Dodaj do ulubionych

moje dziecko napisało

IP: *.kom / *.kom-net.pl 20.08.05, 22:32
Moje dziecko napisało na dyktandzie "rzbik" - dlaczego? bo się na "ryś"
wymienia
Obserwuj wątek
    • Gość: naiwna Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 12:15
      :)))))
    • e_katt moja koleżanka 21.08.05, 12:25
      kiedyśmy jeszcze młode były;)), tak w okolicach 3. klasy podstawówki, chciała
      się ze mną założyć o lody czekoladowe, że poprawnie pisze się "rzubr" - ot,
      takie miała widzimię

litościwie zakładu nie przyjęłam (wiedziałam, że z góry bidna skazana jest na
      przegraną), czym pozbawiłam się przyjemności kosztowania lodów czeko
      atakie lody, to było coś!
      ;-))
      • Gość: WLO Re: moja koleżanka IP: 15.203.169.* 25.08.05, 07:34
        Mój kolega na maturze napisał "liberóm veto" i żyje w dostatku
        • Gość: zosia Re: moja koleżanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 12:46
          to jeszcze nic.U mnie na osiedlu jest ogłoszenie :mieszkanie 2-pokojowe na
          D Ł Ó G O wynajmę.
        • Gość: Tyfus Re: moja koleżanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:30
          Raczej "rzyje" w dostaku
    • katherinka Re: moje dziecko napisało 22.08.05, 14:14
      Może troszkę nie na temat, ale tak mi sie przypomniało odnośnie "kwiatków"
      napisanych na dyktandach: znajoma opowiadała, jak to w II albo III klasie
      podstawówki napisała właśnie na dyktandzie "Tego dnia mocno grzało słonice" (a
      chodziło o "słońce"). Później zastanawialiśmy się, czy słonice lubią się
      wygrzewać, no i dlaczego słonice grzało, a słonie nie - toż to dyskryminacja...!

--
      "Aby oszukac kobiete, potrzebny byl waz, ale aby oszukac mezczyzne, wystarczyla
      kobieta."
      • elilia Re: moje dziecko napisało 26.08.05, 13:59
        he he he, dobre ;))
    • Gość: angie Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 22:13
      moje napisało sms-a " jestem z kolegom w kinie".
      Tłumaczył potem,że nie ma polskich literek i wydawało mu się,że lepiej
      zrozumiem "z kolegom" niż "z kolega"
      • Gość: torpeda napisane??!!:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 22:18
        mialam problem - koles napisal tlumaczenie slowa look at - "pacz".. oniemialam
        na wiele chwil...
    • Gość: kelyana Re: moje dziecko napisało IP: *.net133.okay.pl 24.08.05, 23:21
      w pracy jednej z uczennic mojej mamy:) sirotki artystyczne, zamiast środki:)
    • Gość: triii Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 00:20
      ja, kiedys.
      [o ile dobrze pamietam]

kóra, bo wymienia sie na kogut.
      • Gość: ggg Re: moje dziecko napisało IP: 193.109.212.* 25.08.05, 07:38
        et
    • Gość: anty polonista Re: moje dziecko napisało IP: 193.109.212.* 25.08.05, 07:40
      Głpcy głpcy głpcy !
      Zachwycacie się gramatyką jakby to była świętość. A tak na prawdę język
      powinien być dla ludzi a nie ludzie dla języka.
      Są tacy ludzie, co nigdy nie nauczą się gramatyki, a wy uważacie jak
      znajdziecie jakiś błąd u kogoś za powód do śmiechu, zamiast pomyśleć by
      przerobić język na prostszy, przyjaźniejszy dal ludzi. Wiem, że dużo ludzi się
      ze mną nie zgadza ale ja tu widzę pustą „szlachecką” próżność.
      • sweete do: anty polonista 25.08.05, 08:11
        Jezyk jest nośnikiem naszej kultury i historii, a to my żyjemy dla niej, a nie
        ona dla nas...

Sama jestem dysortografem i pisanie momentami sprawia mi problemy...

A odrobina autoironii lub samokrytyki, kawałeczek dystansu do samego siebie, to
        jest to czego anty poloniście potrzeba bardziej niż uproszczenie zasad języka,
        gdzie niestety juz można mówić "pisze"....
        • Gość: Marco Re: do: anty polonista IP: *.magma-net.pl 25.08.05, 09:06
          > Jezyk jest nośnikiem naszej kultury i historii, a to my żyjemy dla niej, a nie
          > ona dla nas...
          >
          A cóż to za pomysł?!?!?!
      • Gość: piotr Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 08:12
        dokładnie tak, wystarczy tylko szybko się przyzwyczaić do wzrokowego
        odgadywania znaczenia słów, np: kóhaż :-):-)
        • Gość: gosc Re: moje dziecko napisało IP: *.enseeiht.fr / *.enseeiht.fr 25.08.05, 08:23
          albo fshut ;)
          • chmurka.gradowa Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 08:28
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> albo fshut ;)
            hehe - ubiegłeś/aś mnie ;-)
          • tymon99 ??? 25.08.05, 11:30
            Poprawnie byłoby FZHUT!! Skandal!! Jak można zrobić błąd w slowie fzhut!!
        • chmurka.gradowa Re: dziecko napisało 25.08.05, 08:27
          Gość portalu: piotr napisał(a):

> wystarczy tylko szybko się przyzwyczaić do wzrokowego
          > odgadywania znaczenia słów, np: kóhaż :-):-)

tak ?? no to przyzwyczajaj się: fshut
          (błąd autentyczny z lat 70-tych kiedy moja mama uczyła w podstawówce i taki
          kwiatek był w zeszycie)
      • Gość: kichote1 Re: moje dziecko napisało IP: 83.228.71.* 25.08.05, 09:34
        Antypolonisto, mu tu smiejemy sie z ortografii, a nie gramatyki - to nie to
        samo...
      • Gość: polonistka Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 09:45
        Gość portalu: anty polonista napisał(a):

> Głpcy głpcy głpcy !
        > Zachwycacie się gramatyką jakby to była świętość. A tak na prawdę język
        > powinien być dla ludzi a nie ludzie dla języka.
        > Są tacy ludzie, co nigdy nie nauczą się gramatyki, a wy uważacie jak
        > znajdziecie jakiś błąd u kogoś za powód do śmiechu, zamiast pomyśleć by
        > przerobić język na prostszy, przyjaźniejszy dal ludzi. Wiem, że dużo ludzi
        się ze mną nie zgadza ale ja tu widzę pustą „szlachecką” próżność.

Swoim postem potwierdzasz, że są ludzie, którzy nigdy nie nauczą się nie tylko
        gramatyki, ale i ortografii. Współczuję.
      • mr.yez Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 12:55
        Gość portalu: anty polonista napisał(a):

> Zachwycacie się gramatyką jakby to była świętość. A tak na prawdę język
        > powinien być dla ludzi a nie ludzie dla języka.
        > Są tacy ludzie, co nigdy nie nauczą się gramatyki, a wy uważacie jak
        > znajdziecie jakiś błąd u kogoś za powód do śmiechu, zamiast pomyśleć by
        > przerobić język na prostszy, przyjaźniejszy dal ludzi. Wiem, że dużo ludzi się
        > ze mną nie zgadza ale ja tu widzę pustą „szlachecką” próżność.

Ja się z tobą zgadzam. Tylko nie na tą "szlachecką próżność". Owszem, język powinien być dla ludzi. W tym kierunku on sam ewoluuje. I to jest dobre. Ale oprócz tego muszą być jakieś reguły. Bo inaczej wyewoluuje tak bardzo, że ludzie przestaną się rozumieć. Dlaczego? Bo niektóre słowa bardzo szybko zmieniają całkowicie znaczenie. Dlatego słowniki, jako ostateczny autorytet, istnieć powinny. Podobnie jak reguły gramatyczne.

Dla przykładu: słowo "muza" dla wielu młodych ludzi znaczy dziś tyle, co "muzyka". Zaczyna być nawet używane oficjalnie w mediach. A przecież ten wyraz ma zupełnie inne znaczenie! Jeśli ktoś będzie miał na myśli muzy greckie, to jak ma to powiedzieć?

"Odpowiednie dać rzeczy - słowo", mawiał poeta. Odpowiednie!
      • Gość: anty polonista Re: moje dziecko napisało IP: 193.109.212.* 25.08.05, 14:09
        >Głpcy głpcy głpcy !
        >Zachwycacie się gramatyką jakby to była świętość. A tak na prawdę język
        >powinien być dla ludzi a nie ludzie dla języka.
        >Są tacy ludzie, co nigdy nie nauczą się gramatyki, a wy uważacie jak
        >znajdziecie jakiś błąd u kogoś za powód do śmiechu, zamiast pomyśleć by
        >przerobić język na prostszy, przyjaźniejszy dal ludzi. Wiem, że dużo ludzi się
        >ze mną nie zgadza ale ja tu widzę pustą „szlachecką” próżność.

Przerobić to miało znaczyć: uczyć ludzi czytać po staremu, (aby zachować
        ciągłość z naszą wcześniejszą literaturą) a z kolei pisać bez „ó”, „ż” „ch”.
      • Gość: torpeda Re: do antypolonisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:37
        mylisz pojecia. ktos kto nie zna zasad gramatyki i poprawnej pisowni nie pcha
        sie do liceum. moj przyklad z takowego pochodzil. takie sa zasady.
    • Gość: N Re: moje dziecko napisało IP: *.acn.waw.pl 25.08.05, 08:38
      U mnie w technikum (ukończyłam je 5 lat temu) nauczycielka opowiadała o
      kartkówce z matematyki na której na pytanie o ilość boków i kątów w trójkącie
      ktoś napisał "trójkąt jak sama nazwa wskazuje ma 2 boki i 4 kąty" :):):):):):)

Pozdro
      N
    • Gość: ej Re: moje dziecko napisało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 08:53
      Moje małe dziecko w wieku 5 lat napisało mi na Andrzejki wróżbę : BENDZIESŻ
      SZCZĘSLIWA, dodam jeszcze, że wszystkie s są napisane odwrotnie.

Moje starsze dziecko na eliminacjach do konkursu ortograficznego w kl. 2
      napisało "wierza", motywacja: od wiara, bo wierzę, że "wieża" pisze się przez rz!
      Dziś mu się trochę jego wiara wyprostowała, przynajmniej w stosunku do wyrazu
      "wieża".
      • Gość: Anna Re: moje dziecko napisało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 09:03
        Mój syn wymyślił, że kura pisze się przez "ó", bo przecież wymienia się na kogut
    • kaarmin Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 09:45
      lubie mjut
    • Gość: hanka Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:24
      Stary numer. Gdybyście chcieli wiedzieć pisze się kóra, bo się wymienia na
      kokoszka ;)
    • Gość: Urszula Re: moje dziecko napisało IP: 80.55.156.* 25.08.05, 10:31
      Uczeń na lekcji matematyki napisał temat ze słuchu (chociaż był na tablicy):
      Potwierdzenie Pita Gorasa, zamiast, oczywiście, Twierdzenie Pitagorasa.
      • asik1972 Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 10:42
        Nie powinno się ujawniac korespondencji, ale tam.......... Oto kilka ostatnich
        wiadomosci od mojej siostrzenicy:
        "cześć musze jecheć w ten piontek nad morze na 3 dni więc mam prożbę jak już
        chcećie jechać to za tydzień pliz"
        "chyba jaszcze niewiem i chyba zostane z babciom"
        "jeszcze nic niewiem napisze wieczorem gdy już będzie wiadomo mam nadzieje rze
        dziadek jeszcze nie kupił biletuw bo niechce jechać"

• Gość: Janusz Re: moje dziecko napisało IP: 195.205.24.* 25.08.05, 10:35
      Sympatyczne :)
      ale mogło napisać np:
      fzhut -mając na myśli poranne słoneczko
    • inna57 Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 11:23
      to jeszcze zacytuję z wypracowania (wczesne lata 70-te)
      "Winietu, mjał uk sdrzały i tą machawkie" - powaliło mnie zapamiętałam do dziś.
    • dzidal Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 12:55
      Było to może w II, a może w III klasie liceum. Po oddaniu wypracowań zwyczajem
      było wypisywanie na tablicy wyrazów, w których zostały popełnione błędy.
      Profesorka powiedziała, żeby zapisać Londyn. Myślałam, że jedynym błędem jaki
      można było popełnićw, to napisanie tego wyrazu małą literą, okazałao się jednak,
      że ktoś napisał Lądyn. Śmiałam się najgłośniej z całej klasy... Tak, to ja tak
      napisałam :->
      • Gość: MK Re: moje dziecko napisało IP: 83.238.100.* 25.08.05, 13:28
        Moja córka rysowała/pisała komiks o dżdżownicy o imieniu Edi, który wąchał
        różne roślinki. Obrazek z Edim i różą podpisała "EDI WĄCHA RURZE"... Mam
        nadzieję, że nie znajdzie tego wpisu...
      • Gość: Isa Re: moje dziecko napisało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:42
        Moja uczennica zwykła pisać "dzienkujem" albo zdanie jej autorstwa: "tydzień
        muszem siedzieć wy domu". Nigdy też nie używała "ó" :)
    • mireczek8 Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 13:31
      Ja w szkole podstawowej (druga może trzecia klasa) napisałem na
      dyktandzie "kóra" bo odmieniłem sobie na kogut :D
      I ja i rodzice śmiejemy się z tego do tej pory
      • elizabeth22 Re: moje dziecko napisało 25.08.05, 13:45
        Ja twierdziłam, że się pisze Jórek a nie Jurek, bo przecież wymienia się na
        Jerzy :D
        • Gość: Marianna Re: moje dziecko napisało IP: *.proaudit.pnet.com.pl 25.08.05, 15:17
          Moja szwagierka chyba w czwartej klasie w dyktandzie źle napisała tylko jedno
          słowo, a dostała pałę.
          Napisała: óżont
          a miało być urząd - do tej pory rodzice to wspominają, choć pannica jest blisko
          30.
          Pozrawiam
          • Gość: nick Re: moje dziecko napisało IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.08.05, 09:22
            rzaba wymienia sie na ropucha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka