Gość: kaktus IP: *.kom / *.kom-net.pl 20.08.05, 22:32 Moje dziecko napisało na dyktandzie "rzbik" - dlaczego? bo się na "ryś" wymienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: naiwna Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 12:15 :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt moja koleżanka 21.08.05, 12:25 kiedyśmy jeszcze młode były;)), tak w okolicach 3. klasy podstawówki, chciała się ze mną założyć o lody czekoladowe, że poprawnie pisze się "rzubr" - ot, takie miała widzimię litościwie zakładu nie przyjęłam (wiedziałam, że z góry bidna skazana jest na przegraną), czym pozbawiłam się przyjemności kosztowania lodów czeko atakie lody, to było coś! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WLO Re: moja koleżanka IP: 15.203.169.* 25.08.05, 07:34 Mój kolega na maturze napisał "liberóm veto" i żyje w dostatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: moja koleżanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 12:46 to jeszcze nic.U mnie na osiedlu jest ogłoszenie :mieszkanie 2-pokojowe na D Ł Ó G O wynajmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyfus Re: moja koleżanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:30 Raczej "rzyje" w dostaku Odpowiedz Link Zgłoś
katherinka Re: moje dziecko napisało 22.08.05, 14:14 Może troszkę nie na temat, ale tak mi sie przypomniało odnośnie "kwiatków" napisanych na dyktandach: znajoma opowiadała, jak to w II albo III klasie podstawówki napisała właśnie na dyktandzie "Tego dnia mocno grzało słonice" (a chodziło o "słońce"). Później zastanawialiśmy się, czy słonice lubią się wygrzewać, no i dlaczego słonice grzało, a słonie nie - toż to dyskryminacja...! -- "Aby oszukac kobiete, potrzebny byl waz, ale aby oszukac mezczyzne, wystarczyla kobieta." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 22:13 moje napisało sms-a " jestem z kolegom w kinie". Tłumaczył potem,że nie ma polskich literek i wydawało mu się,że lepiej zrozumiem "z kolegom" niż "z kolega" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torpeda napisane??!!:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 22:18 mialam problem - koles napisal tlumaczenie slowa look at - "pacz".. oniemialam na wiele chwil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kelyana Re: moje dziecko napisało IP: *.net133.okay.pl 24.08.05, 23:21 w pracy jednej z uczennic mojej mamy:) sirotki artystyczne, zamiast środki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: triii Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 00:20 ja, kiedys. [o ile dobrze pamietam] kóra, bo wymienia sie na kogut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty polonista Re: moje dziecko napisało IP: 193.109.212.* 25.08.05, 07:40 Głpcy głpcy głpcy ! Zachwycacie się gramatyką jakby to była świętość. A tak na prawdę język powinien być dla ludzi a nie ludzie dla języka. Są tacy ludzie, co nigdy nie nauczą się gramatyki, a wy uważacie jak znajdziecie jakiś błąd u kogoś za powód do śmiechu, zamiast pomyśleć by przerobić język na prostszy, przyjaźniejszy dal ludzi. Wiem, że dużo ludzi się ze mną nie zgadza ale ja tu widzę pustą „szlachecką” próżność. Odpowiedz Link Zgłoś
sweete do: anty polonista 25.08.05, 08:11 Jezyk jest nośnikiem naszej kultury i historii, a to my żyjemy dla niej, a nie ona dla nas... Sama jestem dysortografem i pisanie momentami sprawia mi problemy... A odrobina autoironii lub samokrytyki, kawałeczek dystansu do samego siebie, to jest to czego anty poloniście potrzeba bardziej niż uproszczenie zasad języka, gdzie niestety juz można mówić "pisze".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: do: anty polonista IP: *.magma-net.pl 25.08.05, 09:06 > Jezyk jest nośnikiem naszej kultury i historii, a to my żyjemy dla niej, a nie > ona dla nas... > A cóż to za pomysł?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 08:12 dokładnie tak, wystarczy tylko szybko się przyzwyczaić do wzrokowego odgadywania znaczenia słów, np: kóhaż :-):-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: moje dziecko napisało IP: *.enseeiht.fr / *.enseeiht.fr 25.08.05, 08:23 albo fshut ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka.gradowa Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 08:28 Gość portalu: gosc napisał(a): > albo fshut ;) hehe - ubiegłeś/aś mnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 ??? 25.08.05, 11:30 Poprawnie byłoby FZHUT!! Skandal!! Jak można zrobić błąd w slowie fzhut!! Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka.gradowa Re: dziecko napisało 25.08.05, 08:27 Gość portalu: piotr napisał(a): > wystarczy tylko szybko się przyzwyczaić do wzrokowego > odgadywania znaczenia słów, np: kóhaż :-):-) tak ?? no to przyzwyczajaj się: fshut (błąd autentyczny z lat 70-tych kiedy moja mama uczyła w podstawówce i taki kwiatek był w zeszycie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichote1 Re: moje dziecko napisało IP: 83.228.71.* 25.08.05, 09:34 Antypolonisto, mu tu smiejemy sie z ortografii, a nie gramatyki - to nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 09:45 Gość portalu: anty polonista napisał(a): > Głpcy głpcy głpcy ! > Zachwycacie się gramatyką jakby to była świętość. A tak na prawdę język > powinien być dla ludzi a nie ludzie dla języka. > Są tacy ludzie, co nigdy nie nauczą się gramatyki, a wy uważacie jak > znajdziecie jakiś błąd u kogoś za powód do śmiechu, zamiast pomyśleć by > przerobić język na prostszy, przyjaźniejszy dal ludzi. Wiem, że dużo ludzi się ze mną nie zgadza ale ja tu widzę pustą „szlachecką” próżność. Swoim postem potwierdzasz, że są ludzie, którzy nigdy nie nauczą się nie tylko gramatyki, ale i ortografii. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.yez Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 12:55 Gość portalu: anty polonista napisał(a): > Zachwycacie się gramatyką jakby to była świętość. A tak na prawdę język > powinien być dla ludzi a nie ludzie dla języka. > Są tacy ludzie, co nigdy nie nauczą się gramatyki, a wy uważacie jak > znajdziecie jakiś błąd u kogoś za powód do śmiechu, zamiast pomyśleć by > przerobić język na prostszy, przyjaźniejszy dal ludzi. Wiem, że dużo ludzi się > ze mną nie zgadza ale ja tu widzę pustą „szlachecką” próżność. Ja się z tobą zgadzam. Tylko nie na tą "szlachecką próżność". Owszem, język powinien być dla ludzi. W tym kierunku on sam ewoluuje. I to jest dobre. Ale oprócz tego muszą być jakieś reguły. Bo inaczej wyewoluuje tak bardzo, że ludzie przestaną się rozumieć. Dlaczego? Bo niektóre słowa bardzo szybko zmieniają całkowicie znaczenie. Dlatego słowniki, jako ostateczny autorytet, istnieć powinny. Podobnie jak reguły gramatyczne. Dla przykładu: słowo "muza" dla wielu młodych ludzi znaczy dziś tyle, co "muzyka". Zaczyna być nawet używane oficjalnie w mediach. A przecież ten wyraz ma zupełnie inne znaczenie! Jeśli ktoś będzie miał na myśli muzy greckie, to jak ma to powiedzieć? "Odpowiednie dać rzeczy - słowo", mawiał poeta. Odpowiednie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty polonista Re: moje dziecko napisało IP: 193.109.212.* 25.08.05, 14:09 >Głpcy głpcy głpcy ! >Zachwycacie się gramatyką jakby to była świętość. A tak na prawdę język >powinien być dla ludzi a nie ludzie dla języka. >Są tacy ludzie, co nigdy nie nauczą się gramatyki, a wy uważacie jak >znajdziecie jakiś błąd u kogoś za powód do śmiechu, zamiast pomyśleć by >przerobić język na prostszy, przyjaźniejszy dal ludzi. Wiem, że dużo ludzi się >ze mną nie zgadza ale ja tu widzę pustą „szlachecką” próżność. Przerobić to miało znaczyć: uczyć ludzi czytać po staremu, (aby zachować ciągłość z naszą wcześniejszą literaturą) a z kolei pisać bez „ó”, „ż” „ch”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torpeda Re: do antypolonisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:37 mylisz pojecia. ktos kto nie zna zasad gramatyki i poprawnej pisowni nie pcha sie do liceum. moj przyklad z takowego pochodzil. takie sa zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: moje dziecko napisało IP: *.acn.waw.pl 25.08.05, 08:38 U mnie w technikum (ukończyłam je 5 lat temu) nauczycielka opowiadała o kartkówce z matematyki na której na pytanie o ilość boków i kątów w trójkącie ktoś napisał "trójkąt jak sama nazwa wskazuje ma 2 boki i 4 kąty" :):):):):):) Pozdro N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej Re: moje dziecko napisało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 08:53 Moje małe dziecko w wieku 5 lat napisało mi na Andrzejki wróżbę : BENDZIESŻ SZCZĘSLIWA, dodam jeszcze, że wszystkie s są napisane odwrotnie. Moje starsze dziecko na eliminacjach do konkursu ortograficznego w kl. 2 napisało "wierza", motywacja: od wiara, bo wierzę, że "wieża" pisze się przez rz! Dziś mu się trochę jego wiara wyprostowała, przynajmniej w stosunku do wyrazu "wieża". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: moje dziecko napisało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 09:03 Mój syn wymyślił, że kura pisze się przez "ó", bo przecież wymienia się na kogut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:24 Stary numer. Gdybyście chcieli wiedzieć pisze się kóra, bo się wymienia na kokoszka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Re: moje dziecko napisało IP: 80.55.156.* 25.08.05, 10:31 Uczeń na lekcji matematyki napisał temat ze słuchu (chociaż był na tablicy): Potwierdzenie Pita Gorasa, zamiast, oczywiście, Twierdzenie Pitagorasa. Odpowiedz Link Zgłoś
asik1972 Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 10:42 Nie powinno się ujawniac korespondencji, ale tam.......... Oto kilka ostatnich wiadomosci od mojej siostrzenicy: "cześć musze jecheć w ten piontek nad morze na 3 dni więc mam prożbę jak już chcećie jechać to za tydzień pliz" "chyba jaszcze niewiem i chyba zostane z babciom" "jeszcze nic niewiem napisze wieczorem gdy już będzie wiadomo mam nadzieje rze dziadek jeszcze nie kupił biletuw bo niechce jechać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: moje dziecko napisało IP: 195.205.24.* 25.08.05, 10:35 Sympatyczne :) ale mogło napisać np: fzhut -mając na myśli poranne słoneczko Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 11:23 to jeszcze zacytuję z wypracowania (wczesne lata 70-te) "Winietu, mjał uk sdrzały i tą machawkie" - powaliło mnie zapamiętałam do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidal Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 12:55 Było to może w II, a może w III klasie liceum. Po oddaniu wypracowań zwyczajem było wypisywanie na tablicy wyrazów, w których zostały popełnione błędy. Profesorka powiedziała, żeby zapisać Londyn. Myślałam, że jedynym błędem jaki można było popełnićw, to napisanie tego wyrazu małą literą, okazałao się jednak, że ktoś napisał Lądyn. Śmiałam się najgłośniej z całej klasy... Tak, to ja tak napisałam :-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: moje dziecko napisało IP: 83.238.100.* 25.08.05, 13:28 Moja córka rysowała/pisała komiks o dżdżownicy o imieniu Edi, który wąchał różne roślinki. Obrazek z Edim i różą podpisała "EDI WĄCHA RURZE"... Mam nadzieję, że nie znajdzie tego wpisu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isa Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:42 Moja uczennica zwykła pisać "dzienkujem" albo zdanie jej autorstwa: "tydzień muszem siedzieć wy domu". Nigdy też nie używała "ó" :) Odpowiedz Link Zgłoś
mireczek8 Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 13:31 Ja w szkole podstawowej (druga może trzecia klasa) napisałem na dyktandzie "kóra" bo odmieniłem sobie na kogut :D I ja i rodzice śmiejemy się z tego do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś
elizabeth22 Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 13:45 Ja twierdziłam, że się pisze Jórek a nie Jurek, bo przecież wymienia się na Jerzy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: moje dziecko napisało IP: *.proaudit.pnet.com.pl 25.08.05, 15:17 Moja szwagierka chyba w czwartej klasie w dyktandzie źle napisała tylko jedno słowo, a dostała pałę. Napisała: óżont a miało być urząd - do tej pory rodzice to wspominają, choć pannica jest blisko 30. Pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: moje dziecko napisało IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.08.05, 09:22 rzaba wymienia sie na ropucha Odpowiedz Link Zgłoś