Dodaj do ulubionych

Internet Szerokopasmowy w Wawrze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.13, 02:01
W Wawrze dostęp do szybkich łączy szerokopasmowych jest mizerny. Czy Władze Dzielnicy coś robią lub mają zamiar robić w celu poprawy tej sytuacji? Operatorom się nie opłacają inwestycje ze względu na słabą gęstość zaludnienia. To samo się tyczy telewizji kablowych. Może się mylę, bo np w USA jednak się opłaca inwestować prywatnym operatorom w podobnych strukturach zurbanizowania. Może trzeba ich jakoś zachęcić. Nie wiem, nie znam się na tym, to nie ja biorę kasę, żeby to wiedzieć i robić. W Stanach wszelkie okablowanie jak widać na różnych filmach wisi na słupach. Piękne to nie jest, ale skuteczne rozwiązanie. W Wawrze większość ulic ma oświetlenie, więc są potencjalne słupy - maszty do podwieszenia światłowodów, których cena spada podobnie jak osprzętu, a dostępne możliwe prędkości do klienta liczone są już w Gb/s.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek256 Re: Internet Szerokopasmowy w Wawrze IP: 80.50.91.* 28.01.13, 09:24
      czekam na te łącze jak na zbawienie... jakiś czas temu w skrzynce były ulotki, że ma powstawać sieć na zlecenie TPSA i proszą o akces, wysłałem i cisza, to było z rok temu jak nie dalej. Obecnie korzystam z bezprzewodowego ale nie jestem do końca zadowolony.
      • Gość: FK Re: Internet Szerokopasmowy w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.13, 15:33
        > czekam na te łącze jak na zbawienie... jakiś czas temu w skrzynce były ulotki,
        > że ma powstawać sieć na zlecenie TPSA i proszą o akces, wysłałem i cisza, to by
        > ło z rok temu jak nie dalej. Obecnie korzystam z bezprzewodowego ale nie jestem
        > do końca zadowolony.

Z TPSA jest tak, że póki nie ma konkurencji to im się nie opłaca. Bezprzewodowy internet ma ograniczone bardziej łącza niż połączenia światłowodowe i do tego dochodzą limity, które nawet w USA zaczęli wprowadzać operatorzy komórkowi. Internet bezprzewodowy to tylko dodatkowy internet mobilny. Podstawa to szybkie łącze kablowe.
        • Gość: hoooo Re: Internet Szerokopasmowy w Wawrze IP: *.24-87-b.business.telecomitalia.it 29.01.13, 16:38
          > Z TPSA jest tak, że póki nie ma konkurencji to im się nie opłaca. Bezprzewodowy
          > internet ma ograniczone bardziej łącza niż połączenia światłowodowe i do tego
          > dochodzą limity, które nawet w USA zaczęli wprowadzać operatorzy komórkowi. Int
          > ernet bezprzewodowy to tylko dodatkowy internet mobilny. Podstawa to szybkie łą
          > cze kablowe.

Z TP SA to jest tak, że się nikomu nie opłaca.
          Może mi ktoś poda jakiś przykład budowy komercyjnej sieci innego niż TP operatora, poza deweloperką i biznesem.
          Niestety, ceny spadają, spadają marże, operatorzy czekają aż im tepsa wybuduję, potem za parę złotych wydzierżawią.
          Mogę was zapewnić, że ciągu kliku najbliższych lat żaden operator w sieć stacjonarną na osiedlach jednorodzinnych nie zainwestuje.

A w Ameryce i na zachodzie sieć powstawała gdy ceny za usługi były kilka razy wyższe i sie opłacało. My wtedy podnosilśmy się po komuniźmie.

Teoretycznie państwo może się do interesu dołożyć, ale do czyjego. Jeśli do tepsy, to skanda że do monopolisty. Jeśli do netii czy kablówek, to skandal że dofinansowuje prywatny biznes.

Taka jest prawda, że mamy jedne z najniższych cen w europie, ale za to nie liczmy na wielkie inwestycje. Liczmy na komórkowców, ale sieci stacjonanej nigdy nie będziemy mieli takiej jak na zachodzie. Na jej budowę czas już minął.
    • Gość: karol Re: Internet Szerokopasmowy w Wawrze IP: *.bas.roche.com 28.01.13, 09:55
      Rozumiem Twoj bol, ale badz powazny, nasi urzednicy maja problemy z opanowaniem technologii budowy chodnikow przy ulicach, a Ty chcesz zeby inwestowali w wysokie technologie komunikacyjne...to nie USA, tam juz maja ladne chodniki to i moga inwestowac w cos nowego ;-) Zreszta, to dzialka TP SA jako wlasciciela infrastruktury, wiec urzednicy nic do tego nie maja. A inne firmy jak widac nie bardzo chca inwestowac w cos wiecej niz prymitywne lacza radiowe WiFi, ktore przez wiekszosc czasu dzialaja gorzej niz UMTS.

TP SA na mojej ulicy i w okolicy (Zerzen) instalowala lacza szerokopasmowe ok. roku temu, obecnie bez problemow dziala internet 40Mbps (Neostrada Fiber). Ale to byla wylacznie inwestycja TP SA. Z tego co wiem, to swiatlowody sa doprowadzane do centralek (np. jedna z nich jest przy kosciele przy Zwolenskiej i Trakcie) i stamtad idzie miedz do naszych domow, ogranicza to predkosc na odleglosci ok 1km do 80Mbps. Ale dobre i tyle...:-)
      • Gość: FK Re: Internet Szerokopasmowy w Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.13, 15:27
        >Zreszta, to dzialka TP SA jako wlasciciela infrastruktury, wiec urzednicy nic do tego nie maja.

Dlatego proponowałem wykorzystać latarnie do podwieszenia światłowodów, których właścicielem chyba jest RWE, które moze by było zainteresowane nowym biznesem, gdyby z inicjatywą wystapiły władze gminy. O dawnej telekomunikacji, Orange zapomnijmy. Nie będą inwestować, bo zaraz im się wepchnie na ich inwestycje Netia. Cieszę się, że w Twojej okolicy jest nowoczesna infrastruktura, ale nie wiem, czy zauważyłeś, że ja zwróciłem uwagę na pustynne obszary naszej dzielnicy w zakresie internetu szerokopasmowego.
        • Gość: karol Re: Internet Szerokopasmowy w Wawrze IP: *.bas.roche.com 28.01.13, 16:36
          Moja okolica przez wiele lat byla pustynnym obszarem pod tym wzgledem. Ile ja sie nauzeralem z Radionet, Netia Wimax etc. az pewnego dnia zastukal do drzwi pewien bardzo mily siwy pan z TP SA/Orange i zapytal czy bym nie chcial szybkiego lacza.
    • Gość: Marian77 Ha Ha Ha IP: *.free.aero2.net.pl 29.01.13, 10:59
      Każdy ma marzenia.
    • tomek2567 Re: Internet Szerokopasmowy w Wawrze 09.01.14, 14:19
      minął prawie rok i internetu w kablu nadal nie ma w Nadwiślu :(
      • jjs_admin Re: Internet Szerokopasmowy w Wawrze 14.01.14, 23:23
        polecam www.jjs.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka