Gość: oszolom IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 14:08 CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.chello.pl 05.05.05, 14:12 ja napisałam że przezentuja oni różne postawy, kordian jst bierny, zrezygnowany, nie ma celu w życiu, a mąż jest pełen chęci działania, nie poddaje się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszolom Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 14:15 ja wlasnie napisalem ze maja cele, idee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ire Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.ols.vectranet.pl 05.05.05, 14:16 a ja tez ale pomylilem go z pankracym napisalem ze byl przywodca biedoty spolecznej ---wielki blad --> jak myslicie popatrza na to !!!??? a o kordianie chyba git duzo nawiazalem do calej lektury- raczej dobrze , tylko ta pomylka , ktos z was tez sie pomylil? KOrdian - > samotnik , nie umie sie zdecydowac itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.net.autocom.pl 05.05.05, 14:18 wlasnie, ja napisalam ze walczyl przeciwko arystokracji :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgosia Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.ekspres.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:12 napisałam dokładnie tak samo ;-]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:20 Przejmujecie się za bardzo!! przecież błędy rzeczowe nie są brane po uwagę nawet jak byście napisali ze Kordian jest kobietą to i tak było by dobrze bo za to nie odejmują punktów pozdrawiam !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re-fleksje Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: 213.199.218.* 05.05.05, 20:04 Za kompozycje dostaniesz mniej jeśli będziesz miał błędy rzeczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilba Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? 05.05.05, 23:09 A o punktach za specjalne walory pracy to już możesz zapomnieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.radom.pl 05.05.05, 14:23 - werterowki Weltschmerz (choroba świata) - nawiązanie do Szekspira (żyć? ażeli nie życ? - jakoś tak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vanilla Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.05, 15:26 "zyc? alboli nie zyc? odniesienie do hamleta, dramat, dylemat moralny, niemoznosc podjęcia decyzji, itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dinkiina brednie o hamlecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 18:21 NIE mieli prawa wymagac odniesienia do Hamleta, ponieważ nie ma go w zestawie lektur na mature podstawową. przykre, ale prawdziwe - nie bedzie za to punktów Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_cynamonowa Re: brednie o hamlecie 05.05.05, 18:43 beda jako walory dodatkowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vanilla Re: brednie o hamlecie IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.05, 21:24 a to sprawdz jeszcze raz tego hamleta w wymaganiach, mi sie wydaje ze jest... Odpowiedz Link Zgłoś
linbrethil Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? 05.05.05, 14:29 Ja napisałam co wiedziałam (-: O Kordianie: samotnik, zastanawia się nad samobójstwem, nie ma celu w życiu, potem decyduje się na samobójstwo, ale mu nie wychodzi, że na Mont Blanc zdecydował się walczyć, o zamachu trochę i że mu nie wyszło. O Henryku: poeta, zostawił żonę i dziecko dla dziewicy-poezji, która okazała się marą, że został dowódcą arystokracji przeciwko rewolucjonistom, że zadaje sobie sprawę, że niedługo może umrzeć, ale postanawia wykorzystać ten czas póki może i takie tam brednie, i że zginął w czasie tej bitwy w podsumowaniu: obaj indywidualiści, obaj o coś walczyli, obaj przegrali, Kordian był sam, Henryk był przywódcą i że w Henryku nie było takiego żaru jak w Kordianie... Tak mniej więcej napisałam, nie wiem czy dobrze, żadnej z tych lektur nie czytałam )-: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszolom Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 14:31 nie mial kordian w zyciu celu?:> Odpowiedz Link Zgłoś
linbrethil Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? 05.05.05, 14:57 na początku, w tym fragmencie, nie miał (-: dopiero na Mont Blanc znalazł... Tak mi się przynajmniej wydaje (-: Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marta-prokop Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? 05.05.05, 14:59 Ja też tak mysłe iu tak napisałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:45 Brawo. Mniej wiecej tyle, co ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.satbit.pl / *.satbit.com.pl 05.05.05, 20:08 Jakbys nie czytal/la lektur to bys niec nie napisal/la. Ja nie czytalam nie- boskiej komedii i ograniczylam sie do analizy fragmentu. Nawet nie wiedzialam czy on wkoncu zyje czy nie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.udn.pl 05.05.05, 14:34 ja napisałam, że bohaterowie są zaprezentowani w różnym momentach życia. Kordian ma 15 lat, a o H. Henryku można powiedzieć, że już swoje życie przeżył. Ma duże doświadczenie, stąd różnice. We wnioskach napisalam, że własnie dlatego postawy są różne. Tak naprawdę jednak, biorąc pod uwagę całość, można zauwazyc podobieństwo (w młodości - idealista, poeta, itd a pod koniec życia miłosć do kobiety zamieniono na milość do ojczyzny) I TAKIE INNE BZDURY ;) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
anula84 Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? 05.05.05, 14:42 mi poszło chyba średnio.. napisałam, że kordian jest samotny,przeżywa jaskółczy niepokój, prosi Boga aby pomógł mu znaleźc cel i sens zycia, myśli o samobójstwie, póżniej że podróżował po Europie i poznawał prawde o świecie i na końcu o próbie zabicia cara. a o henryku ze jest poeta, marzy o wladzy a kieduy juz ja ma to nie robi nic jesat bierny, ze goni za marzeniami, poezja go zaslepila i takie tam... mam nadzieje ze zalicze choc mam obawy Odpowiedz Link Zgłoś
margareth007 Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? 05.05.05, 14:48 ja napisałam, że Kordian czuje ból istnienia nazwany w utworze "jaskółczym niepokojem", że jest wrażliwy, poszukuje celu i sensu życia, że skupiony jest najpierw na swoich uczuciach, pokazane jest jego dorastanie; pragnie jakieś zmiany, coś tam było, że mu nowych skrzydeł potrzeba i nowych dróg; wyrusza w podróż, i tam dowiaduje się smutnych prawd o życiu (pieniądze itp), na Mont Blanc decyduje się poświęcić dla narododu, Winkelriedem zostaje; przeciwnie do Męża, który walczy o prawa tylko swojej warstwy społeczeństwa - arystokracji, że Mąż jest żądny władzy, nie szanuje poddanych, przepełniony nienawiścią itp. Mam nadzieję, że zdam. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychus Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.wisla.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 15:01 Ja napisalem ze Kordian jako taki byl zrezygnowany, nie potrafil odnalesc swojego miejsca w swiecie, w prezentowanym fragmecie wydaje sie slaby, jednak po przemianie na Mont Blanc (podobnie jak Gustaw z III cz dziadow) przeistacza sie w czlowieka silnego i wlasciwie wszystko by bylo ok gdyby nie fakt ze nie koncu wymiekl byl :) Jednak przede wszystkim byl szczery w tym co robil, jego slowa odzwierciedlaly stan duszy. Hrabiego potraktowalem z gory: w pierwszej czesci daje sie poznac jako zwykly skurczybyk ktory chcialby byc wielkim poeta i za takiego sie uwaza a tak naprawde nie dostrzega tego co w zyciu najwazniejsze. W prezentowanym fragmencie widzimy go upajajacego sie wladza, wyolbrzymiajacego swoja potege i przewage nad ludzmi obozu rewolucjonistow. Kordian jest caly czas wierny swoim idealom, az do konca widzimy go jako kogos kto nie traci godnosci, mimo wczesniejszej niepewnosci (podany fragment) natomiast Hrabia z poczatku przekonany o swojej wielkosci umiera w zalosny sposob, popelnia samobojstwo, zdaje sobie sprawe jednak ze swoich bledow... Nie wiem co jeszcze, totalne lanie wody bo nie czytalem zadnego streszczenia nawet potopu... Myslicie ze zdam? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skurczysyn Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:48 Za tego skurczybyka na bank nie. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nachbet ZONK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 18:37 A na koncu okaze sie ze byly przecieki i cala Polska bedzie powtarzac mature:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyzźż Re: ZONK IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.05.05, 20:47 hehe, ja bym sie nie obraził, bo wypracowanko poszło mi fatalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszczyn Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:24 A ja napisalem same bzdury, w co drugim zdaniu jakis cytat z fragmentu-to o kordianie. Na nieszczescie nie czytalem Nie-Boskiej Komedi i nawet sie teraz zastanawiam dlaczego wzialem ten temat?O mezu napisalem ze jest przeciwienstwem kordiana i jest zdecydowany oraz kilka cytatow z fragmentu tekstu. Na koniec wytknalem im roznice i ....mam nadzieje ze z komisji to łykną. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 18:29 po wyjściu z sali byłam przerażona. Ale teraz jak czytam wasze wypowiedzi to stwierdzam, że mam tak jak Wy i mam nadzieje, że to dobrze. Napisałam m.in: Że Kordian prosi Boga o wskazanie mu właściwej drogi, coś tam było o duszy że Hrabia umiera tak jak chciał. Kordian różni się od otaczających goludzi "Gdzie inny oddychają, ja oddech tracę" czy coś w tym stylu i że Hrabia również różni się, bo uwaza się za Pana i władcę że obaj walczyli, tylko, że Kordian samotnie a hrabia nie tak jak kiedyś niemym głosem, ale z pomocą żelaza i ludzi i inne pierdoły :) obym chociaz kilka stwierdzeń wstrzeliła w klucz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:20 dokładnie mama tak samo!! też byłem załamany ale patrze ze troche napisalem tego co wy... tylko tez sie zaglebilem w temat nieszczesliwej milosci kordiana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksc Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:56 ja nie wiem czy do konca dobrze napisalem bo do pierwszego tekstu ( o Kordianie ) odniosłem sie pare razy ( jakies 5 cytatów ) a do drugiego o Henryku to wogole nie dałem cytatow. Raczej opisywałem ich postawy na podstawie tego co wyczytałem oraz na podstawie całości tekstu... nie wiem tylko czy to jakos bedzie liczone czy sie odnosisz z cytatami czy nie ma cytatów. jak myslicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:07 a ja w sumie to tylko napisałam to co w tekście było bo sobie nie przypominałam tych lektur liczyłam na ludzi bezdomnych, zbrodnie i kare alvbo granice:( wogóle nie odnosiłam sie do całości utworu!nie wiem czy to bedzie dobrze:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pppp Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:01 HEJ JA JESTE NIE ZADOWOLONA PO MATURZE TE TEMATY BYLY ZATRUDNE !!!!!!!!! I TYKLE CHCIALAM POWIEDZIEC ZGADZA SIE KTOS ZE MNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gu Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.chello.pl 05.05.05, 16:01 ja sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:07 zgadzam sie z tobą w 100% mogli jakims Werterem rzucic chyba mam rok stracony ale trudno....:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takatlavi Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:04 I macie problem bo nei mozna bylo opisywac przemian tych bohaterow... trzeba czytac pytania - mielismy ich porownac w odniesieniu do zamieszczonych fragemtnow a w ich intepretacji odwolac sie do calosci otworu a wiec Kordian byl wtedy 15stolatkiem ktory odczuwa jaskolczy niepokoj, wie ze moglby byc kims jednak nie widzi celu, cechuje go niezdolnosc do dzialania i podjecia decyzji a hrabia henryk jako przywodca szlachty jest zdecydowany i gotow do walki, woli zginac niz sie podporzadkowac gdyz wie jak to sie skonczy - jest on przeciwienstwem kordiana i przypomina bohatera bajronicznego natomiast kordian posiada cechy werteryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:10 no ja tam w sumie napisałam, ze Kordian jest pesymistą, myśli o samobójstwie, szukaj wielkiej mysli której był by wykonawcą. a że Mąż jest optymistą i entuzjastem, napełnia go duch do walki, chce żyć! i takie lanie wodu w sumie Odpowiedz Link Zgłoś
anula84 Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? 05.05.05, 15:30 ja o mezu to bardzo malo napisalam...tyle ze zadny wladzy, a jak ja juz mial to nic nie robil... ze jest poeta i poezja go zaslepila takie gowna. oby zdala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:11 napisałem, że maż był rewolucjonistą. bleee. starałem skupić się głownie na podanych fragmentach, żeby nie popełnic jakiejś gafy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicek Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:30 ja napisałam że prezentują oni odmienne postawy, kordian jest słaby, ma wyzwolić naród, ale mu się to nie udaje. Ma jednak serce i nim się kieruje, natomiast Henryk jest żądny władzy i panowania, jest przepelniony nienawiści.a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vanilla Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.05, 15:31 a i jeszcze w porównaniu napisałam cos takiego: w polsce romantyczny bohater wyst w 2 opcjach: zakochany w kobiecie i oddany ojczyznie, przełomem było oczywiscie powstanie lisc, kiedy to polski romantyzm odłamał sie nieco od europejskiego. i tu widac ta róznice: Kordian jest młodym , zakochanym z bólem istnienia i cała reszta, a Mąz walczy[kwestia- o co] no tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anula84 Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? 05.05.05, 15:33 ja w podsumowaniu napisalam ze romantyzm to epoka w ktorej dominowal dekadentyzm, biernosc, ze jednostka jest wybitna ale sama nic nie zrobi, ze sa egocentrykami i kieruja sie uczuciami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltazar gombka Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:39 to nie na temat napisalas.zupelnie. trzeba bylo np. napisac czy te postacie sa podobne, czym sie glownie roznia, a nie o epoce:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollla Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 17:12 heh ja napisałam że Kordian umarł za ojczyznę:/mała wpadka-widać że lektór nie czytałam:P pozdrawiam, i powodzenia jutrooo!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re-fleksje Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: 213.199.218.* 05.05.05, 20:08 Dekadentyzm to zdecydowanie modernizm. Wcześniej to pojęcie nie było znane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vanilla Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.05, 21:29 dekadentyzm to był...ale w Młodej polsce [sama nazwa-koniec wieku] a Romantyzm sie w polsce zakonczył 1863...oni tam cierpieli na BÓL ISTNIENIA niemoc działanie, apatia, bezsensownoscchciali sie zabic i takie tam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonka Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:38 Najpierw opisalam to, co wg. mnie rozni tych dwoch bohaterow. Wiadomo - Kordian dopiero wchodzi w zycie, jest pelen watpliwosci, bez wiary, bez celu w zyciu, czuje sie nikim, prosi Boga o jakas mysl ktorej moglby sie poswiecic, bla, bla ;-) . Kordian prowadzi analize swojego stanu ducha, rozmysla nad soba, itd. Punktem wyjscia dla jego rozwazan jest obserwacja przyrody - opadajacych lisci, umierajacych kwiatow. Maz natomiast jest czlowiekiem zdecydowanym, odwaznym, walczy nie slowem i natchnieniem (wg. mnie: nie bredzi o jaskolczym niepokoju ;-) ), a walczy zelazem. Jest juz przy koncu zycia, przyroda w tym fragmencie zwiastuje jego rychly zgon. Te dwie postaci laczy gotowosc oddania zycia za idealy (Kordian bierze udzial w spisku, a Maz tez costam madrego robi ;-) ), poza tym obie postaci sa postaciami wyrozniajacymi sie, wybitnymi; realizujacymi wartosci romantyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 111 Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:05 MAZ NIE BYL REWOLUCJONISTA TYLKO PRZEDSTAWICIELEM ARYSTOKRACJI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona Henryka Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 17:32 wiesz takatlavi, ja mysle ze jednak szanowna komisja sledcza doceni wzmianki o przemianie Kordiana, w sumie ta przemiana upodabnia go w pewnien sposob do Henryka, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re-fleksje Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: 213.199.218.* 05.05.05, 20:07 Kordian w tym fragmencie raczej nie jest bohaterem werterycznym, bo miłość nie znaczy dla niego wiele. Laurę ma przecież w głębokim szanowaniu. A bohater werteryczny to taki, dla którego miłość stają się siłą destrukcyjną. Co do Męża jako postaci bajronicznej zgadzam się i tak zresztą napisałem w swojej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha:) Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:25 Ja skupiłam się głównie na różnicach jakie istnieją między nimi i wydaje mi sie że nie za dobrze zrobiłam,bo przecież oni byli mimo wszystko do siebie podobni...ale z tego fragmentu wynikało zupełnie co innego.Ja uważam,że interpretując ten fragment trzeba było powiedzieć,że są inni...jak myślicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychus Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.wisla.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 17:04 Na moje oko to oni byli rozni nie tylko w tym jednym fragmencie ale w ogole, ale ja jestem informatykiem... <lol> Powodzenia jutro na angielskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarne_slonko Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarne_slonko Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:33 ja nawiazałam jeszcze do werteryzmu i bajronizmu werteryzm - kordian bajronizm - mąż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewik Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.chello.pl 05.05.05, 17:37 powiem szczerze ze napisalam tylko o Kordianie jako miernocie, a Mezu jako człowieku silnym i wladczym. nie pisalam nic o przemianie kordiana o jego sile ktora przychodzi pozniej i ze chce zabic cara. tak mi sie wydawalo...ale moj chlopak zrobil inaczej mowil o wszystkim. nie wiem juz jak byc powinno.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 18:24 a ktos wziac pod uwage to ze Maz jeszcze nie umiera i ze jest profeta, czyli ma jak na razie wizje tego co bedzie sie dzialo. to fragment z poczatku ksiazki nie z konca :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nachbet ze Mąż to przywodca rewolucjonistow:P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 18:31 Dobre, nie? I pomyslec, ze zrobilam taki blad mimo tego, ze przeczytalam Nie- boska... <o zgrozo> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzytska kordian i nie- boska - to było boskie:p IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.05, 18:42 Najgorse tematy jakie mogły być!!!! Potopu nie czytałam, wiec pisałam o tym waraicie konradzie, i męzu, którego uśmierciłam na początku ksiazki (wiecie nową wersję tworze:P) Mam andziej ze jakieś punkty dostamne, ale czarno to widze, posrane to!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.05, 18:45 a jest ktoś komu to gó.. poszło dobrze?? Bo mi poszło bardzo źle!!!:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdm lepiej obalmy flaszke! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 19:15 już nic i tak nie zdziałamy, komon na flache! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agitator Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.alfa / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 19:39 popieram wniosek kolegi towarzysza! mysle, ze w obecnej sytuacji musimy trzymać poziom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.aster.pl 05.05.05, 19:44 chetnie sie dolacze bio bzdury popislalm nic nie napiaslm o przmeianie ani o tych dzialaniach na rzecz ojczyzny jestem ogolnie ...hmm....zlamana!!!!!!!!!!!napsialm tyl;ko o smierci o ciepiernieu o milosci o nawiazniu do edypa i do szekspiraa o henryku to ze nie byl tak bierna postacia jak kordian i nic wiecej!!!! o o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 19:47 uuu...nie zdalas ;P nie przejmuj sie ja juz nawet nie pamietam co napisalam ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.aster.pl 05.05.05, 19:49 o matko wez tka nawet nie pizs:P ej ale serio teraz to mam totlanego stresa ze nie zdam...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.aster.pl 05.05.05, 20:06 nio i jeszcze usiwadomoilam sobie ze napsialam ze zona nie chce meza a nie na odwrot i nic nie napislalm o tymz e byl poeta a ze kordian glosil te monoglog na mountblanc...czyli w sumie nic nie napisalam!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antola Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.ciechnet.pl 05.05.05, 20:25 Ja psiałam o tym, ze Kordian i Mąż byli paradoksalnie podobni, mimo różnic w postrzeganiu świata. Najpierw opisywałąm Kordiana ..nawiązywałam tylko do fragmentu ..ze jest posepny, ze prosi Boga o pomoc w znalezieniu sensu, ze szuka celu, ze czuje się jednostka wybitna, ael ma zbyt mało siły w realizacji planów, ze pada zemdlony przed pokojem cara, jest rozdarty ..pomiedzy tysiacami myśli, jak Edyp chce znać odpowiedzi na wszystkie pytania i wątpliwości O Mężu, ze dąży do celu, jest przeciwko rewolucji, buntuje się na porządek jaki zastał w świecie, popełnia samobójstwo ..a Kordian postanawia żyć Obaj podejmuja walke ze światem, jednak Mąż jest nieco bardziej aktywny w tym co robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:27 z tego co tu tak sobie czytam to ten klucz musi byc baaaaardzo obszerny zeby to wszystko pomiescic :d bo zobaczenia w styczniu.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:30 usmiercilam tego calego henryka na poczatku ksiazki :) pojecia nie mialam ze tam jeszcze nie bylo tej calej rewolucji a ta smierc to tylko jego wizja profetyczna :D ale widze ze nie tylko ja :D bo nie wiem czy zdajecie sobie sprawe ze ten fragment byl z poczatku ksiazki, nie z jej konca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:31 dokladnie;( do zobaczenia w styczniu;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:34 widze ze nie jestem sama :) to mile, ze nie bedzie nas wiecej ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.aster.pl 05.05.05, 20:37 ja sie dolaczam...ale wiecie cio z testu wytrczy miec maxa zeby zdac:)chyba:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiola Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.wegrow.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 20:38 Wiecie co jest najgorsze...ze może mieć mniej wiecej to samo...czasami mniej czasmi wiecej;/, ale jak nie trafimy w klucz odpowiedzi to po nas...bo praca moze być bardzodobra, ale bez wyznaczników oblejemy;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys na wspolnej Re: lepiej obalmy flaszke! IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 05.05.05, 23:23 a ja nic nie zawarlem bo pisalem o potopie. chodzmy na flache!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość :P Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 05.05.05, 20:38 w sumie napisalem, troche lania wody, ale tez pokrecilem pare rzeczy, bo o ile Kordian poszedl mi calkiem dobrze, o tyle nie wiedzialem jak sie zabrać za Męża (mimo iż nie-boską dwa razy czytałem :) ogolnie to napisalem ze obaj sa bohaterami romantycznymi i ze maja wspone cechy, potem opisalem kordiana, potem meza i napisalem o podobienstwach, i roznicach. Zobaczymy jak poszlo w czerwcu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.aster.pl 05.05.05, 20:41 ech dobse ze ten polski nie jest brany pod uwage...a tak w sumie tio byl bnalany tylko my matolki koziolki jestesmy:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koles Temat II Kordian i nieboska komedia oceńcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:55 Tytułowy bohater dramatu J. Słowackiego Koridan to typowy bohater romantyczny. Jego największym problemem staje się niemoc, gdy stojąc pod komnatą cara nie ma dość siły, żeby wejść i dokonać powierzonego mu czynu: zgładzić władcę. Jest rozdarty pomiędzy wolą działania, pragnieniem czynu a niemożnością spełnienia go. Niemoc, a może ukryte głęboko zasady honoru (królobójstwo jest czynem niehonorowym), powstrzymują go przed dokonaniem tej zbrodni. Jego tragizm spowodowany jest również tym, iż nie jest do końca wolny w swoich decyzjach: wydaje mu się tylko, że tworzy historię niczym i przez nikogo nie skrępowany, uwolniony od wszelkich zewnętrznych determinacji. Tymczasem jest w pewnym sensie opętany przez diabła – działa tak, jakby funkcjonował w zupełnie innym wymiarze, jakby był dotknięty obłędem i niezupełnie zdawał sobie sprawę z tego co czyni. W młodosci przeżywa nieszczęśliwą miłość i traci sens życia. W jego głowie roi się od różnych pomysłów, myśli. Szuka sensu życia. Jest w stanie poświecić życie dla obranego celu. (to jest tak w skrócie)Elementem typowo polskim w kreacji bohatera romantycznego stała się konieczność upolitycznienia koncepcji osobowości, stąd też cechą bohaterów epoki jest wewnętrzna przemiana, która miała prowadzić do działalności narodowej, ale z zachowaniem niepospolitych cech romantycznej osobowości takich jak: uczuciowość, nieszczęśliwa miłość, buntownicza postawa wobec świata, indywidualizm, osamotnienie. Stąd też Kordian, skażony "chorobą wieku", odnajduje sens w poświęceniu się za ojczyznę. tutaj wale ścieme o Nieboskiej komedi że pomimo tego że obai są bohatereami romantycznymi to są różni. Koriad jest osamotniony w swoich czynach natomiast Mąż jak sam mówi jest panem i władzą który posiada poddanych którzy mu pomogą. Pomimo tego iż jego koniec jest bliski stara sie walczyć do końca. + jescze jakas krótka ściema Poza patriotyzmem wyznacznikiem bohatera romantycznego w literaturze polskiej był fakt bycia poetą. Stawał się on wieszczem odkrywającym sens przyszłych losów narodów i staczał o nie walkę. Marzący o wyzwoleniu narodu poeta-Kordian okazał się absolutnie do tego niezdolny. Jego program polityczny okazał się poetyckim marzeniem, poetycka wyobraźnia i romantyczna samotność osłabiły wolę działania bohatera w szczytowym momencie. Poezja romantyczna staje się dla niego tylko źródłem wewnętrznych konfliktów i życiowych klęsk. Kordian jako typ poety romantycznego, pragnącego uszczęśliwić naród wolnością, musiał przegrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:05 A ja stawialam na interpretacje tekstu glownie na podstawie tych fragmentow bez wiekszego zaglebiania sie w calosc utworu i metamorfozy bohaterow.oCZYWISCIE sadze ze to bylyby dodatkowe punkty ale co tam .Podstawa to ten fragment i tego nalezalo sie trzymac-takie moje zdanie.Ukazac podobienstwa i roznice.porownac bohaterow romantycznych.Ciekawe ile z tego zostalo trafione w schemat-to najgorsze.Sadze ze zdalismy.W Koncu test byl banalnie prosty...Tylko zalezy na ile zdalismy.Mam powazne obawy.Przyznajcie-cykacie sie troszke?:) Odpowiedz Link Zgłoś
marta-prokop Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? 05.05.05, 21:09 Ja zawarłam głownie to co było napisane we fragmentach czyli ze Kordian poszukuje sensu życia i celu, a Mąż juz go posiada itd..ale nie wiem czy to jest dobrze..potem nadmienilam cos o calosci utworach..w podsumowaniu napisalam ze oby tych bahaterow laczy pragnienie posiadania celu i dazenia do niego..no i potem roznice..nIe bardzo mi poszlo o Mezu..:/ poza tym zapomnialam zaznaczyc tematu:/ ale mysle ze to przejdzie..Ogolnie temat latwiejszy niz potop..:[ Mam nadzieje ze 30% bedzie..Pozdrawaiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peluche Re: CO ZAWARLISCIE W PRACY O KORDIANIE??? IP: 80.51.236.* 05.05.05, 23:41 a ja uważam, że powinniśmy sie opierać GŁÓWNIE na fragmentach, o jak jest napisane w temacie, odwoływać się do całego utwou W KOŃCOWYCH WNIOSKACH. toteż nie mam o zadnym carze, tylko bezsilności kordiana, no a hrabia jako wódz i arystokrata. to tyle pozdr Odpowiedz Link Zgłoś