Dodaj do ulubionych

nowe latarnie na Starym Mieście

05.03.05, 15:48
Przechadzając się po ulicach Kazimierzowskiej, Franciszkańskiej i Placu na
Bramie zauważyłem nowe latarnie uliczne, bardzo ładne zresztą !
Zadziwiającym dla mnie jest jednak obyczaj numerowania latarni białymi
numerami umieszczonymi na wysokości klatki piersiowej (lub dla niższych -
oczu). Zrozumiałbym, gdyby te numery stanowiły dla osób pijanych miarę
odległości do domu, jednak jeżeli są przeznaczone dla służb technicznych,
powinny być bardziej dyskretne i umieszczone niżej !
Poza tym jedna z latarni na Placu na Bramie jest już pochylona !
Obserwuj wątek
    • rychu_z_przemysla Re: nowe latarnie na Starym Mieście 05.03.05, 16:16
      Dawno w P. nie byles, bo Franciszkanska byla remontowana od maja do pazdziernika
      2004.

P.S.

Prosze nie miej tego za zle, ale musze cos napisac co dotyczy nie tylko twojej
      wypowiedzi. Ty jestes usprawiedliwiony.
      Rzecz w pl. Na Bramie.
      Moi drodzy plac w poblizu Pubu Filmowego (dawnej restauracji Polonia),
      to nie jest pl. Na Bramie. Mnostwo mlodych przemyslan sadzi, ze tak jest,
      a nie jest to prawda. To jest fragment ul. Franciszkanskiej.

• darino Plac na Bramie ? 05.03.05, 17:22
        Czy w takim razie istnieje Plac na Bramie - czy jest to plac ze skrzyżowaniu ?
        Jeśli chodzi o bywanie w Przemyślu, to zwykle dwa razy do roku - na święta, i
        czasami w ważnych sprawach !
        Ale chyba przyznasz, że te numery nie wyglądają najlepiej ?
        • Gość: maciek Re: Plac na Bramie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 19:36
          plac na bramie jest właśnie tym uroczym zatłoczonym skrzyżowaniem,
          umiejscowionym na austriackim nasypie, na gruzach dawnych murów miejskich.
          dlatego może się wydawać, że kośiół franciszkanów-reformatów zapadł się pod
          ziemię! :)jak się doczekamy w XXI wieku obwodnicy, to zrobi się tam całkiem
          przyjemnie, a w miejscu parkingu przed bankiem można byłoby posadzić jakąś
          zieleń, która była tam za dobrych czasów austriackich. hmm...
          • rychu_z_przemysla Re: Plac na Bramie ? 06.03.05, 12:14
            ... a na środku Platz am Thor stała taka sympatyczna toaleta,
            co dobrze widać na starych pocztówkach.
            • upowiec Re: Plac na Bramie ? 06.03.05, 12:45
              Ja natomiast pamiętam pomnik żołnierzy radzieckich z dwoma działkami 45 mm (to
              trochę później).
              • rychu_z_przemysla Re: Plac na Bramie ? 06.03.05, 13:28
                upowiec napisał:

> Ja natomiast pamiętam pomnik żołnierzy radzieckich z dwoma działkami 45 mm (to
                > trochę później).

...ten sam pomnik, który przeniesiono na nieistniejący już dziś tzw. Manhatan
                (bazar), a za komuny zwany popularnie Placem Czerwonym, choć nie była to jego
                oficjalna nazwa.
                Przed II wojną było tam tzw. miasto zydowskie, z nieopodal znajdujacą się,
                dziś też nieistniejacą synagogą Alte (Starą), róg ul. Wałowej i Jagiellońskiej.
                I tak historia zatoczyła koło, a nam połączyła się ona ze zburzoną synagogą
                w Birczy...

• promilek_ver_bezwykrzyknikowa Re: Plac na Bramie ? 09.03.05, 01:07
                tez pamietam te 2 działka ;)

Ktos wie co sie z nimi stało ???
                • Gość: doxa Re: Plac na Bramie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 19:05
                  Miriam,tylko sie nie popłacz chłoptasiu!
    • Gość: DariO Re: nowe latarnie na Starym Mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 13:08
      A ja widzialem ze juz komus ta nowa latarnia przeszkadzala na kamiennym moscie
      i jedna zostala zbita :\
      • cyrzej Re: nowe latarnie na Starym Mieście 09.03.05, 07:58
        Czy pamiętacie jak na Placu na Bramie,obok dawnego pomnika stały dwie budki
        telefoniczne?Jedna normalna,a druga milicji obywatelskiej MO,w której
        praktycznie cały czas dyżurował jakiś "krawężnik"?
        • rychu_z_przemysla Re: nowe latarnie na Starym Mieście 09.03.05, 09:56
          Pamiętamy, budki stały na przeciw wejścia do PKO.
          • cyrzej Re: nowe latarnie na Starym Mieście 09.03.05, 11:05
            Nie myślałem,Rychu o tych budkach.Te dwie,milicyjna i zwykła stały z drugiej
            strony pomnika,vis a vis lodziarni i cukierenki Lubienieckiego.
            • fazi Re: nowe latarnie na Starym Mieście 09.03.05, 12:40
              Zgadza się. :) Stały na środkowym skwerku z pomnikiem, niemal tuż przy obecnym
              przejściu dla pieszych. A cukierenka miała renomę najlepszej w mieście.
              • rychu_z_przemysla Re: nowe latarnie na Starym Mieście 09.03.05, 12:52
                A propos pomnika i jego losów...

Po przeniesieniu pomnika na pl. Wlk. Proletariatu nie pamiętam żeby była
                budka z milicjantem.
                Czy pamiętasz jak i kiedy go demontowano? Mówiło się, że gdzieś go przeniosą,
                sam demontaż odbył się cichutko, bez żadnej w tym czasie demonstracji,
                (byłem świadkiem), jaka była np. w Warszawie podczas demontażu pomnika
                Dzierżyńskiego.
              • fazi Re: nowe latarnie na Starym Mieście 09.03.05, 12:57
                Jeszcze trochę pamięci.
                Budki zostały usunięte bodajże kiedy zamontowano na Placu Na Bramie
                sygnalizację świetlną - pierwszą w mieście. Pamiętam zdezorientowanych sposobem
                korzystania z tego udogodnienia ludzi. Poniekąd wynikało to z profesjonalnego
                przekazywania wiedzy przez nauczycieli dzieciom w szkołach. Jak dziś słyszę
                moją Panią Nauczycielkę, która tłumaczy dzieciom:
                czerwone światło - przechodzimy przez jezdnię,
                zielone światło - samochody jadą, my stoimy :)
                Wyraźnie niezbyt dokładnie zapisała sobie w notatkach ze szkolenia, że akurat
                te sygnały dotyczą pojazdów :)
                Sytuacja odmieniła się trochę kiedy na światłach dla pieszych namalowano
                piktogramy ze stojącym na baczność i kroczącym człowieczkiem.
                • Gość: Zbychu Re: nowe latarnie na Starym Mieście IP: 80.51.255.* 09.03.05, 15:58
                  To na którym za przeproszeniem swiatełku jest taki namalowany?Jest w siedmiu
                  znakach.
                  Przepraszam fazi byłeś chyba poza lekcja.Nie wmawiaj nauczycielom,że omawiali
                  ci takie zachowania.Albo nie chodziłes do szkoly, albo jesteś dalej
                  niewyuczalnym.
                  • fazi Re: nowe latarnie na Starym Mieście 09.03.05, 21:46
                    Masz rację. Też sobie zaraz walnę jednego głębszego.
                    • Gość: Zbychu Re: nowe latarnie na Starym Mieście IP: 80.51.255.* 10.03.05, 08:19
                      Jednak jesteś wyuczalny, gratuluję!! Nie psiocz na tych, Twoich
                      nauczycieli.Mimo ewidentnych błędów merytorycznych przez nich popełnianych, coś
                      z Ciebie wyrosło.Powodzenia
                      • cyrzej Re: nowe latarnie na Starym Mieście 10.03.05, 08:59
                        Owe budki telefoniczne zlikwidowano jeszcze przed przeniesieniem pomnika.
                        Zbychu,mógłbyś sobie darować te niemiłe docinki?
                        • Gość: Zbychu Re: nowe latarnie na Starym Mieście IP: 80.51.255.* 10.03.05, 15:18
                          Moze i masz rację.Przepraszam Was.
    • darino my tu gadu, gadu ... 10.03.05, 13:01
      a nie odpowiedzieliście mi na pytanie o sposób numerowania latarni !
      Może da się coś zrobić w tej sprawie - mnie na przykład razi ten sposób ?
      • rychu_z_przemysla Re: my tu gadu, gadu ... 10.03.05, 16:56
        Nie ma miedzy nami energetyka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka