Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 14:25 LIMERYK NA WIELKI PIATEK Pasja wedlug Mateusza zdumiewa, poraza, wzrusza. Na Twoj zyciowy krach pomoze Ci sam Bach (bez ojca Tadeusza ...). www.youtube.com/watch?v=M_LLFfFXaUA&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 15:04 Witam, Oto - a propos Bacha - poemat mistrza Konstantego Idelfonsa: ++++++++++++++++++ "Wielkanoc Jana Sebastiana Bacha" Rodzina wyjechała do Hagen. Sam zostałem w tym ogromnym domu. Po galeriach krokami dudnię. Bardzo śmieszą mnie te złocenia i te pelikany rzeźbione jak od niechcenia, i te chmury mknące na południe. Ja bardzo lubię chmury. I światła pochmurne. Jak fortece. Jak moje fugi poczwórne. Cóż to za rozkosz błądzić przez pokoje z Panią Muzyką we dwoje! Jak las jesienny świece w lichtarzach czerwone. A dzisiaj jest Wielkanoc. Dzwon rozmawia z dzwonem. O, wesołe jest serce moje! W starych szufladach są stare listy,a w książkach zasuszone kwiaty; jak to miło plądrować wśród starych papierów... O, świąteczne godziny pełne złotych szmerów! o, natchnienia jak kolumny złote! o, kantaty! Ubrany w zielony aksamit brodzę, błądzę tymi pokojami i po galeriach i schodach; o, jeszcze tyle do wieczora godzin, żeby mruczeć, żeby nucić, żeby chodzić, żeby płynąć jak zaczarowana woda! Ciemne jak noc portrety witają mnie w salach, jeszcze bardziej ciemniejąc, kiedy się oddalam. To śmieszne, że niektórzy nazwali mnie mistrzem, mówią, że w mych kantatach zamknąłem niebiosa. Szkoda ,że tu nie wszyscy znacie mego kosa, ach jak ten kos śpiewa, jakże ten ptak gwiżdże, jemu wiele zawdzięczam. No i wielkim chmurom. I wielkim rzekom. I piersiom twoim, Naturo. Spójrzcie na te niebieskie hiacynty, na te krzesła z czarnego drzewa, na te wszystkie złocone sprzęty, na tę klatkę z papugami, która śpiewa, na te obłoki jak srebrne okręty, które wiatr południowy podwiewa. Tak. Spójrzcie. To moje mieszkanie. Też wspomnienie po Janie Sebastianie. Mówią, że jestem stary. Jak rzeka. Że czas coraz bardziej z rąk mi ucieka. To prawda, że mi wiele godzin przepadło. Ale to nic. Do diabła! Ja gram na mocnych strunach i są jeszcze kantaty moje, do pioruna! Nie czas mnie, ale ja go wziąłem na kowadło. Zaraz przyjdzie rodzina i zacznie się uczta. Córy moje, nim siądą, przejrzą się do lustra. I chmara gości ściągnie. I nastąpi taniec. Podjedzą sobie setnie i podpiją dobrze. I pasterz z gobelinu też huknie na kobzie. A potem wieczór przyjdzie. I zniknę w altanie. Bo lepsza od mych skrzypiec, gdym grywał w Weimarze, niźli perły , o których dla mej żony marzę, niż sonaty mych synów, niż wszystkie marzenia - taka chwila wielkiego, wielkiego wytchnienia, właśnie teraz, gdy widzę przez altany szparę rzecz niezwykłą, zawrotną, szaloną nadmiarem: WIOSENNE, GWIAŹDZISTE NIEBO. +++++++++++++ Pozdrawiam sedecznie Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 21.03.08, 16:58 Wielkanocna skladanka Wielkanoc mojej córki - Konstanty Ildefons Gałczyński Dzwony i hiacynty, pisanek wzór święty, cały świat w blaskach i szumie; przyleciały ptaki, udały się babki - ależ cóż z tego ona rozumie? Kira, moja mała córeczka, Kira, moja smagła córeczka. Dzwony za daleko, hiacynty za wysoko, babki jeszcze jej nie wolno jadać; o ptaku na drzewie, o ziemi, o niebie mogę tylko jej, jak umiem, opowiadać... ....................:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 21.03.08, 17:42 Wielkanocna skladanka fr.youtube.com/watch?v=ffP98GpseqQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 21.03.08, 18:07 Wielkanocna skladanka Do raka rak rzekł raz: – Patrzyłem, gdy szedłeś raz przodem, miast tyłem! A na to drugi rak Odparł: – Możliwe, tak, bo strasznie się wtedy upiłem autor Mankiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 21.03.08, 18:37 Temat to straszliwie oklepany wiosne dzis witamy- strzelila w kalendarz-co z tego? mi przeszkadzaja nowe platki sniegu. Cholera ,w ogrodzie skulone tulipany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 18:59 LIMERYK NA WIELKI PIATEK II Pasja wedlug Swietego Jana dzwieczy mi od samego rana: te anielskie chory unosza mnie do gory - przyczyna nie jest mi znana. www.youtube.com/watch?v=byz4hwkBb8A&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 23:58 LIMERYK - OSTRZEZENIE! Pewna dama co mieszka w Pakosci - niech nikt tu nie ma watpliwosci - akceptuje WY/LACZNIE (pisze sie to lacznie) - limeryki najwyzszej jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 15:47 Witam Najradośniejszych Świąt Wielkanocnych, najlepszych wypieków, najkolorowszych pisanek, najsmaczniejszych smakołyków, najbardziej mokrego Śmigusa Dyngusa, najmniejszej liczby obowiązków oraz wszystkiego co naj, naj... od Zuzanny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 16:33 LIMERYK O ZUZANNIE W Wielkopolsce zyje Zuzanna. To od Aniolow Joanna: Ukoi kazdego, dobrego, zlego... Zuzannie spiewajmy: HOSANNA! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 16:42 LIMERYK O *** Pod tym tam .. Paryzem zyja malpy ryze. Jest jeden wyjatek; podpiera ten watek (jak mi przylozy, to sie nie wylize). ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: przesylka dla *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 17:55 Piosenka o drzewie: www.youtube.com/watch?v=f8qqtas0BmY - z pozdrowieniami :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: przesylka dla *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 18:17 Po wyslaniu tej przesylki, przypomnialem sobie, ze w zamierzchlych czasach, napisalem cos takiego: *** Kazdy czlowiek (czy w prawo, czy w lewo) powinien miec jedno SWOJE WLASNE DRZEWO. W jego cieniu - zyciem sie cieszyc, od czasu do czasu troszeczke pogrzeszyc - a wiec, GRUNT TO DRZEWO, Adamie i Ewo ... *** Nigdy bym nie przypuszczal, ze ten Brassens ... taki zdolny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: przesylka dla *** IP: *.dsl.club-internet.fr 22.03.08, 18:56 z podziekowaniem za przesylke *** fr.youtube.com/watch?v=8qXO7W6_c3o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: przesylka dla *** IP: *.dsl.club-internet.fr 22.03.08, 19:10 Jeszcze jedno podziekowanie. Zamiast" six japanese gardens" dolaczam inny utwor tej samej autorki fr.youtube.com/watch?v=wWlXPrCM8bQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 22.03.08, 18:09 LIMERTK O ONUFRYM A kolo na W. STOLYCY co sie wielce liczy mieszka n.o. Onufry*, czlek zacny i nie dufny- swiat mu zaslugi zaliczy. *en.wikipedia.org/wiki/Onufry_Zagłoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 18:47 Na temat Onufrego ten zdolny Brassens tez napisal piosenke ;-) www.youtube.com/watch?v=XnG_VjVoDAc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 20:12 Tym razem wierszyk zainspirowany piosenka Brassensa "Kumple przede wszystkim" *** LIMERYK O WADZE PRZYJAZNI Pewien turysta, w Beskidzie Niskim, posliznal sie byl na kamieniu sliskim: polamane obie nogi, on czeka bez trwogi, bo juz ida koledzy - przyjazn przede wszystkim! www.youtube.com/watch?v=GD2GuZHc1e4&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 22.03.08, 23:37 Zdarzylo sie, ze pewnego Jurka powalila skorka z ogorka. Poslizgnal sie na niej i zlamal byl prawe ramie. Kolega zadzwonil. Przyjechala Erka. fr.youtube.com/watch?v=poUoCggQZd0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Alleluja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 09:33 Z archiwum: LIMERYK O G.F. HAENDLU I J.S. BACHU Georg F. Haendel jajek zezarl mendel. Ryknal: "ALLELUJA !!!" Bach mu: "Tylko troja". (Popiera go I. Haendel). www.youtube.com/watch?v=_4-DNfQYqEo&feature=related RADOSNYCH, ZDROWYCH SWIAT WIELKANOCNYCH !!! O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Alleluja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 18:24 LIMERYK O JAPONCACH Szepcza sekretnie dwa zaskronce: "Jest dla nas jasne jak to slonce, ze najlepiej Haendla (i bez jajek mendla) spiewaja Japonki i Japonce." *** Bach Collegium Japan - Hallelujah! : www.youtube.com/watch?v=tmmHrtsBiWY&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Japonski Bach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 06:58 LIMERYK O JAPONCACH II Szepcza sekretnie trzy zaskronce: "Jest dla nas jasne jak to slonce, ze najlepiej Bacha w przestrzeniach Banacha spiewaja Japonki i Japonce." Bach Collegium Japan: www.youtube.com/watch?v=byz4hwkBb8A&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 15:23 LIMERYK O DWOCH MISTRZACH To o Janie Sebastianie: odbyl on dziwne spotkanie. Grajac w palanta, spotkal Rembrandta. Wiele po nich zostanie: www.youtube.com/watch?v=tfkgEjlFlOE&feature=related ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 23.03.08, 17:50 Gdy Vivaldi spotkal Voltaira "prosze sie ze mna nie spierac" rzekl,"niech skonam, ja pana przekonam" -ta muzyka przekonuje teraz. fr.youtube.com/watch?v=uzx2BOMo9tY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 23.03.08, 19:47 W Wenecji tuz kolo Il Fenice Vivaldi i Canaletto jedli pizze, po ktoryms tam kesie kazdy zawolal zawziecie "moje dziela dotra za granice". fr.youtube.com/watch?v=J7P-INo21qU www.artsjournal.com/greg/canaletto.jpeg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 23.03.08, 23:37 A oto ilustracja do poprzedniego limeryka. Plac sw. Marka w Wenecji w czasach Vivaldiego. Dzielo Canaletto. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Canaletto_(II)_023.jpg/800px-Canaletto_(II)_023.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryk o najwiekszym piesniarzu swiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 07:30 LIMERYK O BRASSENSIE Jesli nie widzisz w zyciu sensa, posluchaj bracie G. Brassensa. Uczyl mnie za mlodu Tata: "To najwiekszy piesniarz swiata - madrosci zycia wieczna mensa." www.youtube.com/watch?v=nr0EFfh3FUQ&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryk o najwiekszym piesniarzu swiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 08:06 Wykonanie z podtytulami angielskimi: www.youtube.com/watch?v=Zj5yvHJXMLM&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryk o najwiekszym piesniarzu swiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 22:38 Na dobranoc urocza piosenka o gorylu, ktory ... kochal inaczej :-) www.youtube.com/watch?v=9Zaf3GRaQjI&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe: cosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 17:59 Hi, Easter in Poland are nicer than in US. You have TWO free days, and people in US have only one! They work on Monday. The cosmos according to Hubble Expands like the soap of a bubble. Let's hope it's not closed, It would then be disposed To shrink to a point, and that's trouble. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: limeryki naukowe: cosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 22:05 The cosmos according to Hubble Expands like the soap of a bubble. Let's hope it's not closed, It would then be disposed To shrink to a point, and that's trouble. Kosmos, według Hubble’a, proszę pani do mydlanej podobny jest bani wtedy gdy się rozszerza. A jak kurczy w punkt zmierza. Wierzy pani? Bo ja ani ani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe: Copernicus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 19:52 Hi, Everything is relative - there are no special places in the universe. We gave up having the earth as the center, so let's not give any other point a chance, either. Copernicus gave his reply To those who had pledged to deny. "All your addictions To ancient convictions Won't bring back your place in the sky." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Pytanie n/t paproci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 22:21 LIMERYK - PYTANIE BOTANICZNE Onufry, sterczac na plocie, nie - raczej siedzac w grocie, pyta (z nadzieja): "Czy aby istnieja zielone w zimie paprocie?" Bardzo bylbym wdzieczny za odpowiedz na to pytanie :-) O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: Pytanie n/t paproci IP: *.dsl.club-internet.fr 25.03.08, 23:14 Paproci zielonosc- watpliwosc? A jej bujne kwiecie gdzie szukac na swiecie? Onufry, dajesz Pan w kosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: prosba IP: *.dsl.club-internet.fr 25.03.08, 23:44 CZy ktos moze mi podrzucic starsza wersje fr.youtube.com/watch?v=OPju6wiGSRA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: prosba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 22:05 Gość portalu: *** napisał(a): > CZy ktos moze mi podrzucic starsza wersje > > fr.youtube.com/watch?v=OPju6wiGSRA Gdybym mial, to bym podrzucil :-) Poniewaz nie mam, to przytocze (w zamian) andgdotke, ktora uslyszalem kiedys od Pana Wojciecha Mlynarskiego. Jak wiadomo, para sie on pisaniem slow do piosenek. Ale kiedys postanowil byc ambitny i chcial sam skomponowac muzyke, do ktores ze swoich piosenek. Dlugo nad tym pracowal, w koncu cos skomponowal. Poszedl z tym do pianisty, ktory mu akompaniowal w czasie koncertow. Ten, uslyszawszy melodie wymyslona przez Mlynarskiego, stwierdzil: - Tango Milonga. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Pytanie n/t paproci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 08:23 Zerknalem tu dzis rano, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Byc moze moj wierszyk nie byl zbyt precyzyjny. Pytam jak najbardziej powaznie. Czy znany jest Panstwu gatunek paproci, ktory nie obumiera na zime, zachowujac zielone liscie? Ktos powiedzial mi, ze byc moze mozna znalezc takie paprocie wsrod "ostrich fern". Czy ktos cos wie na ten temat? Z gory dziekuje za pomoc :-) O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: Pytanie n/t paproci IP: *.dsl.club-internet.fr 26.03.08, 11:54 Rodzina paproci POLYSTICHUM utrzymuje zielen przez caly rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: Pytanie n/t paproci IP: *.dsl.club-internet.fr 26.03.08, 12:00 a na 100% Polystichum polyblepharum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: Pytanie n/t paproci IP: *.dsl.club-internet.fr 26.03.08, 12:24 a tu troche wiecej informacji www.floridata.com/ref/P/polys_pol.cfm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Pytanie n/t paproci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 16:30 LIMERYK - PODZIEKOWANIE Onufry, sterczac na plocie, nie - raczej siedzac w grocie, pytal z nadzieja - teraz wie*, ze istnieja zielone w zimie paprocie! --- * A wie dzieki "***". Dziekuje :-) O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: Pytanie n/t paproci IP: *.dsl.club-internet.fr 26.03.08, 18:51 LIMERYK O WIECZNIE ZIELONEJ PAPROCI W kraju dalekim , gdzie pije sie rum rosla polystichum polyblepharum. Czarem swym zwabiala chlopow co maja jaja, co zlosc wzbudzalo wielu kum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: F.L. Wright... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 19:15 LIMERYK O ARCHITEKCIE, KTORY ZBUDOWAL "DOM NAD WODOSPADEM" (ilustrowany odnosna piosenka) Architekt pewien (nie z Barcelony) nie bedzie swietym ogloszony. Bo on byl choleryk ... (tako rzecze limeryk): Frank Llyod Wright - architekt natchniony! www.youtube.com/watch?v=i_aD1rA_p5c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: F.L. Wright... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 19:45 Oto inna ilustracja tej samej piosenki: www.youtube.com/watch?v=2ehh6Arv5lc&feature=related A oto zwiedzanie "Domu nad wodospadem" z przewodnikiem: www.youtube.com/watch?v=gSRXHl9RbbU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe:F.O.Gehry IP: *.dsl.club-internet.fr 27.03.08, 23:37 F.O.Gehry po swiecie swe projekty blaka, Luise Bourgeois w Bilbao postawila pajaka kolo jego muzeum Guggenheim pojedz! zobacz! wpadniesz w haj- to sztuka widzenia swiata nie byle baka! www.latrobe.edu.au/spacescience/swunit/images/odeillo_solar_furnace_large.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe:F.O.Gehry IP: *.dsl.club-internet.fr 27.03.08, 23:43 Ilustracja poprzedniego limeryka: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Guggenheimbilbao.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: limeryki naukowe:F.O.Gehry 28.03.08, 00:13 LIMERYK O MAKAO, KAKAO I BILBAO Pewien profesor z Makao, spokojnie dopija kakao. I jest radosny (nie a propos wiosny) - niedlugo leci do ... Bilbao! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe:F.O.Gehry IP: *.dsl.club-internet.fr 28.03.08, 10:51 powinszowania!:-)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.dsl.club-internet.fr 28.03.08, 11:48 fr.youtube.com/watch?v=rPhaQSaimTE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.dsl.club-internet.fr 28.03.08, 12:29 odnosnie piosenki Beti izango dugu Bilbao" ("Siempre nos quedará Bilbao")-pozostaniemy na zawsze w Bilbao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 19:43 LIMERYK O TYM, CO ROBIC GDY DAJA NAM W KOSC Pewien taksowkarz z Bilbao, co w zyciu oberwal niemalo, mowi do pasazera: - Gdy mnie bierze cholera, to czytam "Te King Tao". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.dsl.club-internet.fr 28.03.08, 21:47 W Bilbao pewien Bask podniosl wrzask- "mialem beret nowy i spadl mi z glowy, czy mam nosic kask?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 20:11 LIMERYK O NIE-BASKU Pewien nie-Bask w Bilbao oberwal od Baskow niemalo, bo nie mial beretu, ani autorytetu i znal "Te King Tao". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.dsl.club-internet.fr 29.03.08, 23:03 LIMERYK OSTRZEZENIE* W Bilbao,zaloze sie ze nie wiecie, MUSI sie chodzic w berecie, kto nie ma na glowie bereta tego przesladuje ETA, dlatego nie jedzcie tam za nic na swiecie! *limeryk ten nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia baskijska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.dsl.club-internet.fr 31.03.08, 19:14 Mimo wiosny, w Bilbao calkiem chlodnawo. Deszczyk szczyka, w kosciach strzyka, trzeba czytac Tao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.dsl.club-internet.fr 31.03.08, 23:16 WIECZOR W BILBAO W restauracji Etxanole poznaj smaki nowe- ryby, grzyby, pomidory- zaleznie od roku pory. Potem dzielo zobacz oswietlone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.dsl.club-internet.fr 31.03.08, 23:21 chochlik zmienil litery-restauracja nazywa sie Etxanobe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.dsl.club-internet.fr 02.04.08, 16:18 fr.youtube.com/watch?v=AbZizZPRWwc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe.Bilbao IP: *.dsl.club-internet.fr 02.04.08, 18:56 Z Bilbao niedaleko do Barcelony tam A.Gaudi, architekt szalony skrecil stropy i wiezby, ze slupow zrobil rzezby, czy bedzie on blogoslawiony? fr.youtube.com/watch?v=Bpu091Ue0zA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe:F.O.Gehry IP: *.dsl.club-internet.fr 28.03.08, 23:19 Fotografia profesora z Makao podczas podrozy do Bilbao: i24.ebayimg.com/08/i/000/ce/0f/422f_2.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe: maths IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 23:30 Hi, "To three, five, and seven, assign A name," the prof said, "we'll define." But he botched the instruction With woeful induction, And told us the next prime was nine. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: maths IP: *.dsl.club-internet.fr 27.03.08, 23:49 LIMERYK O MATHEMATICIAN Masz luby mathematician wciaz liczy-to jego kram, czasem tez zaskakuje gdy po polsku limerykuje. Dziewczyny za nim biegaja na schwal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: limeryki naukowe: maths IP: *.limes.com.pl 29.03.08, 18:10 Może czas udzielić się w końcu w temacie, który założyłam :-)) Parę limeryków z teorii grafów: Pewien student w naukowym szale Nie mógł przestać uczyć się wytrwale Ale teraz biedaka męczą senne majaki I po nocach śnią się transwersale Grafomanka- szacowna matrona Padła nagle, chorobą zmożona No i biorą ją nerwy Bo nie może bez przerwy Szukać w grafach cykli Hamiltona Pewna pani, co w środkach nie przebiera Chciała w grafie znaleźć cykl Eulera Lecz twierdzenia założeń Zapamiętać nie może Więc ją bierze jasna cholera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: maths IP: *.dsl.club-internet.fr 31.03.08, 17:38 Certain Monsieur Leblanc* c'a été une femme, pour théorie des nombres elle fut ts. fecondée, et elle mérite un épigramme. Sophie Germain wybitny matematyk, zyjaca na przelomie XVIII i XIX w., oglosila swe prace jako pan Leblanc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: nowinki IP: *.dsl.club-internet.fr 31.03.08, 17:51 Samolot na naped sloneczny: fr.youtube.com/watch?v=HcQKFrgvCZc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: nowinki wiosenne IP: *.dsl.club-internet.fr 31.03.08, 18:28 Niechaj dowiedza sie wszystkie laski co radzi na wiosne Wojciech Mlynarski, i zanim wlozycie mini oraz szpile i zanim w ogrodzie pokaza sie motyle, okazcie panom troche wiecej laski. fr.youtube.com/watch?v=W2vAcLn3I_8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: nowinki wiosenne IP: *.dsl.club-internet.fr 01.04.08, 16:03 Tegoroczna nagrode Pritzker (Nobel w dziedzinie architektury) otrzymal Jean Nouvel za calosc swojej tworczosci. Jego poprzenikami m.in. byli: Richard Rogers,Paulo Mendes da Rocha, Renza Piano ,Frank Gehry, Tadao Ando, I.M.Pei.. Z okazji 1 kwietnia-muzyka! fr.youtube.com/watch?v=xrIstkuso98 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutaj Re: limeryki naukowe IP: 212.191.152.* 31.03.08, 19:30 goov.pl/t/1203 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 14:47 LIMERYK-USPRAWIEDLIWIENIE Pewien profesor z Donbasu stracil poczucie czasu, robiac badania kolo Poznania - i juz wcale nie wychodzi z lasu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 02.04.08, 15:16 LIMERYK O STRASZLIWYCH SKUTKACH STRATY POCZUCIA CZASU Gdy naukowiec glowkuje to czasu nie rachuje, stad ma dziwne wyniki ale bliskie logiki i jajko na twardo przegotuje*. *Jajko na twardo powinno sie gotowac 7-9 min. Jajko przegotowane ma zielona otoczke wokol zoltka skutkiem wytracenia szkodliwych dla zdrowia czasteczak siarki ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 18:40 LIMERYK WATPIACY W SILE POEZJI W lesie profesor z Donbasu spotkal Jana z Czarnolasu. Ten ulozyl poemat. Profa gnebi dylemat: - Czy to nie aby strata czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 03.04.08, 19:41 LAMENTY NAD PRZYDATNOSCIA MUZYKI Pewien gosc z 3-ma gwiazdkami zastanawial sie nad nutami; po co tyle tego, ma sluzyc to do czego, kto slucha Bacha, miedzy wierszami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaminski Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 09:47 gratulacje dla onufrego zawział sie facet i sam dociągnie do konca. rzaaaaadko spotykana ambicja tylko gdzie tu związek z topikiem czyli nauka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 04.04.08, 13:38 ano Onufry juz tak ma ,ze gdy cokolwiek pisze, zawsze to ma cos z nauka. N.p. wymienia roznych profesorow , a to z Donbasu, a to z Makao, byl chyba tez z Kalkuty:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 22:59 LIMERYK O LENIWYM PROFESORZE Profesor, ktory stracil ambicje, zglosil to (sam z siebie) na policje. Ryknal sierzant Eryk: "Napisz-ze ty limeryk!!!" i wystapil do prezydenta o ... abolicje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 05.04.08, 23:53 Pewnien student podczas egzaminu ochydnego dopuscil sie czynu, zamiast odpowiadac w nocie grzebac zaczal, a prof- zmykaj, taki synu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 14:54 Lepsze wersje: Profesor wyzuty z ambicji sam oddal sie w rece policji. Ryknal sierzant Eryk: "Piszze ty limeryk! , to ci Prezydent udzieli abolicji." *** Profesor wyzuty z ambicji sam oddal sie w rece policji. Ryknal sierzant Eryk: "Piszze ty limeryk! , bo ... uzyje osrej amunicji!!!" Bardzo zajety, pozdrawia O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 06.04.08, 19:13 dla bardzo zajetego O. z okazji 100 rocznicy urodzin H. Karajana fr.youtube.com/watch?v=ggKGD0QQ8Q0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 07.04.08, 19:15 LIMERYK O FITOLOGU Pewien fitolog z Prakosci znalazl ziolo szczesliwosci, lecz aby zadzialalo wyrzec sie nalezalo szelkich uciech i slabosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 08.04.08, 17:09 LIMERYK O FUNGOLOGU Fungolog jeden w Rytrze zachowal sie chytrze- grzyby halucynogenne sprzedal jako trufle wiosenne. Zrobil kase; dlonie trze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 09.04.08, 19:53 LIMERYK O HEMATOLOGU Hematolog-krwiopijca z Nieswierza cztery grupy krwi pomieszal. Jego coctail poczworny wnet doprowadzil do trumny biorcow.Nie zdazyli odmowic pacierza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 10.04.08, 22:52 LIMERYK O ICHTIOLOGU Zenek, ichtiolog z Lesnej Podkowy rzekl"ty zarlaczu tepoglowy" do rekina -ludojada i palka mu cios zadal. Nie ma Zenka.Zal dziatek i wdowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 11.04.08, 23:26 LIMERYM O ENTOMOLOGU Entomolog co niedziela bada zycie trzmiela, lecz co noz drzemke utnie, bo trzmiele nie trutnie i nie jest swiadkiem pszczelego wesela. fr.youtube.com/watch?v=y41DykcpgRg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 12.04.08, 23:23 Z ZYCIA UCZELNI W PWST studentka dostala dwoje. "Czy pani chociaz dobrze gotuje?" Spytal prof, studentka w szloch, a prof:"Do tego szminki pani rozmazuje!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 13.04.08, 23:44 KIM JEST ORNITOLOG Ornitolog to zoolog, bo ssaki maja ptaki, a zwlaszcza to paleontolog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 15.04.08, 23:07 SMIERC SEMIOLOGA Umarl semiolog. Jaki nekrolog mu napisano? ano "To epilog". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 22:31 LIMERYK-USPRAWIEDLIWIENIEEEEEEEEE... Profesor z Donbasu wstapil do Hamasu; szkoli Palestynki w sprawach "czarnej szkrzynki". Na limeryki - nie starcza czasu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 23.04.08, 23:41 Profesor z Donbasu przyznal sie ze dziala w Hamasie, ale nie o czarne skrzynki lecz chodzi o dziewczynki, ktore w nauce wybijaja sie*. *(e bez ogonka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 26.04.08, 19:21 LIMERYK O POSTEPIE NAUKI Pewien chemik mial za zadanie synteze ludzkich tkanek. Pomieszal tlenki i wodory, dorzucil przepiekne kolory- wyszedl Golem.Bez duszy.Ani pan,ani panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 23:13 LIMERYK O DZIWNYCH UPODOBANIACH PROFESORA Pewien profesor z Donbasu uparcie chadza do lasu: zbiera ... MECH, a to pech - dzisiaj zapomnial kompasu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 20:45 > LIMERYK O DZIWNYCH UPODOBANIACH PROFESORA > > Pewien profesor z Donbasu > uparcie chadza do lasu: > zbiera ... MECH, > a to pech - > dzisiaj zapomnial kompasu :-) *** Pewien profesor z Donbasu nigdy nie powroci juz z lasu: "W to mi graj! Tu mam raj! Nie chce ZADNEGO kompasu! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 17:33 LIMERYK-KONTYNUACJA LOSOW PROFESORA W LESIE Uczony profesor z Donbasu juz nigdy nie wroci z lasu _ on znalazl tam krocie: ZIMOZIELONE paprocie (tylko brakuje mu ... kwasu*). --- * chlebowego - naturalnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe IP: *.dsl.club-internet.fr 29.04.08, 18:15 Profesora polystichum setiferum zasluguje na rumorum- wystepowanie rzadkie, liscie gladkie. Ze znaleziska cieszy sie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: muzyka i ... walc na 1000... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 10:39 Trzeba powrocic do dobrych piosenek :-) bo tu nudno na forum... Oto drugi - po Brassensie - gigant: >Spiewal swe piesni smieszny Bel(g), >ludzkie sumienia bral za cel. >W "Olimpii" wystapil w szlafroku >(do dzis kilku widzow jest w szoku): >JACQUES BREL! www.youtube.com/watch?v=bPrLzNT0Xp8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: muzyka i ... Matylda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 10:46 Oto inna piosenka Brela o Matyldzie, ktora powrocila... www.youtube.com/watch?v=3uns_cTgOU8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: muzyka i ... Amsterdam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 17:05 JEST TAKI PORT: AMSTERDAM W Amsterdamie zyl Spinoza - (potega mysli co za!) O Amsterdamie spiewa Brel (ludzkie sumienia bral na cel)- Prawdziwej SZTUKI doza: www.youtube.com/watch?v=T6rvMZnWKZc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: geografia z akompaniamentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 17:14 A oto Amsterdam, po ktorym oprowadza nas Brel: www.youtube.com/watch?v=MNeR0HkDMks&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: pora roku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 22:49 LIMERYK O WIOSNIE Czemu Ania z Krosna jest taka radosna? Z powodu podwyzki? Czy na pociag znizki?! Nie! Bo wreszcie przyszla WIOSNA!!! www.youtube.com/watch?v=wXRKL-GRrgU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: pora roku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 08:10 A oto (dla tych ktorzy lubia taniec) interpretacja Bejarta: www.youtube.com/watch?v=DFvpmBiyvnQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Brel i Wielki Balet Bejarta: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 08:20 A oto jak genialny Bejart zinterpretowal "Walc na 1000 razy" genialnego Brela: www.youtube.com/watch?v=0om_qjmjgPU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: Strawinski i Bejart IP: *.dsl.club-internet.fr 01.05.08, 23:12 A tutaj szczyt szczytow: fr.youtube.com/watch?v=vNt0mvjoS08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Strawinski i ... wiosna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 06:47 No dobrze, ad vocem (ale pozniej wrocmy do Brela :-) ): *** "Premiera Święta wiosny wywołała wielki skandal. 29 maja 1913 r., widownię Teatru des Champs-Elysees wypełniła śmietanka towarzyska paryskiego „wielkiego świata”, jak zawsze zresztą na spektaklach organizowanych przez Siergieja Diagilewa. „Gdy światła przygasły i dyrygent Monteux dał znak orkiestrze i w powietrzu rozległy się przenikliwe, wysokie dźwięki fagotu – przez salę przebiegł szmer dezaprobaty. Muzyka rozwijała się, potężniała, ale publiczność najwyraźniej nie zamierzała się uspokoić. Gdy kurtyna poszła w górę, na widowni wybuchła prawdziwa burza. Sala podzieliła się na dwa obozy –przeciwników i zwolenników. Wrzawa rosła z każdą chwilą. Diagilew, wychylony z loży, wołał na całe gardło, aby pozwolono dokończyć przedstawienie, ale jego głos ginął w ogólnym zamieszaniu. Wymyślano sobie nawzajem, policzkowano się,poszły w ruch laski i parasolki. W tym rozognionym tłumie siedzieli zdenerwowani i przerażeni przyjaciele Strawińskiego: Debussy, Ravel, Cocteau, Picasso, Roerich. Strawiński w parę minut po wybuchu tej awantury zdenerwowany wybiegł z sali. Mimo hałasu i awantur na sali, przedstawienie kontynuowano. Tumult nie ustawał. I nie ucichł nawet wtedy, gdy kurtyna wreszcie opadła i na widowni rozbłysło światło,obnażając obraz straszliwego spustoszenia. Kłótnie i awantury przeniosły się na ulicę, do kawiarń i restauracji. W Święcie Wiosny bulwersowało wszystko: muzyka, choreografia, a także tematyka baletu. Partytura Strawińskiego była niezwykle śmiała i znacznie wykraczała poza to, co w Paryżu dotychczas słyszano. Balet ten był rewolucją w każdym ze swych elementów muzycznych." Kazdemu artyscie nalezy zyczyc takiego skandalu, ktory zmienil oblicze muzyki i baletu :-) O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Strawinski i ... wiosna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 07:20 Prawdziwy, typowy limeryk pisze tylko irsila i eryk. My sluchamy Brela (mala nasza cela, a klawisz - to choleryk). To teraz tango Brela i Bejarta: www.youtube.com/watch?v=RR5TmCPDuKQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o milosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 07:30 Przelomowym faktem w karierze Brela byla piosenka "Gdy nie zostaje nam nic poza miloscia". www.youtube.com/watch?v=wZHg6AUXTKw Jest to jeden z najmocniejszych tekstow o Milosci, porownywalny ze slynnym tekstem Sw. Pawla: Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie jest bezwstydna, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. — św. Paweł z Tarsu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o milosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 07:38 No moze przytoczmy jeszcze jeden tekst Sw. Pawla: Choćbym mówił językami ludzkimi i anielskimi, a miłości bym nie miał, stałem się jako miedź brząkająca albo cymbał brzmiący. I choćbym miał proroctwo i wiedziałbym wszystkie tajemnice i wszelką umiejętność, i choćbym miał wszystką wiarę, tak, żebym góry przenosił, a miłości bym nie miał, bylbym niczym. Św. Paweł, List 1 do Korynttan, rozdz. XIII A oto interpretacja Bejarta: www.youtube.com/watch?v=DTxMxMkt4uI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: biografia Brela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 07:49 Za Wiki: Jacques Romain Georges Brel (ur. 8 kwietnia 1929 w Schaerbeek, zm. 9 października 1978 w Bobigny) - belgijski bard, kompozytor, piosenkarz i aktor. Urodził się i wychowywał się w Schaerbeek, na północnych przedmieściach stolicy Belgii - Brukseli. Po ukończeniu 23 lat wyjechał do Francji, aby poświęcić się karierze muzycznej. Występował w kabaretach i komponował. W 1956 nagrał piosenkę "Quand on n'a que l'amour", która przyniosła mu powszechną popularność. Występował wspólnie z Maurice'em Chevalierem i Michelem Legrandem. Stał się szeroko znany wśród francuskiej publiczności. Odbył tournée po Europie. Szczyt kariery międzynarodowej osiągnął w latach 60. odwiedzając m. in. kraje za żelazną kurtyną - Związek Radziecki, Polskę. Śpiewał głównie po francusku i flamandzku. W krajach francuskojęzycznych często uznawany jest za jednego z najlepszych piosenkarzy z kręgu kultury francuskiej. Znany był ze swych tekstów, humorystycznych piosenek (Les bonbons, Le lion, Comment tuer l'amant de sa femme...). Nacjonaliści, urażeni stosunkiem Brela do narodowych przywar Flamandów, zabronili mu występów w wielu miastach rodzinnego kraju. W 1969, będąc u szczytu powodzenia, ogłosił zakończenie kariery muzycznej, poświęcając się jedynie aktorstwu. Ostatnie lata życia chory na raka płuc spędził we francuskiej Polinezji na Markizach, mieszkając na wyspie Hiva Oa. Tuż przed śmiercią wrócił do Francji i nagrał ostatni pożegnalny album. Został pochowany w Altuona na tym samym cmentarzu, co Paul Gauguin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe:Flamandowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 08:06 Brel szczerze nienawidzil flamandzkiej burzuazji, jej hipokryzji, bigoterii itd itp. Napisal STRASZNA piosenke na Flamandow: www.youtube.com/watch?v=b1aeGVpcXrA Trudno sobie wyobrazic cos bardziej ironicznego. Po tej piosence Brel mial zakaz wystepowania w miastach flamandzkich :-) (Szkoda, ze my nie mamy takiego Brela. Machnalby piosenke n/t jego Eminencji Abp Leszka Slawoja Glodzia, ktory ostatnio przez 3 godziny wkraczal ingresem do Katedry w Oliwie, a przedtem blogoslawil polskich zoldakow jadacych do Iraku by "wcielac w zycie demokracje". To o nim inny (tym razem madry) kaplan ks. Stanislaw Musial powiedzial: "Przepraszam za zestawienie, ale z moralnego punktu widzenia, ciagle w zalozeniu, ze ks. biskup te wojne uwaza za <<niesprawiedliwa>>, TO JAKBY DAWAC KAPLANOW DO DOMOW PUBLICZNYCH [...]" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o Milosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 08:24 Uspokojmy emocje :-) Oto przepiekna piosenka Brela o milosci dwojga starych, steranych zyciem ludzi (tych siedzacych na laweczce...) www.youtube.com/watch?v=IxTVCV-_qKw&feature=related No, na dzis starczy. Do roboty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: spotkanie B. z B. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 18:43 LIMERYK-PODSUMOWANIE Tego roku nad Prosna spotkali sie (juz wiosna) Brel z Bejartem, i malym fartem dziela sztuki nam rosna :-) pl.youtube.com/watch?v=aE1Oz19Ui_0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: spotkanie cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 19:43 LIMERYK-ADDENDUM To wcale nie jest zart, ze Brela spotkal Bejart (ta wiosna, nad Prosna) Byl tez tam Arvo Part... Oto reminiscencje muzyczne z pobytu Arvo Parta nad Prosna: pl.youtube.com/watch?v=QtFPdBUl7XQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Arvo Part IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 20:20 LIMERYK O PEWNEJ NIEZBYWALNEJ KOMPOZYCJI ARVO PARTA (ilustrowany ta kompozycja) To wcale nie Pop-Art: nad Prosna stworzyl Part ten unikat: "Magnificat", dla tych, co do USA gna sam czart: pl.youtube.com/watch?v=TbxnnC22gwY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o milosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 09:46 A oto - moim zdaniem - najlepsze wykonanie piesni Brela o Milosci przez kobiete: Lara Fabian: www.youtube.com/watch?v=gMwrKwZa6vU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o milosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 10:18 Bardzo dobra jest tez wersja Cecile Dion (uwaga: niektore obrazy sa bardzo mocne): www.youtube.com/watch?v=qnvhVDDjYMI&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o piosenkach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 12:16 We Francji, podobnie jak w Polsce, organizowane sa w telewizji konkursy na spiewanie piosenek. Zobaczcie, jakie piosenki spiewaja mlodzi Francuzi (tam nie kroluje Cichopek, czy jakas inna - za przeproszeniem - Doda ...) www.youtube.com/watch?v=m_tpj_sfIEg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o milosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 17:03 A oto wykonanie na zywo: pl.youtube.com/watch?v=yJ1Jst8HARk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Brel i cukierki :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 17:16 pl.youtube.com/watch?v=yJ1Jst8HARk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Brel i cukierki :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 17:26 PRZEPRASZAM, POMYLILEM KLAWISZE :-( Oto piosenka Brela o cukierkach:-) www.youtube.com/watch?v=6P-uDKvGxYo&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Brel i cukierki :-) cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 17:38 To jest dalszy ciag historii Brela o cukierkach:-) www.youtube.com/watch?v=ranbvICfJjk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Lara Fabian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 20:38 Wydaje sie, ze Lara Fabian jest ta francuska piosenkarka, ktora najlepiej spiewa Brela (a w konkurencji jest Celine Dion ...). Oto piekna i madra piesn Brela o placzacym przyjacielu, najpierw w oryginalnym nagraniu Brela, a potem w interpretacji Lary Fabian. www.youtube.com/watch?v=z_JJRN_GFd4 www.youtube.com/watch?v=uo8fV8exxsg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Brel i J. Greco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 20:54 Juliette Greco spiewala niedawno w Warszawie. Znala ona dobrze Jean-Paul Sartre'a filozofa, pisarza, ktory odmowil przyjecia Nagrody Nobla. Stwierdzila, ze nigdy nie zauwazyla jakoby Sartre byl brzydki :-) Oto jej interpretacja: www.youtube.com/watch?v=atraYjAcqc8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Brel i J. Greco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 22:16 LIMERYK HIPOTETYCZNY :-) Twierdzi zwyczajny Eryk: "Greco to nie limeryk!" Ona wyglada jak chora, ona grala Belfegora* !!! A ten Onufry to ... chimeryk. :-) --- * Byl kiedys taki serial "Belfegor-upior Louvru". J. Greco grala tam upiornego Belfegora, ktory mordowal w Louwrze. Wszystkie dzieci sie baly tego serialu. Niektorzy dorosli - takze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman Re: limeryki naukowe: Brel i J. Greco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:21 Interpretacja Greco jest o wiele lepsza od Fabian !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Brel i cukierki :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 23:21 Znalazlem sympatyczna animacje o Brelu i cukierkach :-) Piekne sa tu fotografie Brela: www.youtube.com/watch?v=z8E_VFAlm2A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: nielegalna reklama muzyki francuskiej :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 12:30 Poniewaz napisalem kilka tuzinow postow o kulturze francuskiej i sie z nikim nie poklocilem :-) czyli dobrze mi idzie to teraz pozwalam sobie skopiowacanons koncertu ze strony Filharmonii Narodowej. Bedzi koncert 100 % muzyki francuskiej, gra slynny zespol kameralistow Louvru, dyryguje facet o francusko brzmiacym nazwisku MINKOWSKI (Twierdzi on ze najwiekszym kompozytorem w dziejach byl Haendel... :-) ) Za FN: We wtorek 6 maja o godz. 19:00 zapraszamy na koncert Les Musiciens du Louvre-Grenoble pod batutą słynnego Marca Minkowskiego, założyciela grupy. Zespół powstał w 1982 roku i szybko stał się jednym z wiodących zespołów wykonujących muzykę dawną w stylu z epoki. Orkiestra ta, a zwłaszcza jej szef, zyskali rozgłos dzięki cieszącym się uznaniem krytyki muzycznej interpretacjom dzieł Händla, Purcella i Rameau, a także Haydna, Mozarta. Ze zrozumiałych względów szczególną estymą darzą muzykę francuską. Taki repertuar przedstawią w Filharmonii - dzieła Ch.W. Glucka (Don Juan - muzyka baletowa), J.Ph. Rameau (Une Autre Symphonie Imaginaire - wybór dokonany i opracowany przez M. Minkowskiego) oraz dzieło wprawdzie J. Haydna, ale związane z Francją (Symfonia B dur nr 85 "La Reine" - nazwana tak na cześć Marii Antoniny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: nielegalna reklama muzyki francuskiej :-) IP: *.dsl.club-internet.fr 04.05.08, 13:11 Francuzi, oprocz Marca Minkowskiego (ur. Paryz 1962) maja innych , bardziej znakomitych dyrygentow. Na przyklad Jean-Claude Casadesus fr.youtube.com/watch?v=yMuoi5JrDOQ Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: limeryki naukowe: emocje 02.05.08, 07:38 Ne me quitte pas[ne me kite pa]=nie mam kity pas(nie mam kut...) Pewien nadwrażliwy facet z Paryża, przed kobietą się strasznie poniżał. Bardzo był dobity, bo nie miał kity a ona nie chciała by jęzorem ją lizał. fr.youtube.com/watch?v=zfqgFoIdeUE p.s jak widzę takiego J.Brela, to prostu serce mi sie kraje i też płaczę. Mało teraz ludzi wrażliwych.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 21:25 LIMERYK O ZYDZIE I ERYKU Zali sie Zyd Ajzeryk: "Strasznie nachalny ten eryk: Bym mial interes z poezji, musze - bez zadnej herezji - co minuta pisac (naukowy) limeryk!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: ciezki los poetow zydowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 22:22 LIMERYK O STRASZLIWEJ KONKURENCJI NA RYNKU LIMERYKOW Skarzy sie Szlomo Ajzeryk: "Nie lubie ja ten goj Eryk - by byc na topie, musze ja w ukropie ciagle pisac swiezy limeryk!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: ciezki los poetow zydowskic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 15:25 LIMERYK O OKRUTNEJ KONKURENCJI W BRANZY LIMERYKOW Skarzy sie Mosze Ajzeryk: "Nie lubie ja ten goj Eryk - by byc u gory, wychodze ze skory, i co sekunda mam nowy limeryk!!!" > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Savoir vivre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 16:33 LIMERYK NIECO KURTUAZYJNY Rzecze limeryk do limeryka: "Lubie utwory tego Eryka; te naukowe - nie dochodowe, a czas nam przeciez umyka." :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 18:37 LIMERYK-PYTANIE Pyta nas zwyczajny Eryk: "A gdzie tu jest limeryk?" Same piosenki, jakies tam scenki... No, i ten Brel - choleryk!" Przesylamy Erykowi prawdziwy Limerick! A mianowicie, garsc zdjec z parady w Dzien Sw. Patryka Z LIMERICK! :-) www.youtube.com/watch?v=_LY-nWGkoCE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Emerytury dla limerykantow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 23:00 LIMERYK POKAZUJACY, ZE DO EMERYTURY POZOSTALO ONUFREMU 9 LIMERYKOW!!! Ostatnio nasz Premier Tusk odwiedzil miasto Pultusk: "Moge wam przysiadz, ze limerykow tysiac jest OK do emerytury." ... Plusk* --- * Ten "Plusk" nastapil po skoku Premiera Tuska z mostu do Narwi, w celu zazycia kapieli. WNIOSEK: Onufremu do emerytury wystarczy dociagniecie do 1000 limerykow (a zwyczajny Eryk - jak chce - to niech sie dalej meczy :-) ) Odpowiedz Link Zgłoś