Dodaj do ulubionych

Uwaga sonda!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 12:38
Do pracy maturalnej! Pytanie: "Jak wyobrażasz sobie śmierć?"Z góry dziękuje
za wszystkie odpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • lipa55 Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 12:42
      to jakis horror, a nie matura...
      i co, masz porównać Rozmowę Mistrza Polikarpa ze SMIERCIĄ Pratchetta?
      • Gość: marcelka Re: Uwaga sonda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 12:48
        bedę porównywala wizerunek śmierci w średniowieczu i współczesności więc chce
        wiedzieć jak ludzie współcześni wyobrażają sobie śmierc bo chyba nie jako
        kobietę z kosą czy kościotrupa, no nie?
        • pieranka Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 12:56
          jako Zegarmistrza Czasu Purpurowego.
      • Gość: Zdanka Re: Uwaga sonda!!! IP: *.4web.pl 08.02.05, 16:08
        Wiesz co...Snuff movies to jest w sam raz na dzisiejsze wyobrażenie śmierci...
        Tu jest artykuł, ale kiepski:
        www.wizaz.pl/w-agora/view.php?site=ogloszenia&bn=ogloszenia_dyskusja&key=1107800381

• griszah Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 16:00
      Spróbuj dotrzeć do obrazu Malczewskiego pt. "Śmierć" - jest bardzo sugestywny.
    • Gość: mnientus Uwaga sonda!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:05
      SONDA (do pracy hobbystycznej) :
      Jak wyobrazasz sobie mózg tegorocznego maturzysty?
      Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi:)
      • pomme Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 16:20
        mózg u maturzystów nie występuje więc o czym ta sonda?
        • Gość: !!! Re: Uwaga sonda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:35
          A u kartofli występuje mózg?
    • pieranka Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 16:19
      jako maturzystę
      • Gość: mnientus Re: Uwaga sonda!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:24
        pieranka napisała:
        > jako maturzystę

Śmierć, kochana
        Pytanie było o śmierć, a nie ignorancję i lenistwo.
        • pieranka Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 16:28
          Śmierć na skutek obcowania z ignorancją i lenistwem. Bardzo szczególny
          przypadek.
        • lipa55 Re: Uwaga sonda!!! 08.02.05, 16:37
          ignorancja i lenistwo to smierc umyslu
          • Gość: kasza Re: Uwaga sonda!!! IP: *.cable.ubr03.harb.blueyonder.co.uk 10.02.05, 08:58
            ale teraz juz forumowicze chyba przesadzaja. Jak nie wyobrazaja sobie smierci w
            ogole, to chyba lepiej nie pisac niz ublizac dziewczynie. Pytanie bylo wyraznie
            o wlasne wyobrazenia - przynajmniej ja tak to zrozumialam. Poza tym ta "sonda"

takie to troche maluczkie moi znawcy literatury...

a maturzysci to niech nie dziekuja z gory tylko sie nieco pofatyguja
            bo wiekszosc postow to pytanie maturzysty, "z gory dziekuju" potem ten
            idiotyczny usmieszek i nic
            mysle, ze by Wam Znawcy triche barzdoiej podpowiedzieli, gdybyscie z nimi weszli
            w dyskusje, wtedy to dla nich bylaby przyjemnosc, drodzy maturzysci, i nie
            zostalibyscie wydaleni z forum ksiazki :)))

pozdrawiam wszystkich, maturzystom zycze szczescia
            • pieranka Re: Uwaga sonda!!! 10.02.05, 10:26
              Masz rację, trochę popłynęliśmy na podniesionych emocjach.
              Przepraszam Marcelko.
              Dostało się dziewczynie niesłusznie, a ona przecież tylko sondę usiłuje zrobić.

Dobra, ja Śmierci nie wybrażam sobie jakoś szczególnie fikuśnie. Jest to takie
              tornado, w którym krążą składowe naszych byłych ciał, świadomości, wrażeń.
              Wcale nie pisane z dużej litery ;-)
    • Gość: joanna Re: Uwaga sonda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:26
      śmierć nas nie dotyczy, jest poza nami, bo gdy my jesteśmy, nie ma śmierci, a
      gdy ona przychodzi nas już nie ma...dlatego osobiście uważam, że trudno sobie ją
      jakoś wyobrazić...może jako zmianę z jednej formy bytu-ciała w inna, np. w ducha
      ... może, ponieważ chyba wszystko jest energią dodatnią to po śmierci stajemy
      się ujemną? dla mnie to takie totalne odwrócenie porządku rzeczy...jakiś
      przełom...koniec jednej formy-początek innej. pozostaje jednak pytanie, co
      dzieje się wtedy z naszą świadomością? wg mnie tak jak w hinduizmie odradza się
      ona w innej osobie, przybiera nowe kształty
      • Gość: Hanusia Re: Uwaga sonda!!! IP: *.adsl.tele2.no 16.02.05, 22:01
        pozostaje jednak pytanie, co
        > dzieje się wtedy z naszą świadomością? wg mnie tak jak w hinduizmie odradza
        się
        > ona w innej osobie, przybiera nowe kształty

Nie w innej osobie, bo inna osoba to inna jazn, inny strumien swiadomosci,
        natomiast po smierci pozostaje sie w tym samym strumieniu swiadomosci, czyli
        jestesmy ta sama istota, tylko forma sie zmienia w zaleznosci od karmy. Po
        smierci zapadamy sie w cos w rodzaju b. dlugiego snu, ktory nazywa sie bardo,
        i ten sen powoduje, ze zapominamy wszystko (prawie wszystko?- bo czasem miewa
        sie przeblyski) z wlasnie ukonczonego zycia. Tak jak normalny ludzki sen
        powoduje ze zapominamy duzo rzeczy z naszego biezacego zycia. Pozostaja jednak
        bardzo silne nawykowe sklonnosci, dlatego ludzie sa tak bardzo rozni.
        Tyle w duzym uproszczeniu buddyzm na ten temat.
        • Gość: athanazyja Re: Uwaga sonda!!! IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 18.02.05, 12:03
          Witam.
          Wedlug mnie nie istnieje przejey przez chrzescijanstwo neoplatoniczny dualizm
          duszy i ciala, wiec na pewno nie sadze, by po smierci jakas moja dusza gdzies
          sobie krazyla itp itd. NIe ma posmiertnej odpowiedzialnosci za czyny. A jak
          sobie smierc wyobrazam? Bardzo prosto. Jako smierc , ustanie funkcji
          biologicznych i dalej nicosc, moze stanie sie jedna z wielu materii
          wszechswiata. Albo cos, czego nie jestem w stanie moim ograniczonym, ludzkim
          umyslem pojac.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka