zebow wybieram tyle ile trzeba na jedno mycie zebow, a kawalkiem odcietym z gory zamykam tube. Przy kremie wystarczy palec.
        Ta metoda nie mozna coprawda zaoszczedzic na nowego Porscha – ale na SLK – czemu nie.
        A wiec, kto dostanie medal mistrza oszczednosci??
        Pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: jak cerowac - filmik IP: *.telpol.net.pl 15.12.10, 12:36
          Co to jest SLK ?
          • dzidzia_bojowa SLK 15.12.10, 13:00
            https://the-car-club.co.uk/Images/Pictures/Mercedes-SLK-600.jpg

SLK to takie oto cudeńko:)
            • bokertov1947 Re: SLK 15.12.10, 13:11
              Dziekuje Dzidzia za szybka reakcje.

Pozdrawiam
      • mnop2 Re: jak cerowac - filmik 15.12.10, 15:00
        Fajny grzybek :)
        • Gość: ;) Re: jak cerowac - filmik IP: *.cable.smsnet.pl 15.12.10, 17:42
          Pewnie maślak.
      • bypek Re: jak cerowac - filmik 15.12.10, 20:50
        Filmik ma zadatki na hit internetu: patrzyłam z zapartym tchem. Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać, że mam dziś od rana gorączkę i kaszląc już wypluwam płuca.
        • Gość: gosc Re: jak cerowac - filmik IP: *.telpol.net.pl 16.12.10, 09:47
          To jedyne usprawiedliwienie a autorka żałosna.
          • babazzamiedzy Re: jak cerowac - filmik 16.12.10, 09:53
            Gościu, jak będziesz taki wredny dla ludzi, bo Mikołaj rózgę Ci da pod choinkę.
            • Gość: gosc Re: jak cerowac - filmik IP: *.telpol.net.pl 16.12.10, 09:56
              Rozumiem, ze to fh, ale żeby chwalić się swoją niezaradnością?
              • Gość: kalka Re: jak cerowac filmik IP: *.range86-161.btcentralplus.com 16.12.10, 10:56
                o ile wiem to filmik sie ceruje kadrem z innego filmiku.
                a na FH to dowcipem. wiec autorka, calkiem a' propos, sie sie chwali.
                poniewaz takze a' propos wlasnej dziury, to ceruje calkiem logicznie- jezykiem.
                bo w walce o oszczednosc paluszkow (rybnych)
                salmonowa maniera dzieli: jednych na mikrych, a innych na mleczy(miecze)
                nie da sie ukryc, ze dziury w tej walce z przylbicami-przegraja.

ps
                z tego miejsca i bardzo serdecznie chcialam pozdrowic wieletubisia i jego torebke.

yours sincerly.
                kaja

• Gość: evil Re: jak cerowac filmik IP: *.net 16.12.10, 12:08
                  nie wiem co za szpryce wciagasz, ale to musi mocny towar byc. ale jazzda:)
                  • Gość: kalka Re: jak cerowac filmik IP: *.range86-161.btcentralplus.com 16.12.10, 13:02
                    no coz,
                    wystarczy byc.
                    :)
                    • tym_samym Re: jak z dwóch złych rajtek.. 21.01.11, 13:15
                      jak z dwóch złych rajtek, zrobić jedne dobre, instrukcja:)
                      www.youtube.com/watch?v=jKUvIkItHLU&feature=channel
                      • mnop2 Re: jak z dwóch złych rajtek.. 22.01.11, 12:06
                        tre fasil!

zaoszczędziłam jeszcze na wizycie dooshpasterskiej :)
                        • Gość: amatorska_kobitka Re: jak z dwóch złych rajtek.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 14:32
                          Wylansować modę na rajtki z nogawkami w różnych kolorach. Porwać za sobą tłumy.
                          W ten sposób stajemy się nie tylko mistrzyniami oszczędności, lecz również trendseterkami i Gazelami Biznesu. :)

• pluskotka Mistrzem oszczędzania... 25.01.11, 10:32
                            ...to jest mój brat. On ze 100zł, które dostawał na kolonie potrafił przywieźć całą kwotę i jeszcze pamiątki!
                            • Gość: ;) Re: Mistrzem oszczędzania... IP: *.cable.smsnet.pl 25.01.11, 20:46
                              Też tak miałem jako dzieciak, potrafiłem sobie odmawiać każdej słodyczy, byleby pamiątek było dużo i jakaś reszta po powrocie:)
                              • voxave Re: Mistrzem oszczędzania... 26.01.11, 11:39
                                wolałam wszystko wydac na słodycze bo w domu bieda była --a mama ciagle wbijała do głowy-------tyle twojego co sobie pojesz ,dziecko
                                nauczyła cerowac ,jak nie ma grzybka to na szklance
                              • mnop2 Re: Mistrzem oszczędzania... 26.01.11, 14:56
                                Jakie te ludzie różne są. Ja wydawalam wszystko w 2 dni. Do dzisiaj moi rodzice trzymają zestaw pocztówek od córki z kolonii: Kochana Mamo i Kochany Tato! Czuję się dobrze, przyslijcie mi chociaż 500 (w starych złotówkach, mujborze!), bo zostalo mi tylko 200. Do dzisiaj się ze mnie śmieją... ;/
                                • Gość: ;) Re: Mistrzem oszczędzania... IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.11, 16:54
                                  ^_^ Kochane pieniążki przyślijcie rodzice, standard. Z wiekiem człek zachowuje jakiś balans między skrajnościami. Albo i nie:))
                                  • mnop2 Re: Mistrzem oszczędzania... 26.01.11, 17:23
                                    Gość portalu: ;) napisał(a):

> ^_^ Kochane pieniążki przyślijcie rodzice, standard. Z wiekiem człek zachowuje
                                    > jakiś balans między skrajnościami. Albo i nie:))
                                    Z wiekiem człowiek staje się rozumny
                                    Z wiekiem człowiek do trumny
                                    wielki połeta M.M.
    • alexon19 Re: Mistrzyni oszczędności! 26.01.11, 16:31
      Pytanie to ile tych rajstop było jeśli dwie pary to faktycznie warto cerować :)
      • mnop2 Re: Mistrzyni oszczędności! 26.01.11, 17:22
        Kalesonie, czytaj Waść ze zrozumieniem.
    • taju5 Re: Mistrzyni oszczędności! 26.01.11, 20:21
      mnop2 napisała:

> Jestem nią od wczoraj :D
      > Przeglądałam bieliźniarkę mojego dziecka, okazało się, że prawie wszystkie grub
      > e rajstopy mają 1 dziurę na dużym palcu. I już już miałam je wyrzucić, kiedy wp
      > adłam na geniaaalny w swej prostocie pomysł zaszycia ich własnoręcznie igłą i n
      > itką. Obskoczyłam 15 dziur, czym zaoszczędziłam jakieś 250 PLN. To lecę po krem
      > ik matiska.
      > Proszę o gromkie brava!

O naprawdę kieszeń facet się cieszy.:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka