snatcher 16.09.06, 13:08 za co popieracie lewa strone i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kronopio77 Jeżeli nie odróżniasz poglądów lewicowych od 18.09.06, 08:40 prawicowych, a wg ciebie Populizm i Socjalizm jest partią prawicową, to zapisz się do biblioteki. Darmowych korepetycji nikt ci tu nie udzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Niech stracę... 18.09.06, 09:11 Podstawowe założenia lewicowe (za encyklopedią): promowanie idei równości i sprawiedliwości społecznej, solidaryzm społeczny, ochrona jednostki przez państwo, dobro ogółu ponad interesem jednostki, rozbudowane przywileje socjalne, idea państwa opiekuńczego, darmowy dostęp do edukacji, medycyny, rozbudowany system zasiłków i pomocy państwa, interwencjonizmem państwowy w gospodarkę (rozbudowany system kontroli, regulacji, norm, urzędów), duża progresja podatkowa (uzależnionej od wysokości zarobków podatników), rozdział związków religijnych od państwa, liberalizm w kwestiach światopoglądowych, eliminacja dyskryminacji jakichkolwiek grup społecznych, postęp (przebudowa istniejącej koniunktury społecznej). Niektóre hasła brzmią znajomo, co? :)) Np. interwencjonizmem państwowy w gospodarkę (rozbudowany system kontroli, regulacji, norm, urzędów), idea państwa opiekuńczego, darmowy dostęp do edukacji, medycyny... :) Dlatego jeszcze raz powtórzę - PiS to Populizm i Socjalizm, bo do powyższych postulatów dokłada jeszcze haniebny nepotyzm i zapędy totalitarne. To, że podpiera się wartościami katolickimi (w wykonaniu ojca dyrektora) w żadnym stopniu nie czyni go prawicową partią :) PiS jest tak prawicowy, jak SLD była lewicowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 A teraz o prawicy :)) 18.09.06, 09:15 Prawica - zwyczajowe określenie poglądów politycznych i podzielających je ugrupowań politycznych, w których podkreśla się nienaruszalność, a nawet "świętość" własności prywatnej (z tego względu wiele ugrupowań prawicowych głosi poglądy liberalne w gospodarce), zachowawczych w dziedzinie obyczajowości i (od XX w.) narodowych. Ha, ha, ha... Leżę i zwijam się ze śmiechu: "podkreśla się nienaruszalność, a nawet "świętość" własności prywatnej (z tego względu wiele ugrupowań prawicowych głosi poglądy liberalne w gospodarce)" - no wypisz, wymaluj - PiS :))) A tu jeszcze kilka prawicowych postulatów: postulaty ograniczenia i minimalizacji ingerencji państwa w różne dziedziny życia; dla prawicy "starej" szczególny szacunek dla autorytetu państwa i prawa ("państwo powinno być proste, twarde i skuteczne"), sprzeciw wobec zmian rewolucyjnych, sprzeciw wobec nadmiernego interwencjonizmu państwowego, sprzeciw wobec rozbudowanej polityki socjalnej państwa, prywatna służba zdrowia i edukacja, postulaty uproszczenia systemu administracji państwowej, systemu podatkowego, prawa, sprzeciw wobec prób sztucznej regulacji rynku. Więcej nie mogę, bo brzuch zaczyna mnie bolec ze śmiechu :)) I co ty na to, snatcher??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Jestes usatysfakcjonowany? :) 18.09.06, 14:27 Może niektórzy będą głosować na tzw. "lewicę", bo jest ona po prostu bardziej prawicowa od PiSu? :)) A niektórzy może dlatego, żeby więcej nie wstydzić się za swoich reprezentantów. Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Jestes usatysfakcjonowany? :) 18.09.06, 15:14 A czy ty widzisz roznice miedzy slowem socjalny a socjalistyczny? No to zaglosowalbys na Cimoszewicza czy nie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Re: Jestes usatysfakcjonowany? :) 18.09.06, 15:20 Nie, nie zagłosowałbym, a co? Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Jestes usatysfakcjonowany? :) 18.09.06, 15:36 kronopio77 napisał: > Nie, nie zagłosowałbym, a co? Bo Cimoszewicz to byl tak wlasnie..nowy..jak SDPL ! Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Czy ja użyłem słowa "socjalistyczny"? 18.09.06, 15:22 A państwo socjalne, to wg ciebie pomysł lewicowy, czy prawicowy? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Czy ja użyłem słowa "socjalistyczny"? 18.09.06, 15:24 tutaj napisales "prawicowych, a wg ciebie Populizm i Socjalizm jest partią prawicową, to zapisz się do biblioteki. Darmowych korepetycji nikt ci tu nie udzieli. " Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Re: Czy ja użyłem słowa "socjalistyczny"? 18.09.06, 15:32 Na to słowo PiS zasłuzył sobie innymi działaniami, że tak powiem - pozamerytorycznymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Czy ja użyłem słowa "socjalistyczny"? 18.09.06, 15:35 a czemu wasza lewica ma takie slaba notowania? moze tym sie zajmij :) Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Re: Czy ja użyłem słowa "socjalistyczny"? 19.09.06, 08:44 A coż ja innego mogę robić, jak nie uświadamiać półgłówków i półinteligentów? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Wiec spojrz wreszcie w lustro, i zacznij w koncu 19.09.06, 08:54 siebie samego uswiadamiac. A dopiero potem dokonuj wpisow na forum kronopio77 napisał: > A coż ja innego mogę robić, jak nie uświadamiać półgłówków i > półinteligentów? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Silesiusie 19.09.06, 08:55 Serdecznie cię pozdrawiam i zapoznaj się z moim kr. postem kecaw z radosnym kwa kwa Odpowiedz Link Zgłoś