Dodaj do ulubionych

mój konspekt...:D

10.04.05, 22:45
może nie chcecie oglądac ale i tak wam pokażę....a i jeszcze jedno ja maturę chcę zdać...ocena za bardzo się nie liczy...:P

Edwin XXX

Temat: Odwołując się do konkretnego utworu W. Gombrowicza omów oryginalność środków językowych zastosowanych przez autora.

I. Literatura podmiotu:
-Witold Gombrowicz „Ferdydurke”, Wydawnictwo literackie, Kraków 1997,
ISBN 83-08-03305-9
II. Literatura przedmiotu:
-Stanisław Bortnowski „Ferdydurkizm, czyli Gombrowicz w szkole”, Stentor, Warszawa 1994, ISBN 83-86018-17-8
-„Słownik terminów literackich”, Zakład narodowy imieniem Ossolińskich wydawnictwo, Gdańsk 1988, ISBN 83-04-01787-3 (wszystkie pojęcia użyte w prezentacji)
III. Ramowy plan prezentacji
1. Określenie problemu:
-„Ferdydurke”, jako powieść ukazująca kunsztowność Witolda Gombrowicza
2. Kolejność prezentowanych argumentów:
- groteskowość utworu
- słowa klucze: „gęba”, „pupa”, „łydka”, „forma”
-stylizacja językowa: np. język uczniów, gwara Walka
-mieszanie stylów wysokiego i niskiego: język szkolny
-aluzja literacka („Rota”, „Boska komedia”)
-inwersja składniowa (lekcja języka polskiego)
-oryginalność epitetów, porównań i metafor
-rola wyliczeń i pytań retorycznych
-neologizmy
3. Wnioski:
- W „Ferdydurke”, tak jak powiedział J. Przyboś, dominuje funkcja poetycka m.in. dzięki zastosowaniu licznych oryginalnych środków stylistycznych, które przewijają się przez cały utwór Gombrowicza.

teraz to przeczytałem.....trochę brzydko....ale ja jestem prosty człowiek błędy....to szególiki:D pisałem dzisiaj...może to już za późno ale się komuś może przydac....jak panowie doktorowie...powiedzą innym co jest źle...ja już nic zmieniać nei będę,....:P

pozdrawiam
edwin
Obserwuj wątek
    • Gość: polonista Re: mój konspekt...:D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:21
      Po co w bibliografii podajesz ISBN 83-08-03305-9- te dane nie należa do
      bibliografii. Po roku (np.1997.) powinna być kropka i koniec. Usuń to szybko,
      bo komisja padnie ze śmiechu, no chyba ze chcesz ich rozbawic.
    • Gość: polonista Re: mój konspekt...:D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:23
      I jeszcze jedno NIE podajemy nazwy wydawnictwa, po co to komu.
    • Gość: polonista Re: mój konspekt...:D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:29
      A tutaj masz informacie, co to takiego ISBN. Pamietaj, NIE WPISUJ go do swojej
      bibliografii.

Międzynarodowy Standardowy Numer Książki (ang. International Standard Book
      Number, ISBN) jest niepowtarzalnym dziesięciocyfrowym identyfikatorem książki.
      System ISBN został utworzony w Wielkiej Brytanii w roku 1966 (został wtedy
      nazwany Standardowym Numerowaniem Książek - Standard Book Numbering, SBN) i
      przyjęty jako międzynarodowy standard ISO 2108 w roku 1970. Obecnie 159 krajów
      i terytoriów jest oficjalnymi członkami ISBN.

ISBN nadawany jest w Polsce od 1974 roku.
      Każda edycja i odmiana (oprócz reprintów) książki otrzymuje swój własny ISBN.
      Numer składa się z czterech pól:

kraju pochodzenia,
      wydawcy,
      numeru publikacji,
      cyfry sumy kontrolnej.
      • edwin.sk Re: mój konspekt...:D 11.04.05, 08:03
        no sam tego nie wymyśliłem... www.pbp.poznan.pl/matura-iso.html
        już nic nie zmieniam a i czy jest taki wyraz jak 'kunsztowność'?? bo jakos mi nie pasuje....dzięki że coś ktos napisał:P.....a z tego co wiem to w komisji będą sami swoi....i wiedzą czego mozna sie po mnie spodziewać:P
        • Gość: polonista Re: mój konspekt...:D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 09:09
          No wlasnie masz tam podzial na rodzaje wydawnictw tzn. opis ksiazki,fragmentu
          ksiazki itp., ale jak chcesz to nie zmieniaj, przeciez ci nie zalezy.
          • Gość: anna Re: mój konspekt...:D IP: 82.160.102.* 11.04.05, 13:15
            u mnie ISBN jest obowiązkowy
            • edwin.sk Re: mój konspekt...:D 11.04.05, 14:41
              musi i pan polonista ma rację.....ale prawie pięknie jest z wydawnictwem się rozpędziłem ale nikomu to nie zaszkodzi...no gites

podoba mi się to forum:D będę tu chyba często zaglądał:D

pozdrawiam...
              ediwn
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka