jontka1 Re: Bajki na płytach za komuny 26.10.06, 00:03 A było jeszcze coś o Janku i Marianku, co szczęści szuakli, nie wiem czy dobrze to łącze z kwiatem paproci, czy to była osobna bajka? I jeszcze coś o dziewczynkach: Proszę, Dziękuję, Przepraszam. Nie ma tego na bajkigraji:( Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Bajki na płytach za komuny 26.10.06, 00:21 Będą nowe, z czasów PRL-baszej Szkapie Edukacji, Wierzejach Pałkarza itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Bajki na płytach za komuny-bis 26.10.06, 00:22 mark.parker napisał: psiakość, zecięły mi się literki: > Będą nowe, z czasów PRL-bis: o kaczuszce-wydmuszce, Naszej Szkapie Edukacji, Wierzejach Pałkarza itp. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Bajki na płytach za komuny 26.10.06, 01:24 A pamiętacie instytucję "bajek telefonicznych" (nie wiem, czy dziś nadal to istnieje) - działało to chyba tylko w niektórych miastach - wykręcało się numer (chyba 928, jeśli dobrze pamiętam) i słuchało się przez telefon bajki lecącej z taśmy. Oczywiście cały czas jedna bajka była puszczana na okrągło, chyba raz dziennie była zmieniana na nową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keki Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.blue-net.com.pl 25.01.07, 20:46 o tak były takie, Apulejka i jej osiołek :) ja nie miałam telefonu ale dzwoniłyśmy i słuchałyśmy razem z kolezanką u niej w domu :D Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Bajki na płytach za komuny 29.01.07, 17:51 Apolejka - czytałąm to ostatnio siostrom ciotecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topi Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 09:50 rewelacja!! przypomniało mi się dzieciństwo no i oczywiście kultowy król Bul cartoon network niech się schowa pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mopek Tapatiki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 10:39 No włąśnie ma ktoś "Wyprawę Tapatików"- baaardzo, ale to baaardzo proszę o kontakt - nośnik dowolny, poprostu musze je mieć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volo Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.compower.pl 26.10.06, 11:13 mam kilka tych bajek, napisz do mnie na volo2@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Księżniczka na ziarnku grochu 26.10.06, 12:17 "Podawać będą salami, Czerwony barszcz z pierogami, Duszone zrazy wołowe I lody pomarańczowe" Wiecie, jak to wtedy brzmiało? Ten cytat na zawsze wszedł do rodzinnych rozmów, jak ktoś się pyta, co na obiad... Odpowiedz Link Zgłoś
blondynka311 Re: Bajki na płytach za komuny 26.10.06, 13:50 coś o lesie z demoniczną piosenką "My jesteśmy rada puchaczy, rada puchaczy; każdy u nas wie co to znaczy, wie co to znaczy; my żądamy w lesie posłuchu, uhu, uhu! od maluchów aż do staruchów, uhu, uhu!" robiło się w gacie ze strachu, robiło.. Odpowiedz Link Zgłoś
paniserwusowa Re: Bajki na płytach za komuny 26.10.06, 23:35 To z zaczarowanego lasu (chyba nie przekręciłam). Ja się najbardziej bałam, jak leciało: " Na swej miotle wiedźma gna ha hahahahaha, (i dalej) przybądź coś tam nocy zła!" Bardzo sugestywny ten śpiew był... I jeszcze coś o Duchu Puszczy, ale tylko jakieś nędzne strzępki mi się po głowie kołaczą, bo chyba z 15 lat nie słuchałam... Odpowiedz Link Zgłoś
paniserwusowa Re: Bajki na płytach za komuny 26.10.06, 23:48 łe tam, pomyliłam się :( Odpowiedz Link Zgłoś
jontka1 Re: Bajki na płytach za komuny 30.10.06, 13:26 Rada puchaczy to z "lata ptaszek" a z zaczarowanego lasu było np. "Dzięcioł stuka w pień by zbudzić nowy dzień, śpiewa ptaków chór piosenke z leśnych (chyba pól?), gra na liściach wiatr melodie z tamtych lat...itd" Odpowiedz Link Zgłoś
wilfrid Re: Bajki na płytach za komuny 03.11.06, 16:52 blondynka311 napisała: > coś o lesie z demoniczną piosenką > "My jesteśmy rada puchaczy, rada puchaczy; > każdy u nas wie co to znaczy, wie co to znaczy; > my żądamy w lesie posłuchu, uhu, uhu! > od maluchów aż do staruchów, uhu, uhu!" Z "Lata ptaszek". W ogóle ta bajka ma dużo odniesień do ówczesnej rzeczywistości. Lasem rządzi tajemnicza rada trzech puchaczy, które mają wzgląd na wszystko ("puchacz po ciemku wszystko zobaczy, wszystko zobaczy, wszystko zobaczy"), i których wszyscy się boją. Gdy w szkole zdarzy się wypadek - wpada sroka i kradnie kilka liter z abecadła - z posady zostaje zwolniony dyrektor szkoły za brak porządku (natomiast sroka za nic nie odpowiada). Dyrektor szkoły zostaje lekarzem, a dyrektorem "z nadania" zostaje szpak, bez żadnych kompetencji w tej dziedzinie. Oprócz tego zostaje zarządzony obowiązkowy przegląd dziobów, organizacja nie jest zbyt sprawna ("Wszystko poszło jako tako"), jest oczywiście kolejka ("Proszę stać w kolejce!"), za to wcześnie zamykają ("Pracujemy do południa [...], dziś kończymy już robotę, kto chce, może przyjść w sobotę"). Jest jeszcze kilka, polecam uważne słuchanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastraszony Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.siemianowice.pl 26.10.06, 14:02 ja pamiętam historię o czerwonym kapturku ..., do dzisiaj mam koszmary nocne z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszal Re: Bajki na płytach za komuny IP: 213.25.60.* 26.10.06, 14:34 Lis Witalis, Tymoteusz Rymcimcim, Akademia Pana Kleksa. To na 100% pamietam, ale pewnie jeszcze cos sie przypomni. Z tym ze ja wiekszosc mialem na kasetach, na winylach mniej. Pozdro dla rowiesnikow ;) (1980) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 16:39 tak - księżniczka na ziarnku grochu "bo nawet i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu" zawsze mnie ten Paryż fascynował :) i miałam jeszcze takie piosenki dla dzieci jestem sobie krakowianka na pewno, innych jakoś nie mogę sobie przypomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Tomcio Paluch 26.10.06, 17:34 Piosenka śpiewana przez Tomcia: "Powiem Wam o tym sposobie, Choć znam jeszcze innych sto, W końskim uchu siedzę sobie, Wołam hetta, wiśta, wio! Koń rozkazów moich słucha, Bo już nauczyłem go, Co ma robić, gdy do ucha Wołam hetta, wiśta, wio!" Przecudne, dlatego zostało w pamięci. Głos Tomcia podkładała jakaś aktorka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pciółka Maja Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.10.06, 21:25 "Był sobie pra-pra słoń, przedziwny zwierz, Nos miał perkaty i zadarty, Po Afryce wędrował sobie wzdłuż i wszerz, A głodny bywał nie na żarty..." To była niezła bajka, ta "Opowieść o pra-prasłoniu", ale jeszcze lepsza była "Alicja w Krainie Czarów" z Magdą Zawadzką w roli Alicji i Kotem - Dziwakiem śpiewajacym,że nawet sens nie ma sensu :) Odpowiedz Link Zgłoś
paniserwusowa Re: Bajki na płytach za komuny 26.10.06, 23:29 A kocur? "Sam będę ławą przysięgłych i sędzią! Wszystko rozsądzę i rozważę, po czym cię skaże na śmierc!"i Alicja:" I co? Zjadł panią?" Ale to inny kot był, ten niedobry fuj :) Hihi. Bardzo mi się nastrój poprawił od tego wątku :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
paniserwusowa Re: Bajki na płytach za komuny 26.10.06, 23:15 Alicja w Krainie Czarów, Piotruś Pan, Gąska Balbinka (coś tam jeszcze w tytule, ale nie pamiętam), Noc U Wedla, Tymoteusz Rymcimci (czy jakoś tak),Maszerują Przedszkolaki- z piosenkami, Zaczarowany Las, Stoliczku nakryj się, Księżniczka na ziarnku grochu i parę innych, których w tej chwili nie pamiętam :). Najbardziej lubiłam Piotrusia Pana i Alicję. Piosenki z tych płyt śpiewam teraz mojej małej córeczce. Mam nadzieje, że uda mi sie dokupić igłę do starego adapteru i kiedyś sobie sama posłucha. Oryginału. I wtedy wydziedziczy fałszującą matkę, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocznik 1982 Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.chello.pl 27.10.06, 02:22 oj mialam mnostwo bajek na plytach- takich kolorowych. z dzieciecym uporym odtwarzalam to non stop na adapterze bambino.;o) mialam kopciuszka, szewczyka dratewke, zlotą kaczkę i jakaś bajkę o górnikach. mialam rowniez kasety- stoliczku na kryj sie i pare innych. najbardziej jednak lubilam wrózke bajuszkę. czad baja.;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.geodezja.katowice.pl 27.10.06, 09:34 Też je pamiętam :0) i już zbiram na cd dla przyszłych potomków Odpowiedz Link Zgłoś
bobinia Re: Bajki na płytach za komuny 28.10.06, 00:21 ale wątek, super! ciary mi po plecach chodzą jak czytam te wasze cytaty. Jak byłam mała każdego wieczora mama włączała mi adapter i słuchałam baj-bajek. Teraz sama jestem mamą dwójki szkrabów - razem z nimi słucham Alicji w krainie czarów , Tańczących krasnoludków, Jasia i Małgosi, Kopciuszka, Calineczki... i cieszę się bardzo, że moje dzieci mogą posłuchać tego na czym ja się wychowałam.... ech miał rację Mickiewicz mówiąc: "Kraj lat dziecinnych!On zawsze zostanie święty i czysty jak pierwsze kochanie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikumiku A z jakiej płyty to było? IP: 85.233.44.* 28.10.06, 15:22 My jesteśmy zajączki dwa Nie boimy się nawet lwa Nieeee straszny nam myśliwski pies Bo zając odważny, o-odważny jest! Tak na dodatek muszę się przyznać, że większość płyt dostałam od Mikołaja... Adapter chodził bez przerwy, a za oknem padał śnieg... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Bajki na płytach za komuny IP: 212.2.99.* 28.10.06, 22:59 A mnie w uszach ciągle brzmi"Oj mamo,oj mamo,ciągle w kółko to samo .....Czy ktoś tak ma???? Odpowiedz Link Zgłoś
ibsen Re: Bajki na płytach za komuny 28.10.06, 23:05 Przygody i wybryki małej małpki Fiki - Miki, autorstwa K. Makuszyńskiego. W niedziele po kościele tata mi puszczał :) Ale... miałam jeszcze taki aparacik- rzutnik do wyświetlania filmików na kiszach. Miałam o Winnetou (wtedy jeszcze tata nie miał syna), Królewnie Śnieżce, KOpiuszku i taką, z której pamiętam tylko cytat: "Rydze, smardze, maślaki małą Alę witały". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Bajki na płytach za komuny IP: 212.2.99.* 28.10.06, 23:09 lub "spiesz się spiesz mój Kopciuszku,ni ma czasu niestety...."ACH..... Odpowiedz Link Zgłoś
phi.phi Łza 29.10.06, 00:36 się w oku kręci :-) U mnie prym wiodły Muminki, Klarunia Koronczarka i Apolejka i jej osiołek... Kołysanka Mamusi Muminka "Senna kołysanka" do dziś pozostała moją ulubioną - teraz puszczam ją mojemu synkowi. Kołysanka, kołysanka Słodka kołysanka Śpij maleńki Po troszeńku Do białego ranka Kołysanka, kołysanka Senna kołysanka Niebo całe, się zamknęło I ty oczka zamknij. Kołysanka, kołysanka Cicha kołysanka Na bielutkich Prześcieradłach W puchowych posłankach Kołysanka, kołysanka Śliczna kołysanka Różowiutkie maciupinko Jak słoneczka ziarnko. Kołysanka, kołysanka Nocna kołysanka Schowaj się Pod powiekami W snu głębokiej jamce. Kołysanka, kołysanka Nocna kołysanka Naokoło cała ciemność Kładzie się do spanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ultra75 Re: Ach, łza się w oku kręci :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 18:48 Czytam te Wasze wpisy i też się wzruszyłam :-). Pamiętam większość wymienonych bajek (słuchanych z kaset :-)). Moją ulubioną zdecydowanie było Lato Muminków. Cytaty: "Tutaj jest wszystko, więc bedzie i drżem!" albo "Tak zniszczyc budkę suflera!" do dzisiaj mnie "prześladują" :-). Ale mam też pytanie odnośnie jednej bajki, której tytułu nie mogę sobie przypomnieć. Była to historia niegrzecznego chłopca, który spotkał 3 siostry - Przepraszam, Proszę i Dziękuję, które nauczyły go dobrych manier. Pomoże ktoś w ustaleniu tytułu :-)? Z góry pięknie dziękuję :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ultra75 Re: Ach, łza się w oku kręci :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 18:49 "Dżem", oczywiście! Sorry za błąd (to ze wzruszenia ;-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: Ach, łza się w oku kręci :-) IP: *.vigo.com.pl 30.10.06, 12:45 "Mateuszek na zaczarowanej wyspie" Nigdy nie słuchałam, książkę mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babos Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 22:25 A kto miał bajkę "Kosmiczna heca" o wyścigu kota z psem ze świetnymi piosenkami? Bo nikt o niej nie wspomniał:( " zna mnie cała okolica , każą myszkę chwycę w lot , biegam tak jak błyskawica bo ja jestem szybki kot", " dwa rowery dwa rowery maja wszystkie koła cztery prędko jadą na rowerach rowerzyści" , " jechał drogą wóz , drzewo z lasu wiózł , wolno wiezie drzewo z lasu lecz kierowca nie ma czasu , więc wyprzedza wóz , więc wyprzedza wóz" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melania.kalemba Re: Bajki na płytach za komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 10:47 Pracuje w ksiegarni - od paru dni obserwuje wzmozone zainteresowanie Bajkami - Grajkami. Rekordzisci kupuja po kilkanascie tytulow. Macie z tym cos wspolnego? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Bajki na płytach za komuny IP: 195.164.0.* 25.01.07, 14:41 Moze za duzo mi sie marzy, ale czy sa moze gdzies na jakies www dostepne teksty przynajmniej niektorych z tych bajek??? Ja nie znalazlam... :( Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Bajki na płytach za komuny 29.01.07, 18:15 Ja pamiętam na pewno "Króla Bula", "Oślą Skórkę", "Wyprawę na Szklaną Górę", "Czerwonego Kapturka", "Alicję w Krainie Czarów", "Szewczyka Dratewkę", "Toto" (po pierwszym przesłuchaniu popłakałam się), "Tomcia Palucha", "O dwóch takich, co ukradli ksieżyc", "Złota kaczkę", zbiór czterech opowiadań z których jedno było o ptaszku tęskniącym za "swoją piękną ojczyzną" a inne o starej lampie zastępującej księżyc krótkowzrocznemu słowikowi, "Śpiącą królewnę", coś o rodzinnej wyprawie gdzieś do Mikołajek, opowieści z Afryki - o pra-pra-słoniu i o dziewczynce która straciła język za kłamstwa/złośliwości (?), "Księżniczkę na ziarnku grochu", "Jasia i Małgosię", "Kopciuszka", "Calineczkę", "Plastusiowy pamiętnik", "O głupim Tomku, wilku i niedźwiedziu", "Stoliczku, nakryj się", "Szelmostwa Lisa Witalisa", "Zaczarowaną skrzynkę", "Słowika", "Królową śniegu", "Kwiatki z Kwiateczkowa" (Ach, ten przerażający perz!), "Księcia Lecha i druhów trzech" ("Siedzą koeldzy przez całe doby i wymyślają projekty maszyn"), "Ali-Babę i czterdziestu rozbójników". Odpowiedz Link Zgłoś