13.04.05, 16:14
Witam forumowiczow,

Chcialbym sie dowiedziec gdzie moge kupic serwer (chodzi mi o serwer rackowy z
procesorami Xeon i kilkoma dyskami SCSI). Czy mam jakis wybor oprocz
oczywistego typu: HP albo IBM? Zalezy mi - co oczywiste - na jak najlepszym
stosunku jakosci do ceny. Czy warto kupowac serwer w jakims sklepie
internetowym polskim / zagranicznym?

Pozdrawiam,
Terje Haakonsen
Obserwuj wątek
    • r.kaminski Re: Serwer 14.04.05, 18:29
      terje_haakonsen napisał:
      > Czy mam jakis wybor oprocz
      > oczywistego typu: HP albo IBM? Zalezy mi - co oczywiste - na jak najlepszym
      > stosunku jakosci do ceny.
      Oczywiście, oprócz wymienionych firm jest wielu innych producentów jak chociażby
      polski Optimus czy Maxdata. Wybór jest duży i dostosowany do zróżnicowanych
      potrzeb i zasobności portfela. Skąd zatem różnice w cenie?
      Tak zwany "A Brand" czyli duży producent dysponuje własną architekturą, jest
      również preferowany przy zakupie poszczególnych komponentów. Tym samym trudno
      jest stworzyć składaka będącego kopią renomowanego rozwiązania, choćby z uwagi
      na kontrolę jakości i walidację podzespołów. Inaczej mówiąc wyższa cena to nie
      tylko frycowe za markę.

Czy warto kupowac serwer w jakims sklepie
      > internetowym polskim / zagranicznym?
      Ponieważ serwer jest newralgicznym elementem firmy niezwykle istotny jest dostęp
      do serwisu. Tradycyjni dostawcy oferują zazwyczaj hot-line i sprzęt "na
      podmianę". Zatem byłbym ostrożny w podejmowaniu decyzji o zakupie serwera w
      sklepie internetowym, o ile nie jest w stanie spełnić powyższych warunków.

Robert Kamiński
      • terje_haakonsen Re: Serwer 19.04.05, 11:08
        Serecznie dziekuje za odpowiedz.

Czy moglby mi Pan polecic jakies zrodlo porownan poszczegolnych producentow?
        Chcialbym dowiedziec sie jaki jest np. udzial w rynku Optimusa (co w duzym
        stopniu swiadczy o jakosci), jak oceniana jest jakosc serwisu itp. Niestety w
        polskiej prasie komputerowej serwerom poswiecone jest b. malo miejsca, nie moge
        znalezc zadnych testow itp. Fora internetowe to tez raczej hosting a nie hardware.

Dziekuje z gory,
        Terje Haakonsen
        • r.kaminski Re: Serwer 21.04.05, 21:07
          Udziały poszczególnych producentów kształtują się na poziomie zaprezentowanym
          poniżej (źródło PART/IT Reseller):
          HP 30,9
          IBM 16,3
          Dell 13,3
          Optimus 5,8
          Fujitsu Siemens 4,4
          NTT 2,3
          Action 1,9
          DTK 1,1
          MaxData 1,0
          Komputronik 0,9
          mm 22,1
          razem 29922 100,0

Proszę pamiętać, że większość raportowanych serwerów trafia do odbiorców "z
          wyższej półki".
          Rynek polski jest nietypowy, ponieważ definicja serwera nie jest jednoznaczna,
          zwłaszcza z punktu widzenia użytkownika w segmencie SMB. Często funkcje serwera
          spełnia "odpowiednio mocny pecet".
          Raporty awaryjności nie są mi znane i chyba takowe nie istnieją lub są pilnie
          strzeżone...
          Proszę pamiętać o mojej uwadze w poprzednim poście - czytelna gwarancja z dobrym
          supportem jest bardzo istotnym elementem, zwłaszcza w przypadku małej firmy.

pozdrawiam
          Robert Kamiński
          • terje_haakonsen Re: Serwer 12.05.05, 16:44
            Dziekuje za informacje.

PS: Przepraszam ze dopiero teraz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka