Dodaj do ulubionych

Carrefour odkupil polskie AH-sklepy

06.12.06, 16:20
Francuska firma Carrefour odkupila od Holendrow 200 sklepow Heijna w Polsce.
Nawiasem mowiac, AH to w NL jeden z najnudniejszych ( i najdrozszych) sklepow
spozywczych. Od lat ten sam asortyment w setkach AH-ajnow , wielka szkoda, ze
ostatnio o wiele ciekawsza siec Konmar przejal AH a V&D w ogole zrezygnowal z
dzialow spozywczych.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 06.12.06, 20:41
      A to w PL były AH?
      • mister1 Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 06.12.06, 22:42
        sklepy "Albert" byly wlasnoscia Ahold.
        • tehmina Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 07.12.06, 12:06
          Hypernowa to tez byly slkepy Ahold, ale nie wie czy jeszcze istnieja.

Pozdrawiam
          Aga
          • mister1 hypernova 07.12.06, 14:39
            nadal istnieje www.hypernova.com.pl/
            na tej stronie sa ich promocje 22.11 - 06.12.2006
            © 2006 AHOLD Polska, e-mail: info@hypernova.com.pl
    • tijgertje Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 06.12.06, 23:32
      mister1 napisał:
      AH to w NL jeden z najnudniejszych ( i najdrozszych) sklepow
      > spozywczych.
      Mister, ja nie wiem, kiedy ty ostatnio w AH byles, bo co jak co, ale na nude w
      asortymencie to ostarnio u nich zdecydowanie narzekac sie nie da:-) Alberta
      jednego w Polsce zwiedzalam zawsze szczegolowo, ale jakos zadnego podobienstwa
      z AH dopatrzec sie nie moge.
      • mister1 Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 07.12.06, 00:15
        w " Albercie" w Polsce nie bylem nigdy, a na nude w Albercie Heijnie narzekam z
        calego serca - to moj najblizszy sklep i od 12 lat praktycznie codziennie cos w
        nim kupuje. Zmian w asortymencie nie zauwazylem - pewnym wytchnieniem jest dla
        mnie od czasu do czasu Lidl a byl do niedawna Konmar ( gdzie mieli np. calkiem
        przyzwoite i niedrogie wina czy tez roznosci mniej spotykane, jak np. wegierski
        kolbasz). w AH od lat praktycznie to samo - nawet ten sam zawsze zwietrzaly
        chrzan ( ktory teraz kupuje wylacznie w polskim sklepie gdzie jest o polowe
        tanszy i 10 x lepszy).
        Kupuje dosyc czesto w hurtowni " Lukas Klamer" ( coreczka " Makro" ) a tam
        faktycznie, asortyment swietny, tyle, ze nie zawsze potrzebuje np. minimum
        kilogram krewetek tygrysich.
        • a.polonia Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 07.12.06, 14:42
          A ja sie nie zgodze, ostatnio przez jakis czas nie robilismy zakupow w AH, bo
          mamy dosyc daleko, ale niedawno poszlam i bylam mile zaskoczona, bo moim
          zdaniem sporo rozszerzyli asortyment.

Dziwne, zeby mieli 10 rodzajow chrzanu, jak nikt go nie uzywa :).
          • tijgertje Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 07.12.06, 20:26
            No wlasnie, co chwile, jak tam jestem, to widze jakies nowosli. Kiedys nawet
            sie ucieszylam, ze durne mleko ryzowe, po ktore dla dziecka specjalnie musialam
            parenascie km jezdzic do sklepu ze zdrowa zywnoscia teraz juz w AH maja, w
            dwoch smakach nawet. Moze markowej zywnosci nie przybywa, wrecz przeciwnie, ale
            wlasnych produktow maja coraz wiecej. Zachwycona jestem seria Excellent, coraz
            wiekszy wybor, probowalam pare produktow i jestem zachwycona. Cena wprawdzie
            niezbyt zachecajace, ale jakosc naprawde super. Chrzan rzeczywiscie widzialam
            jeden, ale ostanio stalam przed musztardami z w/w serii i naprawde mialam
            problem, co wybrac. Nawet chleb z tej serii mi smakuje. I ma chrupiaca skorke:-)
            Jak ktos lososia lubi, to wystarczy, ze sprobuje tego z AH wedzonego na drewnie
            debowym, mmmm... Zawsze za malo kupujemy:-) W Ah zaopatruje sie ze wzgledu na
            wybor wlasnie i jakosc, a raczej stosunek ceny do jakosci. W dodatku z
            dzieckiem-alergikiem mam tam ulatwione zadanie, bo chyba tylko u nich na
            wiekszosci produktow jest jasna informacja o zawartosci alergenow. W Plusie,
            ktorego mam pod nosem nikt nie byl mi w stanie udzielic informacji, czy ktorys
            chleb nie zawiera bialka mleka krowiego albo soi, w Ah maja listy produktow
            bezmlecznych na przyklad, na ulotkach nie trzeba czytac wszystkiego, bo jest
            jasno wydzielona przejrzysta informacja, wiec mimo, ze musze kawalek jezdzic,
            to zaoszczedzam sporo czasu na zakupach:-)
            • nesla Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 10.12.06, 12:40
              AH w Holandii to chyba supermarket z najszerszym asortymentem.. jesli jest wiec
              nudny to ok, ale moim zdaniem najmniej nudny ze wszystkich sklepow w Holandii.
              Wiadomosc o sprzedazy polskich sklepow Francuzom jest smutna. Za dobrych czasow
              Ahold Polska posiadal Mega Cash&Carry, dyskonty Sesam, supermarkety Max (potem
              przemianowane na Alberty) i hipermarkety Hypernova, a siedzibe krakowska
              przenosza juz od kilku lat do Pragi, tam lepiej im sie powodzi z tego co wiem.
              • go.ga Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 10.12.06, 14:31
                nesla napisała:

> AH w Holandii to chyba supermarket z najszerszym asortymentem..

Tez tak myslam, dopoki nie odkrylam Jumbo ;-) Polecam!
                • tijgertje Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 10.12.06, 19:41
                  W Jumbo dawno nie bylam, do Konmaru i innych kiedys zagladalam, ciekawa jestem,
                  jak to wyglada teraz. W Ah prezentuja produkty pojedynczo, z tylu stoi szereg.
                  Jak ostatnio weszlam np do meer markt, to 3m na polce zajmowal jeden produkt.
                  Na pierwszy rzut oka wyglada, ze tak straaasznie duzo maja... a pozory myla.
                  Jak jest w innych?
                  • go.ga Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 11.12.06, 12:30
                    tijgertje napisała:

> W Jumbo dawno nie bylam, do Konmaru i innych kiedys zagladalam, ciekawa
                    jestem,
                    >
                    > jak to wyglada teraz. W Ah prezentuja produkty pojedynczo, z tylu stoi
                    szereg.
                    > Jak ostatnio weszlam np do meer markt, to 3m na polce zajmowal jeden produkt.
                    > Na pierwszy rzut oka wyglada, ze tak straaasznie duzo maja... a pozory myla.
                    > Jak jest w innych?

U nas Jumbo to prawie hipermarket, lezy na obrzezach miasta. Wybor bardzo duzy,
                    wiekszy niz AH. A ceny nizsze. I nie ma problemow z kupieniem swiezych
                    produktow pozno wieczorem, a jak ide do AH, ktory teraz mam najblizej, to
                    poznym wieczorem jest juz spladrowany.
                    • mister1 Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 11.12.06, 12:39
                      bedac w Jeleniej Gorze poszlismy do Tesco - z taka iloscia roznego towaru
                      sklepow w Nl nie ma ( a przeciez Jelenia Gora to nie Paryz)
                    • nesla Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 11.12.06, 19:48
                      To widocznie zalezy od sklepu, a nie od sieci.. bo u mnie Jumbo nie ma
                      wiekszego asortymentu niz AH. Z reszta AH sa rozne rozmiary i formaty, podobnie
                      chyba jest z Jumbo, zakres asortymentu zalezy od mozliwosci metrazowych. W AH
                      ilosc facingow jest minimalna (wlasnie czesto nawet jeden facing per produkt)
                      co pozwala im zapewnic szeroki asortyment na w miare malej powierzchni. Zgadzam
                      sie jednak, ze asortyment jako taki w sklepach w Holandii jest bardzo
                      ograniczony, wszystko przez produktywnosc, jak ktorys towar nie rotuje to sie
                      go wywala momentalnie, nie ma miejsca na artykuly nierotujace, podczas gdy w
                      Polsce nie ma ograniczen powierzchniowych czesto produkty ulegaja
                      przetwrminowaniu na polkach. Ja wole miec wybor i brakuje mi hipermaretow ale w
                      Holandii ich nie bedzie.
              • mister1 Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 10.12.06, 17:21
                "Konmar" nieboszczyk byl o wiele ciekawszy od AH - jesli chodzi o asortyment
                to " Lukas Klamer" ( czyli ostatnio " Makro" , zeby tylko nie pozostala nazwa).
                • monika_nl Re: Carrefour odkupil polskie AH-sklepy 11.12.06, 01:01
                  mister , nie rozumiem czemu tak wychfalasz sie nad Makro ( Lukas Kramer ) ,
                  chcesz pewnie zaszpanowac ze masz karte do takich sklepow ( bo sam dobrze wiesz
                  ze sklepy te sa dostepne tylko dla osob z wlasna firma )niestety nie kazdy moze
                  isc sobie do Makro i zrobic zakupy ( ja np. mam taka mozliwosc ) ale Makro lub
                  Lukas tez nie sa az tak tanie.
                  Mi odpowiada AH ale czesto zagladam tez do lidla lub Aldiego, Super i Hoogvlit

pozdrawiam
                  • mister1 Lukas Klamer 11.12.06, 08:50
                    szpanowanie karta ? nie badz dzieckiem, jako czlonek zarzadu byle jakiego
                    stowarzyszenia, fundacji czy nawet firmy niczym nie handlujacej mozesz sobie
                    karte wyrobic ( nic nie kosztuje). Za to w "Lukas Klamer" kupuje za trzy z
                    groszami kilogram mrozonych malin ( z nich swietny sok a przy okazji dzem), czy
                    za 9 euro kilogram gamba's - ktore w detalu kosztuja co najmniej 3 x tyle.
                    • widmowolnosci Re: Lukas Klamer 11.12.06, 22:23
                      Waaaaaw !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka