Dodaj do ulubionych

CHI PARLA ITALIANO????

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 12:13
Uffa! Non capisco quasi nulla! C''e` qualcuno che parla nella mia lingua???
Obserwuj wątek
    • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 26.07.01, 16:10
      Ciao, io parlo la lingua italiana, ma perche fai una domanada? Non parli
      polacco e percio hai scritto cosi? In Polonia italiano non e molto popolare.
      Pecchato... Scrivi qualcosa, che fai, dove sei e cosi via.
      • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 16:37
        Finalmente!!!!!!! Non ci speravo piu`! Ma perche` nessuno qua parla questa lingua stupenda???
        Dunque... io sono di Roma, faccio qua l''universita` cercendo di imparare il polacco ma e` un sacco
        difficile!!! Ma come mai tu lo parli? Saluti!
        • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 27.07.01, 09:57
          Io abito in Polonia ma studio italiano da sola perche mi piace molto! Lo so che
          faccio molti sbagli. In Italia ho molti amici italiani e qua in Polonia ho
          amici appasionati della Italia, lingua, cultura, cucina, gente, quasi tutto.
          Per me la tua lingua e bellissima, per gli altri polacchi – non lo so, magari
          preferiscono inglese oppure spaniolo? Italiano non e cosi utile come queste
          lingue. Tanti saluti.
          • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.01, 12:22
            Ciao Elle! In effetti usando italiano qua in Polonia non si puo` comunicare con tanta gente. Inglese
            invece lo parlano tutti ( diciamo ) ma e` squallido! Per quanto riguarda lo sapgnolo mi piace una
            cifra! E` bellissimo e vorrei tanto impararlo ma adesso sto cercando di impararmi il polacco solo che
            e` tanto difficile. Non ci capisco una mazza! Da quando e` che studi it? Se lo fai da sola devo dire che
            sei una grande! Io senza aiuto di un professore non ci riuscirei mai. CHe fai nella vita? Come mai
            questo amore profondo verso Italia? Ciao!
            • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 27.07.01, 12:49
              Non e vero che in Polonia inglese parlano tutti,– quasi tutta la gente giovane,
              come in Italia. Hai ragione polacco e tanto difficile e non so imaginare
              imparalo. Ma e’ possibile. Sicuro, che italiano e’ piu facile per noi : ) Io
              riesco studiare senza aiuto di professore, perche sono molto brava ;) Come ho
              scritto, ho gli amici italiani in Italia, specialmente Italia Sud, mia sorella
              e’ sposata con Italiano e percio posso parlare e scrivere quando voglio.
              Scrivimi qualcosa a te. A presto!!!!
              • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.01, 13:17
                Elle! Devo confessarti la verita`! Sono polacca! Non so per quale motivo mi e` venuto in mente di
                scrivere che sono italiana e non parlo polacco! E` stato un po` da deficente il mio comportamento!
                Scusa! Cambia qualcosa se sono polacca? Cmq sono di Varsavia, studio e lavoro e italiano l''ho
                imparato vivendo in It. Ci ho passato un bel po` di tempo li a un paio di mesi fa sono tornata in
                Polonia. Adesso mi manca tutto di quella vita li!Specialmente il sole! Cacchio! Qua piove sempre!
                • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 27.07.01, 14:44
                  Lo so che sei in Polonia. Tu indirizzo e’ warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl Non e’
                  strano per me. Allora, non cambia niente se sei polacca. Mi piace scrivere
                  italiano, e’ guale polacca o italiana. Lo vedo tuo italiano e’ perfetto! Quanto
                  tempo sei stata li? Che hai fatto? Quanti anni hai? Anche io studio e lavoro a
                  Varsavia
                  : )))) e ho 25 anni. Il sole in Italia? Si, io capisco. Anche il mare e
                  ragazzi molto belli e caldi ; ) Anche mozarella e prosciutto. Mi manca tutto…
    • Gość: a Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.205.213.* 27.07.01, 12:00
      Si, Il amore
      • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.01, 12:15
        Si il amore? Ma che voul dire ? A questo punto capisco piu` polacco! :-)
        • Gość: Leo Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.*.*.* 27.07.01, 17:03
          Buon giorno Amici,
          mi dispiace, putroppo io non parlo buono italiano e impare l''italiano appene.
          Io sono quasi sempre a lavora e sono multo occupato. Io amo l''italiano, per
          questo sono qui entare.
          saluto caldo!
          • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 30.07.01, 09:34
            Ciao, finalmente sei tu! Il tuo italiano non e’ perfetto? Non ti prepoccupare.
            La piu importante che noi due siamo appasionati nella Italia. Allora scriviamo!
    • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 10:06
      Buongiorno cari!
      • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 30.07.01, 10:15
        Ciao, come va? Tutto al posto? Io sto morendo in ufficio, non vedo l''ora quando
        saro'' alla spiaggia in Italia!
      • Gość: elle Chicca, Leo! IP: 195.94.222.* 30.07.01, 12:36
        Davvero siete cosi occupati? Nessuna parola, niente, nulla? Mamma mia! Leo,
        Chicca, dove siete?
        • Gość: Chicca Re: Chicca, Leo! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 12:41
          CIAo!CI sono! Uffa! Che noia oggi!!! Non mi va di fare nullaaaaaaaaaaaaaa!!! Leo si trova su altre
          storielle. Che faccio? Cerco di lavorare o non faccio nulla? Che dici?
          • Gość: go-go Re: Chicca, Leo! IP: *.man.lodz.pl 30.07.01, 12:43
            Nie mam pojęcia, co to wszystko znaczy, ale kocham włoski ( i, co tu ukrywać-
            Włochów...) i tak sobie od czasu do czasu zerkam na te Wasze pogaduszki
            • Gość: MAlutka :-) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 12:49
              No czesc go go! Wlosi sa najlepsi! Szkoda tylko,ze zawsze zdradzaja! Per questo li ritengo umn po`
              stronzi! Ma cmq sono bellissimi lo stesso!
              • Gość: go-go Re: :-) IP: *.man.lodz.pl 30.07.01, 13:08
                fakt są najlepsi... Co do zdrady, to nie doświadczyłam (może datego, że mój
                pobyt trwał marne dwa tygodnie...), ale z tą starą prawdą o Włochach spotykam
                się nie pierwszy raz...
                PS. A swoją drogą to masz chyba szczęście do facetów- Włosi zdradzają, szef
                udaje, że nie chce- to jest chyba ta słynna "solidarność plemników"...
                • Gość: Malutka Re: :-) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 13:29
                  A wlasnie, ze mam szczescie do facetow! I to nawet chyba za duzo tego szczescia jak na jedna osobe!
                  :-)
                  • Gość: go-go Re: :-) IP: *.man.lodz.pl 30.07.01, 13:45
                    Gość portalu: Malutka napisał(a):

> A wlasnie, ze mam szczescie do facetow! I to nawet chyba za duzo tego szczescia
                    > jak na jedna osobe!
                    > :-)

Chyba masz rację.A może troszkę tego szczęścia mi oddasz, co?? Ale, ale przecież
                    nie o tym jest to forum...To jednak zaskakujące, że (prawie) zawsze się kończy na
                    facetach...Dla mnie chyba przyszedł ten czas, kiedy trzeba skorzystać z porady
                    specjalisty...
                    pzdr go-go alias leń
    • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 30.07.01, 13:22
      Sono Italiano di Napoli!
      • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 13:32
        Sei un napoletano? Complimenti! Per un napoletano te la cavi piuttosto bene con il polacco! I nie rob
        remontu tylko naseri wyjedz gdzies np. w rodzinne strony do Napoli! :-)
        Chicca alias Malutka
      • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 14:04
        Ciao, davvero sei da Napoli? Ma non da Wroclaw? : ) Scusa, ma non ti credo, se
        sei un vero Napoletano, dimmi che cosa e’ Margellina?
        • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 30.07.01, 14:07
          Poddaję się... nie wiem, o czym piszecie. Zapomnijcie o mnie, proszę...
          • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 14:20
            Ha ha ha pozdrawiam Cie bardzo serdecznie, Adamie! Tanti saluti!
        • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 14:26
          Ch''e` la Margellina? Io abitavo a Roma e li la Margellina non c''era.
          • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 14:36
            Non ti conosci Margellina? Margellina e'' la piu importante, la piu famosa via,
            vicino di mare e porto. Il posto bellissimo.
            • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 30.07.01, 14:44
              Spróbuję jednak rozszywfrować, co czym piszecie.

Wersja 1:
              -Czy piłaś Margellinę?
              -Byłam wiele razy w Rzymie, ale Margelliny nie spotkałam! Co to jest?
              -To jest najważniejszy alkohol w moim życiu! Wspaniałe porto! (słowo klucz:
              porto)

Wersja 2:
              -Czy widziałaś Margellinę?
              -To jest najważniejsza ulica w Rzymie! Wiedzie prosto do portu! (słowa klucze:
              via, porto)

Wersja 3:
              -Czy widziałaś Margellinę?
              -To jest najpiękniejsza knajpa w Rzymie! Można ją spotkać drodze do portu!
              Można w niej napić się niezłego porto! (słowa klucze: Margellina, via, porto)
              • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 14:56
                Hi,hi,hi. Adas-teraz specjalnie dla ciebie: slonko ty moje w Rzymie nie ma portu, głownie dletego,ze z
                Rzymu do morz bedzie cos kolo 60 km. Ale gratulacje za pomusl1 Podejmisz to wyzwanie i
                sprobujesz prztlumaczyc wczesniejsze pogaduszki?
                PS. I complimenti za wyglad! :-)
              • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 14:56
                Nieżle kombinujesz, dasz sobie radę we Włoszech :)))
                Zapytałam ciebie, jeśli jesteś prawdziwym Neapolitano, to powiedz mi co to jest
                Margellina (czyt. Mardżellina).
                A jest to najważniejsza, najpopularniejsza ulica niedaleko morza i portu.
                Miejsce przepiękne – w Neapolu oczywiście. Jeśli byłbyś Neapolitano –
                odpowiedziałbyś od razu! Heja!
                • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 30.07.01, 14:59
                  Wiem, że w Rzymie nie ma portu, ale (jak juz wspomniałyście) o porcie była
                  mowa! Dałem ciała. Zaraz spróbuję rozgryźć, o czym pisałyście wcześniej.
                  • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 15:03
                    Adam2, sei sicuro? Una grande cosa da fare! Aspettiamo! Sara’ facile con
                    dizionario.
                    • Gość: anka Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.ptf.com.pl 30.07.01, 15:04
                      Adam, ona formalnie Cię podrywa!
                      • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 15:11
                        Sei gelosa? Buono divertimento!
                        • Gość: anka Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.ptf.com.pl 30.07.01, 15:13
                          cokolwiek to znaczy nie zgadzam sie!
                          • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 15:34
                            ha ha ha !!!
                            • Gość: anka Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.ptf.com.pl 30.07.01, 15:51
                              może to tylko pogorszy sprawę,ale nie ma się z czego śmiać!
                        • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 30.07.01, 15:14
                          Nie jestem słownikiem. Czy Ty się ze mnie nie nabijasz?
                          • Gość: anka Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.ptf.com.pl 30.07.01, 15:16
                            a skąd Ci to przyszło do głowy?
                            • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? - Ania IP: *.int.pan.wroc.pl 30.07.01, 15:17
                              Nie, nie, to nie było do Ciebie, przepraszam. To było do Elle.
                          • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 15:22
                            Nie, nie, napisałam tylko, że ze słownikiem będzie łatwo.
                        • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 15:14
                          Elle! Facciamo un po` incazzare ad Anna? Rimorchiamo Adam cosi` lei diventa gelosissima. Che ne
                          dici?
                          • Gość: anka Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.ptf.com.pl 30.07.01, 15:26
                            mam nadzieję ,że to nic o mnie?
                          • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 15:32
                            Si, si vilentieri. Non capisco. Ce’ qualcosa tra di loro? Chi e’ lei? Madonna,
                            questo e’ forum, ce’ una vacanza, lei e’ una ragazza strana e pericolosa!!!
                            • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 30.07.01, 15:33
                              Do zobaczenia! Ja już lecę. Muszę zrobić zakupy...
                            • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 16:05
                              Vedi la storiella intitolata " czy jest Adam1". Che carini! Li` chciacchierano solo loro! A che ora te ne vai
                              dal forum?
                • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 30.07.01, 15:09
                  Zrozumiałem wszystko! Ale napiszę to w skrócie: najpierw było oczywiście
                  nawiązanie kontaktu, za pomocą zwrotu "Ja mówię po włosku?" Potem były pytania
                  o to, gdzie się nauczyłyście języka włoskiego (na uniwersytecie: kultura,
                  język, obyczaje itp.), wzajemne przekonywanie się, że jesteście Polkami,
                  informacje o miejscu zamieszkania, no i że język włoski nie jest zbyt popularny
                  w Polce, "a szkoda!". Potem było malutkie narzekanie na angielski, a potem już
                  nie czytałem.

To nie było trudne ;-) Ale wiecie co? Znam kilka słów po włosku: addagio,
                  presto, tutti, maestoso, allegro, andante, crescendo itd. No i oczywiście:
                  Mamma mia!
                  • Gość: Leo Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 15:38
                    A ja umiem jeszcze powiedziec:
                    Mamma mia, che bella ragazza!
                    saluto
                    • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 15:39
                      sei molto bravo!

przyda ci sie jeszcze:
                      mamma mia, che belli occhi!!!
                      • Gość: Leo Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 15:44
                        A nie dostane w pysk???
                        • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 30.07.01, 15:53
                          Nie, jak powiesz to patrząc głęboko w oczy (i trzymajac ręce przy sobie):
                          To znaczy “jakie piękne oczy” (wym. okki). No, wystarczy tego dobrego.
                          • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 16:06
                            Elle! Dai! Non raccontare le balle a Leo. Scrivi in Italiano, in finale per questo l''ho creata questa
                            storiella!
                            • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 16:33
                              Io scappo a casa. Elle, ci sarai domani? Buona serata.
                              Chicca alias Malutka
                              • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 31.07.01, 09:35
                                Ciao Chicca, ci sei oggi? Ho avuto i problemi con internet ieri pomerigio e
                                oggi mattina.
                              • Gość: elle Re: buon giorno IP: 170.253.228.* 31.07.01, 09:40
                                Cari miei, non scirviamo polacco qua, va bene? E finito.
                                • Gość: Chicca Re: buon giorno IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 10:25
                                  Buon giorno Elle!!!Io oggi ho un po` di cosucce da fare percio` ci staro` solo ogni tanto su forum. Hai
                                  visto Adam2? Sembra simpatico, che dici? Buona giornata.
                                  • Gość: Adam2 Re: buon giorno IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 10:34
                                    Jestem,jestem. Zobaczyłem swoją nazwę i poczułem się wywołany... Co słychać?
                                    • Gość: elle Re: buon giorno IP: 170.253.228.* 31.07.01, 10:43
                                      Ciao amore, come stai oggi?
                                  • Gość: elle Re: buon giorno IP: 170.253.228.* 31.07.01, 10:41
                                    Ciao Chicca, non ho visto Adam2 ancora! Peccato. Adam dove sei, tu mi
                                    mancchi!!! Magari sta lavorando, non lo so. Si, sembra simpatico, sai qualosa
                                    di piu? Che fa? Ho letto la parte “dove e’ Adam2” e'' molto interessante, vorrei
                                    conoscere un ragazzo sensuale come lui… e tu, Chiccca?

• Gość: Chicca Re: buon giorno IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 10:47
                                      Sensuale... forse... non lo so ... bisognerebbe conoscere Adam2 . Sono curiosa se la sua
                                      descrizione ( moro, alto, bello, occhi scuri ) e` vera.. Comunque non so niente di lui. Sono pochi
                                      giorni che sto qua al forum. Hai visto che ci scrive? Immagina quanto deve essere curioso cosa
                                      scriviamo!!! :-))))
                                      • Gość: Adam2 Re: buon giorno IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 10:51
                                        Co Was tak śmieszy?
                                      • Gość: elle Re: buon giorno IP: 170.253.228.* 31.07.01, 10:52
                                        Si, deve essere molto curioso! Mamma mia! Se Adam2 e’ sensuale, non lo so, non
                                        conosco questo ragazzo, sto scherzando! Mi interessi come sta Anna
                                        adesso? : ))))
                                        • Gość: Adam2 Re: buon giorno IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 10:53
                                          Gadał dziad do obrazu, a obraz do niego ni razu...
                                          • Gość: Chicca Re: buon giorno IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 10:57
                                            A nie chcesz sie nauczyc wloskiego tesoro? Con 2 professoresse come Chicca e Elle potrebbe
                                            essere moooooooolto interessante! To chyba tez zrozumiales?
                                            • Gość: Adam2 Re: buon giorno IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 11:04
                                              Chyba jesteście na mnie złe... Pewnie, że chciałbym się nauczyć włoskiego i
                                              rzecz jasna czytam Wasze interesujące posty, ale będąc poza rozmową nie czuję
                                              się zbyt komfortowo... Wot i wsio... Możecie pisać nadal po włosku, ale piszcie
                                              do kogo jest post, OK?

P.S. Kumpel mi mówił, że włoski jest na początku banalny (podobno łatwiejszy od
                                              angielskiego?!), ale potem zaczynają się schody.
                                              • Gość: elle Re: buon giorno IP: 170.253.228.* 31.07.01, 11:14
                                                E’ vero, prima italiano e’ molto facile, dopo ... molto dificile, specialmente
                                                gramatica.
                                                PS. Nie jestesmy zle, wrecz przeciwnie.
                                                • Gość: Adam2 Re: buon giorno IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 11:17
                                                  Wiadomo. Angielski też jest prosty, dopóki nie zaczniesz stosować wszystkich
                                                  czasów... Podoba mi się też francuski, ale to chyba zupełna utopia nauczyć się
                                                  francuskiego.
                                                • Gość: Chicca Re: buon giorno IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 11:20
                                                  Adam2 alez my nie jestesmy zle! Wrecz przeciwnie! Caly ranek czekalysmy z utesknieniem na ciebie!
                                                  Elle! Vediamo se non si spaventa dopo una dichiarazione del genere!:-)
                                                  • Gość: Adam2 Re: buon giorno IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 11:23
                                                    Bardzo miło mi to słyszeć. Tak myślałem, ale nie byłem pewny, czy dobrze
                                                    zrozumiałem...
                                                  • Gość: Chicca Re: buon giorno IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 11:32
                                                    Zobaczymy czy to zrozumiesz: Adam di che citta sei? Quanti anni hai? Che fai nella vita? Studi?
                                                    Lavori?
                                                  • Gość: Adam2 Re: buon giorno IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 11:36
                                                    Gość portalu: Chicca napisał(a):

> Zobaczymy czy to zrozumiesz: Adam di che citta sei? Quanti anni hai? Che fai ne
                                                    > lla vita? Studi?
                                                    > Lavori?

Jestem z Wrocławia, 26 lat kończę za kilka dni, studia skończyłem dwa lata temu,
                                                    teraz kształcę się nadal jednocześnie pracując. Więcej nie napiszę, bo się
                                                    zdekonspiruję.

• Gość: Chicca Re: buon giorno IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 11:50
                                                    No prosze..... moooooooolto interessante. E che universita hai fatto?
                                                  • Gość: Adam2 Re: buon giorno IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 11:51
                                                    Słowo klucz: fatto - nie wiem, co znaczy
                                          • Gość: elle Re: buon giorno IP: 170.253.228.* 31.07.01, 11:01
                                            A kto powiedział, że my się śmiejemy?!! Zrelaksuj się. Chicca, scusa, Adam
                                            sembra un po'' nervoso e percio ho scritto polacco... Si, forse essere moooolto
                                            interesante!!!
    • Gość: Bambina Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.telia.com 30.07.01, 19:05
      Mialam kiedys wloskiego narzeczonego, to byl koszmar. Skapy, zazdrosny o wszystko i wszystkie
      moje przyjaciolki, fatalny w lozku, to mit z ta wloska namietnoscia... jak zerwalam z nim to sie balam ,
      ze mi okna w domu powybija, taki byl narowisty. Gdy sie od niego wyzwolilam bylam najszczesliwsza
      osoba na swiecie!
      • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 11:02
        Zapewniam, ze jestem hetero ale moje kolezanki twierdza podobnie wiec cos w tym
        jest. widzac to co widze chyba zaczne sie uczyc wloskiego
        • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 31.07.01, 11:15
          a co widzisz?
          • Gość: Iwa Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 19.150.112.* 31.07.01, 11:17
            interesujaca rozmowa, z ktorej nic nie rozumiem (podobnie jak Adam2 albo i mniej)
            • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 11:24
              Adam2 troche rozumie. Zobacz kawalek o PORTO! troppo divertente!!! Buona lettura Iwa!
          • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 11:21
            Elle, cichego tez mozemy nauczyc jezyka che ne dici? O forse preferisci che rimaniamo solo con
            Adam2? hi,hi,hi!
            • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 31.07.01, 11:24
              Hi hi hi, mi piace questa idea, noi siamo due professoresse e abbiamo due
              allievi, allora e’ abastanza? Che pensi?
              • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 11:29
                Elle: solo 2 di alievi? NO! A questo punto io preferisco 1studente e 2 professoresse, cosi e` piu`
                intrigante. 2 studenti e 2 prof e` troppo banale! :-)))))))))
                • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 11:32
                  Czy bardziej nie tolerujesz drugiego ucznia, czy bardziej zależy Ci na
                  obecności drugiego nauczyciela? ;-))) Żartowałem. Proszę nie protokołować.

Często bywacie we Włoszech? Co tam jest takiego magicznego? (oprócz ciepłej
                  wody w morzu)
                  • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 11:35
                    Adam: odpowiedz na pytani! Patrz troche wyzej. La cosa piu` fantastica dell''Italia sono i maschi!!!!
                • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 31.07.01, 11:39
                  Hi hi hi. Due professoresse e uno allievo. Va bene. Allora chi puo essere
                  primo? Magari Adam2, sembra piu bravo e interesante. Cichy non scriva niente,
                  ha dimenticato nostre grande persone. Io preferisco Adam2.
          • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 11:35
            nic nie rozumiem - blad - czlowiek powinien rozumiec
            • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO????-Adam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 11:40
              In effetti blad - czlowiek powinien rozumiec, niewiele, ale odrobine powinien. Moze to wina
              nauczycielek? Elle: Dobbiamo assolutamente migliorare l''italiano di Adam!
              • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO????-Adam IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 11:51
                wrecz przeciwnie jakos nigdy nie mialem okazji, co innego angielski czy
                rosyjski, a juz za kilka dni francuski i niemiecki od podstaw ale wloski? nie
              • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 31.07.01, 11:53
                Hai notato, come Anna e’ silenzia oggi? Faciamo un gran lavoro. Adam e’ molto
                bravo e volenteroso, allora sara’ piacere per me.
                • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 11:55
                  Anka wcale nie jest cicho, udziela się wątku "Co rusza kobiety?"
                  • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 31.07.01, 12:00
                    Po co zdradza nasze tajemnice?!!!!!!!!!! I ułatwia wam zadanie.
                    • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 12:01
                      JEDEN WIELKI ZNAK ZAPYTANIA
                      • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 12:03
                        zadanie?
        • Gość: Leo Re: CHI PARLA ITALIANO???? - Chicca IP: *.*.*.* 31.07.01, 11:35
          Come stai?
          Chicca, mio conversazione a Elle a nessum patto non sono balle, pero la bene
          cosi. Il tempo fugge.
          saluto
          przepraszam za gramatyke (raczej za jej brak).
          • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? Leo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 11:39
            Buongiorno Leo!!!! Dove hai imparato Italiano?
            • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? Leo IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 11:49
              Pogubiłem się... Za dużo informacji... To mi przypomina pewną zabawę (mam na
              myśli moje zgadywanie) z młodości :-). Na kartce jedna osoba pisała zdanie, a
              następnie zaginała kartkę, żeby je ukryć. Potem druga pisała coś swojego itd.
              Na końcu czytało się wszystko po kolei i wychodziły czasem zabawne rzeczy.
              Ktoś, kto czyta teraz Wasze i moje i Cichego posty też chyba ma ubaw...
              • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? Leo IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 11:53
                szkoda, ze nie wiemy co wychodzi, ale moze kiedys
                • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 170.253.228.* 31.07.01, 12:11
                  Allora Adam quando voresti iniziare?
                  • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 12:17
                    Zdecydowanie za mało słów kluczowych. Znowu nie zrozumiałem. Piszcie nieco
                    dłuższe wypowiedzi, będzie mi łatwiej nawiązać z Wami kontakt.
                    • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 31.07.01, 12:30
                      Oj, widzę, że na serio trzeba popracować nad twoim włoskim. Pytam, kiedy chcesz
                      zacząć?
                      • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 12:38
                        Elle! Ty tak za bardzo sama nad nim nie pracuj! Poczekaj az wroce OK?
                        Adam: Nie dawaj sie tak latwo! Jestem zazdrosna!
                        Wy tu sobie gadu gadu a ja musze pracowac!
                  • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 12:17
                    a poza tym wszyscy zdrowi i szczesliwi
                • Gość: Leo Re: CHI PARLA ITALIANO???? Leo IP: *.*.*.* 31.07.01, 12:25
                  Chicca
                  due semestri solamente, durante il studi universitari (politecnico) a Varsavia.
                  Vorrei migliorare, putroppo sono quasi sempre molto occupato e non ha tempo
                  libero.
                  • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? Leo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 12:32
                    Se ti va te lo insegno io... chiacchierando si impara meglio la lingua.. che ne dici?
                    • Gość: Elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? Chicca aiuto!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.94.222.* 31.07.01, 12:36
                      Aiuto, pogubiłam się w tych wątkach!!! Chicca, zjedz na dół, nawet jak piszesz
                      z Adamem, ti prego. Czy jest ktoś kto tu pracuje? Ha ha h a
    • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 12:35
      Myslalam, ze ten watek umrze smiercia naturalna ale widze,ze sie towarzystwo rozgadalo :-) Elle: fa
      compagnia ad Adam e Cichy che io devo lavorare. Appena ho un secondo di tempo scrivo con voi.
      Non me lo rimorchiare pero`! ;-)
      Adam: Musze troszke popracowac. JAk bede miala chwilke zajrze, bedziesz? Badz!!!! Postukamy po
      wlosku! I nie rozgaduj sie za bardzo z Elle!
      Cichy: ty tez bedzies prawda?
      Ojej!Ale mi sie nie chce pracowac!!!!
      • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 12:38
        Jak to brzmi: "postukamy sobie PO WŁOSKU"!!! To jest dla mojego włoskiego
        prawdziwy komplement!
        Ja też muszę popracować, więc nie będę tak często zaglądał... ale będę
        • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 12:56
          Adam: tylko mi sie nie zagub na watku "co rusza kobiety" z twoja Ania. Przeciez ty i tak wiesz czego my
          chcemy wiec po co tam wlazisz? :-)
          Adam&Cichy: ale delikatni panowie! Przydalby sie wam ktos do rozmasowania obolalego karczku.
          Che ne dite di 2 professoresse d''italiano? :-)
          • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 13:01
            No comments.
          • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 13:02
            masowanie stop tak mozliwe, ze to by pomoglo, choc z drugiej strony ale cyba
            nie wiem o co chodzi w koncowce
            • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 13:05
              Końcówka to propozycja. Chcą Cię nauczyć nie tylko włoskiego...
              • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 31.07.01, 13:08
                Chicca not ti lavori? Devo leggere che cosa e stato scritto sul “co rusza
                kobiety” Mamma mia non c’e tempo.
                • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 13:11
                  No Adam jezeli tak... ale jestem raczej sceptycznie nastawiony do twojego
                  Wloskiego
                  I jeszcze jedno ups chyba wpadlismy
                  • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 31.07.01, 13:14
                    dlaczego wpadliście?
                    • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 13:16
                      a wszystko przez to, ze nic nie rozumiem grrr,brrrr,grrr
                      • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 31.07.01, 13:20
                        Ha ha ha, a wydaje sie, że rozumiesz wszystko, to co nie wiesz JAKIE mamy wobec
                        was plany razem z Chiccą???
                  • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 13:21
                    Właśnie, dlaczego wpadliśmy?
      • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 12:39
        Nie wiem moze wezme sie do pracy. Wiecie to chyba to cisnienie :)
        • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 12:50
          Przyjacielu! Czytasz mi w myślach!!! Wczoraj tak mnie bolała głowa... kawa
          pomogła, ale pogoda (o dziwo) się nie zmieniła.
          • Gość: elle Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 195.94.222.* 31.07.01, 12:59
            Dobra ragazzi, ja też udaję, że pracuje, dlatego czasem wydaje się, że mnie
            nie ma na forum. Ale zawsze czytam to, co napiszecie. Chi vuole un po di caffe
            napoletana con schiuma? Sono specialista!
          • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 13:00
            To Ciebie tez ! Moze to jakis wirus? ciekawe czy panie maja podobny problem
            hmm, a mialo nas tu nie byc,
        • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 13:21
          Przepraszam, ale mam troche pracy w zwiazku z czym opuszcze was na jakas
          godzinke,
          do zobaczeia
          • Gość: Ka Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.*.*.* 31.07.01, 14:26
            jest
            • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 14:28
              co sie tutaj dzieje
              Ka kim ty jestes
              • Gość: Ka Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.*.*.* 31.07.01, 14:37
                Nikim. Juz znikam.
    • Gość: Adam2 Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 14:29
      HURAAAAAAAAAAAAAA! WRACAMY!!!!!!!!
      Sono Italiano di Milano!
      • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 14:36
        Oddali mi go!!!!!!! Przetlumaczyli sobie, zobaczyli, ze to co pisze Elle to wcale nie takie znowu
        baaaaardzo dwuznaczne rzeczy ( moje tym bardziej nie :-) i ODDALI!!!! Dzieki Admini! Un grosso bacio
        i dla was!!!! Zostajemy tu?
        • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 14:37
          chyba zostaniemy
          a gdzie jest elle???
          • Gość: Chicca Cichy & Adam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 14:45
            Elle poszla na jakies zarelko. Niedlugo powinna byc z powrotem i wtedy znowu was pomeczymy in
            italiano czy moze juz macie dosc??? :-)
            • Gość: Adam2 Re: Cichy & Adam IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 14:55
              Ile masz lat? Da capo al fine...
      • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 14:36
        to chyba tylkko ja tu nie umiem Wloskiego - no to pieknie
        • Gość: anka Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.ptf.com.pl 31.07.01, 14:37
          chyba nie tylko ty...
        • Gość: Chicca Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 14:38
          Tranquillo! Nie tylko ty! Ale reszta ( Adam ) sie stara i dokladając do tego odrobine improwizacji niezle
          to wychodzi!
          • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 14:43
            znowu znikam na jakies 30 m,
            tymczasem
          • Gość: anka Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: *.ptf.com.pl 31.07.01, 14:45
            liche pocieszenie,
            ale z jednym się zgodzę - nieżle improwizują!
          • Gość: Cichy Re: CHI PARLA ITALIANO???? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 15:24
            A spokojny :)
    • Gość: Chicca where is Leo?????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 14:49
      Leo????
      • Gość: Adam2 Re: where is Leo?????? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 14:52
        Why in English?
        • Gość: Chicca Re: where is Leo?????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 14:57
          A nie wiem. Tak mi sie jakos napisalo. Lepszy italiano vero? Vedo che ti piace la lingua. ;-)
          • Gość: Chicca Elle! Ma dove cavolo sei??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 15:02
            Elle! Ancora stai mangiando???? Uffa! Mi annoio senza di te!!!!!!!
            • Gość: Adam2 Re: Elle! Ma dove cavolo sei??? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 15:08
              Tak, tak, Elle. Dlaczego zostawiłaś Chiccę samą? Bez Ciebie jej życie nie ma
              sensu!
              • Gość: Chicca Re: Elle! Ma dove cavolo sei??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 15:11
                No nie dokuczaj!!! :-(
                • Gość: Adam2 Re: Elle! Ma dove cavolo sei??? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 15:25
                  No co... ja tylko tłumaczę... może kiepsko, ale się staram... Ciekawe, czy ktoś
                  oprócz Was dwóch wie, na ile rozumiem, co piszecie?
                  • Gość: Cichy Re: Elle! Ma dove cavolo sei??? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 15:28
                    teraz jeszcze ja sie postaram moze mi to wyjdzie na dobre
              • Gość: elle Re: Elle! Ma dove cavolo sei??? IP: 195.94.222.* 31.07.01, 15:24
                Ciao ciao amici miei! Sono piena di mangare.
                Jestem najedzona jak bąk. Muszę się zorientować co się tutaj dzieje.
                Chicca, che faciamo con nostri alievi? :)
                • Gość: Cichy Re: Elle! Ma dove cavolo sei??? IP: 10.17.10.* / 195.117.242.* 31.07.01, 15:27
                  mam nadzieje, ze bylo dobre
          • Gość: Adam2 Re: where is Leo?????? IP: *.int.pan.wroc.pl 31.07.01, 15:05
            Tak, lepszy. ;-) No, to ile masz lat?
            • Gość: Chicca Re: where is Leo?????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 15:09