obscenka 19.08.09, 15:17 z moich ostatnich doświadczeń muszę powiedzieć: Violetta Villas :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Barkley Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 192.193.245.* 19.08.09, 15:57 Z tego co mi opowiadało dwoje obcokrajowców, to najbardziej ich zdziwiło, że jak zrobili duże zakupy w hipermarkecie, to dostali te małe cienkie torebeczki. nie wiedzieli jak sie za nie zabrać :) Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 21:08 Teraz już to zjawisko nie występuje, ale znajoych Francuzów dziwili bracia bliźniacy na stanowisku premiera i prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenio Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.acn.waw.pl 21.08.09, 07:21 Kiedyś czytałem art. w którym obcokrajowiec wymieniał które rzeczy zadziwiły go w Polsce najbardziej. Wymieniał tam stare postkomunistyczne "kioski Ruch-u" z nisko położonym okienkiem gdzie trzeba się schylać żeby porozmawiać ze sprzedawcą, "bibułkowe" serwetki w lokalach gastronomicznych którymi ciężko jest cokolwiek wytrzeć oraz nic mu nie mówiące oznakowanie toalet (kółeczko i trójkącik) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Pogoda :) IP: *.net.autocom.pl 21.08.09, 09:41 Pewna osoba dziwiła sie, że Polska jest chyba jedynym krajem na swiecie, gdize wszelkiego rodzaju dolegliwosci można zrzucić na pogodę. Nie ma takiego drugiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolenka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 80.48.2.* 21.08.09, 09:57 > z moich ostatnich doświadczeń muszę powiedzieć: Violetta Villas :))) Kolega mojego męża (zarówno kolega, jak i mój mąż są obcokrajowacami) uwielbia Violettę Villas. Sama Villas go nie dziwi. Dziwi go raczej to, że Polacy nie doceniają takiego "dobra narodowego", jak ją określa :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
szabadana102 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.08.09, 22:29 przepraszam jeśli obrażam twoich znajomych, ale to musiały być jakieś głupki z hAmeryki, bo takie "małe torebeczki" to widziałam w hipermarketach w różnych krajach w europie, a z własnych doświadczeń wiem, że amerykanie mają zwyczaj dziwienia się, że w europie to albo coś jest takie małe, albo dziwne, ogólnie inne niż u nich. Ostatnio byłem z takimi w rzymie na kolacji i strasznie się dziwili, że kelnera trzeba wołać po rachunek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIMI Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.09, 02:11 fakt mogło ich to zdziwić, bo u nich trzeba za takie torebki płacić i jeszcze o każdą się prosić przy kasie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 19.08.09, 16:21 Toalety. Ze nie pryskają wodą na odnośną część ciała po zakończeniu użytkowania, tylko trzeba używać tego okropnie niehigienicznego papieru toaletowego, FUJ! (Obcokrajowiec z Algierii). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.fbx.proxad.net 20.08.09, 13:19 Fakt, pupa z rozmazana kupa - fuj! Mam japonska tolate, ktora sama myje co trzeba "po". Cudo. Ta fanaberia bardzo... dziwi Polakow ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myjka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 91.123.169.* 20.08.09, 13:24 A jak on to myje? Pryska woda, masuje szczoteczka, pozniej wysusza wlosy, zaczesuje grzebykiem i wlacza suszarke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikolo Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 82.108.54.* 20.08.09, 13:35 ...chamstwo i ponure miny na ulicach. takze to ze wszystkie kobiety w lato nosza straszne staropanienskie sandaly i klapki. Gdzie ten styl, gdzie ten fason naszych Pan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.leed.cable.ntl.com 20.08.09, 23:54 > ...chamstwo i ponure miny na ulicach. takze to ze wszystkie kobiety > w lato nosza straszne staropanienskie sandaly i klapki. Gdzie ten > styl, gdzie ten fason naszych Pan? To i tak o niebo lepiej niż cieplutkie kozaczki Angielek przy ponad 20 st C. Zwykle w okolicach wiosny zaczynają je zakładać. W zimie często widać klapki. Obserwacje z North Yorkshire. Odpowiedz Link Zgłoś
rubucio Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 06:32 w West Yorkshire to samo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asda Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.radom.vectranet.pl 21.08.09, 08:49 W Lancashire też. Odpowiedz Link Zgłoś
magdzie Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 15:59 nottinghamshire rowniez;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka kozaczki latem, klapki zima IP: *.range86-163.btcentralplus.com 22.08.09, 23:14 to samo w Norn Iron buahaahah Odpowiedz Link Zgłoś
paciaciakowa Re: kozaczki latem, klapki zima 04.05.10, 08:55 W Ipswich to samo... może to jakaś tradycja?? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: kozaczki latem, klapki zima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 07:29 lola Boga ja w NYC wdzialem faceta w kozuchu z szalikiem opasanym wokol glowy ,a na nogach tenisowki na gola stope.Bylo to w srodku zimy snieg na pol metra i chyba ze 20 stopni mrozu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: kozaczki latem, klapki zima IP: *.leed.cable.ntl.com 24.08.09, 10:39 A ja w Polsce w lutym widziałem chłopaka w krótkich spodenkach. I co z tego? Chodzą po świecie takie "wynalazki", a ww. opisanych Angielek jest plaga! Potwierdzają to wpisy powyżej. Pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ana_w_welonie Re: kozaczki latem, klapki zima 25.08.09, 14:55 W Irlandii jest to samo Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 16:32 Zaniedbane otyle kobiety 50+ na ulicach wiekszych miast (Francuzow, gdzie panie w tym wieku w wiekszosci sa zadbane i figure maja niezla), Okropny blond na glowie olbrzymi biust w okolicach bioder, widoczne ubytki w uzebieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 30.09.09, 03:38 baba67 napisała: > Zaniedbane otyle kobiety 50+ na ulicach wiekszych miast (Francuzow, gdzie panie > w tym wieku w wiekszosci sa zadbane i figure maja niezla), Ktore panie? Rok w rok jestem w Paryzu (i kilku innych miastach francuskich) i na palcach jednej reki zlicze elegancko ubrane i zadbane kobiety. Poczatkowo skladac to mozna bylo na karb lata - "wakacje sa, Paryzanki wyjechaly, a te worychy na ulicy to wszystko turystki" - ale zlapalem sie na tym, ze polowa moich pobytow wypada okolo konca grudnia, wiec argument wakacyjny nie bardzo jest prawdziwy. Najbardziej eleganckie - tania wprawdzie i dosc wyzywajaca elegancja - kobiety, to panienki na rue de Tilsitt wokol Charles de Gaulle-Etoile i w paru jeszcze innych miejscach. Ostatniego lata zliczylem 3 (slownie: trzy) fajnie wygladajace kobiety we Francji (fakt, jedna z nich byla pewnie po 40-ce, ale znakomicie utrzymana). Z Paryza przyjechalem do Warszawy - w Galerii Mokotow widzialem wiecej eleganckich kobiet, niz w Paryzu... Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 15.03.15, 13:01 Francuzki wyglądają fatalnie, bez zębów, nie dbają o skórę, ani o wygląd w ogóle. W Polsce tak zaniedbane są tylko biedne kobiety, których po prostu nie stać na różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEA Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 13:38 ze za 2 euro tyle zywności mozna kupic, ze ludzie na ulicy sie boja jak obcokrajowiec sie ich o cos dopytuje, ze wc kosztuje raz 1 zl a innym razem 2,50 zl, ze nagle i niespodziewanie pada deszcz, to sa spostrzezenia pewnego Wlocha:) Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 13:53 A co on takiego za te 2 Euro kupił, ten Włoch??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 195.205.221.* 20.08.09, 13:56 Wlasnie, zwlaszcza, ze ktos wczesniej pisal o Amerykaninie, ktory byl zdziwiony wysokimi cenami zywnosci w Polsce. A tu nagle Wloch kupe zarcia za 2 euro kupuje. Moze ich jakos ze soba spiknac? Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 14:01 może... z kolei przypomniało mi się teraz jak jakieś 20 lat temu pewien Amerykanin strasznie się cieszył, że w Polsce tak tanio, za dolara hamburgera można kupić... potem pewnie wrócił do swoich i im opowiedział, plotka po Stanach się rozeszła. Wciąż pewnie pokutuje tam przekonanie, że w Polsce ciemnota, nędza i taniocha. Dlatego Amerykanie są teraz zaskakiwani wysokimi europejskimi cenami w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
xcracer Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 14:19 Ja wiem, że nie taki sam, ale mimo wszystko hamburger kosztuje właśnie około dolara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 38.112.25.* 20.08.09, 16:46 dokladnie hamburger kosztuje 99 centow a Big Mac z frytkami okolo $3.50 Odpowiedz Link Zgłoś
xcracer Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 22.08.09, 17:46 Zatem cena taka sama (hamburger w mcd 3PLN = 1 USD) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 38.112.25.* 20.08.09, 16:07 myjka :) LOL! Odpowiedz Link Zgłoś
gorillon Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 16:28 Nie, to dziala na zasadzie wyciora od armaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dre Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 89.108.216.* 21.08.09, 20:54 a no tak myje www.youtube.com/watch?v=lItxTgQR2AE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tersa Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net 21.08.09, 21:09 Sorry a wedlug mnie to jeszcze sporo go... zostaje na doo.. po takim ,,myciu,,.Tragiczny ten kibel. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 14:24 o rany, nie wyobrażam sobie korzystac z publicznego bidetu. Zastanawiałeś się jakiego syfa można tam załapac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 91.123.169.* 20.08.09, 15:05 Jak masz srakę i jesteś w centrum miasta to jak załatwiasz sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 17:18 lia.13 napisała: > o rany, nie wyobrażam sobie korzystac z publicznego bidetu. Ale tu mowa o SEDESIE, a nie o bidecie. > Zastanawiałeś się Nie. Bo to nie ja się dziwię, tylko tenże Algierczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaramd Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 05:50 Może wyjdźcie już z toalety, bo robi się niedobrze, Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkacz Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 08:53 a nieee, no to ok. pomyślałam o bidecie, bo napisałaś, że Algierczycy nie używają papieru toaletowego tylko podmywają co trzeba taka drobna nadinterpretacja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.centertel.pl 20.08.09, 19:30 > o rany, nie wyobrażam sobie korzystac z publicznego bidetu. Zastanawiałeś się > jakiego syfa można tam załapac? Widziałeś kiedyś "orientalną" toaletę w muzułmańskim kraju? Tam wypróżniasz się na Małysza, a potem zamiast papieru masz wężyk z woda do podmycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solo Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.09, 21:30 na bliskim wschodzie podcieraja sie lewa reka dlatego nie wolno nia dotykac jedzenia, toaleta to dziura w podlodze, zreszta podobnie wyglada tradycyjna toaleta japonska ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bromba Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.rect.uni.torun.pl 21.08.09, 10:42 Nie wyobrażam sobie jakie tam musi być ciśnienie. Bo jeśli postawimy coś wyjątkowo kleistego to ciężko takim strumyczkiem coś z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.static.tpgi.com.au 22.08.09, 05:52 bzdura. W wielu innych krajach malo gdzie mozna soptkac takie toalety publiczne rabiace wszystko za nas. najczejsciej toalety umieszczone w malych dziurach nie maja nawet mydla do rak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.pools.arcor-ip.net 02.05.10, 20:44 Nie wiem czy sie cos zmienilo, ale kiedys na dworcuglownym w Pekinie byly tylko wneki z dziura w podlodze i gdy ja ktos zajmowal tlum chinczykow spokojnie sie przygladal kiedy skonczy. Ja chyba jestem na takie wynalazki zbyt konserwatywny i bylem szczesliwy, gdy wreszcie znalazlem mcdonaldsa z "naszymi" toaletami. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.05.11, 20:21 Zmieniło się. W miejscach odwiedzanych przez cudzoziemców/turystów są albo tylko "zachodnie" wc, albo przynajmniej jedna lub kilka kabinek. Często są na drzwiach oznakowane symbolem, co nas czeka w środku ;-). Toalety na lotnisku w Pekinie - poezja. Czystość, marmury, świeże kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
paramecium Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 19.08.09, 17:16 Hiszpanie nie rozumieli dlaczego nie mogą pić wody z kranu. No właśnie, niby wolno a nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.fbx.proxad.net 20.08.09, 13:20 Francuzow tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 212.180.165.* 22.08.09, 00:18 No z tą wodą pitną to jest ciekawe - tez to zauważyłem dopiero po wizycie chyba Francuzów. Niby jest pitna, ale jakoś jesteśmy wychowani że wody się z kranu nie pije bez przegotowania - mało znam osób które by piły bezpośrednio z kranu. Z kolei w takiej np. Irlandii jest to standard, mimo że tam woda wali chlorem na kilometr i podanie jej np. w knajpie jak dla mnie to całkowity obciach... Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 a nie wolno? 20.08.09, 13:58 ja zaawsze pije wodę z kranu. W koncu pitna. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: a nie wolno? 24.08.09, 10:47 gronostaj8 napisał: > ja zaawsze pije wodę z kranu. W koncu pitna. W różnych miejscach jest różnie, ale w większości polskich miast woda z kranu jest zwyczajnie niedobra. Jak nie mam nic innego pod ręką, to się napiję i wiem, że nie umrę, ale zwykle wolę zapłacić i kupić wodę w butelce, która smakuje jak woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazuś Re: a nie wolno? IP: *.tktelekom.pl 04.09.09, 12:29 Niby wolno, ale w moim miasteczku w ciągu ostatniego roku wykryto kilkakrotnie w wodzie niebezpieczne bakterie. Łącznie chyba przez miesiąc był zakaz picia tej wody (nawet przegotowanej), mycia się w niej, mycia w niej naczyń. Na ogół nadawała się tylko do czyszczenia toalety. Oczywiście nie przez miesiąc nieprzerwanie, ale w krótkim okresie co jakiś czas na tydzień zakaz. Wolę nie ryzykować, bo kto wie jak tam teraz flora bakteryjna w rurach żyje... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykapturek Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.05.11, 17:44 no bo w Hiszpanii pije sie prosto z kranu, nawet malym dzieciom sie ja daje......swoja droga, o co chodzi w PL z ta woda z kranu?znacie jakies przypadki rozchorowania sie???????czy to urban legend............... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.05.11, 17:57 To jest chyba lęk z przeszłości, kiedy woda w wodociągach nie była tak często badania, nie spełniała tak ścisłych norm i nie było tak sprawnych metod komunikacji jak teraz (teraz po wykryciu w wodzie niebezpiecznych bakterii zaraz słyszymy w radiu itd. że w jakimś rejonie nie należy pić wody z kranu przez dwa dni itp.). Podobną nieufność do nieprzegotowanej wody zdradzają m.in. Chińczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.05.11, 17:08 Zasadniczo się nie boję, jeśli nie ma nic innego, to wypiję, ale w większości miejsc w Polsce kranówa jest zdecydowanie niesmaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 19.08.09, 17:32 Meza Amerykanina : ogrody:) Bo tutaj front to wypielegnowany trawnik z pojedynczym drzewkiem. Teoretycznie po to by dzieci mialy sie gdzie bawic. Zapytany czy KIEDYKOLWIEK widzial bawiace sie dzieci na trawniku popadl w glebokie zamyslenie i powiedzial: nie.... Ludzie jezdzacy jak wariaci, a ponoc to w Stanach tak jezdza...Samochodem jechal z moim ojcem/busem z zamknietymi oczami... tanie piwo!!! wodka zrobiona z zyta. Kupil butelke na pamiatke.... Tatar. Z kuchni wyszedl zielony, ze Polacy jedza surowe mieso... Odpowiedz Link Zgłoś
gorillon Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 19.08.09, 18:15 > Tatar. Z kuchni wyszedl zielony, ze Polacy jedza surowe mieso... A to bardzo dziwne, zważywszy, że w języku ZuluGula, "tatar" nazywa się "Filet Americain" ! :-) > > wodka zrobiona z zyta. Kupil butelke na pamiatke.... A to dziwne, bo przecież "bye, bye, miss Americam pie (...) them good old boys were drinking whiskey and rye (...)" Poza tym: dziwi ich (obcokrajowców) wyprzedzanie z użyciem pobocza (przez wyprzedzanego), no i prędkość rozwijana na polskich drogach przez ich użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 19.08.09, 22:16 > > Poza tym: dziwi ich (obcokrajowców) wyprzedzanie z użyciem pobocza (przez > wyprzedzanego), no i prędkość rozwijana na polskich drogach przez ich użytkowni > ków. gdzieś słyszałam okreslenie "trzeci niewidzialny pas ruchu" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 30.08.09, 22:52 Jest to opisane w książce Kate Fox "Watching the English". Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia-beata Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 19.08.09, 23:22 Irlandczyk popłakał się ze śmiechu jak zobaczyl na łące pasące się krowy na łańcuchach(sic!!!). Coś podobnego!! U nich w Irlandii krowy pasą sie wolno. Nie mógł zrozumiec dlaczego polskie krowy są uwiązane łańcuchami. Inne zdziwienie ( ale juz nie wywołujące salwy śmiechu) to duza ilość Fiatów 126p jeżdżacych po ulicach polskich miast. Nazywa je fiatami bambino... i myślał, ze takie samochody to juz tylko w muzeum zobaczy... Picie czystej wódki w kieliszkach. W niektórych domach pije się herbate w szklankach jeszcze i to go również zdziwiło. Dlaczego pije sie herbate w szklankach??? Z kuchni polskiej jedzenie gotowanego jajka w żurku bardzo go zdziwiło. Ale poza tym to uwielbia Polaków i Polske. Spedza tam teraz kazde wakacje i juz go coraz mniej zadziwia... Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 19.08.09, 23:24 Pewna Angielka zapytała, czy można coś zrobić z tym lektorem, co w telewizji zagłusza aktorów... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 13:09 Np. jak się ma Canal+ przez Cyfrę +, to lektora można na tym kanale wyłączyć. Ale niestety odkrywa się w tedy, że ścieżka dzwiękowa jest najwyraźniej modyfikowana "pod lektora" i sceny w których aktorzy mówią są cichsze niż muzyka pomiędzy, co czasem utrudnia odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 15:33 No to rzeczywiście świetnie przemyślane, nie ma co ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szabadana102 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.08.09, 22:36 no tak, mój znajomy z zagranicy jak to zobaczył to przeżywa do dziś, że jeden facet mówi za wszystkich aktorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokoko Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 23.08.09, 23:59 Po wbrew pozorom Polacy to na tyle inteligentny kraj, że nie muszą mieć wszystko na tacy wyłożone, żeby zajarzyć. W tle przecież leci oryginalny głos aktora, którego się aż miło słucha, łączac z lekotrem mamy dwa w jednym. Dla niemców i ich słynnego dubbingu nie pojęte - podsumuje to tak, w Polsce takie dubbingi robi się tylko w filmach dla dziecki :) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 24.08.09, 22:38 ale nie aż na tyle inteligentni, żeby czytać napisy?? Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 10:39 > Inne zdziwienie ( ale juz nie wywołujące salwy śmiechu) to duza > ilość Fiatów 126p jeżdżacych po ulicach polskich miast. Duża ilość fiatów 126 p na ulicach polskich miast?! To gdzie ty mieszkasz? Ja "malucha" w najlepszym razie raz na kilka dni widuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwan Re: IP: *.ovz16.hc.ru 20.08.09, 10:42 popegeerowskie wioski, ktore doplat unijnych nie maja a ich dzieci w irlandii nie pracuja; zreszta wbrew pozorom najwiecej malaczy w stolicy widuje - rzecz statystyki i pewnie subiektywnej percepcji ale jednak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: 20.08.09, 12:58 hm.. mnie ze dwa lata temu naszła własnie taka refleksja, że w ciągu kilku lat nagle poznikały prawie wszystkie maluchy (warszawa). u mnie na osiedlu kojarzę jedynie dwa, oba zapyziałe i nie uruchamiane od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: 20.08.09, 13:30 > hm.. mnie ze dwa lata temu naszła własnie taka refleksja, że w ciągu kilku lat > nagle poznikały prawie wszystkie maluchy (warszawa). u mnie na osiedlu kojarzę > jedynie dwa, oba zapyziałe i nie uruchamiane od lat. Zgadza się. Może powinnam się uważniej rozglądać? :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 20.08.09, 16:07 Mój sąsiad ma dwa: jeden wyblakły srakozielony, w 30% zżarty rdzą - tym on jeździ na codzień i drugi czerwony, w hmm... lepszej kondycji na wyjazdy z rodziną "od święta". A. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: OT 20.08.09, 22:35 the_dzidka napisała: > > hm.. mnie ze dwa lata temu naszła własnie taka refleksja, że w > ciągu kilku lat > > nagle poznikały prawie wszystkie maluchy (warszawa). u mnie na > osiedlu kojarzę > > jedynie dwa, oba zapyziałe i nie uruchamiane od lat. > > Zgadza się. Może powinnam się uważniej rozglądać? :) > Katowice małe nie są, a maluchów jest tu na pęczki. Podobnie jak w całym regionie. Być może rzeczywiście winnaś uważniej zerkać na boki? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: OT 21.08.09, 14:19 > Katowice małe nie są, a maluchów jest tu na pęczki. Podobnie jak w całym > regionie. Być może rzeczywiście winnaś uważniej zerkać na boki? ;) Zabawię się z ciekawości i przez powiedzmy najbliższe 3-4 dni będę liczyła maluchy :) Te w ruchu, o trupach na podwórkach nie rozmawiamy. Zobaczymy, jaki będzie rezultat. Mieszkam w Warszawie, sporo się po niej poruszam rozmaitymi pojazdami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiol Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 23:54 ja jetsem z krakowa i musze powiedzieć że u nas też sporo maluchów poznikało, pamiętam jeszcze jak na osiedlach stało tego od groma, a teraz?? jeden na osiedle góra dwa, a o bisach nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: 23.08.09, 00:43 Iwan, a co to są "malacze"? BTW jak wyglądają pokołhozowe wioski w ru.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwan Re: witam IP: *.ru 23.08.09, 00:57 sun_of_the_beach napisał: > Iwan, a co to są "malacze"? maluch czytany z angielska, od 20-stu lat inaczej na te picolo nie mowie :D > BTW jak wyglądają pokołhozowe wioski w ru.? tak samo jak polskie, na kieliszek chleba trza jakos uciulac.. pozdrowienia z moskwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frigg Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.customers.d1-online.com 05.12.09, 13:37 Raz na kilka dni to i tak o wiele czesciej, niz "tylko w muzeum", nie sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.04.10, 17:16 a ja się niemalże posrałem z wrażenia gdy w Dublinie natknąłem się na czerwonego maluszka w wersji "anglojęzycznej" ;) chyba nawet gdzieś fotki mam. pzdr -b- Odpowiedz Link Zgłoś
london_in_use Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 13:22 Maluchy w kolosalnej ilosci zobaczy jeszcze na Kubie gdzie nazywane sa Polaquito, co oznacza 'maly Polak' Ot, ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Colo Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.09, 15:41 jezdzilem troche po Kubie (Santa Clara, Houlguin) i zadnego malucha nie widzialem, za to calkiem sporo nowych toyot Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 25.08.09, 22:28 ja tam bylam tylko tydzien, ale maluchy widywalam: fabriklandia.blogspot.com/search/label/Cuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.171.34.133.static.crowley.pl 20.08.09, 14:03 > Irlandczyk popłakał się ze śmiechu jak zobaczyl na łące pasące się > krowy na łańcuchach(sic!!!). Coś podobnego!! U nich w Irlandii krowy > pasą sie wolno. Nie mógł zrozumiec dlaczego polskie krowy są > uwiązane łańcuchami. Dziwię się, że mu nie wyjaśniłaś, że krowy trzyma się na łańcuchu z uwagi na znaczne rozdrobnienie gruntów w niektórych regionach i oczywiste jest, że niektórzy sobie nie życzą żeby obce zwierzę wyżerało koniczynę przeznaczoną dla ich krów. --------------------------- > Inne zdziwienie ( ale juz nie wywołujące salwy śmiechu) to duza > ilość Fiatów 126p jeżdżacych po ulicach polskich miast. Nazywa je > fiatami bambino... i myślał, ze takie samochody to juz tylko w > muzeum zobaczy... To chyba jakiś wymysł. Malucha można zobaczyć na ulicy bardzo rzadko. Może byłaś ostatnio w Polsce 20 lat temu? -------------- > Picie czystej wódki w kieliszkach. A co w tym dziwnego? W Irlandii piją prosto z butelki? --------------- > W niektórych domach pije się herbate w szklankach jeszcze i to go > również zdziwiło. Dlaczego pije sie herbate w szklankach??? Zwyczaj znany na wschodzie Polski od XIX wieku gdy piło się herbatę z samowara a szklanki trzymało się w metalowym koszyczku. W czasach PRL zniknęły koszyczki i zostały szklanki. Nic zdrożnego. Dziwię się, że osoba potrafiąca włączyć i wyłączyć komputer nie potrafi wyjaśnić takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 195.205.221.* 20.08.09, 14:13 Wódke pija w drinkach. Niedawno mialem przyjemnosc pic z Irlandczykiem w wieku 35 lat, ktory pierwszy raz w zyciu pil czysta wódke. Poza tym ten watek nie jest na temat "jak wytlumaczyc", tylko czemu dziwia sie obcokrajowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka z Belfa Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.belf.cable.ntl.com 23.08.09, 00:29 dobry dowcip, oni chleja alkohol a nie pija, widze to na codzien na ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cherry Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.ntlworld.ie 20.08.09, 14:14 > > Picie czystej wódki w kieliszkach. > > A co w tym dziwnego? W Irlandii piją prosto z butelki? Nie chodzi o kieliszki, tylko o moc - w Irlandii pija glownie drinki, a nie wodke na czysto, i w ogole raczej piwo niz mocne alkohole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.77.classcom.pl 20.08.09, 15:23 > Dziwię się, że osoba potrafiąca włączyć i wyłączyć komputer nie > potrafi wyjaśnić takich rzeczy. A gdzie napisała, że nie potrafiła tego wyjaśnić? Zacytuj, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 195.188.191.* 20.08.09, 15:37 > Picie czystej wódki w kieliszkach. >A co w tym dziwnego? W Irlandii piją prosto z butelki? no nie, raczej nie pija shot'ow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 15:57 do rolnik: ale Ty glupi jestes...temat dyskusji brzmi"co najbardziej dziwi...", to ludzie pisza co dziwilo ich znajomych obcokrajowców jak byli w Polsce...a nie jak im to wyjasnili. a tak na marginesie, picie z samowara to rosyjski zwyczaj wiec sie Irlandczyk dziwic ma prawo. Ty sie pewnie niczemu nie dziwisz...bos w d...byl i g...widzial.Najmadrzejszy z calej wsi. Porazka Odpowiedz Link Zgłoś
gorillon Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 16:40 > > Irlandczyk popłakał się ze śmiechu jak zobaczyl na łące pasące się krowy na łańcuchach(sic!!!). Coś podobnego!! U nich w Irlandii krowy pasą sie wolno. Nie mógł zrozumiec dlaczego polskie krowy są uwiązane łańcuchami. > > Dziwię się, że mu nie wyjaśniłaś, że krowy trzyma się na łańcuchu z uwagi na znaczne rozdrobnienie gruntów w niektórych regionach i oczywiste jest, że niektórzy sobie nie życzą żeby obce zwierzę wyżerało koniczynę przeznaczoną dla ich krów. Pytanie brzmi, czy w Irlandii (nigdy nie bylem) pastwiska sa pogrodzone. Jezeli sa, to znaczy ze krowy mieszkaja na mich caly czas. I nie musza byc palikowane. W Polsce, pastwiska zwykle ogrodzone nie sa. A na noc zagania sie krówska do obejscia, do obory. BO BY KTÓS UKRADL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.fbx.proxad.net 20.08.09, 18:19 I to jest wlasnie urok Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 09:08 to nie tylko urok Polski. W Australijskim serialu "Córki McLeoda" sąsiadka ukradła głównym bohaterkom 21 młodych cielaków. Podobnie w filmie "Australia" poruszona jest kwestia kradzieży bydła. Ale oczywiście, zawsze najlepiej jest sr... we własne gniazdo i opowiadać, ze kradzieże to tylko w Polsce. Gdzie indziej na świecie to sama dobroć i uczciwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.fbx.proxad.net 23.08.09, 11:46 Fajnie ze ogladasz seriale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokoko Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 24.08.09, 00:11 Koniokrady, złodzieje bydła na południu Stanów w XIX,XX wieku; handel kradzionymi baktrianami w azji, dormadery wędrują do dzisiaj z karawny do karawany, w plemionach afrykańskich pieczołowicie pilnowane są kozy będące jedynymi żywicielami rodzin. Wszędzie kradną, ci co mówią, że polska to głupi kraj bo coś mają chyba jakiś "zespół niezrównoważonego kompleksu" ;p Odpowiedz Link Zgłoś
fc_pl Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 23:08 > Pytanie brzmi, czy w Irlandii (nigdy nie bylem) pastwiska sa > pogrodzone. Jezeli > sa, to znaczy ze krowy mieszkaja na mich caly czas. Na wschodzie są, na zachodzie nie - tylko murki z luźno poukładanych kamieni (które notabene uwielbiam), żadna przeszkoda dla zmotywowanej krowy. Z drugiej strony krowie się nie chce ruszać skoro wszystko ma pod nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 00:25 "Strzezonego Pan Bog strzeze". Przezorny hodowca woli uwiązać swoją krowę, niz gdyby miala wylezc na jezdnie i spowodować wypadek, albo wlezc sasiadowi 'w szkode'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka z Belfa Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.belf.cable.ntl.com 23.08.09, 00:26 moze dlatego, ze wiekszosc Irlandczykow wlasciwie nie wie jak wlaczyc czy wylaczyc komputer, maja tylko go w domu, gdzie sie kurzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eme-se Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 167.1.176.* 03.05.10, 15:30 tak, a w Turcji herbate pije sie wylacznie z malych szklaneczek, no i co? Jakos nikt tam sie przed obcokrajowcami nie wstydzi, ze 'jeszcze' pija ze szklanek mnie na przyklad dziwilo, ze wszyscy na Wyspach pija herbate z mlekiem - to dopiero barbarzynstwo i pozbawianie herbaty smaku :P ale oni to chyba z Indii wzieli, bo tam rozne takie mleczne zalewajki maja Odpowiedz Link Zgłoś
paciaciakowa Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 04.05.10, 09:11 miałam to samo z mlekiem w herbacie. Anglicy z pracy robili herbatę, więc z góry powiedziałam, że bez mleka proszę... Zbledli jak to usłyszeli, byli w ciężkim szoku gdy powiedziałam, że w Polsce większość osób pije bez mleka... a jak dodałam, że nie słodzę... to prawie się nogą przeżegnali :D Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 15.03.15, 13:09 Taniej krowę przypiąć na łańcuch, niż ogrodzić teren, szczególnie że na łancuchu się przypina na jakichś małych skrawkach, żeby krowa akurat tam wyjadla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Głupi ten Irlandczyk IP: 217.153.156.* 20.08.09, 22:52 "Irlandczyk popłakał się ze śmiechu jak zobaczyl na łące pasące się krowy na łańcuchach(sic!!!). Coś podobnego!! U nich w Irlandii krowy pasą sie wolno. Nie mógł zrozumiec dlaczego polskie krowy są uwiązane łańcuchami. " Uwiązane są łańcuchami aby jadły trawę stopniowo - inaczej krowa więcej trawy zdepcze niż zje. Można nie wiązać jak się mieszka w wsiowej Irlandii gdzie jest pełno łąk i nie musimy oszczędzać trawy Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: Głupi ten Irlandczyk 21.08.09, 00:27 Gość portalu: ja napisał(a): > "Irlandczyk popłakał się ze śmiechu jak zobaczyl na łące pasące się > krowy na łańcuchach(sic!!!). Coś podobnego!! U nich w Irlandii krowy > pasą sie wolno. Nie mógł zrozumiec dlaczego polskie krowy są > uwiązane łańcuchami. " > > Uwiązane są łańcuchami aby jadły trawę stopniowo - inaczej krowa > więcej trawy zdepcze niż zje. Można nie wiązać jak się mieszka w > wsiowej Irlandii gdzie jest pełno łąk i nie musimy oszczędzać trawy - to też jest ważny argument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hę? Dlaczego pije sie herbate w szklankach??? IP: *.zone8.bethere.co.uk 21.08.09, 02:35 A w czym ta herbata ma być, w kieliszkach??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Dlaczego pije sie herbate w szklankach??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.09, 08:44 Nie, herbatę zazwyczaj pija się w filiżankach ;-) Po rosyjsku - w szklankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znam rosję Re: Dlaczego pije sie herbate w szklankach??? IP: 81.210.111.* 21.08.09, 09:04 Nieprawda,w Rosji herbatę zawsze piło się w filiżankach.W szklankach włożonych w metalowy koszyczek pije sie herbatę w rosyjskich pociągach dalekobieżnnych.Koszyczki są na szerszej "podstawce",żeby przy kołysaniu się pociągu płyn nie wylewał się z naczynia,no i żeby nie parzyło w ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c_amala Re: Dlaczego pije sie herbate w szklankach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 13:26 a słyszeliście o herbacie pitej ze spodeczka? pod koniec XIX wieku wśród rosyjskich "jamśśikov" pojawił sie zwyczaj picia herbaty ze spodeczka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Dlaczego pije sie herbate w szklankach??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.09, 10:23 Gość portalu: znam rosję napisał(a): > Nieprawda,w Rosji herbatę zawsze piło się w filiżankach.W szklankach > włożonych w metalowy koszyczek pije sie herbatę w rosyjskich pociągach > dalekobieżnnych.Koszyczki są na szerszej "podstawce",żeby przy kołysaniu > się pociągu płyn nie wylewał się z naczynia,no i żeby nie parzyło w ręce. No to jak wytłumaczysz ten fenomen w Polsce. Czyżby wszyscy Polacy jeździli kiedyś ruskimi pociągami kolei transsyberyjskiej? :-D Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 30.09.09, 03:44 malgosia-beata napisała: > Picie czystej wódki w kieliszkach. Irlandczyk? Dziwne, bo mam kumpla Iralndczyka, ktory pija wprawdzie nie wodke, a whisky, ale wlasnie z kieliszka, bez lodu i wody (o temperaturze pokojowej). No fakt, kieliszkow uzywaja do wodki takich "szklaneczkowatych", a nie na cienkiej nozce... Odpowiedz Link Zgłoś
izqa22 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 25.11.09, 09:23 samo picie wódki w kieliszkach może nie tak bardzo, ale picie wódki przez kobietę, jednym haustem strasznie dziwi anglików-no jak to tak można, na raz? eee...:D haha, ich miny-bezcenne :D:D:D inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc kiszone ogorki i kapusta.Jak mozna jesc taki kwas? IP: 194.88.225.* 20.08.09, 13:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: kiszone ogorki i kapusta.Jak mozna jesc taki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 01:27 kiszone są świetne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marred Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 13:25 > Tatar. Z kuchni wyszedl zielony, ze Polacy jedza surowe mieso... Nie tylko surowe, ale też z surowym jajkiem i zepsutym ogórkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anetaga76@wp.pl Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.washdc.fios.verizon.net 20.08.09, 17:09 A mojego meza Amerykanina dziwilo ze Polacy moga jesc zupe z wnetrznosci zwierzecia zwana flaczkami. Najbardziej jednak zdziwilo go i wprawilo w rozbawienie jak ogladal Amerykanski film z Polskim dubbingiem. Nie moze zrozumiec jak mozemy ogladac cos takiego ze jeden facet mowiacy monotonnym glosem zastepuje jednoczesnie wszystkie glosy meskie i kobiece. Zaimponowalo mu bardzo ze prawie przy kazdym domu w Polsce jest ogrodek z warzywami, ze Polacy gotuja prawie wszystko " from the scratch" czyli " od poczatku" z podstawowych skladnikow podczas gdy tutaj dla wiekoszosci kobiet gotowanie to podgrzewanie roznych rzeczy z puszek. Zdziwilo go ze jest w Polsce tyle atrakcyjnych szczuplych kobiet. Mnie rowniez wiele rzeczy zdziwilo w Stanach ale to juz temat na osobny post :) Odpowiedz Link Zgłoś
fizykoterapeuta Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 18:29 to się nie nazywa "dubbing" tylko "lektor" gotowanie od początku jest zdrowsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.centertel.pl 20.08.09, 19:15 > to się nie nazywa "dubbing" tylko "lektor" Taa, nie słyszałeś określenia "polski dubbing"? Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 21:14 Fizykoterapeuta ma rację, a anetaga się pomyliła, bo pewnie miała na myśli właśnie lektora, skoro pisała o monotonnym głosie faceta, który wygłasza role męskie i żeńskie. Jak masz dubbing to za kobietę mówi kobieta, za faceta facet, za dziecko mówi dziecko itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
fizykoterapeuta Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 22:27 słyszałem, był np. w Shreku bardzo lubię jak ktoś się wymądrza a nie ma pojęcia o temacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.chello.pl 21.08.09, 00:52 > Zdziwilo go ze jest w Polsce tyle atrakcyjnych szczuplych kobiet. To on chyba był w Polsce 20 lat temu :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 10:25 Jakie 20 lat temu.... w Polsce wciąż większość kobiet jest szczupła. Takie potwory jak w Ameryce to wielka rzadkość. Najbardziej to widać na plażach - dziewczęta, młode matki, nawet często starsze już kobiety- jedna w jedną zgrabne, szczupłe. Niewiele jest takich potworków. A jeśli są to przeważnie można je spotkać w wioskach. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 24.08.09, 10:53 poplar31 napisała: > Jakie 20 lat temu.... w Polsce wciąż większość kobiet jest szczupła. > Takie potwory jak w Ameryce to wielka rzadkość. Najbardziej to widać > na plażach - dziewczęta, młode matki, nawet często starsze już > kobiety- jedna w jedną zgrabne, szczupłe. Eee, Ty chyba chadzasz na jakieś plaże z selekcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: locust Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.anonymouse.org 20.08.09, 17:58 > Bo tutaj front to wypielegnowany trawnik z pojedynczym > drzewkiem. Teoretycznie po to by dzieci mialy sie gdzie > bawic. A praktycznie, zeby starzy mieli sie gdzie bawic i robic barbeque z piwkiem > Bo tutaj front to wypielegnowany trawnik z pojedynczym drzewkiem. > Teoretycznie po to by dzieci mialy sie gdzie bawic. Nie zaglada to liquor stores, jego strata. > Tatar. Z kuchni wyszedl zielony, ze Polacy jedza surowe mieso... Boi sie zarazkow, nieborak. Pewnie nigdy w zyciu nie jadl sushi. Trzeba mu bylo dac flakow to moze by sie uspokoil i rumience by mu wrocily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: locust Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.anonymouse.org 20.08.09, 18:08 > Bo tutaj front to wypielegnowany trawnik z > pojedynczym > drzewkiem. > Teoretycznie po to by dzieci mialy sie gdzie > bawic. A praktycznie, zeby starzy mieli sie gdzie bawic i robic barbeque z piwkiem > wodka zrobiona z zyta. Kupil butelke na pamiatke.... Nie zaglada do liquor stores, jego strata. > Tatar. Z kuchni wyszedl zielony, ze Polacy jedza > surowe mieso... Boi sie zarazkow, nieborak. Pewnie nigdy w zyciu nie jadl sushi. Trzeba mu bylo dac flakow to moze by sie uspokoil i rumience by mu wrocily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.icpnet.pl 21.08.09, 12:01 hamerykanka napisała: > Tatar. Z kuchni wyszedl zielony, ze Polacy jedza surowe mieso...\ Nigdy nie był we włoskiej knajpie? Nie widział carpaccio? Odpowiedz Link Zgłoś
szabadana102 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.08.09, 22:46 e tam tatar, włosi się dziwią jak możemy jeść makaron na słodko (o to zapytałam paru), słyszałam, ale sama nigdy nie miałam okazji zapytać, że japończycy z kolei dziwią się, że jemy ryż z truskawkami, albo jabłkiem, ogólnie na słodko Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 01:53 Ojciec mojego kolegi(Japończyk) wielce zdziwiony był kiedy na zadane mi pytanie: "czy w Polsce są okna w domach" odpowiedziałam TAK:D Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 02:08 sok w piwie. I wagony "WARS". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croyance Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.113.31.212.plusnet.pte-ag1.dyn.plus.net 20.08.09, 13:47 Co dziwnego jest w Warsie, w Eurostarze tez jest cos w rodzaju Warsu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 195.205.221.* 20.08.09, 13:48 Pewnie nazwa tlumczaona na angielski. Tak samo jak hotel Fart w Krakowie, pod ktorym wszyscy anglojęzyczni robia sobie fotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croyance Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.113.31.212.plusnet.pte-ag1.dyn.plus.net 20.08.09, 13:53 No fakt, o tym nie pomyslalam :-D Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 16:48 "Tak samo jak hotel Fart w Krakowie, pod ktorym wszyscy anglojęzyczni robia sobie fotki." Poplakalem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozek Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 128.221.197.* 20.08.09, 20:28 a jeszcze lepsze restauracja "u Bonera" Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 21:39 Polacy natomiast lubią sobie robić zdjęcia tutaj: Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
mondego1 to byl hotel boner 20.08.09, 23:00 ale potem zrozumailei o co chodzi i zmainili nazwze na kamienica bonerowska czy cos takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.09, 23:23 W Paryżu w tej dzielnicy biurowców itp. Nie pamiętam nazwy. Takie duże szklane budynki... Nieważne... Na jednym z nim jest napis "KUPKA" :) Też mam fotę :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniakin Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.nokia.com 21.08.09, 09:39 Tez mam fote przy "kupce". ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 11:48 > W Paryżu w tej dzielnicy biurowców itp. Nie pamiętam nazwy. Takie > duże szklane budynki... Nieważne... Na jednym z nim jest > napis "KUPKA" :) Też mam fotę :P Kupka to ma mój znajomy na nazwisko i JEST Z TEGO DUMNY a ja się mu nie dziwę ... Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 19:01 Dokladnie! Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 09:16 fart czy boner to rozumiem, ale co oznacza wars po angielsku? bo jakoś nigdzie nie mogłam znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.fbx.proxad.net 21.08.09, 10:17 Wars - tez nie wiem o co chodzi. Moze ktos poda opisowo, bez wulgaryzmow, ang. znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 10:31 Gość portalu: mm napisał(a): > Wars - tez nie wiem o co chodzi. Moze ktos poda opisowo, bez > wulgaryzmow, ang. znaczenie? To żaden wulgaryzm. War - wojna. Wars - liczba mnoga od wojny. Po prostu cudziemcom dziwacznie się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avasd Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 217.147.104.* 21.08.09, 11:28 No to sprawdź w słowniku słowo WAR - a WARS to liczba mnoga od WAR (wojna). Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 12:16 Znajomi cudzoziemcy interpretowali to jako po prostu "wojny". Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 10:31 Spróbuj poszukać liczby pojedynczej (dla ułatwienia podam, że to 'war'). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croyance Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.113.31.212.plusnet.pte-ag1.dyn.plus.net 22.08.09, 13:41 No macie racje, teraz sqmalam, ale moj maz jest Anglikiem, po polsku nie mowi, a jakos go WARS nie smieszyl, zalozylam wiec, ze chodzi o sama istytucje wagonu restauracyjnego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 195.205.221.* 21.08.09, 10:31 Wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.wsnhid.pl 21.08.09, 15:23 może "wojny"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genon Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.cable.ubr02.hawk.blueyonder.co.uk 20.08.09, 16:46 Bzdura! Sami przeciez pija lagery z limem lub 'dash of lemonade' i guinessy z blackim. To ja bilem zdziwiony gdy zobaczylem ze ludzie w UK mieszaja piwo z lemoniada nawet w proporcjach pol na pol (shandi). Odpowiedz Link Zgłoś
gorillon Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 19:00 Gość portalu: genon napisał(a): > To ja bilem zdziwiony gdy zobaczylem ze ludzie w UK mieszaja piwo z > lemoniada nawet w proporcjach pol na pol (shandi). A potem mowia, ze Polacy agresywni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.chello.pl 21.08.09, 00:55 > Ojciec mojego kolegi(Japończyk) wielce zdziwiony był kiedy na zadane > mi pytanie: "czy w Polsce są okna w domach" odpowiedziałam TAK:D Jakbyś miała codziennie trzęsienie ziemi takie delikatne a co tydzień takie nieco silniejsze tobyś nie nadążała z wymianą szyb i wstawiła plastykowe albo może w ogóle nie wstawiała szyb :))) Odpowiedz Link Zgłoś
karoll_p Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 30.09.09, 20:26 Tu jakąś straszną bujdę piszesz. Mieszkałam kilka lat w Japonii, i tam były okna w domach, ze szkła, tylko takie luźniej osadzone, na szynach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokoko Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 24.08.09, 00:18 Czy ten Japończyk zdaje sobie sprawę, że ośmiesza tym samym nie tylko siebie ale i swój naród? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3,14-Roman Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.08.09, 02:39 Dziki biegające luzem po Katowicach. I to, że ta niewątpliwa atrakcja turystyczna nie jest odpowiednio reklamowana, nie ma w handlu koszulek z dzikami ani pocztówek z nimi w roli głównej. -- Dziadek wreszcie kupił babci pralkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dZIk Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 91.123.169.* 20.08.09, 13:22 a kogo dziwili dziki? bo problem jest znany w calej europie w usa zamiast dzikow biegaja niedzwiedzie w australii kangury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoofka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.ptim.net.pl 20.08.09, 21:52 piczy, masz odjechany suwak w sygnaturce :D Odpowiedz Link Zgłoś
antonio50 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 05:34 Moją znajomą i jej mamę- Amerykanki polskiego pochodzenia podczs zorganizowanej "objazdowej" wycieczki po Polsce najbardziej zdziwiły....ogródki działkowe z altankami. Obie myślały, że to mieszkalne domki jednoizbowe wśród kwiatów...Długo nie chciały mi uwierzyć, co w rzeczywistości widziały. Nawiasem mówiąc wszystko im się w Polsce podobało, jedzeniem były zachwycone a znajoma tak się zawzięła po tej "podróży do korzeni", że zaczęla sięsama uczyć języka polskiego i dziś po 5-ciu latach mówi naprawdę bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
o-kurde.pl Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 08:45 Jednego Anglika, który zreszta juz tu mieszka od kilkunastu lat po przyjeździe dziwiło: - że "Kioski Ruchu" miały tak nisko okienka i trzeba było się do nich schylać (to były takie stare kioski) - że jak pociąg staje w polu, to wszyscy w pociągu wyglądają przez okna i sprawdzają, gdzie to pole jest. Tak się dziwił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misior Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 08:54 > - że "Kioski Ruchu" miały tak nisko okienka i trzeba było się do > nich schylać (to były takie stare kioski) No to w Bułgarii byłby zdziwiony na maksa. Tam aby dokonac kioskowych zakupow trzeba kucać. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 09:48 czasy szkolne. znajomi z Niemiec przyszli po mnie do szkoły. ŁZY SZCZĘŚCIA pojawiły się u nich na widok papućków, które musieli nosić uczniowie. PKS to nadal folklor, tu od lat nic się nie zmieniło. Proporczyki u kierowców wzbudzaja zachwyt. Ogólnie, wszystkich znajomych inostranców dziwi, ze w Polsce na ulicach czy w sklepach NIKT SIĘ NIE UŚMIECHA chociaż uważają,ze Polacy to przyjazny naród Odpowiedz Link Zgłoś
obscenka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 10:46 żeby wspomnieć rzeczy klasyczne - pijani na ulicach no i dresiarze. niedawno jechałam taksówką ze znajomą z Kanady; ledwo już przytomny rodak zatoczył się prawie pod koła. znajoma uśmiechnęła się, ale widziałam, że kompletnie nie wie co jest grane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziwila sie? Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 91.123.169.* 20.08.09, 13:26 jesli kolezanka mieszkala w kanadzie na farmie odcieta od swiata to mozna jeszcze jej zdziwienie zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solo Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.09, 16:00 w kanadzie sie nie pije tyle, zwlaszcza publicznie, a w takim Ontario jest prawie prohibicja, alkohol sprzedaja nieliczne sklepy monopolowe w ogole pijani na ulicach to taka raczej wschodnio-europejska specjalnosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as w kanadzie to nawet ludzie zarowki IP: *.acn.waw.pl 20.08.09, 17:37 w kanadzie sie nie pije tyle, > zwlaszcza publicznie, > a w takim Ontario jest prawie prohibicja, > alkohol sprzedaja nieliczne sklepy monopolowe > > w ogole pijani na ulicach to taka > raczej wschodnio-europejska specjalnosc kupuja chcociaz w windach maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pebe Re: w kanadzie to nawet ludzie zarowki IP: *.84-48-92.nextgentel.com 20.08.09, 20:02 > w ogole pijani na ulicach to taka > raczej wschodnio-europejska specjalnosc Ze jak ???? Zapraszam do Szwecji lub Norwegii.... Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: w kanadzie to nawet ludzie zarowki 21.08.09, 09:17 a ja do Holandii i do WB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.dsl.bell.ca 20.08.09, 18:13 LCBO sprzedaje alkohole roznej masci, Beer store jak sama nazwa wskazuje piwenko, a niektore spozywczaki( duze) wykupuje koncesje i maja prawo sprzedawac wino.Ot co.O innych sklepach parajacych sie handlem napojami wyskokowymi nie slyszalam.Slyszalam ze chcieli wprowadzic sprzedaz piwa w spozywczakach ale zgasili szybko pomyslodawce. Powracajac do glownego tematu, zarowno znajomego odwiedzajacego nasz rodzinny kraj, jak i meza i syna ( syn pierwszy raz sie zetknal z zyczliwoscia Polakow na polskiej ziemi) powala chamstwo, brud, niezyczliwosc, cwaniactwo.Chamstwo na drogach,nieuprzejmosc sprzedawcow.Wszystko drogie potwornie.Wielu sprzedawcow przekonanych ze co to nie oni, i co ci turysci wogole od niego chca i dlaczego mu zawracaja glowe.Oczywiscie sa wyjatki, ale to nieliczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozek Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 128.221.197.* 20.08.09, 20:39 Dzieki tej "prohibicji" masz do wyboru 10+ rodzajow polskiego piwa i multum polskich wodek i oczywiscie wybor alkoholi z calego swiata. W Stanach gdzie tej prohibicji nie ma nawet w Chicago nie ma takiego wyboru polskich alkoholi. Ten system przeszkadza ludziom przez jakis miesiac, dopoki nie przyzwyczaja sie zeby kupic "ile potrzeba" a jak nagle przycisnie w niedziele wieczorem to mozna isc do knajpy. Ja tam wole kupowac sobie Tyskie w ladnym i czystym LCBO niz podlego Budweisera u chinczyka jak w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.dsl.bell.ca 26.08.09, 15:42 Wiesz co, ja juz polskiego piwa nie pijam bo nie wiem czy zauwazyles wszystkie polskie piwa kurcze smakuja tak samo.NAwet znajomy to stwierdzil.A tutaj prosdze mialam 3 Mooshead i kazdy inaczej smakowal, dalo sie odroznic ktory jest ktory.A polskie piwa nie ma roznicy czy wypijesz sikacza Tyskie, czy jajkiekolwiek inne.Jeszcze moze Zywiec jako tako sie trzyma, ale tez zbytniej roznicy nie widac. Amerykanskiego piwa nie polecam bo to gorsze nisz woda z kranu.KAzdy amerykaniec jak wiedzial ze przyjezdzamy do ojca w odwiedziny to prosil o przywiezienie kanadyjskiego piwa. Chcesz sie napic dobrego piwa polecam Mooshead czerwony lepszy niz zielony, najlepszy mooshead dry, ale go w Ontario nie dostaniesz chyba ze sobie specjalnie zamowisz( ach...), JAmes Ready, Steem Whistle( z Toronto),Lakeport( Hamilton).To moje ulubione.Polecam.Przerzuc sie na lokalne piwa a zobaczysz jak rozne piwa roznie smakuja.A nie wszystko na jedno kopyto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twist Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.chello.pl 21.08.09, 00:45 Wschodnio-europejska specjalność? Zobacz kiedyś co się dzieje w okolicach pubów w Wielkiej Brytanii w piątkowe i sobotnie wieczory, gwarantuję Ci, że będziesz zaskoczona stopniem upojenia wielu zachodnich Europejczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 07:50 czynsz w mieszkaniu własnościowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.dsl.bell.ca 26.08.09, 15:52 A to ja sie dziwie ze on/ona sie dziwi. Mieszkajac w budynku oplaty nazwane niefortunnie czynszem ida na roznego rodzaju naprawy, porzadkowanie wokol posesji, wywoz smieci itp itd.Uwierz w cywilizowanych krajach tez tak jest.W zaleznosci w jakim miejscu kupiles sobie mieszkanko oplaty sa wyzsze badz nizsze.Przewaznie wliczone w to sa woda i prad - reszta - tv, telefon czy co tam chcesz sobie w domu podlaczyc sam oplacasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.socal.res.rr.com 28.09.09, 10:54 Czynsz za mieszkanie wlasnosciowe placi sie nie tylko w Polsce . W USA na przyklad jest to oplata o nazwie HOA (Home Owners Association), srednio wynosi ona od ok $150 do $500 miesiecznie (oczywiscie sa i znacznie wyzsze, zalezy to od prestizu osiedla i oferowanych uslug) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croyance Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.113.31.212.plusnet.pte-ag1.dyn.plus.net 20.08.09, 14:12 To co w takim razie powiedzialaby w Dublinie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscgoscgosc Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 203.153.201.* 20.08.09, 15:08 cholera, co jest z tym mitem, ze sie nie usmiechamy??? mieszkałam rok w niemczech, drugi rok mieszkam w australii i oni jakos tez sie nie usmiechaja, no moze Aussi sa bardziej wylewni, hhehe. w polsce mieszkam w wawie i jestem zachwycona ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gio Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.olesno.info.pl 20.08.09, 19:08 Widac to szczegolnie w chlodniejsze dni, wszyscy jakby smutni. Ja tam sie usmiecham zwlaszcza do ladnych dziewczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.centertel.pl 20.08.09, 22:24 No i dlatego te brzydkie są smutne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paw Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 217.17.41.* 20.08.09, 15:34 to niech pojadą na Ukrainę to dopiero zobaczą jacy tam "mili" są sprzedawcy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
big__mama Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 10:55 Albańczyków zdziwiło, że w Polsce: - pijąc herbatę wyciąga się łyżeczkę z kubka - bekanie po jedzeniu nie jest raczej mile widziane Chorwata zaskoczyło, że w listopadzie należy posiadać ciepłą kurtkę, bo czasami jest już minus i śnieg. Sudańczyka dziwiło, że: - psy mieszkają razem z ludźmi i o zgrozo! głaszczemy je, - po wywróceniu się na zlodowaciałym chodniku człowiek nie rozpada się (!) Odpowiedz Link Zgłoś
kanaryjka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 12:26 W moim przypadku nie chodzi o obcokrajowaca w Polsce, ale do tematu nawiązuje. Będąc kilkanaście lat temu w USA, usłyszałam 2 pytania od nastoletnich dzieci polskich emigrantów: - czy w Polsce słyszelismy o dinozaurach? - czy mamy w Polsce komputery? Szczęka mi opadła... Odpowiedz Link Zgłoś
o-kurde.pl Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 12:34 Francuza flancowanego, co tam mieszka ponad dwadzieścia lat i jak tu przyjeżdża to się dziwi, kiedyś w Łazienkach bardzo zdziwiło, że jego francuskie dzieci nie mogą biegać po trawie, bo trawa, jak mówił, w parkach jest do biegania. Odpowiedz Link Zgłoś
mentice Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 12:49 Najbardziej dziwi; 1. Niechlujstwo 2. Niechlujstwo 3. Niechlujstwo 4. Prowizorka Nie deptac trawy ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seks Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 217.147.104.* 21.08.09, 11:40 > > Nie deptac trawy ! :) Ja tam wolę, żeby w parkach stały tabliczki "nie deptać..." niż "UWAGA! NASRANE!". Oczywiście wolałbym, żeby nie było tam nasrane ale to osobny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.08.09, 02:24 Niestety,"seks"ma rację.Chamstwo posiadaczy psów jest powszechne.Pozwolenie na posiadanie psa powinni mieć tylko posiadacze ogródków koło domu, a nigdy mieszkańcy bloków i kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.chello.pl 23.08.09, 07:03 oj inkwizytor trzeba Cię łamać kołem za głupoty które wypisujesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 217.153.102.* 23.08.09, 16:36 ma rację, czego nie dostrzegasz zapewne jako posiadacz ślicznego pieseczka; trochę więcej rozumu i mniej egoizmu życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.fbx.proxad.net 20.08.09, 13:23 Mhmmm, rzeczywiscie w innych panstwach trawa w parku jest do biegania, robienia piknikow i wylegiwania sie. W Polsce - tylko do ogladania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaq Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.finemedia.pl 20.08.09, 17:41 trawa jest do srania na nią przez psy :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 19:43 To zależy od władz danego miasta. we Wrocławiu nawet prezydent namawia do wylegiwania i zabaw na trawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No. Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 89.174.255.* 25.08.09, 14:34 No to zapraszam pana "prezydęta" na pokaz leżenia na trawniczku. I jakieś zajęcia w rodzaju "jak omijać qpy rozkładając kocyk" tudzież "poziom wqrwa u obywatela a znaczenie qpy na trawniku". Bardzo chętnie przyjdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 20:39 w podstawówce (ok 9 lat temu) byłam z klasą na wycieczce w niemczech. panie wychowawczynie zrobiły nam piknik w parku na trawie. po jedzeniu było fikanie koziołków i część dzieci była wymazana kupami. już wcześniej czułam, ze coś jest nie tak, bo wszyscy się dziwnie patrzyli na naszą grupę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.25-79-r.retail.telecomitalia.it 20.08.09, 19:44 Nie tylko w Polsce. W Szwajcarii też. Przynajmniej we włoskojęzycznej części. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.08.09, 02:30 Gość portalu: mm napisał(a): > Mhmmm, rzeczywiscie w innych panstwach trawa w parku jest do > biegania, robienia piknikow i wylegiwania sie. W Polsce - tylko do > ogladania. ???-I żeby psy miały się gdzie załatwiać ! Głupi rodzice dla kaprysu potomka kupują mu pieska ,którego póżniej muszą sami wyprowadzać,i kupka oczywiście na trawnik-.Dorośli kupują psy tylko po to ,żeby mieli nad kim dominować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.09, 23:20 tylko ze tam trawa jest siana na wzmocnionym podlozu - mozna nawet przejechac samochodem i szkody nie bedzie jest to kosztowne ale bardzo praktyczne - stad trawniki unich sa uzytkowe - u nas ozdobne - najczesciej w psie kupki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.fbx.proxad.net 21.08.09, 10:22 I tak wreszcie mozna zrozumiec dlaczego w niektorych panstwach wzywa sie policje gdy ktos nie posprzata po swoim pupilu. Skoro w Polsce trawa jest do ogladania, to przeciez widok psiej kupy to sama radosc. Zreszta zarosnie (za miesiac), wiec nic nie bedzie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
chaton-net kąpielówki 20.08.09, 12:43 aaa i przyjechał do Pl mój znajomy ze Stanó, rodowity Amerykanin. i co mu się rzuciło w oczy: dlaczego wszyscy faceci chodzą w kąpielówkach po ulicy? hehe no to ja pytam, jak to? (przecież widze ze nie chodzą) okazało się ze w USA mężczyzni nie kapia sie w slipkach tylko w takich normalnych hawjskim spodenkach w jakich chodzi dzisiejsza młodzież:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: kąpielówki IP: 91.123.169.* 20.08.09, 13:28 w usa podobno nie nosza bielizny, tylko zakladaja spodnie na gole pupsko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon® ale to prawda z tymi kapielowkami IP: *.aster.com.pl 20.08.09, 15:16 w 98 pracowalem jako ratownik na campie w illinois (chicago) i amerykance sie mi dziwili ze ja na plazy chodze w boxerkach a kapielowki mam takie jakie sie nosi w polsce malo tego po jakims czasie zasugerowali mi zmiane bo najwyrazniej sie czuli speszeni i zmieszani pameitam ze ja tez mu sie dziwilem ze na florydzie jest tak samo, bo nafilmach widzimy przeciez normalne kapielowki(przynajmiej wtedy tak bylo) a koles z florydy mowi ze w zyciu takich na plazy niewidzial i ze jest to jesli nie zabronione to w zlym guscie/smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solo to prawda z tymi kapielowkami IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.09, 16:29 kapielowki - speedos - to jest najwiekszy obciach w USA i Kanadzie, wszyscy faceci na plazy nosza spodenki do kolan no chyba, ze przyjedzie ktos powiedzmy z Niemiec to miejscowi maja ubaw... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: to prawda z tymi kapielowkami IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.08.09, 18:38 mój znajomy Amerykanin poszedł na basen w Wawie w takich spodenkach do kolan, w jakich pływają Amerykanie i został poproszony o zmianę spodenek na kąpielówki, bo jest zakaz pływania na basenie w takich portkach do kolan kupił kąpielówki i poszedł na basen był bardzo zdziwiony i opowiadał, że czuł się jakby był nago Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeachBoy Re: to prawda z tymi kapielowkami IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.09, 19:06 Bo jak ludzie w spodenkach kapielowych nagminnie chodza po ulicy, to i nie dziwota, ze na basenie boja sie zarazy nie mytych..... Wcale sie nie dziwie Amerykaninowi, ze czul sie nagi. facet w speedoo wyglada delikatnie mowiac nieelegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eme-se Re: to prawda z tymi kapielowkami IP: 167.1.176.* 03.05.10, 15:49 tak, a facet w hawajskich gaciach do kolan to szczyt stylu i elegancji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: to prawda z tymi kapielowkami IP: *.cs.ubc.ca 21.08.09, 02:32 Na plazy owszem. Na basenach juz nie - jak ktos przychodzi plywac, to nie bedzie ciagnal za soba kotwicy w postaci luznych spodenek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asef Re: to prawda z tymi kapielowkami IP: 217.147.104.* 21.08.09, 11:43 Bywałem w USA na basenach i nie widziałem nikogo w slipkach - wszyscy portki do kolan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: kąpielówki IP: *.dsl.start.no 21.08.09, 18:08 w slipkach to tylko beznadziejni faceci sie kapia we Francji w wielu miejsach tez nie mozna deptac trawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castorp Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.kredytbank.pl 20.08.09, 15:19 ja kiedyś w USA (12 lat temu) zostałem zapytany czy mamy w Polsce w domach bieżącą wodę i ustęp spłukiwany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adf Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 217.147.104.* 21.08.09, 11:45 > ja kiedyś w USA (12 lat temu) zostałem zapytany czy mamy w Polsce > w domach bieżącą wodę i ustęp spłukiwany... Na takie pytania zawsze odpowiadam, że NIE - wyszły z użycia 50 lat temu. WAIT A MINUTE! To wy ciągle jeszcze gó... spłukujecie? :D Wierz mi, jak koleś wypali w towarzystwie to potem towarzystwo ma ubaw do rozpuku z niego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azorek Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.09, 12:34 Znajomego Skandynawa zadziwił dzień Wszystkich Świętych. Wytłumaczył mu ktoś, że Polacy szanują ten dzień, nazywają Świętem zmarłych i doczekać się nie mógł, żeby zobaczyć. I się rozczarował, biedaczek. Dotąd polskie święta kojarzyły mu się z zastawionym stołem, wódką, biesiadą, a tu...nic. Spodziewał się chyba bigosu żartego na nagrobkach... Nasz włoski znajomy, nieźle mówiący po polsku (studiował języki słowiańskie) zachwycił się bocianami. Chciał je fotografować w parkach miejskich... :)) Męczył nas ciągając to tu to tam i nie chiał przyjąć do wiadomości, że bocian w Polsce to jednak nie wróbel i znowu tak wszędzie nie da się go spotkać..."O, tam, tam, takie białe! Bocian pewnie...?" Moja babcia nie jest Polką. To, co dziwiło ją w Polsce to fakt, że Polacy tak strasznie fałszują. Nawet "sto lat" nie są w stanie zaśpiewać czysto i w ogóle mało śpiewają. Do dziś uważa nas za mało muzykalny naród. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 13:03 Przeciez Skandynawowie tez obchodza wszystkich swietych... Moze go wlasnie to bylo powodem bledu - spodziewal sie czegos specjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ascocenda Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 20:53 Hmm, nie róbcie z tych cudzoziemców jakiś ekspertów, to też ludzie, mogą się zwyczajnie nie orientować zwłaszcza w sprawach kultury. Ja miałam rozmowę o Wszystkich Świętych z młodym Szkotem - nie wiedział, po co to święto, po co chodzić na groby zmarłych. Spytalam go, ile wie o celtyckim pogańskim święcie Samhain obchodzonym w tym samym czasie, z którego wywodzi się Halloween. Nie wiedział nic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.chello.pl 21.08.09, 11:54 ja też nie wiem po co się obchodzi to swięto, mimo że jestem polakiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mina Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.aster.pl 20.08.09, 12:44 50 letnią Kanadyjkę zaskoczył fakt, że w centrum Warszawy kupiła pomidory sprzedawane z bagażnika, a sprzedawca nie miał torebek papierowych zaproponował wsypanie pomidorów do kobiecej torebki oraz mężczyzna grający w tramwaju na harmonii ("dla kogo on gra?") jej 15 letni syn zdziwił się bardzo, gdy dowiedział się, że w Polsce już obalono komunizm koleżanka z Niemiec zapytała dlaczego w przejściu podziemnym w centrum kobiety trzymają torebki na brzuchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 91.123.169.* 20.08.09, 13:30 mysle, ze to co opisalas dziwi tez wiekszosc polakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kółko i Trójkącik jako oznaczenie toalet d/m IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.08.09, 14:34 Tylko w Polsce. Dla mnie bardzo fajna oryginalność. Odpowiedz Link Zgłoś
chaton-net Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 12:40 a moich znajomych najbardziej dziwią wąsyno faktycznie, 70% mężczyzn po 40 ma wąsy. tylko dlaczego aż tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.08.09, 02:45 chaton-net napisała: > a moich znajomych najbardziej dziwią wąsyno faktycznie, 70% > mężczyzn po 40 ma wąsy. tylko dlaczego aż tyle? Ha,ha-to niech pojedzie do Turcji,tam 100% ma wąsy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fal Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.chello.pl 20.08.09, 12:40 Znajomy Duńczyk dziwił się ogromnie widząc: - reklamy na kółkach jeżdżąca po naszych ulicach na przyczepach (pierwsze dziwactwo, które rzuciło mu się w oczy) - to, że jak jedziemy samochodem i pojawia się pomarańczowe światło przyśpieszamy zamiast zwalniać Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 15:03 Gość portalu: fal napisał(a): - to, że jak jedziemy samochodem i pojawia się pomarańczowe światło > przyśpieszamy zamiast zwalniać To chyba gdzieś na wsi mieszka w tej Danii. Większość ludzi na całym świecie przyspiesza na pomarańczowym (czemu w Danii miałoby być inaczej?), a w niektórych krajach hamowanie na pomarańczowym kończy się nieuchronnym karambolem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.09, 17:51 "hamowanie na pomarańczowym kończy się nieuchronnym karambolem" : oczywiscie, szczegolnie u tych, ktorzy o zachowaniu bezpiecznej odleglosci nic nie slysszeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Copernicus Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.09, 17:54 esscort napisał: ...Większość ludzi na całym > świecie przyspiesza na pomarańczowym ... Cos maly ten woj swiat. Albania i Polska, to nawet nie pol swiata, a co dopiero caly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.centertel.pl 20.08.09, 19:27 > Większość ludzi na całym > świecie przyspiesza na pomarańczowym (czemu w Danii miałoby być > inaczej?), Bo są kraje w których jazda na zderzaku to oznaka buca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 163.157.254.* 21.08.09, 10:18 Niekoniecznie - w niektórych krajach pomiędzy ciągłym zielonym a ciągłym pomarańczowym jest jeszcze zielone migające. Więc na pomarańczowym to już w większości się zatrzymują. Odpowiedz Link Zgłoś
big__mama Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 21.08.09, 14:25 esscort napisał: Większość ludzi na całym > świecie przyspiesza na pomarańczowym A Grecy rozróżniają jedynie światło zielone (nasze zielone), późne zielone (nasze pomarańczowe) i wczesne zielone (nasze czerwone) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilolek Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.146.178.229.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.08.10, 16:15 a propo Danii to jak byłam na Bornholmie to widziałam babkę na wózku inwalidzkim która jechała DO TYŁU. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzana3 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 12:40 wysokie ceny zywnosci w stosunku do miejscowych zarobkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada jest dobry blog właśnie o tym IP: *.cable.ubr10.shef.blueyonder.co.uk 20.08.09, 12:42 blog ten prowadzi Anglik który osiadł w Krakowie. Dziwi go wszystko - od wąsów i wygolonych głów, przez styl architektury na wsi, podatki, po typowo polskie wesela. www.polandian.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solo dobry blog właśnie o tym IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.09, 19:28 super blog dzieki za linka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. Re: dobry blog właśnie o tym IP: 212.180.165.* 22.08.09, 00:40 Rzeczywiście :) : Polandian: What mistakes do Brits in Poland inevitably make? Charles Crawford: Taking a bewildered guess when confronted by a Triangle and a Circle outside a restaurant’s or other public convenience and getting it wrong. Entering Warsaw’s main railway station subway system and expecting to emerge either somewhere in Warsaw on foot or somewhere else in Poland by train. Ostatnie jest świetnie :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.109.95.80.static.b26.cz 20.08.09, 12:50 E tam, w Stanach taki Violet maja na peczki, we Wloszech tez. I jeszcze mowia na nie divy... Odpowiedz Link Zgłoś
fraupilz Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 12:54 Moich znajomych Niemców pozytywnie zaskakują ceny biletów PKP i to, że kiedy zdradzą skąd są, zaraz ktoś im zaśpiewa po niemiecku: "jawohl, jawohl, ich liebe Alkohol" :D Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 12:58 Kanapki na sniadanie, kawa z fusami (nawet w lokalach majacych jakies "aspiracje" aczkolwiek poowooli sie zmienia), niemozliwosc dogadania sie po angielsku na dworcu centralnym w Warszawie. No i kontrasty... syfek z nowoczesnoscia. A i wielkosc domow...ze duze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 13:07 Znajomy Holender spytał "Czy wszyscy polscy mężczyźni chodzą do solarium i mają tatuaże?" - rzecz działa się w Sopocie, oraz "Dlaczego polskie kobiety się tak elegancko ubierają na codzień"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahmed d Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.olesno.info.pl 20.08.09, 19:05 widac, ze inteligencja raczej nie grzeszy. W Finlandii moznaby spytac: czy wszyscy choruja na bielactwo? Wczesniej ktos pisal o wąsach, np. w Afganistanie wiekszosc mezczyzn nosi brody, czy to jest powod do zdziwienia? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plum Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.08.09, 13:03 z moich doświadczeń to ogródki działkowe w centrach dużych miast np. Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.09, 06:04 Gość portalu: Plum napisał(a): > z moich doświadczeń to ogródki działkowe w centrach dużych miast np. > Wrocław w Niemczech jest ok. miliona ogrodkow dzialkowych (zwanych Schrebergarten) w miastach i nikogo to nie dziwi. Altanki tez sie wiele nie odrozniaja od tych w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 217.17.40.* 20.08.09, 13:07 Mój znajomy Anglik się dziwił, że jak zapyta się Polaka/warszawiaka, gdzie jest ulica Górczewska, to on odpowiada - "Nie wiem, bo ja tam nie mieszkam". Poza tym flaki - jak je mozna jeść - ale temu chyba wszyscy obcokrajowcy się dziwią :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oltano Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.ldk.lodz.pl 20.08.09, 13:17 Kiedyś moje mieszkanie w blokach odwiedziła Irlandka. Podczas zwiedzania mieszkania zachwyciła się: "Ale macie duże garderoby!". Ja na to: "To są pokoje"... Nie mogła wyjść ze zdumienia. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigga tja IP: 160.83.30.* 04.09.09, 11:46 > Ja na to: "To są pokoje"... Nie mogła wyjść ze zdumienia. :-) Widziałeś(aś) kiedyś mieszkania w UK i Irlandii? Trzeba było inną narodowość wymyślić żeby to realne było. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 13:37 Grecy nie. Za to sie dziwili, ze ja ichniejsze jem z entuzjazmem. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 14:49 > Poza tym flaki - jak je mozna jeść - ale temu chyba wszyscy > obcokrajowcy się dziwią :-) Ja też się dziwię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 130.214.40.* 20.08.09, 17:38 W kuchni francuskiej tez sa flaki ("les tripes"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.fbx.proxad.net 21.08.09, 10:25 We Wloszech tez - to zawsze bylo pozywienie biednych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.mgsp.pl 30.04.10, 20:57 İşkembe çorbası - to klasyczne flaki i zbawienny turecki środek na kaca Odpowiedz Link Zgłoś
megg78 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 02.05.10, 12:50 > Poza tym flaki - jak je mozna jeść - ale temu chyba wszyscy > obcokrajowcy się dziwią :-) akurta Wlosi sie nie dziwia, tez sie tym zajadaja. raczej dziwia sie mnie, ze nie lubie. i o Wlochach jeszcze - w szoku sa jak widza ile w Polsce jest aptek; sa mile zaskoczeni uprzejmoscia, ze sie kazdy zwraca zawsze na Pan/Pani. kiedys mnie zapytano we Wloszech czy w pl mamy mydlo w plynie i odkurzacze ;) i pewnie pokutuje nadal przekonanie duzej czesci Wlochow, ze Polska to taka kompletna wiocha wiec sa zaskoczeni, ze np. Poznan to takie fajne miasto. z kulinariow: pizza gruba na 10cm, ze mozna zjesc cos skisnietego i jest nawet dobre - zurek ;) albo ogorki. roznorodnosc pieczywa, maslo (prawdziwe jest pyszne oni maja jakies bez smaku) ale ogolnie kuchnia polska jest dla nich za ciezka (dla mnie tez po latach, musze sie stopniowo wdrazac jak jestem w polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.09, 13:16 Jakis czas temu pewien Amerykanin bedac w Szczecinie zapytal mnie gdzie moze kupic bilet na zabytkowy pociag. Ja zdziwiony bo w Szczecinie nie bylo wtedy zabytkowych kolejek pytam o jaki pociag mu chodzi. A on obraca sie i pokazuje mi zwykly czerwony tramwaj jakie jezdza w Szczecinie do dzis :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaskocze Was Czystosc! IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 20.08.09, 13:20 Niemcy, ktorych zabralem na poczatku biezacego miesiaca do Rzeszowa, byli wrecz zaszokowani czystoscia :) Powaznie, po powrocie do Niemiec, juz w pociagu skarzyli sie na brudny Reich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW II No i wielgachne porcje w polskich restauracjach! IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 20.08.09, 13:21 Szczegolnie w Sphinxie :) Szok :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: No i wielgachne porcje w polskich restauracja IP: 195.188.191.* 20.08.09, 15:46 > Szczegolnie w Sphinxie :) Szok :))) szok jest w stanach, tam sa dopiero porcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Czystosc! IP: *.fbx.proxad.net 20.08.09, 18:23 To niezle drwili z rzeszowskiej czystosci. Nie zlapales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Czystosc! IP: *.prz.edu.pl 20.08.09, 18:43 Rzeszów to chyba najczystsze miasto w Polsce, ilekroć gdzieś jadę w Polskę to mam wrażenie że jest straszny syf(Łódź bije chyba wszelkie rekordy dziadostwa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pb Re: Czystosc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 21:22 ed napisał(a): > Rzeszów to chyba najczystsze miasto w Polsce, ilekroć gdzieś jadę w Polskę to > mam wrażenie że jest straszny syf(Łódź bije chyba wszelkie rekordy dziadostwa). A o Wsiawce m\nic nie napiszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lem Re: Czystosc! IP: *.chello.pl 21.08.09, 09:03 nie wiesniaczkU warszawa jest piękna Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: Czystosc! 21.08.09, 10:45 Gość portalu: lem napisał(a): > nie wiesniaczkU > warszawa jest piękna Tak? A z której strony? Bo znam ją dobrze i nawet przy najlepszych checiach i dużej dozie wyobraźni nie powiedziałabym, że jest piękna... bród, smród, architektoniczny kicz, chamstwo i drożyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
gorillon Re: Czystosc! 21.08.09, 11:45 > Tak? A z której strony? Bo znam ją dobrze i nawet przy najlepszych > checiach i dużej dozie wyobraźni nie powiedziałabym, że jest > piękna... bród, smród, architektoniczny kicz, chamstwo Jak w kazdym polskim miescie... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Czystosc! 24.08.09, 23:10 poplar31 napisała: > bród dawno nie byłaś - nie używają już brodu; mają teraz mosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Czystosc! IP: *.cable.smsnet.pl 24.08.09, 23:21 tymon99 napisał: > poplar31 napisała: > > > bród > > dawno nie byłaś - nie używają już brodu; mają teraz mosty. Hanza też zdążyła się rozpaść, jest tylko jakaś marna imitacja. Jak ten świat się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Czystosc! IP: *.winn.cable.ntl.com 05.09.09, 11:32 poplar31 napisała: > Gość portalu: lem napisał(a): > > > nie wiesniaczkU > > warszawa jest piękna > Tak? A z której strony? Bo znam ją dobrze i nawet przy najlepszych > checiach i dużej dozie wyobraźni nie powiedziałabym, że jest > piękna... bród, smród, architektoniczny kicz, chamstwo i drożyzna. Dzieki takim wiesniakom jak ty. Moze gdybys sie urodzil w wawie, to moze...? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Czystosc! 05.09.09, 20:04 Myślisz, że czystość dziedziczy się z miejscem urodzenia? Coż, wypowiedź świadczy o tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Czystosc! 17.09.09, 15:15 jagoda85 napisała: > Myślisz, że czystość dziedziczy się z miejscem urodzenia? Coż, > wypowiedź świadczy o tobie. Raczej szeroko pojętą kulturę, uwrażliwiającą na piękno i pozwalającą ujrzeć Warszawę jako coś więcej niż dworzec centralny i Złote Tarasy... Przekonać się, że od dawna nie ma już u nas brodów, jak to sugerowała autorka, mamy natomiast mosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Raczysz mnie chyba nie doceniac :) IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 20.08.09, 18:58 Wszakze psioczenie na Pl to u nas czesc etykiety. Nawet kiedy obcokrajowcy, badz co badz pedantyczni zazwyczaj Niemcy, sa zachwyceni czystoscia w Rzeszowie, Polacy jak Ty, wesza podstep i sarkazm. Dobrze, ze obcokrajowcy zdaja sie tym naszym malkontentctwem niewiele przejmowac :) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Jane Eyre Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.chello.pl 20.08.09, 17:31 W Szczecinie jeździ zabytkowy czerwony tramwaj z numerem "0", a zwykłe już dawno nie są czerwone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.09, 13:18 zupa ogórkowa i bigos = zepsute, skwaśniałe jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gd Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.opole.uw.gov.pl 20.08.09, 13:38 równie dobrze my Polacy możemy uważać, że przeróżne francuskie sery pleśniowe, itp.(które ja akurat b.lubię) są zepsute Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 217.147.104.* 21.08.09, 12:00 Pleśniowy ser, pleśniowy chleb, pleśniowa zupka chinska? :P -- Jestem biednym człowiekiem - jem spleśniały ser, piję stare wino, jeżdżę autem bez dachu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croyance Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.113.31.212.plusnet.pte-ag1.dyn.plus.net 20.08.09, 14:19 No ale kwasna kapusta jest popularna i w Skandynawii, i Niemczech ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.botany.gu.se 20.08.09, 15:13 Kiszone ogorki tez (ale jakos nikt nie wpadl, ze mozna z nich zupe zrobic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taktaktaktak :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 17:56 Bardzo zdziwiło, że wszyscy ludzie tutaj są biali i nawet na przedmieściach nie ma kolorowych imigrantów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: :] 21.08.09, 10:47 Gość portalu: taktaktaktak napisał(a): > Bardzo zdziwiło, że wszyscy ludzie tutaj są biali i nawet na przedmieściach nie > ma kolorowych imigrantów ;) Ja słyszałam, że niektórzy bardzo się dziwili, że my mamy taką jasną skórę, bo myśleli, że Polacy to wyglądają mniej więcej jak Cyganie, czy Hindusi... Ciekawe dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościówa Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 77.69.195.* 20.08.09, 13:24 Mojego narzeczonego Chorwata dziwią: - ogródki działkowe w środku miasta (fakt ich bycia i rozmiary) - fakt, że mieszkamy w bloku z ogromnym trawiastym dziedzińcem i nie dość, że sąsiedzi nie chcą się na tym dziedzińcu integrować, tzn. nikt nigdy się nie zatrzyma, nie usiadze na ławce, nie zagada do drugiego sąsiada, oraz, że wspólnota uchwaliła zakaz rozpalania tam grilla - że w marcu może być bezchmurne niebo i słońce i zimno jak diabli - to, że mamy w domach psy i koty, że traktujemy je jak członków rodziny, a młodzi (wśród naszych znajomych aż trzy pary) jako swoje dzieci - to, że ludzie rozmawiają ze swoimi psami i kotami - że (w Warszawie) większość pubów zamykana jest już o północy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.fbx.proxad.net 20.08.09, 18:25 Ha, Chorwaci rozmawiaja z sasiadami - my z psami i kotami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flaczkowa Flaki IP: 217.17.40.* 20.08.09, 13:32 Anglik - czy to prawda, ze u was je się flaki???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Re: Flaki 20.08.09, 14:18 No to mnie właśnie śmieszy u Anglików mają swój haggis, a dziwią się na widok flaków ;), trąci hipokryzją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Flaki IP: 195.205.221.* 20.08.09, 14:20 Haggis to raczej szkocki specjal, nie angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Re: Flaki 20.08.09, 14:43 Tak się przyjęło choć trwa o to spór, pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Flaki 20.08.09, 17:11 > Tak się przyjęło choć trwa o to spór, pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą > z Anglii. Bo w dawnych czasach zanim normanowie doplyneli do Anglii, to calosc wyspy byla celtycka.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Re: Flaki 21.08.09, 10:28 Pierwsze wzmianki o haggis pochodzą z okresu po inwazji Normanów na wyspy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gangster Re: Flaki IP: *.dolsat.pl 20.08.09, 17:01 w rumunii tez sie jada flaki... i to bynajmniej nie z glodu Odpowiedz Link Zgłoś
ambivalent Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 13:32 Niemca mojego dziwi niemilosiernie jezyk polski. Ale to zrozumiale :) A tak ogolnie to o wiele bardziej dziwi go fakt, ze wszyscy polacy, ktorych zna maja bardzo liberalne poglady, a polski rzad, hmmm, sami wiecie. I dziwi sie jakim cudem taki rzad udalo nam sie wybrac. Aha, i dlaczego mamy takie male zaufanie do rzadu i dlaczego nie rozliczamy rzadu z obietnic przedwyborczych. Plus jakim cudem niektorzy z naszych politykow nie zostali jeszcze pozbawieni stanowisk za bzdurne opinie, ktore wyglaszaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smieszka Wypasione ogrodzenia domków prywatnych IP: 217.17.40.* 20.08.09, 13:34 Znajomy Amerykanin dziwił się, że u nas prywatne domy mają takie ogrodzenia, drogie i wypasione. Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 20.08.09, 13:41 jakość polskich dróg i niebezpieczne wyprzedzanie (Holender), że nie można się dogadać z każdym po niemiecku lub angielsku (Niemiec), na wpół wykończone domy, albo takie opuszczone i popadające w ruinę. Szwedzi dziwili się po co ci ludzie siedzą w lesie przy szosie (sprzedawcy jagód i grzybów), byli zszokowani, że można tak sprzedawać runo leśne. Poza tym po co ludzie budują takie wielkie domy skoro są biedni i muszą zarabiać na przydrożnym handlu. I czemu ceny w Polsce są tak wysokie (Amerykanie-myśleli, że tu tanio, ha,ha...). No i najpiękniejszy kwiatek - handlarze na stadionie w W- wie. I jeszcze furmanki zaprzęgnięte w konie poruszające się na wiejskich drogach. Tyle, co pamiętam, ale więcej tego było... Odpowiedz Link Zgłoś