Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 10:44 Mam pytanie, czy wybierając kase z bankomatu (w Grecji) należy podać jakąś liczbę przed swoim pinem? Np: Będąc w Chorwacji parę lat temu trzeba było wpisać 0 przed swoimi czterema cyframi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarodziejka1 Re: Bankomaty 21.05.07, 15:22 Wypłacasz tak jak w Polsce, ale czy nie lepiej zabrać ze sobą Euro? Banki przeliczają po wysokim kursie i doliczają dużą prowizję. Ja na początku moich podróży po wyspach greckich też korzystałam z bankomatów, ale zmądrzałam i teraz zabieram już tylko cash :) Odpowiedz Link Zgłoś
q3a1 Re: Bankomaty 21.05.07, 15:53 A to ciekawe co piszesz, bo kiedy nie wybieram pieniędzy z greckich banków to kurs jest niemal identyczny jak w Polsce, z tendencją w dół - chociaż jak wiadomo zależy to od wielu czynników, które go kształtują. Tym samym od dłuższego czasu nie jeżdżę już z wypchanym portfelem tylko wybieram z konta na bieżąco. A tak swoją drogą to bezpieczniej z plastikowymi pieniędzmi się poruszać, niż z gotówką na cały wyjazd :-). Swego czasu byłem świadkiem desperackich prób złapania Albańczyka, który wkradł się do pokoju w apartamentach Catherina (w Stavros) i przejął całość gotówki tamże zamieszkującej pary z Polski (nie pogardził nawet poczciwymi złociszami). Para co nieco jeszcze na koncie miała, ale z wielu ich planów wakacyjnych na Krecie wyszły nici... q3a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 07:53 Masz rację. Ja także preferuję plastik, a gotówkę mam jedynie na opłatę winietek lub autostrad. Są przecież banki, które nie naliczają prowizji od wypłat np. e-pakiet Fortis Banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:45 Wybieram się na Krete, a pytam tak na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Nie bierzcie gotowki! Bankomaty sa wszedzie. 22.05.07, 11:23 I jest bezpieczniej ogolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
q3a1 Re: Nie bierzcie gotowki! Bankomaty sa wszedzie. 22.05.07, 21:47 Jacku z tymi bankomatami to nie jest tak, że są wszędzie na Krecie, jak dobrze wiesz :-). Są mniej więcej tak jak w Polsce, czyli przeważnie w każdej większej miejscowości (Prócz południa łofkors - tam większa miejscowość nie równa się z istotą bankomatu) ;-). A jeszcze dodam, co do tego bezpieczeństwa i mej historii z uciekającym Albańczykiem - nie chcę nikogo przerazić broń Boże, że to niby kradną na potęgę itd/itp. Na razy wiele taka sytuacja miała miejsce w mym bezpośrednim i dalszym otoczeniu tylko raz. Co więcej, po późniejszych plotkach w Stavros wynikało, że to nie był Albańczyk tylko uwaga...Polak :-). Przynajmniej tak twierdziła Policja turystyczna, z którą rozmawiał Adam - ówczesny rezydent z Triady, co z resztą potwierdził Kostas i towarzystwo młodszych kelnerów z Christiany, którzy liczną zgrają ruszyli na swych jednośladach w poszukiwaniu niedoszłego "Henryka Kwinto". No to tak gwoli wyjaśnienia :-) Pozdrawiam serdecznie w ten upalny, iście grecki wieczór. q3a Odpowiedz Link Zgłoś
hania404 Re: Nie bierzcie gotowki! Bankomaty sa wszedzie. 25.05.07, 13:11 ja tez wole plastikowe pieniadze ale fakt faktem ze Grecy niekoniecznie. Szczegolnie za jedzonko w tawernach (nie w wielkich restauracjach) wola zaplate gotowka. No i zawsze jest problem napiwku: placisz karta ale napiwek zostawiasz w walucie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Re: Bankomaty 25.05.07, 00:18 Mnie sie zdarzylo, ze musialem zapychac kawalek do bankomatu, ktory obslugiwal karte Visa, bo pierwsze dwa wyplacaly tylka na Master Card. Ale coz to za problem, 20 minut spaceru, ogolnie bylem zadowolony z kursu, bo byl lepszy niz cena za Euro gdybym chcial kupic przed wyjazdem. A jak sie boisz kradziezy, to mozna wykupic sobie sejf w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butty Re: Bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 12:37 ja tez uważam, że lepiej nie martwić sie o gotówkę i pieniądze wypłacać na bieżąco z bankomatu. A to, że naliczają prowizję i zwykle po wyższym kursie, to i tak wyjdzie na to samo, jak się wynajmie sejf w hotelu-bo to przecież też kosztuje!A czasami nawet sporo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madonna Re: Bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:07 A czy zdarzyło sie komuś że karta VISA nie działała na Krecie? Ja mam PKO BP i mam nadzieje że problemów z nią nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Bankomaty 25.05.07, 20:56 Sprawdź tylko walutę rozliczeniową swojej karty (czy jest to euro czy dolary amerykańskie). Jak to drugie, to wypłata może być znacznie droższa ze względu na przewalutowanie. Odpowiedz Link Zgłoś