Dodaj do ulubionych

funkcje trygonometryczne

IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 26.03.06, 20:10
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać zadanie bez patrzenia w tablice
tylko w jakiś sposób oszacowąc czy większy jest sin6 czy cos6 ? Bo ja tego
zupełnie nie rozumiem:( albo czy większy jest cos66 stopni czy sin 66 stopni?
Proszę o szybką pomoc!!
Obserwuj wątek
    • Gość: dago Re: funkcje trygonometryczne IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 26.03.06, 20:54
      do jakiejś wartości trzeba się odnieść, np. sin6stopni/cos6stopni to tg6stopni
      a ten jest mniejszy niż tg45=1, skąd wynika, że cos6 jest większy.
      Podobnie sin66/cos66=tg66>tg45 = 1, czyli sin66>cos66. Korzystasz z faktu, że
      wartości rozważane tutaj są dodatnie w I ćwiartce i , że tg jest f. rosnącą w I
      ćwiartce
      • Gość: nie umiem funkcje trygonometryczne IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 26.03.06, 21:59
        a np. przykład typu: sin 0.5 > ctg5 stopni i sprawdzic czy to prawda czy
        falsz. albo tg1 < sin 2/5 ja tego naparwde nie kumam a mam jutro
        sparwdzian i cos czuje ze to na 100% bedzie a niestety nikt nam tego nie
        wytlumaczyl:((( proszę o szybką pomoc:(
        • Gość: m3lm4k Re: funkcje trygonometryczne IP: *.opticom.pl 26.03.06, 22:04
          popatrz sobie na wykresy i wyciagnij z nich jakies wnioski
          • Gość: nie umiem Re: funkcje trygonometryczne IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 26.03.06, 22:08
            a nie da się jakoś inaczej??:(
          • Gość: nie umiem Re: funkcje trygonometryczne IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 26.03.06, 22:12
            albo gdybyś mógł/mogła mi podpowiedzieć co to za wnioski mam wyciągnąć bo już
            trochę późno a ja dzisiaj już z 5 godzin nad matmą siedziałam i teraz to już mi
            się wszystko pomieszało i już zupełnie nic nie wiem:| I to serio nie jest żadna
            wymówka:(
            • m3lmak Re: funkcje trygonometryczne 26.03.06, 22:28
              Sinus - patrzac z perspektywy poczatku ukl. wspolrzednych, wartosc w punkcie x=0
              jest rowna zero i rosnie
              Cosinus - zaczyna sie od 1 i maleje ( kiedy przestaje malec mozesz zauwazyc na
              wykresie )
              Tangens / Cotangens - jedna funkcja jest odwrotnoscia drugiej, wystarczy
              wiedziec kiedy sa rowne, by je porownac

W sumie to wystarczy narysowac sobie 2 wykresy porownywanych funkcji i mozna
              swobodnie oszacowac.

PS. jak mimo wszystko to nie pomaga, to wez kalkulator , choc nie kryje, ze
              opcja pierwsza jest bardziej korzystna
              • Gość: nie umiem Re: funkcje trygonometryczne IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 26.03.06, 22:31
                Ale to chyba nic nie pomoze gdy mam do porownania chcociazby sin i ctg ;/ juz
                sama zreszta nie wiem... czuje sie zacofana:|:|:|
                • m3lmak Re: funkcje trygonometryczne 26.03.06, 23:15
                  Nie wiem na jakim poziomie matematycznego zaawansowania jestes, jak juz jest tak
                  jak przeczuwam to latwiej wziasc kalkulator z funkcjami trygonometrycznymi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka