Dodaj do ulubionych

Pomyłki w modlitwach kościelnych.

IP: *.escom.net.pl 03.07.06, 13:10
Znacie jakieś zabawne przękręcania słów w modlitwach i pieśniach kościelnych?
Mnie to bawi do łez... a raczej bawiło, szczególnie w młodym wieku. Może coś
sobie przypominacie... mnie najbardziej ubawiło:
" chleba naszego ... POPSZEDNIEGO!" w "Ojcze Nasz"
jest również nieśmiertelne AMENT.
Obserwuj wątek
    • landrynka165 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 13:25
      AmenT rządzi
      • Gość: Ania Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.gdynia.mm.pl 03.07.06, 13:36
        zamiast i Józef stary ono pielęgnuje: i Józef stalin ono pielegnuje.
        • Gość: Ania Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.gdynia.mm.pl 03.07.06, 13:38
          siostrzenica jak była mała zamiast przyjdż królestwo Twoje :mowiła przyjdz
          kurestwo Twoje
          • kicior99 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 13:47
            jak bylem maly mowilem "Rano wieczor we dnie w nocy badz mi zawsze kupa mocy".
            Niech moc bedzie z wami?
        • Gość: barnaba Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.lodz.msk.pl 03.07.06, 17:45
          > zamiast i Józef stary ono pielęgnuje: i Józef stalin ono pielegnuje.

Kiedyś, będąc na mszy w pewnej wsi, usłyszałem: i Józef stary Łono pielęgnuje
          • ibulka Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 17:48
            Gość portalu: barnaba napisał(a):

> > zamiast i Józef stary ono pielęgnuje: i Józef stalin ono pielegnuje.
            >
            > Kiedyś, będąc na mszy w pewnej wsi, usłyszałem: i Józef stary Łono pielęgnuje

Hahahaha :o))
            A co sobie będzie żałował? :o))
      • lukka74 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 15:59
        a kolezanka, zamiast

"na cud Jonasza"

spiewala

"nacudjo nasza"

i tez nie wiedziala o co chodzi
        • harriet24 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 04.07.06, 13:01
          Moja mama śpiewała: NASTURCJO NASZA...
    • Gość: 999 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 15:22
      Kiedyś w kościele w okresie bożonarodzeniowym usłyszałam jak peiwen rosły pan
      śpiewał "w GROBIE leży, którz pobierzy..."
      • rikol Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 15.03.15, 13:33
        Ja dokladnie tak samo mam. złobie-grobie, co za różnica.
    • Gość: Marek Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.06, 15:31
      Czem prędzej się wybierajcie,
      domek klejem posklejajcie
      • Gość: mimi Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.chello.pl 03.07.06, 18:42
        czym prędzej się wybierajcie domek klejem posklejajacie - to ja tak spiewałam !
      • qqruq9 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 04.07.06, 12:44
        Mój brat w kolędzie :
        pasterze klękają, bydlęta śpiewają...
        • pavvka Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 04.07.06, 19:47
          Mój siostrzeniec w innej kolędzie: "Wstańcie, pancerze, wróg się wam rodzi"
    • lukka74 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 15:58
      w koledzie zamiast

"(...) ze Panna czysta"

spiewalem

"rzepa naczysta"

i nie wiedzialem o co chodzi...
      • Gość: m Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.07.06, 16:06
        Córka koleżanki w Aniele Boży mówiła: - i zaprowadź mnie do królestwa
        czerwonego... ( bo bardziej lubiła ten kolor od niebieskiego )
        • greg9999 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 17:17
          Chyba co drugie dziecko odmawia w pacierzu: ...módl się za nami grzecznymi...
          • ibulka Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 17:30
            Może to trochę z innej bajki, ale miałam przyjemność iść na rekolekcje do
            Piętnastolatki z mojej rodziny.
            Ksiądz czyta jakąś modlitwę i wierni - czyli grupa młodzieży w wieku od
            czternastu do osiemnastu czy tam dziewiętnastu lat - mają odpowiedzieć 'amen'.
            I wtedy wszyscy, równo, jak jeden mąż wykrzykują z uśmiechami na 'pyskach' -
            ENTER! :o)))

Strasznie mnie to rozbawiło, księdza również :o))
      • Gość: zygzak Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 20:10
        w moim parafialnym kościele, zawsze na tej samej maszy był gośc, który śpiewał i
        mówił modlitwy b. głośno, a do tego b. często przekręcał słowa. mnie sie
        najbardziej podobała cotygodniowa zmarła dziewica zamiast " z Maryi dziewicy" w
        wyznaniu wiary czy jak sie to nazywa.
    • the_dzidka Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 18:37
      na Boga, błagam, o pieśniach w są już chyba trzy długaśne wątki! Ile razy można
      czytać o tym samym?!
      • ibulka Re: dzidka 03.07.06, 18:59
        Przepraszam, w czym problem?
        Nie chcesz - nie czytaj!

Poza tym to wątek o modlitwach =]
        • the_dzidka Ibulka 03.07.06, 19:33
          > Przepraszam, w czym problem?

W mnożeniu wątków.
          Ja wiem, że to się nie kazdemu podoba, ale do pioruna, zanim się coś napisze,
          wypada sprawdzić, czy już takiego wątku nie było. A było co najmniej kilka.
          Efekt jest taki, że po raz sto osiemdziesiąty szósty czytam o "nacudji naszej"
          i już zupełnie przestała mnie śmieszyć, choć kiedyś się przez nią popłakałam.
          Pobędziesz tu na forum trochę dłużej, to sama zobaczysz, jakie to wkurzające.
          • ibulka Re: Ibulka 03.07.06, 22:54
            the_dzidka napisała:

> > Przepraszam, w czym problem?
            >
            > W mnożeniu wątków.
            > Ja wiem, że to się nie kazdemu podoba, ale do pioruna, zanim się coś napisze,
            > wypada sprawdzić, czy już takiego wątku nie było. A było co najmniej kilka.
            > Efekt jest taki, że po raz sto osiemdziesiąty szósty czytam o "nacudji
            naszej"
            > i już zupełnie przestała mnie śmieszyć, choć kiedyś się przez nią popłakałam.
            > Pobędziesz tu na forum trochę dłużej, to sama zobaczysz, jakie to wkurzające.
            >

Jestem na forum odkąd moja starsza córka skończyła 3 miesiące, a więc coś koło
            dwóch i pół roku :o)) Czytam FH regularnie, ale nie udzielam się na nim
            zbytnio. Faktycznie takie wątki powstały, ale moderator zawsze może je
            wykasować.
            Poza tym zgadzam się z tym, że ludzie zakładają wątki bez uprzedniego czytania,
            czy takiego już nie było.
    • spiritus.movens Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 21:48
      "...pod ponckim Piłatem" - pod pączkiem Piłatem.

"...umarł i pogrzebion" - nie przekręcałam tego, ale do dziś fascynuje mnie
      swoim brzmieniem.
      • Gość: gość Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 22:14
        O mój jezu... ZAPROWADŹ nas do ognia piekielnego...
      • zresetowany_berbec Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 04.07.06, 12:28
        a ja mówiłam "pod ponckiem piłatem" i zastanawiłam się które to imię a które
        nazwisko i kto to jest w ogóle Poncek Piłat.
    • majkelm Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.07.06, 23:20
      Jak byłem młodszy strasznie zastanawiało mnie co to jest to "złączko" które
      ktoś "ściele" - w pieśni:
      [...] Chryste w swoim złącz Kościele [...]

Pozdrawiam majkelm
    • Gość: dana Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.06, 23:55
      Czytanie z Księgi Galotów (zamiast Galatów)
      i
      Czytanie z Księgi Dżozuego (zamiast Jozuego)
      • Gość: bzyczek Fernando Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 23:39
        Hłe hłe... nie ma Księgi Galo... znaczy się, Galatów. Jest list św. Pawła do
        Galatów.
    • Gość: braat1 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.centertel.pl 04.07.06, 10:53
      A u mnie w kosciele proboszcz zawsze zamiast "módlmy się" mowi "móldmy się" :)
      • ibulka Re: móLDmy się 04.07.06, 11:31
        To samo zjawisko obserwuję będąc od czasu do czasu na nabożeństwie różańcowym...
        Wszystkie dewoty klepią bez żadnego uczucia 'móld się za nami', a mnie
        doprowadza to do szału...
        • Gość: ałtor Re: móLDmy się IP: *.acn.waw.pl 04.07.06, 17:58
          He, to tak jak z Niagarą i Najagrą, łatwiej się wymawia.

Tyś niezwyciężonego plsak w mordę Samsona
          zamiast
          Tyś niezwyciężonego plastr miodu Samsona
    • Gość: bazz Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:39
      w piosence:

więc wszyscy razem kochajmy Go
      za to że trzyma nas ręką zło

(zamiast Swą :D)
      • ibulka Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 04.07.06, 11:58
        Pamiętam, że kiedyś na mszy schola młodzieżowa śpiewała tą piosenkę, i
        dziewczyna która miała solo, pomyliła jakoś tekst.
        Wtedy wstał jakiś moherowy beret i ryknął na cały kościół, że 'jak ne umi, to
        pło co śpiwa?'

Makabra...
        • qqruq9 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 04.07.06, 12:37
          mój wujek z rozpędu :
          Wierzę w Boga........i wstąpił do piekieł po drodze Mu było....
    • harriet24 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 04.07.06, 13:05
      Zamiast "i nie wódź nas na pokuszenie" moja siostra mówiła: "i nie BUDŹ nas..."
      • Gość: jagulec Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: 213.77.28.* 04.07.06, 16:47
        > Zamiast "i nie wódź nas na pokuszenie" moja siostra mówiła: "i nie BUDŹ
        nas..."

... ale NA ZBAW ode zlego. Dobre 20-pare lat mialam jak do mnie dotarlo...
    • Gość: jajajajaj Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.citynet.pl 04.07.06, 14:16
      Moja siostra mowila swego czasu: ukrzyżowan pod KOŃSkim piłatem... :D
      a ja spiewalam zamiast :Pan dał chleba MOC to Pan dal chleba MOST i tez nie
      rozumialam o co chodzi...

Pozdrowienia dl awszystkich przekręcaczy :)))
    • Gość: boska_boginka Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:19
      Ja natomiast od wielu ładnych lat, żyłam w przekonaniu że na końcu ksiądz mówi
      zamiast: Kazania dusz pasterskich TO KAZANIA JUŻ PASTERSKIE
    • Gość: asik Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:38
      Na końcu mszy ksiądz nieraz śpiewa " Idźcie ofiara spełniona" (czy jakoś tam) a
      my z kuzynem pod nosem śpiewaliśmy "Idźcie ofiary skończone " ...
    • nikczemny_i_zly Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 04.07.06, 21:03
      Za to ja w bardzo młodym wieku byłem przekonany, że jedna z piosenek leci: "Jak
      ten CHLEW co złączył złote ziarna (...)".
      • ibulka Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 04.07.06, 22:32
        Ofiary skończone rozłożyły mnie na łopatki :DD
        Leżę i kwiczę :DD
        • Gość: Wanilia Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.jasna / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 22:55
          - ksiadz na pasterce " i porodziła dzieciatko i połozyła je w grobie..."
          innym razem inny ksiadz
          " wzioł kielich łamiąc i rozdajc"

Ja myśałam że
          "Mówił przez prorokuw"- myśałam że t prorkuf- to mikrofon- inaczej!
          i z wkolendzie Gloria in exselsis Deo- śpiewałam "i esencji zero"
    • chris1970 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 06.07.06, 21:25
      "Błogosławiony, który idzieSZ w imię Pańskie."
      • Gość: ela Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:56
        ksiadz po koledzie i zaczyna W imie.....a nasze czteroletnie wtedy dziecko
        glosno "wImie Ojac i Syna i Ducha Swietego MIKOŁAJA,ksiadz czkawki ze smiechu
        dostal
    • Gość: Janusz Godzinki IP: 83.230.120.* 12.03.15, 13:00
      Tyś niezwyciężonego CHLAST W MORDĘ Samsona.
      a ma być: Tyś niezwyciężonego plastr miodu Samsona.
    • Gość: Janusz Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: 83.230.120.* 12.03.15, 13:02
      Chwała Ojcu... jako była na początku.
      Zawsze myślałem: ja kobyła na początku
    • Gość: Janusz Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: 83.230.120.* 12.03.15, 13:04
      Stańmy wszyscy pięknym kołem i uderzmy przed nim czołem.
      A koleżanka śpiewała, myśląc: ...i uderzmy przednim czołem.
      Zapytała mnie, czy mamy tylne czoło? Stwierdziła, że pieśń jest bez sensu!
    • Gość: Janusz Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. IP: 83.230.120.* 12.03.15, 13:06
      Pewna pani myślała, że pieśń "Pobłogosław Jezu drogi" dotyczy błogosławienia dróg (ulic).
    • kora3 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 20.03.15, 18:07
      Jako dziecko bylam przekonana, że słowa wypowiadane przez księdza podczas mszy brzmią "Z BÓLEM SERCA wznosimy je do Pana" i zastanawiałam się na serio CO wznosimy. Tymczasem tam jest "W górę serca". Moja kolezanka z kolei była przekonana, ze ksiądz mowi "Taka jest nasza MIARA, MIARA naszego Kościoła"
      Z kolei mój kolega podczas przygotowań do I komunii radośnie śpiewał w 2 zwrotce "Cóż ci Jezu damy" - "Ty nas wspieraj w GNOJU" zamiast "Ty nas wspieraj w znoju" . Przynajmniej kilka razy słyszałam, jak ludzie zamiast "Królowej anielskiej" śpiewali "Królowej angielskiej" a także "Bóg się rodzi, moc truchleje pan niebiosów OBRAŻONY" i "W GROBIE lezy, któż pobieży"
      • Gość: Marek Bóg się rodzi IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 22.03.15, 02:30
        Bóg się rodzi, monstrum chleje
      • al.1 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 22.03.15, 11:11
        Bedac dzieckiem, babcia czesto wlokla mnie do kosciola I tamze slyszalem m.in. “stolnico madrosci - muc sie za nami”. Pondto, dlugo bylem przekonany, ze w wierszu "blogoslawiony owoc zywota twojego" to inaczej owoc zycia. Dopiero pózniej uswiadomilem sobie, ze to znaczy owoc brzucha. "живoт" po rosyjku to brzuch, pewnikiem po staropolsku tez tak znaczylo. A po lacinie, to juz calkowicie rozwiewa watpliwosci “benedictus fructus ventris tui” (venter to brzuch).

--
        Wszystkie religie są diabła warte
        All religions are devil worth
        • mallard Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 30.03.15, 14:56
          al.1 napisał:

> Bedac dzieckiem, babcia czesto wlokla mnie do kosciola

Twoja babcia jak była dzieckiem, już miała wnuka?!
          • kora3 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.04.15, 19:14
            Faktycznie osobliwe:)
            • kalllka Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 03.04.15, 20:20
              Dokładnie nie pomnę, chyba podczas nabożeństw majowych, śpiewało sie pieśni, w której :... "Bóg jest miłością.." ja, radośnie ( i romantycznie, chyba) wyspiewywalam:
              bukiet z miłością,. Itd.
    • adiyoshi Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 26.03.15, 20:52
      Jak byłem mały to mówiłem "Święta Maryjo Matko Boska módl się za nami GRZECZNYMI" :D
      • yabol428 Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 30.07.23, 08:50
        Mnie się zdarzało nawet mówić: "młóć się za nami grzecznymi" :)
    • 1975hania Re: Pomyłki w modlitwach kościelnych. 31.03.15, 21:19
      Piesn do Matki Bozej : "slicznas i niepokalana"
      tymczasem w kosciele spiewali: "slicznas ino po kolana "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka