Gość: makda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 19:27 dlaczego tak rzadko zaglądamy na "nasze' forum :>?? czyżbyśmy ślęczęli nad książkami? a może imprezujemy, w końcu już wszystko umiemy :) ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malamro Re: ścisłowcy !! 12.03.05, 00:22 wydaje mi sie ze scislowcy poprostu nie wiedza o tym forum!! ja jestem tu po raz pierwszy... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belcia Re: ścisłowcy !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 17:40 chyba nie wiedza, ja tez nie wiedzialam. zareklamuje je na forum matura to moze sie ruszy hihi z drugiej strony o czym tu pisac??:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makda Re: ścisłowcy !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:26 no jak to o czym ? o wszystkim :D !! Dlaczego nie moglibyśmy mieć własnego wątku na tym forum :D ?? Zapraszam serdecznie wszystkich Was do pisania o wszystkim, co Was gryzie, drażni i irytuje :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belcia Re: ścisłowcy !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 08:12 dobra to ja sprobuje, ale kwestia jest delikatna wiec nie wiem czy pójdzie :P) tzn czy bedzie jakis wpis w tym watku poza moim:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belcia albo jednak sie tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 08:23 zdaje sobie m.in matematyke moją kochaną :) i ostatnio drecza mnie przeczucia ze nie zdaza sie nauczyc tak dobrze jak bym chciala. poza tym wyniki probnej nie sa zbyt dobre, marne 60% z podstawowego, nawet polski mi lepiej poszedl. Chociaz teraz chyba lepiej by to napisala, ale przeciez nawet 80% to oszalamiajacy wynik nie jest. wiem wiem, zadania nie sa trudne, tylko mi zawsze pol godziny braknie :) przeciez rozszerzona nie jest wiele trudniejsza, material jest po prostu spoza podstawy, a niektore zadania to balan na 2 min, i jest godzina wiecej czasu no i powiedzcie mi: ile ja tych procent powinnam miec by sie pakowac na scisly kierunek? i jak wy sie czujecie przygotwani? i na ile % liczycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: albo jednak sie tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 13:35 Szczerze mówiąc to sobie myślę, że to zależy na jaki kierunek ścisły chcesz się "pakować":D Z tego co mi wiadomo to najwięcej chętnych z zestawu typowo ścisłych kierunków (matematyka,fizyka,astronomia,chemia) jest na matematykę a najmniej na fizykę i astronomię, chemia wypada tak pośrodku z dwiema osobami na miejsce ;p więc i pewnie ten procent punktów które musisz uzyskać będzie malał w tym kierunku. Wszystko też zależy od uczelni (więcej chętnych jest na UW niż na Politechnikę Koszalińską :D). Najlepiej to przejdź się na wydziały, które Cię interesują i popytaj albo przejrzyj strony poszczególnych kierunków. Osobiście np. dowiedziałem się [z czego jestem, nie powiem, zajebiiiiiiście uradowany], że nawet jak mi matura kiepsko pójdzie to komisja rekrutacyjna weźmie zamiast ocen z matury ocenki ze świadectwa ukończenia LO (oczywiście odpowiednio przeliczając je na punkty). A tak swoją drogą to jaki ścisły kierunek Cię interesuję? Mnie chemia - ale to już pewnie wiesz, będąc stałą uczestniczką f. matura:) Jeśli potrzebujesz informacji o fizyce to wal prosto do Letigire z forum matura - ona na pewno będzie dużo lepiej poinformowana. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belcia Re: albo jednak sie tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 11:42 2 chetnych na miejsce na kierunku chemia? a gdzie? na slaskim to jest chyba az 0,9 :D, ale moze gdzie indziej chetnych mlodych zdolnych jest wiecej:D stony to juz sobie olukalam, ale to wszystko nie daje mi takiej informacji jak bym chciala. interesi mnie mata stosowana: ponoc po pierwszysm roku polowa odpada, wiec jesli kierunek okaze sie pomylka, to przynajmniej szybko sie o tym dowiem :D gdyby nie to, ze jestem teraz na mat infie, to rozwazalabym informatyke, ale po tych 2 latach juz wiem co nieco o tym. przez pierwsze 2 tygodnie nauki bylam zafascynowana pisaniem programikow : "łał rety, napisalam program, i w dodatku to dziala!", ale entuzjazm stopniowo malał... stronki to ja se moge przegladac, ale ich zrodlo html mnie nie interesuje ;) p.s. zawsze mnie zastanawialy takie przypadki jak niejaki elefan i letigire, ktore upodobaly sobie kilka przedmiotow scislych. maty to ja sie moge uczyc jak trzeba i po 10 godzin dziennie, infe z bieda jeszcze jeszcze, od fizyki sie trzymam z dalaka [chociaz mam rozszerzona :(] a o chemi nawet nie wspomne, szybko mi na szczescie minela [ale nic z niej nie wiem]. dla takich jak ja to powinny byc profile z rozszerzonym polskim [histy tez nienawidze], mata i jezykami obcymi ( w ilosci co najmiej 3}. i mam zamiar te mate laczyc z lingwistyka albo kulturoznawstwem, zreszta zobaczymy :) pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś
letigire Re: albo jednak sie tu wpisze 20.03.05, 12:34 teraz to ja Belciu wyczytałam o tym forum na f.matura;))) wiesz,matma stosowana to raczej większy gwarant na pracę potem niz np. matma uniwersytecka(bez sciezki).kolega jest na 2 roku matematyki na UW(ale nie w zastosowaniu:) i jego entuzjazm matematyczny osłabł-chłopak zdolniacha,ale irytują go abstrakcyjne dowody,ktorych każą im się uczyc na 3xZ,pusta teoria i mało ambitnych projektow.z tego wniosek(oczywiscie nie dla kazdego),ze moze matematyka stosowana daje niejako wiecej pola do popisu-praktyka,dzialanie etc. ja bardzo lubie matme,moze dlatego,ze jest tak obecna w mojej fizyce;))))) pozdrawiam cieplutko, letigire p.s.rezultatami z probnej sie nie przejmuj,pocwiczysz szybsze rozkładanie zadan na czynniki pierwsze i matura pojdzie jak po masle:)szczegolnie jesli to lubisz nie sadze,by były problemy.u mnie byla banalna i usmialam sie zobaczywszy arkusz rozszerzonej-az potem musiano mnie uspokoic bo malo co nie spadlam z krzesla;)Elafan jako maestro chemii moze przeciagnie Cie jeszcze na strone roztworow buforowych i ogniw galwanicznych;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: albo jednak sie tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 12:59 No, no - określenie maestro chemii jak najbardziej mi się podoba :D chociaż akurat zdaję mi się że wymienionymi przez Ciebie ogniwami i r-rami buforowymi to się nikogo chemią zainteresować nie da :(. Sam przygodę rozpocząłem od zabawy z kwasami, wybuchów etc. i tak mi zostało do dziś :) a do tego ogromna fascynacja prawami rządzącymi przemianami chemicznymi. Moim skromnym zdaniem, jeżeli po obejrzeniu czy (tymbardziej) przeprowadzeniu doświadczenia chemicznego "przeżywasz" cały dzień, a i mechanizmy reakcji uważasz za temat cholernie interesujący to chemia jest dla Ciebie. [ten wywód to raczej do Belci :D]. Co do matematyków - podziwiam ludzi, mam we Wrocławiu kumpla (chemik), który mieszka z pewnym matematykiem. Opowiadał mi ostatnio jakie ten chłopak ma przedmioty i pokazywał mi niektóre "co ciekawsze" zadania :) z topologii matematycznej... Powiem tak : ŁAŁ! :P dla mnie kosmos. Albo jak się dowiedziałem o istnieniu matematyki dyskretnej to moja konsternacja była dość spora;P Sam lubię matematykę ale traktuję ją raczej instrumentalnie - jako narzędzie niezbędne do zrozumienia chemii na "wyższym" poziomie. Tymczasem wracam do matmy... Pozdrawiam Szanowne Koleżanki:) Odpowiedz Link Zgłoś
letigire Re: albo jednak sie tu wpisze 20.03.05, 20:57 ja zaczelam interesowac sie tez chemia gdy w podstawowce zobaczylam kolorowe probowki-i odtąd juz zapamietalam do konca co to sa wskazniki;) co prawda jestem maniakiem fizyki,ale matma i chemia sa mi bliskie:D pozdrawiam cieplo z pierwszej fazy grypy,ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: albo jednak sie tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 13:02 Gość portalu: belcia napisał(a): > 2 chetnych na miejsce na kierunku chemia? a gdzie? na slaskim to jest chyba > az 0,9. O - to jeszcze lepiej :D No ja byłem w szoku po dniach otwartych na WCh Uniwerku Wrocławskiego... Okazało się że na chemię są [początkowo] 2 osoby na miejsce, a na moją specjalność [czyli wewnątrz kierunku] są 4 osoby na miejsce! Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru:) Odpowiedz Link Zgłoś
duch-duch7 Re: albo jednak sie tu wpisze 29.03.05, 13:03 Gość portalu: elafan napisał(a): > Gość portalu: belcia napisał(a): > > 2 chetnych na miejsce na kierunku chemia? a gdzie? na slaskim to jest chy > ba > > az 0,9. > > O - to jeszcze lepiej :D No ja byłem w szoku po dniach otwartych na WCh > Uniwerku Wrocławskiego... Okazało się że na chemię są [początkowo] 2 osoby na > miejsce, a na moją specjalność [czyli wewnątrz kierunku] są 4 osoby na miejsce A ja jestem w szoku patrząc na twoją ortografię. Dziwię się tylko, że jesteś dopiero w Liceum na forum chemicznym, gdzie studenci pomagają rozwiązywać zadania uczniom przedstawiałeś się jako student- WSTYD. Język i wulgaryzmy te same- nikt cię dziecko nie nauczył dobrego wychowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: albo jednak sie tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 13:23 To było do mnie?! 1) Nigdzie się nie przedstawiałem jako student, a na forum chemicznym które moderuję z kumplem (studentem) wszyscy wiedzą, że w tym roku zdaję maturę. 2) Co jest nie tak z moją ortografią? 3) Gdzie tu wulgaryzmy? (które są nota bene moją sprawą) 4) My się znamy?! Odpowiedz Link Zgłoś
danka125 Re: albo jednak sie tu wpisze 12.04.05, 02:13 Elfanie- ja tak przelotnie tutaj i przypadkiem raczej. Ale jako że czuła jestem na poprawność ortograficzną, tak zresztą na forach przeróżnych spostponowaną, przeczytałam Twoje posty i dalibóg, nie wiem, o co się Cię czepiają. Wulgaryzmów takoż nie widzę. Pozdrawiam serdecznie i życzę, żeby to zaangażowanie nigdy nie opadło. D PS - córka znajomych po fizyce na UW robi teraz błyskotliwą karierę w bankowości. Studia wyższe (magisterium) to tylko podstawa, początek - potem dopiero uczymy się tego, co nam będzie potrzebne w konkretnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: albo jednak sie tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 13:46 Skoro już tak bardzo dbamy o polszczyznę, to taka sugestia - przecinki i kropki w dość znaczący sposób ułatwiają odczytywanie postów... Odpowiedz Link Zgłoś