Dodaj do ulubionych

Mycie rąk po toalecie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 04:35
Mam problem. Mianowicie, interesuje mnie w jakim stanie w Waszym w miejscu pracu/nauki toalety są przystosowane do zachowania higieny!(czy jest woda do umycia rąk - ciepła? - czy jest mydło, ręcznik? etc). Po durgie czy ktoś z was ma może dostęp(bądź zna inne źródło i mógłby przedstwaić) dane statysttyzne na temat mycia rąk przez ludzi. Ostatnia rzecz jaką bym potrzebował to czym (KONKRETNIE) może grozić nieumycie rąk.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mc_pele Re: Mycie rąk po toalecie 24.03.07, 10:52
      Gość portalu: Mr.Higiena napisał(a):

> Mam problem. Mianowicie, interesuje mnie w jakim stanie w Waszym w miejscu
      prac
      > u/nauki toalety są przystosowane do zachowania higieny!(czy jest woda do
      umycia
      > rąk - ciepła? - czy jest mydło, ręcznik? etc).

u mnie woda jest, cieplutka, mydełko zawsze na miejscu tylko na ręcznikach
      oszczędzają, z samego rana to jeszcze są a potem to już raczej nie - po
      załatwieniu potrzeby i umyciu rąk trzeba wyjśc z toalety i poklepać po plecach
      kolegę albo przytulić się do koleżanki ;)

> Ostatnia rzecz jaką bym potrzebował to czym (KONKRETNIE)
      > może grozić nieumycie rąk.
      >

jak ktoś zauważy że po załatwieniu potrzeby nie myjesz rąk to w przyszłości
      może czuć dyskomfort przy podawaniu Ci swojej podczas przywitania co może
      skończyć się innymi powikłaniami w kontaktach międzyludzkich ;)
      • mc_pele Re: Mycie rąk po toalecie 24.03.07, 10:54
        mc_pele napisał:

>tylko na ręcznikach
        > oszczędzają, z samego rana to jeszcze są a potem to już raczej nie

oczywiście chodziło mi o takie jednorazówki papierowe, nie że ktoś sobie takie
        zwykłe wynosi :)
        • tomek1997 Re: Mycie rąk po toalecie 24.03.07, 11:12
          W moim miejscu to woda zawsze zimna Kilka lazienek juz Sanepid zamknal
          • Gość: lia Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.07, 16:39
            a wiecie, jak duży odsetek ludzi nie myje rąk? co prawda, nie rpzeprowadzam badań naukowych, tylko okazjonalne obserwacje, ale niektóym nie podaję już reki.
            z moich szacunków wynika, że ok 1/4 kobiet - do męskich toalet nie zaglądam
            • Gość: kk Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.03.07, 18:37
              w Polsce podobno 65% kobiet myje lapki i okolo 40% mezczyzn... dla mnie
              przerazajace
    • farelkaa Re: Mycie rąk po toalecie 24.03.07, 19:11
      U mnie woda ciepła owszem, ale mydło i ręcznik to już we własnym zakresie :|
    • bozy_wojownik Re: Mycie rąk po toalecie 24.03.07, 20:37
      kiedyś przeczytałem, że w zbadanych orzeszkach solnych, stojących na barze w
      jakimś pubie, odkryto 12 różnych rodzajów moczu!!!
      w tym samym badaniu stwierdzono, że dużo częściej myją ręce ludzie z niższymi
      kwalifikacjami zawodowymi, wykonujący pracę fizyczną na niekorzyść "białych
      kołnierzyków"
      • Gość: jaija Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.03.07, 03:18
        Nie przesadzajmy, to było bodajże tylko 7 rodzajów ;) Mniam :D
        Brudasy zawsze będą brudasami i tyle. Znam babę, co tylko tyłek z sedesu
        podniesie i już na zewnątrz. Ani rąk nie umyje, ani nie sprawdzi, czy coś nie
        zostawiła na desce, a niestety, często syf zostawia :/
        • wampuka Re: Mycie rąk po toalecie 25.03.07, 13:24
          Ble. Ja na szczęście takiej nie znam :) U nas w pracy woda bez ograniczeń,
          takoż ręczniki, niekiedy jedynie zdarza się dramatyczna sytuacja - kończy
          siętzw. "taśma życia" ;)
      • Gość: jawohl Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.smstv.pl 25.03.07, 15:38
        znam te badania i nigdy nie jadam barowych snaków "za darmo", mocznik i kwas
        moczowy na klamkach to norma, ale weź otwieraj drzwi łokciem od sracza to
        powiedzą pier.dolnięty jak det. Monk i Miauczyński w jednym:))

Eleganciki w gajerach nie myją jak nikt nie patrzy, albo zwyczajnie mają takie
        wychowanie z domu, "fizyczni" myją z przyzwyczajenia - smary, piach, cement, etc.
    • yabol428 Re: Mycie rąk po toalecie 25.03.07, 19:09
      Ostatnia rzecz jaką bym potrzebował to czym (KONKRETNIE)
      > może grozić nieumycie rąk.
      > Pozdrawiam.

Nieumycie rąk może grozić tym, że ręce (KONKRETNIE) będą nie umyte.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Lena Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.catv.net.pl 25.03.07, 20:35
      Troche mnie dziwisz moim tematem.. bo chyba wszedzie gdzie pracowalam to wszystko bylo pod tym wzgledem dopracowane na maxa. A co do braku higieny to chyba raz sie z czyms takim spotkalam.. rodzice mojego ex nie uznawali chyba czegos takiego.. nawet ucha od kubkow i szklanek byly mocno przyszarzone.. niesamowite.
    • papiezyca84 Re: Mycie rąk po toalecie 25.03.07, 23:34
      Bardzo chętnie odpowiem, bo dzis się zbulwersowałam.
      Jakiś czas temu w hipermarkecie czekałam na chłopa, który poszedł do toalety. W
      międzyczasie 3 facetów opuściło lokal bez umycia rąk. O zgrozo, dziś czekałam w
      kolejce do publicznej toalety i 4 kobiety wyszły nie skorzystawszy z umywalki.
      • papiezyca84 Re: Mycie rąk po toalecie 25.03.07, 23:37
        PŁACZ I ZGRZYTANIE ZĘBÓW JAK SIĘ NA TO PATRZY.

Grozi to przede wszystkim obrzydzeniem ludzi, którzy o tym wiedzą ;)
        • Gość: jaija Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.03.07, 23:41
          Nie mogę tego zrozumieć. No nie mogę i już. Przecież to czynność automatyczna.
          Ohyda.
          • Gość: józef cieśla Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.org.pl 25.03.07, 23:52
            tak się bulwersujecie, jakbyście w majtkach nie wiem jakie bagno mieli
            tak naprawdę, to po wyjściu z toalety trzeba by i penisa umyć (tylko może to tak
            głupio w umywalce)
    • Gość: gość Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 00:21
      O jeny! Ale wątek zabawny żeś człeku założył! Jeszcze gorzej jest nie umyć rąk
      przed. Bakterie paskudne jakoweś przetransportować można. A o tym nikt nie
      grzmi.
    • Gość: Mr. Higiena Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 03:18
      "mycie rąk po toalecie" raz drugi, czyli o co chodzi z tematem.
      Zauważyłem ten problem w mojej szkole. "Ohyda" - jak pozwolę sobie cytować ponieaż moje przemyślenia i komentarze nie przeszły by cenzury portalu gazeta.pl.
      Wasze wypowiedzi - w różny sposób - pomogły mi w dokładniejszym ustosunkowaniu się - bo z różnego punktu widzenia do sprawę, na podstawie którego piszę własnie "BROSZURE KIBLOWĄ". Po skończeniu postaram się ja zamieści byście mieli do niej wgląd. Broszura jednak bedzie w pełni umieszczona w wszystkich kiblach w moim kochanym liceum. Ponieważ, nie tylko nie mogę już na ludzi patrzeć, ale na niktórych widok, rzygam!
      Pozdrawiam i dzięki!
    • Gość: mixi Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 10:59
      I co z tego że umyję ręce po skorzystaniu z toalety. Jeśli użyje się papieru to
      ręce nie są brudniejsze niż jak potem wychodząc złapiesz ręką za klamkę w kiblu
      którą dotykali wchodzący do WC ludzie z nieumytymi przecież rękami. A poręcze w
      autobusach, wózki w sklepach??? Ktoś czyści ręce przed i po dotknięciu ich żeby
      na innych tryliony bakcyli nie przeskakiwały?
    • Gość: gimlex Re: Mycie rąk po toalecie IP: *.dsk.uw.edu.pl 27.03.07, 13:11
      u mnie jest taka siara ze musze sie oblizywac przed i po :(((
      -------------
      have a nice day !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka