Gość: matex IP: 212.244.168.* 09.05.05, 15:00 jak ro rozwiazaliscie? reszta byla pestka u mnie w szkole nikt nie zrobił, jaki macie pomysl na to? a pozatym pdst to banał, trzeba bylo sie uczyc a nie opier^%$%#$@$# ehhe, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: zadanie 8 z pdst IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 15:14 pole tego czorokątu do P=1/2r(a+b+c+d) r - okrąg wpisany wszystko było dane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:20 ku.. dla mnie ta maturka nie była banalna, cj=hoć ponoć jestem dobry z matmy, wku..ło mnie to że nie bylo takich zadań co się uczyłem, co ku.. było przerabiane na lekcjach, to co przerabialiśmy najmniej to dali, a po zatym też dużo zależało czy zadanka podchodzą, a mi ku..ko nie minimum u mnie połowa nie zdała, a reszta ledwo o ile wogóle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:27 A skąd taki wzór wytrzasnąłeś??!!!!!, że P=1/2r (a+b+c+d)???????????????????///!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuśka Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:33 Siemka!!! Ja opisalam cale to zadanie odpowiadajac na wiadomosc mattexowi czy jakos tam. Mysle, ze dobrze to wszystko rozpisalam wiec sobie zajrzyj:)) 3maj sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: zadanie 8 z pdst IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.05, 16:02 ja też pierwszy raz słyszę o podobnym wzorze, aż taka genialna nie bylam żeby na to wpaść, nigdzie się z czymś takim nie spotkałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:53 no ja tez ten wzor zastosowalam ale w tablicach go nie bylo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daweorn Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:18 Zobaczymy ile miałeś punktów skoro taki banał. Wg. mnie nie była taka banalna, rozszerzona tym bardziej. Powiem więcej, na podstawową jak dla mnie było za mało czasu z kolei na rozszerzonej nie tknąłem trzech zadań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: zadanie 8 z pdst IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.05, 16:04 popieram, jak jest taki mądry to chcę widziec jego minę po 30 czerwca, źle nie życze ale zbyt wielka pewność siebie czasem gubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuśka Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:30 No hej:) No wiec...W zadaniu nr 8 byly podane dwa boki przeciwlegle(ja sobie je oznaczylam d=6,3 i b=10. W dowolnym czworokacie sumy przeciwleglych bokow sa sobie rowne,czyli a+c=b+d,czyli a+c=16,3. Cala ta figure(czworokat) mozna podzielic na cztery trojkaty,a pole trojkata wynosi 1/2 axh. Wysokoscia jest promien=3. Czyli pole calego czworokata wynosi: 1/2 ra + 1/2 rb + 1/2 rc + 1/2 rd = 1/2r(a+b+c+d)= 1/2r(16,3 + 16,3)= 48,9. Pole kola wynosi(pi razy r do kwadratu),a to sie rowna 28,26. Od pola czworokata odejmujemy pole kola i wychodzi 20,64. Aby oliczyc procent niewykorzystanego materialu dzielimy 20,64 przez 48,9 i mnozymy przez 100%. Wychodzi ok.42,2. Mam nadzieje,ze zrozumialas/es o co w tym biega:))) 3maj sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfrt Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:34 r bylo wysokoscia? ciekawe z jakiej racji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuśka Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:38 r bylo wysokoscia trojkata. Narysuj sobie ten rysuneczek i bedziesz widzial jasno i przejrzyscie:))) Podziel ten czworokat na cztery trojkaty i zobaczysz ze mam racje.Papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Re: zadanie 8 z pdst IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 09.05.05, 16:17 No niestety racja... Zadanie nei bylo takie trudne. Sam go niezrobilem. Jako jednynego z podstawowego. Troche pokominowalem, ale nie wpadlem na to... Promieć jest wysokością z tej racji że jest prostopadły do podstawy trojkata. Kurde Szkoda bo za to zadanie zgarne max 2 punkty... Wiec moge miec ponizej 90% Kiepsko. Reszta z podstawowego była dosc prosta. Rozszerzony mnie zagial na kilku zadankach, ale ogolnie było spoko. Padłem na trygonometrii i dowodze (tym za 7 punktow). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolkaaaaaaaaaaaa Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:52 Ja zrobilam tak samo tez mi wyszlo 42% z czyms ale juz nie pamietam ale u mnie tez wszyscy mowili ze nie pamietali tego wzoru a ja go mialam wbitego na blache bo czesto jest potrzebny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koshevnikov Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:59 mi wyszlo tez ok. 42 procent (tam byly jeszcze 2 miejsca po przecinku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:39 ee.. banalne było no ale ci powiem.. dzielisz se czworokąta na 4 trojkąty, pola 2 masz dane, pola dwoch ktorych niby nie masz danych też masz dane:) bo sie wszystko ladnie cacy skraca (suma dlugosci par naprzeciwleglych bokow w czworo. opisanym jest taka sama) i se liczysz potem odejmujesz od tego kuleczko, zostają ci te skrawki i jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatelka Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:47 A ja zrobilam to inaczej. Pewnie zle, bo juz i tak na bank nie zdam:) W kazydm badz razie zrobilam to tak: a+c=b+d , i w taki sposob obliczylam obwod czworokata nastepnie obliczylam obwod kola i jego pole i zrobilam proporcje: obwód czworokąta/obwod kola= pole czworokata/pole kola jak juz wiedzialam ile ma pole czworokata, to odjelam pole kola i pozniej szlo :) powie mi ktos czy to jest dobrze i czemu zle?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: zadanie 8 z pdst IP: *.dsl.bater.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:09 no wszystkopieknie ładnie... ale mi czasu braklo na to zadanie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Re: zadanie 8 z pdst IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 09.05.05, 16:22 Niestety:| Żle. Proporcja obwodu jest zależnością liniową, a proporcja pola zależnością kwadratową. Nie obliczysz w ten sposob jaką częścią pola czworokąta jest pole czworokąta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aAAAAAAAAAAAAAAAA Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:21 właśnie ze te było najłatwiejsze musisz byc troche tempy:) skoro takie proste to dlaczego akurat najlatwiejszego nie zrobiłeś?ono nie wykracza poza zakres gimnAZCJUM:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: zadanie 8 z pdst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:56 ze srodka okregu poprowadzic promienie do punkttow stycznosci i obliczyc pola trojkatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: zadanie 8 z pdst IP: *.devs.futuro.pl 09.05.05, 17:56 Ten wzór P=1/2r(a+b+c+d) jest w tablicach więc nie widze co tu jest trudnego. To zadanie jest trywialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: zadanie 8 z pdst IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 18:12 Byłoby trywialne, gdyby nie trzeba było podawać wyniku z dokładnością do 0,01%, gdyż przyjmując Pi=3,14 wynik przybliżony jest nieprawidłowy (dopiero Pi=3,1415 prowadzi do dobrego rozwiązania)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gOku Re: zadanie 8 z pdst IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.05.05, 18:16 Haha co matex taka prosta i w calej szkole u Ciebie nikt tego nie zrobil to faktycznie prosta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1986 Re: zadanie 8 z pdst IP: 213.199.252.* 09.05.05, 18:25 lol ja jestem geniusz!!:D;)wyszlo mi mam tak namieszane jak cholera, cos z przystawania ale wyszlo pomijajac fakt ze na to zadanie zostalo mi 30min i zapomnialam *100% buhhaha moj geniusz i kretynizm dziala:/ Odpowiedz Link Zgłoś