Gość: Magda IP: *.hispeed.ch 03.03.01, 18:50 Wybieram sie w tym roku na wyspy Polinezji Francuskiej. Czy ktos ma jakies doswiadczenia i wskazowki? Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tatko Re: Polinezja Francuska IP: 195.41.66.* 05.03.01, 16:46 Cholera, no nie mam zadnych doswiadczen z zadnej Polinezji, nawet francuzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Polinezja Francuska IP: 199.175.219.* 07.03.01, 19:40 Mam odrobine doswiadczenia z tamtej strefy geograficznej. Zanim rozpoczne dywagacje; czy wybierasz sie sama czy z rodzina? Zakladam, ze na pewno bedziesz chciala zobaczyc Tahiti. Poza Tahiti, masz na mysli jakies inne wyspy? lp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Polinezja Francuska IP: 62.2.86.* 08.03.01, 02:00 Jade z mezem. Mamy zaplanowane Tahiti, Bora Bora, Huahine oraz Moorea. Chcemy jechac pod koniec sierpnia. Zastanawiam sie, czego moge tam oczekiwac? Jacy sa ludzie, jakie sa ceny, co warto zobaczyc? Slyszalam , ze sa to najpiekniejsze plaze na swiecie? Z katalogow na to wyglada. Ten blekit wody oszalamia mnie. Co do drogi, mamy leciec przez Los Angeles, z tamtad drugim samolotem na Papete. O ile wiem, to lot dlugo trwa w sumie okolo 20 godzin? Jestem ciekawa Pana / Twoich wrazen, co sadzisz o tym miejscu na ziemi, czy na prawde warto tam jechac, i co warto zobaczyc? Pozdrawiam MAgda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Polinezja Francuska IP: *.city.vancouver.bc.ca 08.03.01, 21:11 Droga Magdo, Moje komentaze opieraja sie na rozmowach z ludzmi, ktorzy odwiedzili Tahiti, moim osobistym planowaniem wyjazdu do Tahiti i moich doslownie kilkugodzinnym "przelotnym" pobycie na Papeete. Jedynym powodem ze nie pojechalem tam byly wzgledy pogodowe (zobacz ponizej) poniewaz zawsze jezdzimy do cieplych krajow w zimie. Wyladowalismy za to na Wyspach Cook'a (Rarotonga i Aitutaki), ktore jak zapewne wiesz, sa polozone pomiedzy Tahiti i Fiji, czyli generalnie w tym samym rejonie geograficznym. Pogoda: Najlepsze mesiace do odwiedzenia poludniowego Pacyfiku sa od Kwietnia do Wrzesnia, wiec czas wybraliscie idealnie. W czasie naszej zimy pogoda w Tahiti jest wilgotna z czestymi opadami deszczu, wiec mozna wrocic zawiedzinym. Krajobraz: Jest dramatyczny. Gory siegaja az 3000 metrow. Problem jest w tym, ze podobnie jak na Hawajach, zazwyczaj sa otoczone chmurami od wczesnych godzin rannych. Zupelnie klarowne dni zdarzaja sie tylko kilka razy w roku. Ludzie: O dziwo, niechetnie nastawieni do turystow w opinii ludzi z zachodu (chyba odziedziczyli to od Francuzow, ktorzy znani sa z nieprzychylnosci). Poniewaz, my Polacy rowniez nie jestesmy narodem "ludzi w jedwabnych rekawiczkach", nie sadze ze dla przecietnego Polaka bedzie to szczegolnie zauwazalne. Plaze i Woda: Niewiele plazy na Papeete. Trzeba szukac gzie indziej. Woda jest zawsze krystaliczna w lagunach i plyciznach. Na otwartym oceanie moze byc mniej lub bardziej przejrzysta, w zaleznosci od pradow. Ponownie pamietaj, zdjecia z katalogow sa robione w idealne dni. Rowniez wysokosc/kat przyczynia sie do ogolnego wrazenia. Koniecznie wezcie dobrej jakosci sprzet do nurkowania. Roznorodnosc egzotycznych ryb i stworzen jest niesamowita. Plaze sa piekne, ale czy najpiekniejsze? Gziekolwiek nie bylismy zawsze slyszalem: "gratulacje, tutaj sa najpiekniejsze plaze na Swiecie...". Ceny: Lekko oszalamiajace. Ludzie pracujacy nad definicja slowa "drogo" powinni odwiedzic Francuska Polinezje. Nawet ceny w sklepie bezclowym, ktory odwiedzilem, byly sporo wyzsze niz w wiekszosci miejsc "na ulicy". Nasi znajomi, ktorzy spedzili tam urlop, wyliczyli ze (z przelotem) sredni koszt dzienny wyniosl ich U$500/dzien. Mam nadzje, dla ciebie, ze przesadzali. Dla mlodziezy, schroniska oferuja pietrowe luzka za US15-20 za noc. Przelot: Z tego co pamietam bylo okolo 9 godzin z Los Angeles. Jezeli bedziecie leciec Air New Zeland, jakosc servisu jest swietna. Dobre Zrodlo Informacji: Ksiazki z serii "Lonely Planet". Sa bardzo kompletne. Zapewniam ze nie bedziesz zawiedziona. Inne Sugestie: Jezeli lecicie Air New Zeland, to wasz bilet powinien pozwolic na cztery "stop- overs" pomiedzy USA i Auckland (sprawdzcie z agentem). To pozwolilo by wam odwiedzic wiecej miejsc bez narazania sie na koszty, jezeli macie na to czas. Gratuluje wyboru i zycze wspanialego czasu, Leszek Odpowiedz Link Zgłoś