Dodaj do ulubionych

zadanie 8 z pdst

IP: 212.244.168.* 09.05.05, 15:00
jak ro rozwiazaliscie? reszta byla pestka u mnie w szkole nikt nie zrobił,
jaki macie pomysl na to?

a pozatym pdst to banał, trzeba bylo sie uczyc a nie opier^%$%#$@$# ehhe,

Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: zadanie 8 z pdst IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 15:14
      pole tego czorokątu do P=1/2r(a+b+c+d)
      r - okrąg wpisany
      wszystko było dane
      • Gość: ma Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:20
        ku.. dla mnie ta maturka nie była banalna, cj=hoć ponoć jestem dobry z matmy,
        wku..ło mnie to że nie bylo takich zadań co się uczyłem, co ku.. było
        przerabiane na lekcjach, to co przerabialiśmy najmniej to dali, a po zatym też
        dużo zależało czy zadanka podchodzą, a mi ku..ko nie minimum u mnie połowa
        nie zdała, a reszta ledwo o ile wogóle
      • Gość: Ania Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:27
        A skąd taki wzór wytrzasnąłeś??!!!!!, że P=1/2r
        (a+b+c+d)???????????????????///!!!!!!
        • Gość: anuśka Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:33
          Siemka!!! Ja opisalam cale to zadanie odpowiadajac na wiadomosc mattexowi czy
          jakos tam. Mysle, ze dobrze to wszystko rozpisalam wiec sobie zajrzyj:)) 3maj
          sie!!!
        • Gość: :( Re: zadanie 8 z pdst IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.05, 16:02
          ja też pierwszy raz słyszę o podobnym wzorze, aż taka genialna nie bylam żeby na to wpaść, nigdzie się z czymś takim nie spotkałam
      • Gość: Lucy Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:53
        no ja tez ten wzor zastosowalam ale w tablicach go nie bylo ;)
    • Gość: daweorn Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:18
      Zobaczymy ile miałeś punktów skoro taki banał. Wg. mnie nie była taka banalna,
      rozszerzona tym bardziej. Powiem więcej, na podstawową jak dla mnie było za mało
      czasu z kolei na rozszerzonej nie tknąłem trzech zadań.
      • Gość: :( Re: zadanie 8 z pdst IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.05, 16:04
        popieram, jak jest taki mądry to chcę widziec jego minę po 30 czerwca, źle nie życze ale zbyt wielka pewność siebie czasem gubi
    • Gość: anuśka Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:30
      No hej:) No wiec...W zadaniu nr 8 byly podane dwa boki przeciwlegle(ja sobie je
      oznaczylam d=6,3 i b=10. W dowolnym czworokacie sumy przeciwleglych bokow sa
      sobie rowne,czyli a+c=b+d,czyli a+c=16,3. Cala ta figure(czworokat) mozna
      podzielic na cztery trojkaty,a pole trojkata wynosi 1/2 axh. Wysokoscia jest
      promien=3. Czyli pole calego czworokata wynosi: 1/2 ra + 1/2 rb + 1/2 rc + 1/2
      rd = 1/2r(a+b+c+d)= 1/2r(16,3 + 16,3)= 48,9. Pole kola wynosi(pi razy r do
      kwadratu),a to sie rowna 28,26. Od pola czworokata odejmujemy pole kola i
      wychodzi 20,64. Aby oliczyc procent niewykorzystanego materialu dzielimy 20,64
      przez 48,9 i mnozymy przez 100%. Wychodzi ok.42,2. Mam nadzieje,ze
      zrozumialas/es o co w tym biega:))) 3maj sie!!!
      • Gość: pfrt Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:34
        r bylo wysokoscia? ciekawe z jakiej racji....
        • Gość: anuśka Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:38
          r bylo wysokoscia trojkata. Narysuj sobie ten rysuneczek i bedziesz widzial
          jasno i przejrzyscie:))) Podziel ten czworokat na cztery trojkaty i zobaczysz
          ze mam racje.Papa
          • Gość: Sowa Re: zadanie 8 z pdst IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 09.05.05, 16:17
            No niestety racja... Zadanie nei bylo takie trudne. Sam go niezrobilem. Jako
            jednynego z podstawowego. Troche pokominowalem, ale nie wpadlem na to... Promieć
            jest wysokością z tej racji że jest prostopadły do podstawy trojkata. Kurde
            Szkoda bo za to zadanie zgarne max 2 punkty... Wiec moge miec ponizej 90%
            Kiepsko. Reszta z podstawowego była dosc prosta. Rozszerzony mnie zagial na
            kilku zadankach, ale ogolnie było spoko. Padłem na trygonometrii i dowodze (tym
            za 7 punktow). Pozdr.
      • Gość: karolkaaaaaaaaaaaa Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:52
        Ja zrobilam tak samo tez mi wyszlo 42% z czyms ale juz nie pamietam ale u mnie
        tez wszyscy mowili ze nie pamietali tego wzoru a ja go mialam wbitego na blache
        bo czesto jest potrzebny :)
      • Gość: koshevnikov Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:59
        mi wyszlo tez ok. 42 procent (tam byly jeszcze 2 miejsca po przecinku)
    • Gość: heniek Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:39
      ee.. banalne było no ale ci powiem..
      dzielisz se czworokąta na 4 trojkąty, pola 2 masz dane, pola dwoch ktorych niby
      nie masz danych też masz dane:) bo sie wszystko ladnie cacy skraca (suma
      dlugosci par naprzeciwleglych bokow w czworo. opisanym jest taka sama) i se
      liczysz potem odejmujesz od tego kuleczko, zostają ci te skrawki i jest:)
      • Gość: Obywatelka Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:47
        A ja zrobilam to inaczej. Pewnie zle, bo juz i tak na bank nie zdam:)
        W kazydm badz razie zrobilam to tak:
        a+c=b+d , i w taki sposob obliczylam obwod czworokata
        nastepnie obliczylam obwod kola i jego pole
        i zrobilam proporcje: obwód czworokąta/obwod kola= pole czworokata/pole kola
        jak juz wiedzialam ile ma pole czworokata, to odjelam pole kola i pozniej
        szlo :)
        powie mi ktos czy to jest dobrze i czemu zle?:P
        • Gość: Maria Re: zadanie 8 z pdst IP: *.dsl.bater.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:09
          no wszystkopieknie ładnie... ale mi czasu braklo na to zadanie :(
        • Gość: Sowa Re: zadanie 8 z pdst IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 09.05.05, 16:22
          Niestety:| Żle. Proporcja obwodu jest zależnością liniową, a proporcja pola
          zależnością kwadratową. Nie obliczysz w ten sposob jaką częścią pola czworokąta
          jest pole czworokąta
    • Gość: aAAAAAAAAAAAAAAAA Re: zadanie 8 z pdst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:21
      właśnie ze te było najłatwiejsze musisz byc troche tempy:)
      skoro takie proste to dlaczego akurat najlatwiejszego nie zrobiłeś?ono nie
      wykracza poza zakres gimnAZCJUM:)
    • Gość: Karo Re: zadanie 8 z pdst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:56
      ze srodka okregu poprowadzic promienie do punkttow stycznosci i obliczyc pola
      trojkatow.
    • Gość: karo Re: zadanie 8 z pdst IP: *.devs.futuro.pl 09.05.05, 17:56
      Ten wzór P=1/2r(a+b+c+d) jest w tablicach więc nie widze co tu jest trudnego.
      To zadanie jest trywialne.
      • Gość: MM Re: zadanie 8 z pdst IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 18:12
        Byłoby trywialne, gdyby nie trzeba było podawać wyniku z dokładnością do 0,01%,
        gdyż przyjmując Pi=3,14 wynik przybliżony jest nieprawidłowy (dopiero Pi=3,1415
        prowadzi do dobrego rozwiązania)...
    • Gość: gOku Re: zadanie 8 z pdst IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.05.05, 18:16
      Haha co matex taka prosta i w calej szkole u Ciebie nikt tego nie zrobil to
      faktycznie prosta
    • Gość: 1986 Re: zadanie 8 z pdst IP: 213.199.252.* 09.05.05, 18:25
      lol ja jestem geniusz!!:D;)wyszlo mi mam tak namieszane jak cholera, cos z
      przystawania ale wyszlo pomijajac fakt ze na to zadanie zostalo mi 30min i
      zapomnialam *100% buhhaha moj geniusz i kretynizm dziala:/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka