Dodaj do ulubionych

Polinezja Francuska

IP: *.hispeed.ch 03.03.01, 18:50
Wybieram sie w tym roku na wyspy Polinezji
Francuskiej. Czy ktos ma jakies doswiadczenia i
wskazowki?
Pozdrawiam. Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: tatko Re: Polinezja Francuska IP: 195.41.66.* 05.03.01, 16:46
      Cholera, no nie mam zadnych doswiadczen z zadnej Polinezji, nawet francuzkiej.
    • Gość: leszek Re: Polinezja Francuska IP: 199.175.219.* 07.03.01, 19:40
      Mam odrobine doswiadczenia z tamtej strefy
      geograficznej. Zanim rozpoczne dywagacje; czy
      wybierasz sie sama czy z rodzina? Zakladam, ze na
      pewno bedziesz chciala zobaczyc Tahiti. Poza Tahiti,
      masz na mysli jakies inne wyspy?

lp
      • Gość: Magda Re: Polinezja Francuska IP: 62.2.86.* 08.03.01, 02:00
        Jade z mezem. Mamy zaplanowane Tahiti, Bora Bora, Huahine oraz Moorea.
        Chcemy jechac pod koniec sierpnia.
        Zastanawiam sie, czego moge tam oczekiwac? Jacy sa ludzie, jakie sa ceny, co
        warto zobaczyc?
        Slyszalam , ze sa to najpiekniejsze plaze na swiecie? Z katalogow na to
        wyglada. Ten blekit wody oszalamia mnie.
        Co do drogi, mamy leciec przez Los Angeles, z tamtad drugim samolotem na
        Papete. O ile wiem, to lot dlugo trwa w sumie okolo 20 godzin?
        Jestem ciekawa Pana / Twoich wrazen, co sadzisz o tym miejscu na ziemi, czy na
        prawde warto tam jechac, i co warto zobaczyc?
        Pozdrawiam
        MAgda

• Gość: leszek Re: Polinezja Francuska IP: *.city.vancouver.bc.ca 08.03.01, 21:11
          Droga Magdo,

Moje komentaze opieraja sie na rozmowach z ludzmi, ktorzy odwiedzili Tahiti,
          moim osobistym planowaniem wyjazdu do Tahiti i moich doslownie
          kilkugodzinnym "przelotnym" pobycie na Papeete. Jedynym powodem ze nie
          pojechalem tam byly wzgledy pogodowe (zobacz ponizej) poniewaz zawsze jezdzimy
          do cieplych krajow w zimie. Wyladowalismy za to na Wyspach Cook'a (Rarotonga i
          Aitutaki), ktore jak zapewne wiesz, sa polozone pomiedzy Tahiti i Fiji, czyli
          generalnie w tym samym rejonie geograficznym.

Pogoda:
          Najlepsze mesiace do odwiedzenia poludniowego Pacyfiku sa od Kwietnia do
          Wrzesnia, wiec czas wybraliscie idealnie. W czasie naszej zimy pogoda w Tahiti
          jest wilgotna z czestymi opadami deszczu, wiec mozna wrocic zawiedzinym.

Krajobraz:
          Jest dramatyczny. Gory siegaja az 3000 metrow. Problem jest w tym, ze
          podobnie jak na Hawajach, zazwyczaj sa otoczone chmurami od wczesnych godzin
          rannych. Zupelnie klarowne dni zdarzaja sie tylko kilka razy w roku.

Ludzie:
          O dziwo, niechetnie nastawieni do turystow w opinii ludzi z zachodu (chyba
          odziedziczyli to od Francuzow, ktorzy znani sa z nieprzychylnosci). Poniewaz,
          my Polacy rowniez nie jestesmy narodem "ludzi w jedwabnych rekawiczkach", nie
          sadze ze dla przecietnego Polaka bedzie to szczegolnie zauwazalne.

Plaze i Woda:
          Niewiele plazy na Papeete. Trzeba szukac gzie indziej. Woda jest zawsze
          krystaliczna w lagunach i plyciznach. Na otwartym oceanie moze byc mniej lub
          bardziej przejrzysta, w zaleznosci od pradow. Ponownie pamietaj, zdjecia z
          katalogow sa robione w idealne dni. Rowniez wysokosc/kat przyczynia sie do
          ogolnego wrazenia. Koniecznie wezcie dobrej jakosci sprzet do nurkowania.
          Roznorodnosc egzotycznych ryb i stworzen jest niesamowita.
          Plaze sa piekne, ale czy najpiekniejsze? Gziekolwiek nie bylismy zawsze
          slyszalem: "gratulacje, tutaj sa najpiekniejsze plaze na Swiecie...".

Ceny:
          Lekko oszalamiajace. Ludzie pracujacy nad definicja slowa "drogo" powinni
          odwiedzic Francuska Polinezje. Nawet ceny w sklepie bezclowym, ktory
          odwiedzilem, byly sporo wyzsze niz w wiekszosci miejsc "na ulicy". Nasi
          znajomi, ktorzy spedzili tam urlop, wyliczyli ze (z przelotem) sredni koszt
          dzienny wyniosl ich U$500/dzien. Mam nadzje, dla ciebie, ze przesadzali. Dla
          mlodziezy, schroniska oferuja pietrowe luzka za US15-20 za noc.

Przelot:
          Z tego co pamietam bylo okolo 9 godzin z Los Angeles. Jezeli bedziecie leciec
          Air New Zeland, jakosc servisu jest swietna.

Dobre Zrodlo Informacji:
          Ksiazki z serii "Lonely Planet". Sa bardzo kompletne. Zapewniam ze nie
          bedziesz zawiedziona.

Inne Sugestie:
          Jezeli lecicie Air New Zeland, to wasz bilet powinien pozwolic na cztery "stop-
          overs" pomiedzy USA i Auckland (sprawdzcie z agentem). To pozwolilo by wam
          odwiedzic wiecej miejsc bez narazania sie na koszty, jezeli macie na to czas.

Gratuluje wyboru i zycze wspanialego czasu,

Leszek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka