Gość: gosc IP: *.chello.pl 04.01.07, 20:12 dla jakich wartości parametru k równnie.... img463.imageshack.us/img463/3738/logprzedzuh3.jpg Bardzo prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 20:58 Oj gościu, cięzko bedzie to zapisać. Nie mam swojej strony, więc nie moge wklejać obrazków:( Chyba, że jest inny sposób, to mnie naucz. Założenie: x+pierw(3)>0, x>-pierw(3) Ja na początek policzyłam log(9)27=1,5 (chyba wiesz skąd) log(3)(x+ pierw(3))=1,5-k Teraz z def. logarytmu 3^(1,5-k)=x+pierw(3) 3^(1,5-k)-pierw(3)=x Nierówność podwójna 3*pierw(3)<3^(1,5-k)-pierw(3)<5*pierw(3) Teraz wystarczy trochę poprzekształcać. Ja najpierw do wszystkich części nierówności dodałam pierw(3), potem wszystkie części podzieliłam przez pierw(3) i otrzymałam 4<3^(1-k)<6 Rozbijam to na dwie nierówności i korzystając z tego, że jest to funkcja rosnąca zapisuję log(3)4<1-k i log(3)6>1-k przeniosłam 1 (w jednej i drugiej nierówności)na lewą stronę i przedstawiłam ją jako logarytm o podstawie 3 i skorzystam z tw. o różnicy logarytmów o tej samej podstawie i otrzymałam log(3)(3/4)>k i log(3)(1/2)<k czyli k należy do przedziału (log(3)(1/2), log(3)(3/4)). Myślę, ze ktoś to jeszcze rozwiąże i poprawi moje ewentualne błędy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Logarytmy -:/ IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:02 dzieki!! WSZYSTKO SIE ZGADZA:D teraz to wydaje sie takie proste;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Logarytmy -:/ IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:05 mozesz mi jeszcze pomoc w zalozeniach do tego zadania: Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie matematyka.pl/latexrender/pictures/92de62b8fe097eda5d7935c190a9a75c.gif ma tylko ujemne pierwiastki? nie wiem jaki zaloznie dac?? wstawiam t1*t2<0, t1+t2<0 ale zdalem sobie sprawe ze to jest bledne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:16 po pierwsze x+4>0 (z def log) Potem możesz podstawić zmienną pomocniczą za log(2)(x+4)=t. Założenia jak przy równaniu kwadratowym: a różne od zera, delta>0, iloczyn pierwiastków dodatni, suma ujemna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Logarytmy -:/ IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:21 ale problem polega na tym ze t1 i t2 nie muszą mieć ujemnych znaków :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:23 " ma tylko ujemne pierwiastki?" tak napisałeś Czegoś nie rozumiem? Przeczytam jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Logarytmy -:/ IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:32 moze zle mysle ale zauwaz ze jezeli t1=1/2 oraz t2=1 to wtedy x jest ujemny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:40 pomyśle. Tamta odpowiedz wyslalam wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:51 tu chodzi o to, ze x musi byc z przedzialu (-4,0) a x=2^t-4, czyli -4<2^t-4<0 0<2^t<4 t<2 Teraz musze iść z pieskami. Jak przyjdę to jeszcze popatrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Logarytmy -:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:39 zgadza się, to x mają być ujemne. Pomyślę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joa Re: Logarytmy -:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:51 Jezeli pierwiastki maja byc ujemne, tzn. -4<x<0 i jezeli p= log(2 ( x+4) to musi być p<2. Muszą być dla trójmianu spełnione warunki: a dodatnie,wyróznik dodatni odcięta wierzchołka mniejsza niż 2 wartośc trójmianu dla p=2 dodatnia. ; dla a ujemnego wartośc trojmianu ujemna (dla p=2) - wnioski z polozenia wykresu y(p)=(m+2)p^2+2(1-m)p +m-2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joa cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 01:03 Wyglada,że jest rozwiazanie , kiedy równanie sprowadza się do liniowego, dle m=-2,ale niewykluczona (z doświadczenia) pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 01:07 tak. dla a=0 jest jedno, ujemne rozwiązanie. Podobnie dla delty=0 jest pierwiastek podwójny, ujemny. Ja to myślę, że jest błąd w tym równaniu. Delta powinna wyjść jako kwadrat wyrażenia i byłoby po kłopocie. Myślę jeszcze. Może masz rację co do tych warunków ale narazie...myślę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joa Re: cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 01:57 -2<m<5/2 - przy tym warunku spełnione sa warunki zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 09:35 Ja jaszcze nie jestem pewna, ale na razie mi wyszło m należy do (-oo,-10) lub <-2, 5/2> (zgodnie z warunkami napisanymi prze Joa. Domknęłam tylko przedział, bo na jego końcach warunki też są spełnione) Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Kwestia do rozstrzygnięcia... 05.01.07, 11:27 Jest jeszcze jedna kwestia do rozstrzygnięcia. W treści zadania napisano: ,,Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie (...) ma tylko ujemne pierwiastki". Należy odpowiedzieć na pytanie: Czy z powyższej frazy wynika, że a) równanie musi mieć przynajmniej dwa pierwiastki? b) równanie musi mieć przynajmniej jeden pierwiastek? c) nic nie możemy powiedzieć o liczbie pierwiastków powyższego równania (ważne jest tylko, aby nie miało pierwiastków nieujemnych)? (Ad c). Zgodnie z prawami logiki matematycznej, zaprzeczeniem zdania ,,wszystkie pierwiastki równania (...) są ujemne" jest zdanie ,,istnieje nieujemny pierwiastek równania (...)". Wobec tego zdanie ,,wszystkie pierwiastki równania (...) są ujemne" jest równoważne zdaniu ,,nie istnieje nieujemny pierwiastek równania (...)".) W zależności od tego, którą odpowiedź uznamy za poprawną, otrzymamy następujące rozwiązania zadania: a) (-oo, -10) suma (-2, 5/2) b) (-oo, -10) suma <-2, 5/2> <- odpowiedź Julki c) (-oo, -10) suma [-2, oo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Kwestia do rozstrzygnięcia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:37 Rozważając dalej, możemy powiedzieć, że równanie takie ZAWSZE ma dwa pierwiastki. W poleceniu nie było mowy o pierwiastkach rzeczywistych :) Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Re: Kwestia do rozstrzygnięcia... 05.01.07, 12:04 Formalnie rzecz ujmując, liczby zespolone nierzeczywiste nie są ujemne... Ale użycie x jako argumentu funkcji logarytm implikuje, że pierwiastkiem równania mogą być tylko liczby rzeczywiste mniejsze niż 4. PS. Każde równanie stopnia 2 ma albo dwa pierwiastki zespolone, albo _JEDEN_ :) pierwiastek podwójny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Kwestia do rozstrzygnięcia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 12:17 W poleceniu jednak mogli zaznaczyć, że chodzi o pierwiastki rzeczywiste, bo pl.wikipedia.org/wiki/Logarytm. Pierwiastek podwójny uważam jednak za dwa pierwiastki. Co z tego, że takie same? Masz coś przeciwko bliźniakom? :) Odpowiedz Link Zgłoś