Gość: Nataliia IP: *.zmigrod.jarsat.pl 27.03.05, 09:59 Bardzo pilnie potrzebuję wiersz Mariana Załuckiego pt. "Mnie się nie wolno denerwować". Niestety ale nie mogę go nigdzie znaleść. Ma może ktoś z Was?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
groha Re: MARIAN ZAŁUCKI!!!! PILNE 28.03.05, 01:33 Cywilizacja - oto nasza zmora! Przez nią dziś cala Ludzkość chora - a jak co wytrawniejsi twierdzą hydraulicy, dziś nawet kran jak cieknie - to na tle nerwicy. Byłem u lekarza... Bardzo zdolny. Młody. Przepisał mi leczenie według świetnej metody: dużo zarabiać - mało pracować i absolutnie się nie denerwować! Szczególnie mi ostro pan doktor zabrania umierać za Ojczyznę... ze zdenerwowania. Widzicie - tak to w życiu: wpierw fantazja ułańska, różne groźne nałogi i niesforne żądze - a potem się człowiek leczy... Na koszt Państwa. Chociaż zachorował za własne pieniądze. I to jest właśnie jedna z naszych wielkich zdobyczy, że za to, co już cierpisz, nikt grosza nie liczy. Złotóweczka na tramwaj, złotóweczka na szatnię - i czego ci już nie wolno, to ci mówią bezpłatnie! A na co mógł sobie człowiek pozwolić za sanacji? Na nic... Na nędzną grypkę - i to bez komplikacji. Dziś zaś na najlepszą już go stać chorobę: za bezdurno ci zrobią morfologię i OB, za darmo ci prześwietlą klatkę i wątrobę, opukają, zbadają, przepiszą ci leki i masz biegi po zdrowie: z apteki do apteki. Słowem poziom lecznictwa byłby u nas wspaniały, gdyby t y l k o leczyli, zamiast prawić morały: a to "Nie pij!" a to"Nie pal!" a to "Dobrze się prowadź!" A najgorsze, że nie wolno mnie się denerwować! Mnie nie ma prawa cisnąć obuwie, mnie wszystko powinno cieszyć i smakować... I proszę śmiać się z tego, co tu mówię, bo mnie się nie wolno denerwować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: MARIAN ZAŁUCKI!!!! PILNE IP: *.zmigrod.jarsat.pl 28.03.05, 11:28 Jejku dzieki wielkie... :) Odpowiedz Link Zgłoś