Dodaj do ulubionych

wątek pozytywny ;) - ulubione lektury

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:16
taki zwyczaj i przywilej uczniow by narzekac - a chyba sa ksiazki, ktore
przeczytaliscie bez wstretu? chcialam ku zbudowaniu ogolu dac dobry przyklad
i zachwycic sie co niektorymi lekturami ;)
"lalka"- zdecydowanie! panna izabela to moja najulubiensza bohaterka
literacka, jakbym czytala o sobie, to moje alter ego [stad nick hihi]
" ferdydurke" - przy pierwszym czytaniu tylko sie usmiechalam, szczerze
mowiac zrozumialam tylko to, co autor powiedzial wprost { wiem, nie powinnam
sie przyznawac} ;) , potem bylo juz lepiej, ksiazka super, jak zdam mature to
zabieram sie za dzienniki ( na razie czytalam tylko fragmenty)
"tango" - mrozka uwielbiam odkad przeczytaalm w podst "wesele w atomicach ' :)
hmmmm nie wiem czy powinnam wpisywac witkacego- zdecydowanie bardziej wole
jjego "pozegnanie jesieni" niz szewcow, choc przeczytawszy pierwsze szybko
skumalam o co mu chodzi w drugim { jemu caly czas chodzi o to samo, wiec bylo
latwo ;) - o upadek religii sztuki i literatury i zmierzanie ku mechanizacji-
nie wiem czy to dobre slowo- spoleczenstwa)
i jeszcze dodam poezje : kasprowicz [ale tylko ten z okresu hymnow, humanizm
franciszkanski mnie nie rusza], herbert, slowacki, horacy :)
czekam na wasze glosy ;)
pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kulo Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 13.04.05, 23:30
      tak sa fajne lektury:
      1. "lalka" - nawet nie spodziewalem sie ze mi sie tak bardzo spodoba. Tez
      zauwazylem ze mam duzo wspolnego z Wokulskim, mimo ze mnie czesto denerwowal
      (kolejna cecha podobna do mojej :P).
      2."mistrz i malgorzata" naprawde fajna ksiazka, i bardzo fajna narracja.
      3."trans atlantyk" - jak ze wspanialy styl "gombrowiczowski", na poczatku
      trudno sie dostosowac, ale potem czlowieka smieszy "ja chodze i chodze, a on
      chodzi i chodzi i gdy my chodzimy, oni chodza gdy on chodzi, po to bysmy my
      chodzili". Ferdydurka tez fajna. nierozumiem 1dnego - co on sie tak uczepil
      tych gejow?? moze on chodzil skosami?? :P
      4.Inny Swiat
      5. Tango - przywrocilo mi wiare w dramaty.
      • Gość: b ;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:44
        to ja zdecydowanie MiM nie lubie :/ poczatek mi sie podobal, potem bylo coraz
        gorzej- choc watek iwana bezdomnego fajny, malgorzaty nie trawilam, a juz
        histori o pilacie przeczytac nie moglam, ten ostatni rozdzial pominelam -
        znudzilo mnie i wkurzylo, i jeszcze te przedstawianie jezusa jako wsiowego
        glupka brr
        ale do tego w ogole jest sie glupio przyznawac, bo wiekszosci sie podoba, to
        tak jak ze 100 lat samotnosci marqueza, jak sie nie zachwycam to mnie zjadą ;)-
        chociaz z dwojga zlego wole juz 1o0 lat

a wokulski to byl nudziarz, chociaz dobry i szlachetny, i nawet sie wzruszalam
        bo mi go zal bylo :PP ale wcale sie belci nie dziwie, ze go nie chciala :P
        • Gość: Kaja Re: ;/ IP: *.ssnet.pl 13.04.05, 23:50
          A ja się kochałam w Wokulskim, mam nadzieję, że kiedys spotkam takiego :)
          • Gość: b Re: ;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:53
            eeeeeeeeeee, serio?
            przeciez takich jest pelno - albo tylko ja zle trafiam ;)
            w tej ksiazce akurat nie ma ciekawych jak dla mnie postaci meskich- no, moze
            rzecki hehehe, b sympatyczny :D
            • Gość: Kaja Re: ;/ IP: *.ssnet.pl 14.04.05, 00:03
              Takich wcale nie jest pełno, ja jakoś ich nie widze, ale to może ja źle trafiam :)
              • Gość: b dear friend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 00:11
                why don't you write sth about your favourite books? have you got any? which of
                them do you like most, and why?
                best wishes, b.
                • Gość: Kaja Re: dear friend IP: *.ssnet.pl 14.04.05, 00:27
                  Dear friend (it's nice:))Of course I have some favourite books: On the first
                  place is of course Lalka, becauce I like Wokulski. I think he was the best man
                  in polish literature :)I lke also Cudzoziemka(maybe it's strange, but I like
                  her, I knoe that she was horrible and nobody liked her, but she was interesting.
                  And I lke also Crime and Punishment, I like books about crime and I like Rodion
                  to. I like even some poetry (for example Staff, because his poetry was quite
                  easy and normal:P
                  • Gość: b Re: dear friend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 00:37
                    the best man in polish literature ? hmm when i was 12, i fell in love with
                    Pertoniusz from qou vadis ( the only book written by sienkiewicz i like ;))
                    now, im too mature ;) to idolize people that i dont know.... [osobiscie -
                    pesonally?] i hope u know what i mean ;)
                    what do you make of him? isn't he interesting with his sophisticated manners
                    and a bit depraved ;) personality?
                    • Gość: Kaja Re: dear friend IP: *.ssnet.pl 14.04.05, 00:54
                      Of course I know what You mean, and I think only that he was interesting (I felt
                      in love in him when i was in gymnasium, so a few years ago a and i agree that
                      now we are to mature to it. I think that he is the best, because he was sincere
                      and he had interesting personality. Maybe he was a bit depraved I agree but it
                      dosn;t matter besause I like a bit depraved men:)(I'm strange, I know)
                      • Gość: b Re: dear friend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 01:03
                        hęęę? so why have u written that u like mr wokulski?? he isn't depraved,
                        corrupted or anytning like that, i would say he was the the opposite of P-
                        just another ordinary honest boring guy ;)
                        maybe at the age of thirty, i will appreciate this type of man ;)
                        • Gość: Kaja Re: dear friend IP: *.ssnet.pl 14.04.05, 01:06
                          Boring?????? Why boring?????
                          • Gość: b Re: dear friend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 01:09
                            yeah, definitely too boring for me ;) it's the man you can marry, and have
                            children with, and it's the perfect candidate for a husband ;)
                            but i'm not looking for a husband yet, and i doubt if i ever will ;)
                            • Gość: Kaja Re: dear friend IP: *.ssnet.pl 14.04.05, 01:15
                              ok, I agree that he is a good candidate for husband. Maybe i would like to have
                              a husband? :P Maybe When I pass my exams I will start to look for suitable
                              candidate:D
                              • Gość: b Re: dear friend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 01:28
                                but have you got any idea how to force your husband-to-be to marry you? you
                                surely know that guys in their twenties arent willing to change their lives so
                                definitely to move out from their homes and leave their mommies ;)
                                so you must choose: older man haha or some drastic measure to persuade him
                                that the best option is to marry you ;)
                                :D
                                • Gość: b Re: dear friend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 01:30
                                  or maybe you should contact with kulo- he said that he's similar to wokulski :P
                                  • Gość: Kaja Re: dear friend IP: *.ssnet.pl 14.04.05, 01:36
                                    ok, I know that it will be difficult, very difficult to force a man to marry
                                    me:)and I have no idea how to do it, but I must tray :)Maybe I will think about
                                    Kulo in future ;P
                                  • Gość: Kaja Re: dear friend IP: *.ssnet.pl 14.04.05, 01:39
                                    Ok, goodnight, I must go to bed, because tommorow, i'm going to school :)
                                    • Gość: b Re: dear friend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 01:40
                                      me too :)
                                      sweet dreams;)
    • Gość: elafan Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 07:24
      1) Mistrz i Małgorzata, do tej pory jak sobie przypomnę "[...]Otwórz Hella
      nawias, napisz "wieprz"[...]" to ryczę ze śmiechu :D chociaż
      bohaterowie "ziemscy" średnio interesujący; a co do wątku Piłata to się
      zupełnie z Tobą Droga B nie zgadzam - był świetny!
      2)Lalka - o tak - przeczytałem w dwa dni i czytałem, jak to się mówi "z
      zapartym tchem", co do Wokulskiego to strasznie mnie wkurzał - jak można rzucić
      naukę dla takiej baby (w ogóle dla czegokolwiek innego)?! za to bardzo
      utożsamiałem się (i chyba dalej to robię) z Ochockim, który stał się od tej
      pory moim ulubionym bohaterem lit.
      3)Kandyd - nie pytajcie mnie czemu mi się to podoba - po prostu, chociaż nawet
      nie zgadzam się z przesłaniem.
      4)Ludzie bezdomni (nie bijcie) - serio,
      5)Ferdydurke - ale tylko fragmentami; smutna lektura bo niestety opowiada o
      naszej rzeczywistości - szczególnie fragmenty ze szkoły "Wielka poezja będąc
      wielką i będąc poezją nie może nie zachwycać więc zachwyca" - jak bym słyszał
      moją (i nie tylko) polonistkę.
      No i z 1 klasy podobał mi się "Prawiek i inne czasy" Tokarczuk i obiecałem
      sobie, że już po tym wszystkim poczytam trochę innych jej książek.

A poezji nie znoszę w żadnej formie - albo ja jestem za malo dojrzały na tych
      poetów, albo oni byli za bardzo naćpani kiedy te wiersze pisali.
      • Gość: belcia?! Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:57
        Czyżby Cię oczy zawiodły czy temperament Ci się stępił przed maturą? :P
        To ja tu atakuję Twoją ulubioną Belcię, a ty nawet polemiki nie podejmujesz?!
        Czuję się dotknięty!
        • Gość: elafan Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:57
          Sorki Belcia - wpisałem Twój nick w polu autora przez przypadek - to miał być
          temat ;p
          • Gość: b Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 15:08
            a ja juz odpisalam, ale mi zezarlo :P komp mi sie na chwile powiesil:P
            to jeszcze raz krotko: daleka jestem od nawracania kogokolwiek.
            sam Prus nie lubil panny Łęckiej ,nie dla wszystkich jest ona idealem , widac
            niektorzy cenia w kobietach cos innego- wola taki typ matki polki, albo wazliwe
            zalewajace sie lzami dziewczeta, omdlewajace na dzwiek brzydkiego slowa, albo w
            ogole maja awersje do kobiet :P
            a B. idealam nie jest, ale ma wszystko co potrzeba bym ja lubila, i gdybym byla
            facetem, to wolalabym ja od 122463 innych Oleniek Kmicicowych, Zosiek z pana
            T., i innych panien spoza kanonu lektur :)
            • Gość: elafan Wrrrrr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 15:53
              Mnie nie masz szans nawrócić - ten typ tak ma (uparty jak osioł) :)
              Widzę że robi się z tego lekki off topic ale to nic.
              Belcia drażniła mnie pod milionem względów:
              1) Była taka, no, jak to delikatnie ująć... głupia (przypominam scenę, kiedy
              Tomasz musiał jej jak krowie na rowie tłumaczyć działania na procentach :/ a i
              tak nie załapała)
              2) Wiadomo, że faceci lubią trochę kokieterii ale BEZ PRZESADY - ona była
              więźniem tych wszystkich gierek, pozorów, mrugania oczętami etc. ...
              3) Oczywiste, że trochę flirtowania nigdy nikomu nie zaszkodziło ale z :
              Wokulskim, Rossim, Starskim, Ochockim...? Pod tym względem przypomina mi Jagnę
              z "Chłopów" i powinna była zostać podobnie potraktowana
              4) Hipokryzja
              5) Totalne niezrozumienie świata - żyła sobie w tej złotej klatce i nie miała
              pojęcia co się dzieje poza salonami. I to "co to za straszni ludzie" (kiedy
              widziała górników) - nie no - toż to zgroza!

Co do moich osobistych preferencji : żadne matki Polki, Zosie, Oleńki nie
              wchodzą w grę. Gdybym miał już którąś wybierać to byłaby kobieta raczej w typie
              Laury Kościenieckiej z "Przedwiośnia" choć i pod tym względem mam poglądy
              zbliżone do Ochockiego :P i może też moje kontakty z kobietami będą się
              ograniczać do "spotkań" z kelnereczkami i pokojówkami :D
              • Gość: b Re: Wrrrrr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:19
                ooj widze slabo znasz realia epoki...
                "1) Była taka, no, jak to delikatnie ująć... głupia (przypominam scenę, kiedy
                Tomasz musiał jej jak krowie na rowie tłumaczyć działania na procentach :/ a
                i tak nie załapała)"

taki byl wtedy poziom edukacji kobiet, i co ona biedna mogla na to, ze ja nie
                wyksztalcono pod tym wzgledem? ale jezyki obce znala, cos tam sobie czytywala,
                kochala sztuke- moim zdanim glupia wcale nie byla ;)

"5) Totalne niezrozumienie świata - żyła sobie w tej złotej klatce i nie miała
                > pojęcia co się dzieje poza salonami. I to "co to za straszni ludzie" (kiedy
                > widziała górników) - nie no - toż to zgroza!"

po raz kolejny- to ze tak jej zycie urzadzono nie od niej zalezalo, takie
                czasy , takie zwyczaje. oczywiscie ze wychowanie mialo b duzy wplyw na jej
                charakter, powinny byc pretensje do papy, ze tak zaniedbal curunie, choc mysle,
                ze on chcial jak najlepiej. no wyobraz sobie ze oni od wiekow w takim swiecie
                zyli, i nic dziwnego, ze nikomu spontanicznie do glowy nie przyszlo, ze to moze
                byc niewlasciwe- czlowek szybko przyzwyczaja sie do wygod i porzywilejow

a ze byla mloda i ladna i miala duzo wolego czasu, to nie dziwota, ze faceci
                byli jej w glowie ;)
                aha, no i zauwaz jakie serce miala dobre ;)- zbierala kase dla biednych w tym
                kosciele z ciotunia razem, nie?

ciekawe co ty bys myslal o pani bovary, wspomnianej przez kawe malinowa-
                flaubert mawial: emma bovary to ja! ona to mi dopiero na nerwy dzialala, a
                flaubert ja widac lubil, skoro sie z nia utozsamial, moim zdaniem 100 razy
                gorsza od B., bo Izabela miala chrakterek, konkretna dziewczyna, a nie glowa w
                oblokach, i totalna histeryczka. pisze o niej dlatego, ze tez mozna ja
                nielubic i wydaje sie byc uosobieniem wszystkigo co najgorsze w kobietach [no
                dobra, przesadzialam moze, ale ze trudno ja lubic to pewne dla mnie]

:D z tego jak siebie opisujesz to faktycznie moglbys przypominac ochockiego ;)
                ciekawe czy tacy ludzie jak ty i letigire zostaja naukowcami- wydaje sie byc
                prawdopodobne, tacy mlodzi zapalency nauki hehe
                • Gość: elafan Re: Wrrrrr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:53
                  Będę polemizował:D

> taki byl wtedy poziom edukacji kobiet, i co ona biedna mogla na to, ze ja nie
                  > wyksztalcono pod tym wzgledem? ale jezyki obce znala, cos tam sobie
                  czytywala,
                  > kochala sztuke- moim zdanim glupia wcale nie byla ;)

No niby tak ale zważ, że jak kobiecie zależało na edukacji to uczęszczała mimo
                  wszystko na kursy i jak chciała, to się nauczyła.
                  Swoją drogą - do książek Krasińskiego dotarła ale już do podręczników
                  matematyki nie? Z lekka naciągane :)

Z tym kościołem to rozumiem żart był? :) Bo istotnie przypisywanie
                  Belci "dobrego serca" można traktować jedynie w kategoriach żartu :D

> :D z tego jak siebie opisujesz to faktycznie moglbys przypominac ochockiego ;)
                  > ciekawe czy tacy ludzie jak ty i letigire zostaja naukowcami- wydaje sie byc
                  > prawdopodobne, tacy mlodzi zapalency nauki hehe

Mam nadzieję Belciu, bo nie widzę siebie w innym zawodzie.

Ale najpierw trza zdać polski :P

• Gość: b aha, przypomnialo mi sie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:57
      jak moglam zapomniec- chyba dlatego, ze ciagle nie kojarze,iz to jest lektura,
      w szkole nie omawialismy nic z poziomu rozszerzonego
      "proces" kafki przeciez!!!!!! absolutnie jedna z najulubienszych ksiazek! jesli
      komus sie podobalo, to polecam przeczytac jeszcze 'zaproszenie na egzekucje'
      nabokowa ;) skojarzenia narzucaja sie same, choc nabokow mowil, ze nawet
      procesu nie czytal przed napisaniem 'zaproszenia..' z tego co wiem, kafka
      wielkiej wagi do jezyka nie przywiazywal....natomiast nabokov, jak to on- pelno
      u niego roznych gierek, chcialbym kiedys spotkac w zyciu kogos tak
      inteligentnego jak on...
      ok, tyle ;)
    • kawa_malinowa Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury 14.04.05, 15:15

"Lalka"
      "Mistrz i Malgorzata"
      "Moralnosc pani Dulskiej"
      "Zbrodnia i kara"

"Pani Bovary"
      "Czarodziejska góra"
      "Dwa teatry"
      "Fedra"
    • Gość: ToMo Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 15:18
      Na tak: wszystko co miało jakikolwiek związek z totalitaryzmem sowieckim - Mistrz i Małgorzata, Inny Świat, Archipelag GUŁ-ag, Jeden dzień Iwana D., poza tym oczywiście przecudna Lalka i Ludzie bezdomni oraz od wczoraj Tango ;)
      Na nie: romantyczne gnioty typu Kordian czy Nie-boska komedia, za Weselem też nie przepadam oraz po prostu hiper-extra gniot, czyli Potop, to jest jedyna książka, której nie przeczytałem do końca z podst. zakredu liceum.
      PS Dlaczego nie ma żadnych 'nowych' książek w kanonie lektur, typu Huelle, Tokarczuk czy Kuczok?
    • kck Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury 14.04.05, 15:47
      Jeśli Twoim alter ego jest panna Łęcka to ja współczuję Tobie.

Odnośnie lektur:

- zdecydowanie "Proces" Kafki, skończę z tym całym bagnem to biorę się za
      twórczość z Kafką,
      - "Mistrz i Małgorzata", ciekawa, szybko się czyta, Bułhakow dobrze ją opracował,
      - "Tango" - zabawne, ciekawe.
      • Gość: Kulo Ochocki IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 14.04.05, 17:55
        oo Ochocki tez byl ciekawa postacia, miedzy innym dlatego ze przeciez ta postac
        to nie kto inny jak Julian Ochorowicz - 1szy w kraju i 1 z 1szych w europie
        docentow psychologi empirycznej. na przelomie XIX i XX wieku - 1 z najbardziej
        znanych polakow w Europie. zajmował sie takze hipnoza, mediumizmem(cos jak
        spirytyzm) i eksperymentowal nad przesylaniem dzwieku na odleglosc( na wystawie
        powszechnej w 1885 w Antwerpi wystawiono wynaleziony przez niego telefon)

to jest czlowiek na ktorym sie wzoruje, to moj (nienawidze tego slowa- ale nie
        znam innego) idol. dlatego z taka sympatia podchodzilem tez do Ochockiego.
    • Gość: elafan Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:57
      No i zapomniałbym głupi jeden, prof. Geist!!! oczywiście :D
    • Gość: b widze ze lalka prowadzi ;) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:01
      • Gość: Alisio Re: widze ze lalka prowadzi ;) n/t IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 18:08
        Maturę jakos tam zdalam wiele lat temu. Mam pytanie: czy Rozalka dalej w piecu?
        Pamietam, ze było to jedno z moich najbardziej traumatycznych przeżyć jeśli
        chodzi o lektury. A swoją droga to "Ferdydurke", czy "Mistrrza i Malgorzatę"
        czytało się prawie w tajemnicy i to dopiero było przeżycie.Trzymam kciuki za
        tegorocznych i przyszłorocznych itd. maturzystów.
        Matura jakoś mi umknęła.Bardziej utkwil mi w pamięci egzamin na studia. Z Wami
        też tak pewnie będzie.Pozdrowienia
    • Gość: yechudimenuchin Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.karpaty.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 11:23
      > "tango" - mrozka uwielbiam odkad przeczytaalm w podst "wesele w atomicach ' :)

Widzę, że nie tylko ja uwielbiam Mrożka. :) Od siebie polecam jego debiutancką
      sztukę "Policja" - jest w niej wszystko co mrożkowe, a i ubaw po pachy. :)
    • Gość: kasia Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 19:01
      "Dzuma"

"Lalka"

"Zbrodnia i kara"

"Inny Świat"

"Zdażyć przed panem Bogiem"

kiedys jeszcze lektura był "Rok 1984" bardzo fajny i szkoda, ze juz nie jest...
    • another_story Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury 16.04.05, 19:12
      Przeoczyłam jakoś ten wątek.

Przede wszystkim III część "Dziadów" - Konrad śni mi się czasem po nocach ;).
      Z "Mistrzem i Małgorzatą" łączy mnie sporo wspomnień, bo czytałam tę książkę
      kilkakrotnie, w różnych okolicznościach. "Ferdydurke" pochłonęłam z szalonym
      entuzjazmem (kocham Pana, Panie Witoldzie!). Ale i tak uważam, że najmądrzejszą
      lekturą jest "Kubuś Puchatek".
    • Gość: ~wokulski Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 17.04.05, 21:09
      jestem za, a nawet przeciw "lalce" -NIECH ZYJE RZECKI I...
    • Gość: tleixianin Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: 195.47.201.* 18.04.05, 15:52
      To było dawno ale pamietam lekturę, która najbardziej podobała mi się, ponieważ
      dostałem ndst ze sprawdzianu z jej treści;) i dopiero po tym ją przeczytałem.
      To "Zbrodnia i kara" Fiodora Dostojewskiego. Bardzo wnikniwa analiza...ludzkiej
      duszy.
    • Gość: Starling Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.net.autocom.pl 18.04.05, 22:34
      Dwie:
      'Lalka' i 'Mistrz i Małgorzata'.Te są ulubione,ale tych lubianych było więcej,
      chociażby : 'Medaliony','Zdążyć przed Panem Bogiem','Moralność pani
      Dulskiej','Makbet','Tango','Dżuma'.
      • Gość: gogo Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: *.mt.pl / *.mt.pl 19.04.05, 15:59
        'Medaliony','Zdążyć przed Panem Bogiem' Potop tez, Mitologia Parandowskiego i
        Biblia
    • Gość: MONA Re: wątek pozytywny ;) - ulubione lektury IP: 80.48.255.* 20.04.05, 10:41
      MOJA?
      OCZYWIŚCIE POPIÓŁ I DIAMENT
      • Gość: MONA OCZYWIŚCIE POPIÓŁ I DIAMENT IP: 80.48.255.* 20.04.05, 10:42
        O ILE JEST TO JESZCZE LEKTURA
        MATURĘ ZDAWAŁAM DAWNO
        • Gość: jonka inne IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 11:47
          a ja przez caly okres liceum, starwilam tylko
          dżumę oraz lorda jima
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka