Dodaj do ulubionych

co wrzucacie do pojemnika PCK

25.05.09, 14:10
Osttnio jeden gość próbował wrzucic dużą pluszową żyrafę (
zabawki też można wrzucać)
Obserwuj wątek
    • Gość: vfyyli poprawka IP: *.chello.pl 25.05.09, 14:40
      to nie sa pojemniki nalezace do PCK
      wykupil je jakis gosc, naiwni ludzie wrzucaja tam ubrania, ze niby tak pomagaja
      biednym, no, a gosc sie wzbogaca sprzedajac ubrania i kaske ma dla siebie :-D
      • Gość: julia Re: poprawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 17:52
        Dlatego ja wrzucam rzeczy nieuprane, znoszone do granic możliwości.
        niejednokrotnie w owym koszu lądowały moje przepocone znoszone na maksa buty.
      • agulha Re: poprawka 30.05.09, 17:18
        Podobno oni przerabiają to na jakieś materiały włókiennicze. Znaczy włókna
        wykorzystują. A co lepsze rzeczy idą na eksport do lumpeksów afrykańskich i
        azjatyckich. I faktycznie na początku jakiś wdowi grosz z tego szedł na PCK, ale
        od dawna już nie idzie.
        Znaleźć miejsce, gdzie można oddać NADAJĄCE się do noszenia ubrania nie jest
        łatwo, ale wyobraźcie sobie, że można i że są chętni, których nawet na zakupy w
        lumpeksach nie stać. Oddałam Mokotowskiemu Hospicjum Św. Krzyża. Zajmują się
        także bezdomnymi. Co nie znaczy, że potrzebują uświnionych i podartych ciuchów,
        jakie ludzie potrafią im zanosić...
        • panistrusia Re: poprawka 02.06.09, 00:14
          'Wdowi grosz'???
    • Gość: Tukan Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: 78.88.31.* 29.05.09, 15:56
      PCK nie jest patronem ani właścicielem tych pojemników i to od 2 lat, to
      prywatna firma czerpie z tego korzyści !
    • Gość: null Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.cable.smsnet.pl 30.05.09, 08:19
      Ja od lat dające się nosić i czyste ubrania kładę obok śmietnika w osobnym
      worku, następnego dnia znikają:) Te do niczego niszczę kompletnie do stanu
      nieużywalności i mieszam z odpadkami dnia codziennego. Nigdy nie wrzucałem do
      tych kremowych kontenerów, bo były za daleko i nie po drodze. Dziadostwem
      obdarować to jak potwarz jakaś:)
      • marguyu Re: co wrzucacie do pojemnika PCK 30.05.09, 15:54
        null,
        masz bardzo adekwatny do osobowosci nick.
      • nessie-jp Re: co wrzucacie do pojemnika PCK 30.05.09, 16:16
        Gość portalu: null napisał(a):

> Ja od lat dające się nosić i czyste ubrania kładę obok śmietnika w osobnym
        > worku, następnego dnia znikają:)

Owszem
        • Gość: rot Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 22:22
          Może te "kulturalne osoby" zabierają te rzeczy dla siebie. Porzyszło
          Ci to do głowy? Przecież te pojemniki PCK, Caritas, itp; to jeden
          wielki śmietnik. Przeczytaj "starsze" wpisy.
          • nessie-jp Re: co wrzucacie do pojemnika PCK 30.05.09, 23:04
            Czytam starsze wpisy. Wiem
            • uccello Nessie 30.05.09, 23:23
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=95880873&a=95880873
              tęsknie skuczą za Tobą musierowiczyści
              • nessie-jp Re: Nessie 31.05.09, 01:36
                > tęsknie skuczą za Tobą musierowiczyści

Ech, jakoś nie mam odwagi już tam wchodzić.
            • Gość: rot Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 00:40
              nessie-jp Ty nic z tego co napisałem nie rozumiesz. Przeczytaj
              jeszcze raz.
              • nessie-jp Re: co wrzucacie do pojemnika PCK 31.05.09, 01:27
                Gość portalu: rot napisał(a):

> nessie-jp Ty nic z tego co napisałem nie rozumiesz. Przeczytaj
                > jeszcze raz.

I vice versa i nawzajem. Ty nie rozumiesz, ja nie rozmiem, my nie rozumiemy, oni
                nie rozumieją. Oni wrzucają śmierdzące buty do pojemników, do których powinna
                trafiać czysta odzież, a czystą odzież układają koło śmierdzących śmietników...
                My nie rozumiemy takiego postępowania. Czy wy rozumiecie, czego my nie rozumiemy? :)
        • Gość: null Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.cable.smsnet.pl 31.05.09, 08:42
          Akurat wiem, kiedy jest wywóz. Śmieci wyrzucam wieczorem, o 4 rano już ich nie
          ma. Wiem, krótko sypiam - ale barachła nie daję. Bezdomnych i biednych niestety
          jest tylu, że w nocy słychać ich harce śmietnikowe. Co do nicku, owszem. Null,
          czyli nic nie daję oszustom z beżowych hasioków. To tyle ad rem.
          • nessie-jp Re: co wrzucacie do pojemnika PCK 31.05.09, 16:17
            No dobrze, ale przynajmniej powiedz, że nie wrzucasz do ze złośliwości
            śmierdzących butów do beżowych pojemników... :(

Poza tym, dlaczego oszustów? Przecież wrzucając szkło czy papier do pojemnika do
            recyklingu też "dajesz oszustom", którzy potem to sobie przetworzą i sprzedadzą.
            • Gość: null Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.cable.smsnet.pl 31.05.09, 16:43
              Nessie, przecież wyraźnie napisałem, że nic, null, niczewo. Podkreśliłem, że
              zużyte barachło garderobiane zawsze niszczę i wyrzucam razem z odpadami
              żywnościowymi. Te lepsze kładę dla biednych obok kontenera, choć pewnie
              upchnąłbym za 10 zł na allegro; naprawdę nie brak w okolicy miejsca mojego
              zamieszkania potrzebujących, nawet lokalny ksiądz kwestuje choć widzę go raz na
              4 lata. Taki urok postindustrialnych restrukturyzacji miasta Gierka.

Akurat sortowanie śmieci to coś, na co nie mogę liczyć ze strony zarządu SM,
              choć chętnie bym się tym zajął tylko mając pewność, że śmieciara nie wrzuci
              wszystkiego do jednego kontenera:))) Co do charytatywności wysyłam smsy tylko na
              fundacje - też pewnikiem kradną, ale wolę to od głosowania na tańce i srańce.
              Nie wierzę w wygraną.

Jak widać bardzo zły Polak i katol jestem. Do kościoła nie chodzi, żony nie
              bije, mało pije, świństw innym nie robi. Pora umierać. Ze wstydu, żem taki
              frajer nieżyciowy:)))
              • Gość: null Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.cable.smsnet.pl 31.05.09, 16:54
                Na koniec podam przykład, pół roku temu złożyłem w worku kompletny gajer, w
                który brzuch się nie mieści a i pantofle, które mnie uciskały jak cholera. Taki
                zakup na okazję weselną, ale nazbyt szybko dokonany toteż uznałem, że może komuś
                bardziej przypasuje. Cenię sobie miejsce w szafie:)
              • nessie-jp Re: co wrzucacie do pojemnika PCK 31.05.09, 18:03
                > Jak widać bardzo zły Polak i katol jestem. Do kościoła nie chodzi, żony nie
                > bije, mało pije, świństw innym nie robi.

Null, bracie! Pójdź w me ramiona! Ja też kurka, żony nie mam ani nie piję :)
                • Gość: null Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.cable.smsnet.pl 31.05.09, 18:46
                  ;D
    • Gość: jaaaa Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.brodnica.pl 01.06.09, 12:00
      TO NIE PCK!
      W większosci przypadków pojemniki należą do firmy WTÓR.POL która
      najlepsze zeczy sprzedaje, a reszte przerabiają na czyściwa
      • magnolia_liliflora Re: co wrzucacie do pojemnika PCK 01.06.09, 18:13
        Bardzo pożyteczna firma. Posegregowane, część do ponownego noszenia (sama parę
        razy upolowałam w szmateksie ciucha, za którym długo chodziłam), część do
        ostatniej posługi. Przynajmniej trochę metrów sześciennych ubędzie ze
        składowiska odpadów.
        • czwarty.wymiar ...ale to nie PCK... 02.06.09, 08:38
          Nikt tego nie neguje. Chodzi o to, że nie są to pojemniki PCK.
          PCK od ciuchów/szmat dostaje tylko jakiś symboliczny procent. W zamian za to ich logo umieszczane jest na pojemnikach. A, że przez to wprowadza się ludzi w błąd... No cóż.
          • abraza Re: ...ale to nie PCK... 02.06.09, 14:05
            a ja stare ciuchy które nie nadają się do noszenia, zawoże do
            schroniska dla zwierzaków żeby miały na czym spać :)
          • nessie-jp Re: ...ale to nie PCK... 02.06.09, 14:23
            Ale przecież już od lat nie ma logo PCK na tych pojemnikach i PCK nie ma nic
            wspólnego z tą firmą. A że ludzie są trudni i nie potrafią się nauczyć, że to
            już nie PCK, to... trudno :P
    • Gość: Yogi Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.chello.pl 02.06.09, 17:00
      Oglądałem kiedyś program o "altruistach" z kremowych pojemników. Ciuchy stamtąd
      idą w głównej mierze na przeróbkę, 5% idzie (szło) na PCK, a skórzane kurtki
      sprzedawano w...Kazachstanie.
    • Gość: agniesia Re: co wrzucacie do pojemnika PCK IP: *.adsl.alicedsl.de 03.06.09, 11:25
      ja to co przez caly rok stwierdze ze mi niepotrzebne odkladam w piwnicy do
      pojemnika. i raz na jakis czas zawoze tesciowej, ktora oddaje to potrzebujacym -
      znajomi jezdza na ukraine, tam gdzie bieda az piszczy. i nigdy nie daje rzeczy
      tak zniszczonych by nie nadawaly sie do uzycia. jakies bardziej wynaciagane,
      domowe podkoszulki przerabiam na sciereczki, ktorych nie szkoda mi wyrzucic
      • jot6 Re: co wrzucacie do pojemnika PCK 03.06.09, 13:06
        poprawcie mnie,jeśli się mylę,ale po pierwsze,na skrzynkach jest
        podany nr telefonu - w swoim czasie zadzwoniłam i grzecznie mnie
        poinformowano,że do pojemników można wrzucać tkaniny nawet
        uszkodzone, materiały zostaną jakoś wykorzystane a nie będą
        zalegały śmieciowisk,bo jeśli nie nadadzą się dla kogoś,to zostaną
        przerobione na tzw czyściwa, po drugie,to również jest walka z
        narastającymi górami śmieci, po trzecie wreszcie,jeśli ktoś na tym
        zarabia,no to co - jeśli zazdrościsz,to sam weź się do takiej pracy
    • smutas13 Re: co wrzucacie do pojemnika PCK 03.06.09, 19:43
      Nic!
      Od czasu, kiedy moje rzeczy - wrzucone do pojemnika PCK, zobaczyłam