Gość: marcelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 12:38 Do pracy maturalnej! Pytanie: "Jak wyobrażasz sobie śmierć?"Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lipa55 Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 12:42 to jakis horror, a nie matura... i co, masz porównać Rozmowę Mistrza Polikarpa ze SMIERCIĄ Pratchetta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcelka Re: Uwaga sonda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 12:48 bedę porównywala wizerunek śmierci w średniowieczu i współczesności więc chce wiedzieć jak ludzie współcześni wyobrażają sobie śmierc bo chyba nie jako kobietę z kosą czy kościotrupa, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 12:56 jako Zegarmistrza Czasu Purpurowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Uwaga sonda!!! IP: *.4web.pl 08.02.05, 16:08 Wiesz co...Snuff movies to jest w sam raz na dzisiejsze wyobrażenie śmierci... Tu jest artykuł, ale kiepski: www.wizaz.pl/w-agora/view.php?site=ogloszenia&bn=ogloszenia_dyskusja&key=1107800381 Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 16:00 Spróbuj dotrzeć do obrazu Malczewskiego pt. "Śmierć" - jest bardzo sugestywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnientus Uwaga sonda!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:05 SONDA (do pracy hobbystycznej) : Jak wyobrazasz sobie mózg tegorocznego maturzysty? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 16:20 mózg u maturzystów nie występuje więc o czym ta sonda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Uwaga sonda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:35 A u kartofli występuje mózg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnientus Re: Uwaga sonda!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:24 pieranka napisała: > jako maturzystę Śmierć, kochana Pytanie było o śmierć, a nie ignorancję i lenistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 16:28 Śmierć na skutek obcowania z ignorancją i lenistwem. Bardzo szczególny przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
lipa55 Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 16:37 ignorancja i lenistwo to smierc umyslu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasza Re: Uwaga sonda!!! IP: *.cable.ubr03.harb.blueyonder.co.uk 10.02.05, 08:58 ale teraz juz forumowicze chyba przesadzaja. Jak nie wyobrazaja sobie smierci w ogole, to chyba lepiej nie pisac niz ublizac dziewczynie. Pytanie bylo wyraznie o wlasne wyobrazenia - przynajmniej ja tak to zrozumialam. Poza tym ta "sonda" takie to troche maluczkie moi znawcy literatury... a maturzysci to niech nie dziekuja z gory tylko sie nieco pofatyguja bo wiekszosc postow to pytanie maturzysty, "z gory dziekuju" potem ten idiotyczny usmieszek i nic mysle, ze by Wam Znawcy triche barzdoiej podpowiedzieli, gdybyscie z nimi weszli w dyskusje, wtedy to dla nich bylaby przyjemnosc, drodzy maturzysci, i nie zostalibyscie wydaleni z forum ksiazki :))) pozdrawiam wszystkich, maturzystom zycze szczescia Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Uwaga sonda!!! 10.02.05, 10:26 Masz rację, trochę popłynęliśmy na podniesionych emocjach. Przepraszam Marcelko. Dostało się dziewczynie niesłusznie, a ona przecież tylko sondę usiłuje zrobić. Dobra, ja Śmierci nie wybrażam sobie jakoś szczególnie fikuśnie. Jest to takie tornado, w którym krążą składowe naszych byłych ciał, świadomości, wrażeń. Wcale nie pisane z dużej litery ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Uwaga sonda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:26 śmierć nas nie dotyczy, jest poza nami, bo gdy my jesteśmy, nie ma śmierci, a gdy ona przychodzi nas już nie ma...dlatego osobiście uważam, że trudno sobie ją jakoś wyobrazić...może jako zmianę z jednej formy bytu-ciała w inna, np. w ducha ... może, ponieważ chyba wszystko jest energią dodatnią to po śmierci stajemy się ujemną? dla mnie to takie totalne odwrócenie porządku rzeczy...jakiś przełom...koniec jednej formy-początek innej. pozostaje jednak pytanie, co dzieje się wtedy z naszą świadomością? wg mnie tak jak w hinduizmie odradza się ona w innej osobie, przybiera nowe kształty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanusia Re: Uwaga sonda!!! IP: *.adsl.tele2.no 16.02.05, 22:01 pozostaje jednak pytanie, co > dzieje się wtedy z naszą świadomością? wg mnie tak jak w hinduizmie odradza się > ona w innej osobie, przybiera nowe kształty Nie w innej osobie, bo inna osoba to inna jazn, inny strumien swiadomosci, natomiast po smierci pozostaje sie w tym samym strumieniu swiadomosci, czyli jestesmy ta sama istota, tylko forma sie zmienia w zaleznosci od karmy. Po smierci zapadamy sie w cos w rodzaju b. dlugiego snu, ktory nazywa sie bardo, i ten sen powoduje, ze zapominamy wszystko (prawie wszystko?- bo czasem miewa sie przeblyski) z wlasnie ukonczonego zycia. Tak jak normalny ludzki sen powoduje ze zapominamy duzo rzeczy z naszego biezacego zycia. Pozostaja jednak bardzo silne nawykowe sklonnosci, dlatego ludzie sa tak bardzo rozni. Tyle w duzym uproszczeniu buddyzm na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: athanazyja Re: Uwaga sonda!!! IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 18.02.05, 12:03 Witam. Wedlug mnie nie istnieje przejey przez chrzescijanstwo neoplatoniczny dualizm duszy i ciala, wiec na pewno nie sadze, by po smierci jakas moja dusza gdzies sobie krazyla itp itd. NIe ma posmiertnej odpowiedzialnosci za czyny. A jak sobie smierc wyobrazam? Bardzo prosto. Jako smierc , ustanie funkcji biologicznych i dalej nicosc, moze stanie sie jedna z wielu materii wszechswiata. Albo cos, czego nie jestem w stanie moim ograniczonym, ludzkim umyslem pojac. Pozdrawiam i zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś