eri4 12.08.09, 18:22 co dobrego możecie mi powiedzieć o tej wsi? Co złego? Warto tam osiąść na starość? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lelo58 Re: Kobłuty 12.08.09, 22:51 Nie wiem czy w Kobłutach można osiąść i to na starość ale w Kobułtach można jak najbardziej Odpowiedz Link
lelo58 Re: Kobłuty 12.08.09, 23:45 Kobułty wprawdzie nigdy nie należały do Warmii ale poprzez landrata reszelskiego von Schroettera jakoś z Warmią się wiążą. Przywilej lokacyjny otrzymały Kobułty w roku 1388,który odnowiono w 1409.Granica Warmii przebiegała tuż przed Rudziskami a same Kobułty włączono do powiatu biskupieckiego dopiero w 1957 roku. Do końca lat 50-tych XIX wieku Kobułty były własnością wspomnianego von Schroettera, następnym właścicielem Kobułt był Behrnard Knauff,doskonały gospodarz założyciel pierwszego w Prusach Wschodnich Towarzystwa Kredytowego Reiffeisen Verband,które udzielało kredytów dla rolników. Sukces jaki odniosło Reiffeiesen Verband sprawił ,że było ono wzorem dla powstających później w całych Prusach podobnych instytucji kredytowych Mimo, że Kobułty leżały w protestanckich Prusach istniała tu parafia katolicka z kościołem pod wezwaniem Św. Józefa Robotnika. Kościół zbudowano w latach 1897-1899 choć to dość typowy sztancowy neogotyk, to jednak jakoś ważny ponieważ autorem projektu był najpłodniejszy pruski architekt, specjalizujący się w architekturze kościelnej, Fritz Heitmann. Nie można przejechać przez Warmię by nie natknąć się na jego robotę. Kościół Serca Jezusowego i św.Józefa w Olsztynie,kościół w Dywitach/prawie kopia kobułckiego kościoła/. Kościół w Biesowie, Sząbruku,Brąswaładzie,Klebarku to tylko w naszej części Prus, projektował również kilka kościołów w Królewcu.Tytan. Kościół w Kobułtach wpisany jest do Krajowego rejestru Zabytków Parafia ewangelicko-augsburska istniała w Kobułtach od XVI wieku i o wiele cenniejszym zabytkiem był będący dziś w ruinie kościół ewangelicki, wzniesiony w latach 30-tych XIX wieku. Bardzo cennym zabytkiem znajdującym się na wyposażeniu kościoła protestanckiego w Kobułtach był cykl rzeźb Droga Krzyżowa pochodzących z ok. 1600 roku. Na szczęście uratowane, część znajduje się w muzeum w Szczytnie a część zdeponowana jest na terenie parafii ewangelickiej w Sorkwitach, może doczeka się lepszych czasów. Ostatni pastor parafii ewangelicko-augsburskiej Johann Rhode zginął pod Stalingradem Jest bardzo prawdopodobne, że autorem projektu kościoła ewangelickiego był jeszcze większy tytan niż Heitmann bo sam Karl Friedrich Schinkel ,tajny radca budowlany rządu pruskiego. O Schinklu można powiedzieć, że był człowiekiem ,który wybudował Berlin, bowiem był odpowiedzialny za większość inwestycji w ówczesnym Berlinie i podobnie jak Heitmann zaprojektował mnóstwo kościołów Będąc w Lidzbarku można sobie obejrzeć malutką cząsteczkę jego dokonań czyli były kościół protestancki, obecnie cerkiew prawosławna, rzecz rzadka w Prusach ten kościół jest drewniany. Wzniesiony w latach 20-tych XIX wieku, w stylu bazylikowym, bardzo podobny do kościoła przy ul. Warszawskiej w Biskupcu, a raczej odwrotnie to kościół w Biskupcu podobny jest do kościoła w Lidzbarku, bowiem kościół w Biskupcu jest dziełem Friedricha Augusta Stulera, który był uczniem Schinkla. Na terenie Prus Schinkel projektował głownie kościoły protestanckie min.w Mikołajkach ,Dobrym Mieście, Ornecie ,Wielbarku. A wracając do Kobułt to najstarszym i najcenniejszym zabytkiem, wpisanym również do Krajowego Rejestru Zabytków jest stary spichlerz z muru pruskiego wybudowany na przełomie XVIII/XIX wieku,będący niegdyś częścią zabudowań folwarcznych Odpowiedz Link
eri4 Kobułty! 13.08.09, 08:00 Tak, pomyliłam sie, sorki. Zresztą w trakcie gugalnia znalazłam kilka takich literówek-dość trudna nazwa Historycznie-ok ale jak jest teraz? Czy ludzie otwarci? Czy bezpiecznie? Czy np można przed sklepem zostawić rower? Czy można kupić świeże warzywa i owoce? Jak z komunikacją autobusową? A przede wszystkim-czy można zostawić dom i wrócić za 2 tygodnie? Bez strachu, że zostanie pogorzelisko, albo -w najlepszym razie- puste ściany? O pracę w okolicy nie pytam..raczej myślę o życiu tam na emeryturze Odpowiedz Link
rita100 Re: Kobułty! 18.09.09, 22:13 Teraz rozumiesz, dlaczego nie odpisałam, co ja wiem o Kobułtach ? A dlaczego wybrałaś akurat to miejsce ? Odpowiedz Link
lelo58 Re: Kobułty! 18.09.09, 22:42 Mam parę zdjęć z Kobułt jak chcecie to wrzucę,mam też znajomych w Kobułtach.Zapytam czy nikt przywiązanego łańcuchem roweru nie odetnie Odpowiedz Link
rita100 Re: Kobułty! 18.09.09, 23:13 Pewnie, że chcemy, tylko, że galeria jest jeszcze nieczynna. A jest tam jezioro i las ? Odpowiedz Link
lelo58 Re: Kobułty! 18.09.09, 23:56 Jek ni masz jyziora kedaj w Kamnionce je jyzioro Psierwój.Toc tam sia zaczyna pojyzierze mrągowskie i só Sorkwity i Krutynia łobok,zianc jyzior je gwołt Odpowiedz Link
eri4 Re: Kobułty! 19.09.09, 07:44 czy wybrałam.. samo mnie wybrało, ale raczej nic z tego nie wyjdzie.. Będę szukała dalej.. Odpowiedz Link
rita100 Re: Kobułty! 20.09.09, 12:16 Mnie sia wydaje, że nie ma szpetnych miejsc na Warmii i Mazurach. Pan Bóg cało warnijsko ziamniczke psianknie przyustroił i wydekorował. Eri..... jak możesz mówić, że nic z tego nie wyjdzie ? Zawsze coś wyjdzie, jak nie tu ta tam i wszędzie będzie szumiał las i pluskały rybki Eri, to już jesteś na etapie szukania i kupienia chatki ? No i sama chyba nie chcesz mieszkać ? Jak tam u Ciebie jest ? Odpowiedz Link