Dodaj do ulubionych

bank-przelew

01.08.06, 00:05
Witam wszystkich!
Mam takie pytanie:
Nie wchodząc w szczegóły-mam komuś przelać pieniądze na konto holenderskiego banku dostałam smsem nr konta-9cyfr....zgłupiałam, czy to możliwe? czy to skrót, (ja nie oświecona? ) czy podający nieświadomy, co mi podał?

Obserwuj wątek
    • napolnoc Re: bank-przelew 01.08.06, 00:11
      No to ja zglupialam: czemu akurat 9 bylo by zle?
      Moje konta tez maja 9 i doprawdy nie wiem dlaczego to podejzane?
      Moze wysylasz z konta nieholenderskiego,wtedy potrzebny tez jest IBAN co automatycznie wydluza nr
      konta.
      Nie musisz znac nazwy banku,numery kont sie nie pokrywaja.Choc mozna rozpoznac ktore do jakiego
      banku przynaleza(postbank ma zazwyczaj 7 cyfr).
      pozdr.
      • akacjax Re: bank-przelew 01.08.06, 00:24
        Oczywiście nie wysyłam z holenderskiego, ale z Polski(znaczy dopiero chcę wysłać..)to, że nie muszę znać nazwy banku jest dla mnie oczywiste, ale w Polsce muszę posługiwać się zawsze 26cyfrowym..
        Skąd mam wziąć ów IBAN (cokolwiek to znaczy:)
        W Polsce pierwsza część numeru konta to szyfr oddziału banku, potem nr indywidualny. Tyle wiem:)
        • napolnoc Re: bank-przelew 01.08.06, 00:29
          IBAN masz wziasc od wlasciciela konta,innymi slowy popros go by Ci podal nr konta do przelewow
          miedzynarodowych,wtedy powinnas dostac wlasnie takiego wielocyfrowego twora.
          IBAN to wlasnie miedzynarodowy nr konta do transakcji zagranicznych.

I wcale dla mnie nie oczywiste ze nie wysylasz z holenderskiego banku:)Na tym forum jednak przewage
          stanowia mieszkajacy w NL:)
          pozdr i zycze powodzenia.
          • akacjax Re: dzięki za oświecenie 01.08.06, 00:39
            Oczywiste, że nie widać czy jestem w Pl, czy NL :)
            Tylko, że tamten osiołek wiedział, że ja z PL mam mu wysłać:)
            Takie skrócone nr kont to już dawno nam w PL zabrali...:(

Bardzo dziękuję za pomoc.
        • bebeka Re: bank-przelew 01.08.06, 16:22
          IBAN to skrot od International Bank Account Number (miedzynarodowy numer, ktory
          jest przyporzadkowany numerowi rachunku w jakims banku)
          Poza tym jest jeszcze BIC, Bank Identifier Code, czyli miedzynarodowy kod dla
          danego banku. Dla Postbank w NL jest to np. PSTBNL21
    • mister1 9 cyferek 01.08.06, 15:53
      dla mnie bylo zagadka, dlaczego polskie konta sa takie tasiemcowe, przeciez
      niemozliwoscia jest cos takiego zapamietac - w NL sadze ze kazdy zna swoj numer
      konta na pamiec (numery telefonow stacjonarnych sa 10 cyfrowe).
      • akacjax Re: 9 cyferek 01.08.06, 19:07
        Pierwsze polskie 8 cyfr to szyfr dokładny oddziału banku, potem wstawili zera...:) a potem cud-miód numerek -może on cos znaczy, ale w moim mieście nie ma tylu ludzi...jeżeli nawet to miałby być numer kolejny konta...być może w moim banku to po prostu nadany mi numer kolejny w kraju:))))
        a po dokłądnym numerze banku i tych zerach wystarczyłby pesel:)))
        Oczywiście żartuje, ale za to nr IBAN znamy wszyscy:)
        • mister1 Re:26 cyferek 01.08.06, 19:19
          pomysl mieli koszmarny - piec razy mozna sie pomylic przy przepisywaniu ( co
          pewnie regularnie sie zdarza).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka