Dodaj do ulubionych

O co chodzi z wiewiórką?

15.07.06, 16:22
Kwiatki z tegorocznych matur:
www.joemonster.org/article.php?sid=6134
Cytuję:
"Narrator współżył z wiewiórką, a ona robiła co chciała."
"Wiewiórka uzbierała sianko i wsadziła w intymne miejsce, czyli dziuplę, którą
wcześniej wyczyściła."

Rany boskie... na podstawie jakiego tekstu to jest? :) Nie rozpoznaję
oryginału. Nie dziwota, że Giertych nie pozwolił na promowanie zoofilii w
szkołach ;)))
Obserwuj wątek
    • lylika Re: O co chodzi z wiewiórką? 15.07.06, 16:48
      Nie wiem o co chodzi z wiewiórką. Wiem jedno, to nie mogą być cytaty z prac maturalnych. Ktoś sobie zrobił dowcip. Jeśli to miałyby być autentyczne cytaty,
      jeśli to miałaby być prawda to jakim cudem te osoby zostały dopuszczone do matury? Jakim cudem były w szkole średniej? Gdzie byli nauczyciele? Co teraz robią ci nauczyciele którzy tak wyedukowali uczniów? Chyba są już na zasłużonej "zielonej trawce"? Jeśli to wszystko prawda, to to jest skandal nad skandale. Pora umierać.
      • lylika Re: O co chodzi z wiewiórką? 15.07.06, 16:50
        Poza wszystkim, to jesteśmy na Forum Humorum. A te cytaty to jest Forum Horrorum
        • nessie-jp Re: O co chodzi z wiewiórką? 15.07.06, 19:21
          No horrorum jak diabli :/

Chociaż muszę powiedzieć, że i sprawdzający się nie popisali. Mam wrażenie, że
          do kategorii błędów wrzucili zdania i metafory, których nie zdołali zrozumieć.
          Np. tam, gdzie uczeń pisze o tym, że "Każdy chciał zdobyć Jagnę jako
          najpiękniejszą samicę w stadzie". Ja tu błędu nie widzę, uczeń podkreślił
          zezwierzęcenie relacji damsko-męskich w omawianym utworze, a nauczyciel-miernota
          nie zrozumiał i jeszcze wyśmiewa...

Oj, faktycznie smutny temat... Ale kurczę, nie mogę przestać myśleć, co z tą
          wiewiórką!!! Czy to wierszyk był jakiś, czy opowiadanie przyrodnicze o symbiozie
          wiewiórki z drzewem...?
          • majenkir Re: O co chodzi z wiewiórką? 15.07.06, 21:37
            nessie-jp napisała:

> Chociaż muszę powiedzieć, że i sprawdzający się nie popisali. Mam wrażenie, że
            > do kategorii błędów wrzucili zdania i metafory, których nie zdołali zrozumieć.
            > Np. tam, gdzie uczeń pisze o tym, że "Każdy chciał zdobyć Jagnę jako
            > najpiękniejszą samicę w stadzie". Ja tu błędu nie widzę, uczeń podkreślił
            > zezwierzęcenie relacji damsko-męskich w omawianym utworze, a nauczyciel-
            > miernota nie zrozumiał i jeszcze wyśmiewa...
            .........
            "Jagna była jak ziemia. Miała wielu dzierżawców, a żadnego właściciela."

To pewnie tego samego autora.
            I wcale nie glupie ;)).
            • nessie-jp Re: O co chodzi z wiewiórką? 15.07.06, 23:01
              > "Jagna była jak ziemia. Miała wielu dzierżawców, a żadnego właściciela."
              >
              > To pewnie tego samego autora.
              > I wcale nie glupie ;)).

No nie? Mówiono, że ta nowa matura będzie premiować przeciętniactwo, a karać za
              wystawanie ponad przeciętną. Mnie tam się powyższy aforyzm bardzo podoba :)))
      • kicior99 Re: O co chodzi z wiewiórką? 15.07.06, 16:51
        zdziwisz sie jacy ludzie chodza po ziemi. To moga byc cytaty z matur - dawniej
        widywalem lepsze. Dwa pamietam (Wroclaw, 1985): Na stosie stanal Litawor,
        pozniej Grazyna, a pozniej to sie kopcilo". I. Krasicki w swym utworze nie
        opisal modnej zony tylko zwykla k**we. Nazwe szkoly przemilcze...
        • kicior99 Re: O co chodzi z wiewiórką? 15.07.06, 16:52
          no ale od czego jest amnestia maturalna...
      • Gość: emma Re: O co chodzi z wiewiórką? IP: *.netmaniak.net / 82.160.18.* 15.07.06, 19:59
        niestety, to sa autentyczne cytaty :( Dowód znajdziecie tu:
        www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=366&Itemid=2/
        w tabelce wybieracie j. polski -> pobierz komentarz (plik pdf)
        • nessie-jp Re: O co chodzi z wiewiórką? 15.07.06, 20:53
          Dzięki, wreszcie rozumiem, o co chodzi z tą wiewiórką. To był temat na poziom
          rozszerzony! Trudno uwierzyć, że ktoś mógł zdecydować się na zdawanie
          rozszerzonego polskiego, a potem usadzić takie... cytaty jak ten o dziupli. :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka