02.03.07, 22:19
Czy przekazujecie ten 1 procent dla jakiejś organizacji?
Zachęcam do tegosmile
Obserwuj wątek
    • edelka Re: 1% 02.03.07, 22:21
      gacusiu, jeśli uznasz to za niestosowne, to wykreśl ten mój post.
      Ja zachęcam do przekazania pieniążków na to konto:
      lavos.civ.pl/1procent/1procent.html
    • gacusia1 Re: 1% 02.03.07, 23:16
      Ja sie nie rozliczam w Polsce.
    • aga.kulka Re: 1% 04.03.07, 12:14
      Ja zawsze przekazywałam ten procent podatku na jakieś organizacje w tym roku na
      Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
      Co prawda w moim przypadku nie są to duże sumy pieniędzy bo około 25 zł ale
      myślę sobie że jak dużo osób prześle nawet nieduże sumy to uzbiera sie kwota z
      którą już można coś pożytecznego zrobić.
      Niestety bardzo dużo moich znajomych tego nie robi bo im sie po prostu nie
      chce...

Pozdrawiam
      Aga.
      • edelka do aga.kulka 04.03.07, 21:52
        a czy mogłabyś mi napisać jak dokładnie należy to zrobić? Podobno miały być
        jakieś ułatwienia. Czy są? Czy trzeba sobie wyliczyć tę kwotę i wpłacić ją
        samemu na konto danej organizacji?
        • aga.kulka Re: do aga.kulka 05.03.07, 00:01
          Wypełniając PIT jest pozycja w którą wpisujesz tą kwotę jeśli chcesz ją
          przekazać. Kwotę musisz wyliczyć sama ale to nic takiego trudnego to jes po
          prostu 1/100 kwoty podatku która teą wpisujesz do PITa.
          Jeśli chcesz przekazac tą kwotę to ją wpisujesz w odpowiednia rubrykę, jeśli
          nie chcesz zostawiasz rubrukę bez wpisu.
          Zadnych ułatwień nie ma, musisz sama wypełnić przekaz pocztowy/bankowy. Jednak
          spotkałam sie że niektóre organizacje dają gotowy wypełniony blankiet do
          którego należy tylko wpisać kwotę i swoje dane.
          W poprzednim roku Pani w US jak składałam PIT chciała zobaczyć blankiet czy
          rzeczywiście wpłaciłam ale wtym roku już nie żądano ode mnie pokazania tego
          blankietu urzędnikowi. Jednak może to być dlatego że składam PIT w innym
          urzędzie skarbowym i tu moga byc inne zwyczaje...

Pozdrawiam.
          Aga.
          • edelka Re: do aga.kulka 05.03.07, 11:32
            bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie, a właściwie potwierdzenie moich przypuszczeńsmile
    • lawanda Re: 1% 05.03.07, 07:04
      Niektóre organizacje, w zamian za 1%, "załatwiają" resztę formalności. Czyli
      Rozliczaja PIT i wpłacaja sobie pieniądzie.
    • jan-s Re: 1% 04.04.07, 00:05
      Koniecznie trzeba zabrac urzednikom i wplacic 1% podatku na cos pozytecznego -
      polecam Stowarzyszenie Sokol - www.peregrinus.pl , tam znajdziecie szczegoly.
      Wiem ze ochrona przyrody jest mniej popularna, ale moze ktos sie zainteesuje wink
    • mamaki Re: 1% 04.04.07, 08:56
      Oczywiście, że swój 1 % trzeba przekazać, nawet jeśli jest to niezbyt dużo
      pieniędzy. Gdzieś słyszałam, że tylko 10 % Polaków oddaje ten 1 % na jakiś
      charytatywny cel. I pomyśleć, że gdyby choć połowa oddała, jaka suma by się
      zebrała, ile dobrego można by zrobić.
      My nasz 1% przekazujemy tu: www.przystanocalenie.pl/
    • 76kitka Re: 1% 04.04.07, 19:17
      My na wioski dziecięce SOS
    • zyrafa27 Re: 1% 03.05.07, 11:31
      my na psiego anioła smile ale wkurza mnie ze to tylko jeden procent,a do wyboru
      tyle organizacji, zawsze pozostaje dylemat, komu wpłacic...
    • ullenkaa76 Re: 1% 10.05.07, 08:16
      A my na fundację Anny Dymnej. Bardzo ją lubię i podoba mi sie to co robi dla
      ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka