Dodaj do ulubionych

Ameba i Pantofelek

IP: *.chello.pl 13.05.08, 10:48
Bez lupy, nawet bez mikroskopów... Jedyne takie miejsce, gdzie gołym okiem
możesz zobaczyć jak żyją jednokomórkowce. Jakie mają problemy, czym się
zajmują, co ich interesuje, jakie mają charaktery... Polecam!

amebaipantofelek.blogspot.com/
Obserwuj wątek
    • Gość: Apropo Re: Ameba i Pantofelek IP: *.chello.pl 13.05.08, 11:48
      Apropo fajnych nazw z biologii- mnie najbardziej utkwiły w pamięci szczękoczułki
      i nogogłaszczki u jakiegoś robala i kądziołki przędne u pająka. Co to człowiek
      kiedyś musiał wkuwać.
      • Gość: Laucyfer Re: Ameba i Pantofelek IP: *.chello.pl 13.05.08, 11:51
        Hm... Faktycznie coś takiego było. Pozwolisz, że wykorzystam kiedyś te nazwy w
        swoich komiksach?
        • Gość: trusiaa Re: Ameba i Pantofelek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 11:56
          Były też, za przeproszeniem, przetchlinki.
          • aiczka Re: Ameba i Pantofelek 13.05.08, 16:36
            I w ogóle tchawki.
            Ale ja najlepiej pamiętam "częściową przegrodę serca", cykl rozwojowy mchu
            płonnika oraz mutualizm.
      • the_dzidka Re: Ameba i Pantofelek 13.05.08, 12:11
        Roślinki tez były fajne. Np. kocanek piaskowy. Albo nasięźrzał i
        podejźrzon :)
        • Gość: trusiaa Re: Ameba i Pantofelek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 12:25
          Ze zwierzątek zaś polecam wychuchola pirenejskiego. Posiada ruchliwy
          ryjek zakończony wąsikiem.
          • Gość: Rufus Re: Ameba i Pantofelek IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:48
            Chełbia i stułbia, gamety i gonady- kiedyś mi się myliły, i dziś też nie wiem,
            które jest które. Prawie jak Leszek i Jarek.
            • the_dzidka Re: Ameba i Pantofelek 13.05.08, 14:51
              A mnie się długo myliły Biała Podlaska, Bielsko-Biała i Białystok :)
            • Gość: Laucyfer Re: Ameba i Pantofelek IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:53
              Faktycznie mogą się mylić tak jak Leszek i Jarek. Ale ja już wiem który jest
              który: Jarek, to ten co kota ogonem odwraca jak mu najdzie ochota i nie ma konta
              w banku. A Leszek to ten drugi...
              • Gość: Rufus Re: Ameba i Pantofelek IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:07
                A który jest Pantofelkiem a który Amebą? Pantofelek pozornie pasuje do kogoś,
                kto ma żonę, czyli Leszka, jednak żeński rodzaj Ameby skłania do przypisania jej
                właśnie jemu. Zatem Leszek- Ameba, Jarek- Pantofelek. Dodam, że nie ten z
                gatunku kapci, lecz na ostrej szpilce.
                • Gość: Laucyfer Re: Ameba i Pantofelek IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:10
                  To znaczy Ameba i Pantofelek nie mają nic wspólnego z Leszkiem i Jarkiem. Tylko
                  ktoś wcześniej napisał, że nie rozróżnia ich tak jak te... jak no tam to się
                  nazywa... słupie i inne...
                  A Ameba i Pantofelek obaj są facetami i są po prostu sobą:)
                  • Gość: Rufus Re: Ameba i Pantofelek IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:14
                    Powyższe refleksje nie dotyczą Twojego skądinąd interesującego komiksu. Ot tak,
                    po prostu Leszek bardziej na Amebę pasuje. A pamiętacie tasiemca uzbrojonego i
                    nieuzbrojonego? Jeśli chodzi o uzbrojonego, to bym stawiał na skojarzenie z
                    Brudzińskim Joachimem.
                    • the_dzidka Re: Ameba i Pantofelek 13.05.08, 15:17
                      A nieuzbrojony - to Kurski.
                      • Gość: Laucyfer Re: Ameba i Pantofelek IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:25
                        To powiedzcie do kogo przyrównać Leppera i Łyżwińskiego? Są takie organizmy na
                        Ziemi?
    • maternalka Re: Ameba i Pantofelek 17.05.08, 23:27
      Z części ciała godne uwagi są też nibynóżki i parzydełka. Polecam te
      wszystkie nazwy na lekcje polskiego dla cudzoziemców;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka