Dodaj do ulubionych

Logarytmy -:/

IP: *.chello.pl 04.01.07, 20:12
dla jakich wartości parametru k równnie....
img463.imageshack.us/img463/3738/logprzedzuh3.jpg
Bardzo prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 20:58
      Oj gościu, cięzko bedzie to zapisać. Nie mam swojej strony, więc nie moge
      wklejać obrazków:( Chyba, że jest inny sposób, to mnie naucz.
      Założenie: x+pierw(3)>0, x>-pierw(3)
      Ja na początek policzyłam log(9)27=1,5 (chyba wiesz skąd)
      log(3)(x+ pierw(3))=1,5-k
      Teraz z def. logarytmu
      3^(1,5-k)=x+pierw(3)
      3^(1,5-k)-pierw(3)=x
      Nierówność podwójna
      3*pierw(3)<3^(1,5-k)-pierw(3)<5*pierw(3)
      Teraz wystarczy trochę poprzekształcać. Ja najpierw do wszystkich części
      nierówności dodałam pierw(3), potem wszystkie części podzieliłam przez pierw(3)
      i otrzymałam 4<3^(1-k)<6
      Rozbijam to na dwie nierówności i korzystając z tego, że jest to funkcja
      rosnąca zapisuję
      log(3)4<1-k i log(3)6>1-k
      przeniosłam 1 (w jednej i drugiej nierówności)na lewą stronę i przedstawiłam ją
      jako logarytm o podstawie 3 i skorzystam z tw. o różnicy logarytmów o tej samej
      podstawie i otrzymałam
      log(3)(3/4)>k i log(3)(1/2)<k
      czyli k należy do przedziału (log(3)(1/2), log(3)(3/4)).
      Myślę, ze ktoś to jeszcze rozwiąże i poprawi moje ewentualne błędy

• Gość: gosc Re: Logarytmy -:/ IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:02
        dzieki!! WSZYSTKO SIE ZGADZA:D teraz to wydaje sie takie proste;)

• Gość: gosc Re: Logarytmy -:/ IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:05
        mozesz mi jeszcze pomoc w zalozeniach do tego zadania: Wyznacz te wartosci
        parametru m, dla ktorych rownanie
        matematyka.pl/latexrender/pictures/92de62b8fe097eda5d7935c190a9a75c.gif
        ma tylko ujemne pierwiastki?

nie wiem jaki zaloznie dac??
        wstawiam t1*t2<0, t1+t2<0 ale zdalem sobie sprawe ze to jest bledne...
        • Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:16
          po pierwsze x+4>0 (z def log)
          Potem możesz podstawić zmienną pomocniczą za log(2)(x+4)=t. Założenia jak przy
          równaniu kwadratowym: a różne od zera, delta>0, iloczyn pierwiastków dodatni,
          suma ujemna
          • Gość: gosc Re: Logarytmy -:/ IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:21
            ale problem polega na tym ze t1 i t2 nie muszą mieć ujemnych znaków :/
            • Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:23
              " ma tylko ujemne pierwiastki?" tak napisałeś
              Czegoś nie rozumiem? Przeczytam jeszcze raz
              • Gość: gosc Re: Logarytmy -:/ IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:32
                moze zle mysle ale zauwaz ze jezeli t1=1/2 oraz t2=1 to wtedy x jest ujemny...
                • Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:40
                  pomyśle. Tamta odpowiedz wyslalam wczesniej
                • Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:51
                  tu chodzi o to, ze x musi byc z przedzialu (-4,0) a x=2^t-4, czyli -4<2^t-4<0
                  0<2^t<4
                  t<2
                  Teraz musze iść z pieskami. Jak przyjdę to jeszcze popatrze
        • Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:39
          zgadza się, to x mają być ujemne. Pomyślę
          • Gość: Joa Re: Logarytmy -:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:51
            Jezeli pierwiastki maja byc ujemne, tzn. -4<x<0 i jezeli p= log(2 ( x+4) to musi
            być p<2. Muszą być dla trójmianu spełnione warunki: a dodatnie,wyróznik dodatni
            odcięta wierzchołka mniejsza niż 2 wartośc trójmianu dla p=2 dodatnia. ; dla a
            ujemnego wartośc trojmianu ujemna (dla p=2) - wnioski z polozenia wykresu
            y(p)=(m+2)p^2+2(1-m)p +m-2
            • Gość: Joa cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 01:03
              Wyglada,że jest rozwiazanie , kiedy równanie sprowadza się do liniowego, dle
              m=-2,ale niewykluczona (z doświadczenia) pomyłka.
              • Gość: Julka Re: cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 01:07
                tak. dla a=0 jest jedno, ujemne rozwiązanie. Podobnie dla delty=0 jest
                pierwiastek podwójny, ujemny.
                Ja to myślę, że jest błąd w tym równaniu. Delta powinna wyjść jako kwadrat
                wyrażenia i byłoby po kłopocie. Myślę jeszcze. Może masz rację co do tych
                warunków ale narazie...myślę
                • Gość: Joa Re: cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 01:57
                  -2<m<5/2 - przy tym warunku spełnione sa warunki zadania.
                  • Gość: Julka Re: cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 09:35
                    Ja jaszcze nie jestem pewna, ale na razie mi wyszło
                    m należy do (-oo,-10) lub <-2, 5/2> (zgodnie z warunkami napisanymi prze Joa.
                    Domknęłam tylko przedział, bo na jego końcach warunki też są spełnione)
                    • ellipsis Kwestia do rozstrzygnięcia... 05.01.07, 11:27
                      Jest jeszcze jedna kwestia do rozstrzygnięcia. W treści zadania napisano:
                      ,,Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie (...) ma tylko ujemne
                      pierwiastki".
                      Należy odpowiedzieć na pytanie: Czy z powyższej frazy wynika, że
                      a) równanie musi mieć przynajmniej dwa pierwiastki?
                      b) równanie musi mieć przynajmniej jeden pierwiastek?
                      c) nic nie możemy powiedzieć o liczbie pierwiastków powyższego równania (ważne
                      jest tylko, aby nie miało pierwiastków nieujemnych)?
                      (Ad c). Zgodnie z prawami logiki matematycznej, zaprzeczeniem zdania
                      ,,wszystkie pierwiastki równania (...) są ujemne" jest zdanie ,,istnieje
                      nieujemny pierwiastek równania (...)". Wobec tego zdanie ,,wszystkie pierwiastki
                      równania (...) są ujemne" jest równoważne zdaniu ,,nie istnieje nieujemny
                      pierwiastek równania (...)".)
                      W zależności od tego, którą odpowiedź uznamy za poprawną, otrzymamy następujące
                      rozwiązania zadania:
                      a) (-oo, -10) suma (-2, 5/2)
                      b) (-oo, -10) suma <-2, 5/2> <- odpowiedź Julki
                      c) (-oo, -10) suma [-2, oo)
                      • Gość: Julka Re: Kwestia do rozstrzygnięcia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:37
                        Rozważając dalej, możemy powiedzieć, że równanie takie ZAWSZE ma dwa
                        pierwiastki. W poleceniu nie było mowy o pierwiastkach rzeczywistych :)
                        • ellipsis Re: Kwestia do rozstrzygnięcia... 05.01.07, 12:04
                          Formalnie rzecz ujmując, liczby zespolone nierzeczywiste nie są ujemne... Ale
                          użycie x jako argumentu funkcji logarytm implikuje, że pierwiastkiem równania
                          mogą być tylko liczby rzeczywiste mniejsze niż 4.
                          PS. Każde równanie stopnia 2 ma albo dwa pierwiastki zespolone, albo _JEDEN_ :)
                          pierwiastek podwójny.
                          • Gość: Julka Re: Kwestia do rozstrzygnięcia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 12:17
                            W poleceniu jednak mogli zaznaczyć, że chodzi o pierwiastki rzeczywiste, bo
                            pl.wikipedia.org/wiki/Logarytm.
                            Pierwiastek podwójny uważam jednak za dwa pierwiastki. Co z tego, że takie
                            same? Masz coś przeciwko bliźniakom? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka