Dodaj do ulubionych

Wiener Schnitzel czyli schaboszczak

30.09.06, 18:32
Kilkakrotnie raczony w polskich restauracjach schabowym, ktory niestety do
jedzenia sie nie nadawal, dam przepis, jak go robic sie powinno:

1.ukroic plaster schabu mniej wiecej na grubosc 2 cm
2.plaster rozbic tluczkiem na grubosc niemal papieru
3. posolic i popieprzyc
4. wsadzic w jajko ( bialko razem z zoltkiem dobrze rozbite widelcem) i
obtoczyc w bulce tartej
5. smazyc na wrzacej oliwie krotko, by nabral pieknego koloru ale nie nasiakl
tluszczem
6. podac z plasterkiem cytryny w towarzystwie najlepiej frytek oraz surowki

i to cala filozofia ktorej niestety 3/4 polskich kucharzy nie zna, podajac
jakies grube, nasiakniete tluszczem swinstwo.

Obserwuj wątek
    • jozia26 Re: Wiener Schnitzel czyli schaboszczak 30.09.06, 23:58
      ja przed obtoczeniu w jajku obtaczam w mace. a duzo lepiej smakuje doprawoiny
      odrobina kminku mielonego.pozdrawiam
      • jozia26 Re: Wiener Schnitzel czyli schaboszczak 30.09.06, 23:59
        a co do teho to schabowe tutaj sa naprawde ochydne.a w ogole mieso i wedlina to
        jest tak porojona ze koniec swiata przez nie widac;)
        • martaireks Re: Wiener Schnitzel czyli schaboszczak 01.10.06, 01:00
          Juz przestan narzekac z tym pokrojonym miesem i wypowiadac sie o
          wedlinach , zawsze slysze tylko narzekanie Polakow a to zle , a to
          niedobrze __krew mnie jasna zalewa___Jedz do masarni , kup kawal miesa
          i sama pokroj ja Ci pasuje .
          • mister1 Re: Wiener Schnitzel czyli schaboszczak 01.10.06, 09:41
            tym razem Polacy maja swieta racje.Kuchnia holenderska to OHYDA !!!
          • jozia26 do martaireks 01.10.06, 11:18
            czemu sie tak denerwujesz?ja nie napisalam ze to zle. a ty odebrales to tak
            jak chciales!wolisz kuchnie holenderska czy polska?
            • mister1 Re: kuchnia 01.10.06, 11:50
              mialas swieta racje - mieszkam w NL od bardzo,bardzo, bardzoooo dawna, ale
              specyjalow kuchni holenderskiej ( z wyjatkiem sledzi) nie uzywam. To wyjatkowe,
              ohydne, niesmaczne i prymitywne swinswo a nie jedzenie.
              • martaireks Re: kuchnia 01.10.06, 14:08
                hola hola , ale podenerwowani , ja jem w danej chwili to , na co mam
                ochote , wiec trudno tu powiedziec kuchnia polska czy holenderska , czy
                ruska ..
                A ja nie zapomne tego nigdy a bylo to przeszlo 30 lat temu jak wracam z
                pracy z moja kolezanka , ona wysiada przed domem i co widzi jej dzieci
                syn z corka ( 2 i 3 letnie) siedza razem z kurami przy korytku i
                zajadaja ziemniaki z otrebami i tak im smakowalo ..Ona podenerwowana
                biegnie szybko do tesciowej robic awanture , ze nie przypilnowala jej
                dzieci, no widzicie jakie to ciekawe???
                • mister1 Re: kuchnia 01.10.06, 17:19
                  niestety, ale kuchnia holenderska ( podobnie jak angielska) jest malo
                  ciekawa.Mowiac krotko - obrzydliwa !
                  • a.polonia Re: kuchnia 01.10.06, 19:43
                    Fajne sa takie dyskusje, no bo przeciez w holenderskich sklepach powinna byc
                    polska kielbasa i pierogi.
                    Chyba polska kuchnia tez nie nalezy do najbardziej wysublimowanych i zdrowych,
                    prawda?
                    • jozia26 Re: kuchnia 01.10.06, 19:50
                      oczywiscie!jest wiele specjalow w kuchniach innych narodowosci!a to z tymi
                      kurkami i chlewikiem bylo dobre!moja mama mieszka we wloszech i opowiadala mi
                      ze tam gotuje sie zupe z lisci burakow cukrowych. nie wiem jak to smakuje ale
                      oni sie tym zajadaja.pozdr.
                    • mad_die Re: kuchnia 01.10.06, 21:39
                      oj, co to to nie ;) wg mnie kuchnia polska jest bardziej wysublimowana niż holenderska, a już na pewno smaczniejsza :) co do zdrowia nie będę się wypowiadała, ale wydaje mi się, ze w kazdej innej kuchni znajdzie się dużo potraw mniej zdrowych niż polskie ;)
                      • a.polonia Re: kuchnia 02.10.06, 00:37
                        No i teraz moznaby polemizowac, jakie potrawy sa naprawde polskie?
                        Pomijajac fakt, ze mozna kupic sobie produkty i ugotowac cos co sie lubi i co
                        nie bedzie mialo nic wspolnego z ta ohydna holenderska kuchnia, przeciez nikt
                        nie zmusza do jedzenia dan holenderskich.
                        Pola
                        PS. Kocham stampot z kapucha kiszona, a teraz mnie zlinczujcie! :)))
                        • mister1 Re: kuchnia 02.10.06, 08:57
                          tak wlasnie przez cale zycie postepujemy wraz z cala rodzina oraz
                          przyjaciolmi - nikt mnie nie zmusi do konsumpcji fricandeli wykonanych z
                          odpadkow czy krokietow z gwarantowanym 3 % niesa czy tez inne paskustwo jakim
                          jest jarmurz. Holandia przejela ze swej kolonialnej przeszlosci nasi i bami a
                          obie te potrawy, zwlasza zrobione przez holenderska kucharke nadaja sie do
                          wyrzucenia.
                          Polska kuchnia jest 1000 krotnie ciekawsza - zawiera elementy kuchni
                          litewskiej, rosyjskiej, austriackiej a nawet niemieckiej czy wloskiej - no i w
                          okresie zaborow mimo niewoli Polakom powodzilo sie o wiele lepiej ekonomicznie,
                          niz Holendrom i stad i kuchnia jest calkiem inna.
                        • mad_die Re: kuchnia 02.10.06, 22:12
                          potrawy polskie to te przygotowane z polskich produktów i przez Polaka (lub Polkę ;)) ;) hehe :D
                          A mnie nawet gdyby zmuszano to bym nie zjadała stampotu ;)

a teraz to mam ochotę na polskie pączki z różą... mhmmmm :)
                          • martaireks Re: kuchnia 02.10.06, 23:06
                            We Francji jedza slimaki , w Chinach poluja na koty i hoduja
                            specjalne rasy psow (jak Bernardyny)i to mieso podaja w restauracjach,a
                            kiedys slyszalam , ze nawet w Polsce hodowali nutrie na futra a
                            mieso przyprawiali i robili kielbasy i jedli , smacznego ????
                          • mister1 Re: kuchnia 03.10.06, 07:51
                            mad_die napisała:
                            > A mnie nawet gdyby zmuszano to bym nie zjadała stampotu ;)
                            >
                            a mnie tak, ale wylacznie pod grozba kalacha...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka