Dodaj do ulubionych

BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!!

IP: 213.199.197.* 12.05.05, 00:23
Witam.

Zastanawiam się, czy któryś lub któraś z Was zwrócili uwagę, że wzór, który
był podany w tablicy matematycznej, a służący do obliczania wariancji był
nieprawidłowy. Do tego, kolega z sąsiedniego liceum mówił, że w jego
tablicach był zaklejony jakiś wzór (ale, że był zaklejony, to nie wie, jaki) -
a to oznacza, że być może jest tam jeszcze więcej błędów (choć mogła to być
właśnie wariancja). Czy ktoś z Was zastanawiał się nad tym również? Przecież
jeśli wzór był zły, to dlaczego my mamy za to odpowiadać. Jeżeli tablica
została dopuszczona do matury, winna ona być uprzednio sprawdzona i bez
jakichkolwiek wątpliwości bezbłędna, bo zdający maturę nie ma czasu
zastanawiać się, czy aby wzory, które w niej znajdzie są na pewno dobre!!

Pozdrawiam wszystkich,
Mith
Obserwuj wątek
    • Gość: buba Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:10
      popieram! w mojej tablicy wzor na wariancje rowniez byl zly, w stresie nie
      zorientowalem sie ze wyglada inaczej niz powinien i przez to odejma mi punkty za
      polowe zadania...
      • Gość: www Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: 195.205.97.* 12.05.05, 11:32
        mi tez odejma...był zły bo nauczyciele to zauwazyli juz wiele dni przed matura
        ale nie był zaklejony u nas :/
    • Gość: xyz Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.elknet.pl / 80.48.227.* 12.05.05, 12:55
      nie mam juz na was sily.... wzor byl DOBRY. tylko trzeba bylo umiec go
      zastosowac do tej wlasnie tabelki. mozna ja bylo rozlozyc na ilosc godzin
      przypadajaca na KAZDA ODZDZIELNA osobe i podstawic do wzoru w tablicach. to byl
      powtarzam DOBRY wzor, tylko trzeba bylo pomyslec i go zastosowac a nie
      przepisac i podsatwic dane... to matura, na myslenie a nie na kopiowanie
      • Gość: delta Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.block.alestra.net.mx 12.05.05, 13:26
        dokladnie TAK ! jezeli chodzi o zaklejony wzor to faktycznie u mnie w szkole w tablicach kazdy mial zaklejony wzrow ale w dziale geometria analityczna o ile pamietam wzor odnosil sie do rownania prostej - wiecej nie pamietam bo go nie urzywalem.
    • Gość: bakuuu Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:17
      Masz rację.
      Po maturze z matmy rozmawiałem z innymi, którzy też ją pisali...
      Okazało się, że WSZYSCY mieli w tablicach nie to co być powinno.
      Suuuuper :/
      Potem otworzyłem inne tablice matematyczne i od razu mi się coś nie zgadzało.
      Przede wszystkim jest kilka wzorów na wariancję.
      A do tego zadania, które było na maturze potrzebny był zupełnie INNY wzór niż w
      tablicach nam udostępnionych.
      Zgroza :/ CKE powinna za to odpowiadać!!!

Nie mówię nic więcej bo szkoda słów na to wszystko... :/:/:/

Pozdrawiam wszystkich abiturientów, a szczególnie tych, którzy pisali matmę.
      • Gość: delta Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.block.alestra.net.mx 12.05.05, 17:02
        LOL ! w tablicach nie bylo bledu we wzorze na wariancje, w tym zadaniu nie wystarczylo liczb podstawic do wzoru... trzeba bylo pomyslec jak! najpierw sie zastanow, potem placz do CKE, oni dali poprawne wzory. Ile razy trzeba wam to jeszcze powiedziec ?
        • Gość: bakuuu Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:51
          Człowieku! Czytaj uważnie co inni piszą, a nie się mądrzysz!!!
          Temat, owszem, zakłada, że błędy są we wzorach,
          ale ja nic takiego nie napisałem!!!
          Czytać nie umiesz???
          Ja napisałem, że wzór na wairiancję był zły (nie błędny, bo błędu nie miał).
          Jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to się nie wypowiadaj.
          Wzorów na wariancję jest KILKA (w zależności od danych, które mamy w zadaniu).
          W tym konkretnym zadaniu na maturze były dane, do których wzór w tablicach
          udostępnionych nam przez CKE był totalnie NIEADEKWATNY!!!
          Natomiast nigdzie nie napisałem, że jest w nim błąd!
          Żeby nie rzucać pustosłowiem, zacytuję Ci co nie co z innych tablic
          matematycznych:
          - wariancję można wyznaczyć na kilka sposobów:
          1) z n uporządkowanych danych
          2) z szeregu szczegółowego
          3) z szeregu rozdzielczego
          No i zgadnij mądralo, dlaczego wzór w tablicach na maturze był nieodpowiedni??
          Bo był to wzór do sposobu pierwszego, a dane w zadaniu WYMAGAŁY wzoru do
          sposobu DRUGIEGO!!!
          Więc na przyszłość się nie wymądrzaj jak nie wiesz o czym mowa i w dodatku nie
          umiesz czytać ze zrozumieniem!

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Do CKE nikt tu nie płacze!
          • Gość: delta Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.block.alestra.net.mx 13.05.05, 22:24
            przykro mi to mowic ale jestes glupi i gowno wiesz o matematyce ktora pisales. Wzor byl poprawny, wystarczylo zauwazyc ze jest tam 40 osob i tak potraktowac te dane, no ale co ja bede dalej gadal jak i tak nie wiesz o czym mowie, twoj problem... ja zastosowalem wzor z tablic i mam wariancje policzona poprawnie. narazie, ps. nie bulwersuj sie tak, lepiej idz sie poucz.
            • Gość: bakuuu Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 01:40
              Odpowiem Ci po prostu: wzajemnie (całą Twoją wypowiedzią),
              bo jesteś równie głupi jak ja.
              Idź się lepiej poucz czytania ze zrozumieniem, bo nadal Ci to nie wychodzi.
              Koniec tematu jak nie potrafisz zrozumieć o co chodzi.
              Poza tym sam się bardziej bulwersujesz niż ktokolwiek inny tutaj.
              Trochę kultury osobistej, człowieku.
              Pozdrawiam :)
    • Gość: maturzysta Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.kabaty.2a.pl 12.05.05, 22:52
      Ten wzór w tablicach był jak najbardziej dobry...
    • Gość: Ylon Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 01:17
      Wzór zaklejany odnosił się do równiania prostych pomylili literki (sam
      zaklejałem ten wzór w szkole).
      • rodzynia Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! 14.05.05, 10:33
        Wzór nie był dobry, bo brakowało czegoś takiego jak częstość występowania. Ja
        niestety ślepo zaufałam temu wzorowi i mam źle :/ W końcu nie było czasy żey
        się zatanawiać nad takimi rzeczami...
        Wiem dobrze, że są trzy sposoby wyznaczania wariancji (w zależności od tego w
        jakiej formie podane są dane). Nie uważacie, że wszystkie trzy powinny być
        uwzględnione w zestawie wzorów?

Ja też miałam taki pasek zaklejony, ale to nie było nić ważnego. Jeśli dobrze
        pamiętam, to: Ax+By+C=0 czy coś takiego zmienili na A1x+B1y+C1=0.
        • Gość: bakuuu Re: BŁĘDY W TABLICACH MATEMATYCZNYCH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 11:20
          Masz absolutną rację.
          Wiele osób miało dokładnie tak jak Ty i ja :)
          Ja myślę, że dobrze by było jakby podano
          w tablicach "maturalnych" choć dwa pierwsze wzory na wariancję.
          Nic by to nie zaszkodziło... Ale po co, no nie?

Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka