Gość: poczatkujaca IP: *.sylwex.pl / 213.17.152.* 15.11.05, 14:26 3 2 -1 -5 4 7 6 -3 -7 12 -9 -6 4 3 -2 4 3 -2 -2 1 5 -2 6 -3 4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dago Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.11.05, 15:32 zależy jaki masz problem, jeżeli chodzi o rząd tej macierzy, to musisz wyzerować maksymalną ilość elementów wykonując operacje nie zmieniające rzędu macierzy, czyli możesz dowolną kolumnę /lub wiersz/ pomnożyć przez dowolną liczbę i dodać do dowolnej kolumny /wiersza/ nie zmieniając przy tym kolumny, której używasz do takiej operacji.Ja bym zaczął od kolumny czwartej , w której jest jedynka, bo mnożąc tę kolumnę kolejno przez -4, -3, 2, 2 i dodając odpowiednio do kolumn 1,2,3,4 uzyskasz możliwie dużo zer w wierszu 4. Potem mnożąc ten piękny już wiersz przez -4,-12,2,-4 i dodając odpowiednio do wierszy 1,2,3,5 wyzerujesz maksymalnie 5 kolumnę itd. proces jest coraz łatwiejszy. Na końcu zostaną ci same zera i liczby, których już nie wyeliminujesz. Zamieniając kolumny /lub wiersze/ miejscami między sobą ustawisz te liczby na głównej przekątnej - ich ilość to rząd tej macierzy. Jeśli się nie pomyliłem, to rząd wynosi niestety aż pięć. Jest to jednocześnie tzw. maksymalna ilość liniowo niezależnych kolumn lub wierszy, wartość bardzo ważna przy rozwiązywaniu np. układów równań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pom9 Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 16:47 Musisz wiedzieć, co masz zrobić - dago podpowiedział jak okreslic rzad macierzy, ale możesz ja transponować, wyznaczyc macierz do niej odwrotną, obliczyć jej wyznacznik i wyzznaczniki jej podmacierzy. Masz chyba jakieś polecenia z nią związane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poczatkujaca Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.sylwex.pl / 213.17.152.* 15.11.05, 19:57 Upsss przepraszam z nerwow zapomnilam napisac Mam wyznaczyc wyznacznik tej macierzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pom10 Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 23:22 Gość portalu: poczatkujaca napisał(a): > Upsss przepraszam z nerwow zapomnilam napisac Mam wyznaczyc wyznacznik tej macierzy To nic trudnego, choć wymaga uwagi. (Metoda Laplace'a zwyborem wiersza lub kolumny z dużą liczba zer) Znajomosc własności wyznacznikow ułatwi te operacje, ale musisz skorzystać z podręcznika z przykładami, bo po Twojej reakcji wstępnej wygląda,że kurs na tym forum nie będzie efektywny. Metoda Chio (obniżania stopnia) jest szybsza, ale też wymaga ciut wprawy. Musisz zajrzeć jednak do podręcznika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykonczona Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:33 Musze jeszcze obliczyc: E = e^A (e do potegi A) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawska Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 23:25 Co u Ciebie znaczy parametr A? Wartośc wyznacznika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podpowiadalska Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 01:18 'A' to ta macierz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pom11 Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 10:14 Knocisz! - Chyba wyznacznik i A =-1232. Macierz nie jest liczbą i nie może być wykładnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poczatkujaca Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.sylwex.pl / 213.17.152.* 16.11.05, 11:19 ...no wlasnie probem w tym ze szukam caly czas jakiegos podobnego przykladu ale niestety nie ma nigdzie takiej duzej macierzy :( Moze wy wieicie gdzie moge znalezc podobny przyklad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pom14 Re: Macierz piątego stopnia - jak to ugryzć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 15:26 Sprowadź to do obliczenia wyznacznika trzeciego stopnia. Jak to zrobić ? Czwarty wiersz pomnóż przez -4 i dodaj do piewszego; " " -12 '" drugiego; """"""""""""""""""""""""" +2"""""""""""trzeciego; """""""""""""""""""""""""""""-4'''''''''''piątego W czwartej kolumnie masz zera i jedynkę w czwartym wierszu Napisz -1 i za nią wyznacznik czwartego stopnia(Zotrzymanego przed chwilą wykreslaszczwarty wwiersz i piąta kolumnę. Postępujesz jak poprzednio możesz dojść do wyznacznika trzeciego stopnia i masz z górki.Powinnas otrzymać -1232 Nie masz kumpeli, ktora pokazałaby Ci to naocznie, bo wygląda,że jesteś kiepska. Odpowiedz Link Zgłoś
kkiciorkaa Rozwiązanie. 16.11.05, 16:19 Witam!! Jeśli nadal jest potrzebne rozwiązanie, to proszę o kontakt na maila. W wolnej chwili zeskanuję rozwiązanie napisane odręcznie i wyślę. Wyniki podawane przez osoby które rozwiązywały przykład wcześniej są błędne, bowiem wyznacznik tej macierzy wg Microsoft Excela wynosi 420 (program się chyba nie myli) i taki wynik otrzymałam też ze swoich obliczeń. Mój mail: kkiciorkaa@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam e^A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 20:14 Sprawdź czy ten eciel obliczy: B = e^A = exp(A) Odpowiedz Link Zgłoś
marmar1906 Re: e^A 17.11.05, 15:02 e^A: nalezy exp rozwinac w szereg exp(A)=sum(A^n/n!) (od 0 do nieskonczonosci). Zazwyczaj w zadaniach tego typu skonczy sie na kilku pierwszych wyrazach bo macierz bedzie nilpotentna (pomnoz macierze A*A, A*A*A itd, od ktoregos momentu masz macierz zerowa, sama niestety nie mam czasu tego liczyc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feeeeee Re: e^A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 19:13 Taką metodą to możesz sobie policzyć ilość palców w lewej dłoni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pom Re: Rozwiązanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 23:25 Tak jest - det A = 420. Podawanie skanowanego rozwiązania nie ma sensu, bo ten wynik można otrzymac na wiele sposobów i "początkująca" powinna poznac przede wszystkiem własności wyznaczników, a nie przepisywać czyjes rozwiązania, chyba, że wspomagane rozwiniętym komentarzem. Jak widać,zna przedmiot z odległego widzenia i korespondencja powinna zawierać cała teorię macierzy i okolic. To nie zadanko o kosiarzach. Odpowiedz Link Zgłoś