Dodaj do ulubionych

Pytanie o spadek wiremi

23.01.14, 17:52
Witam mam pytanie odnośnie spadku wiremii a mianowicie na wejściu przed kuracja 3 lekową mialam wiremi około 3 milionow a teraz jest 48(nie milionów tylko jednostek).
Te badania były zrobione w przedziale pierwszych 4 tygodni leczenia.
Lekarz wyjaśnił, że wirus spadł o 5 logarytmów.
Niestety alat wzrósł znowu nieco i wynosi obecnie 208. Ale chyba nic nie jest jeszcze przesądzone. Czy mam szansę na minus po 12 tygodniach?
W związku z podwyższeniem alat lekarz rozpatruje możliwość zejscia z dawki interferonu w sytuacji gdy uzyskam minus w okolicach 12 tygodnia.
Czy taki spadek o 5 logarytmów jest powodem jednak aby mieć nadzieje że leczenie"zaskoczy"?
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Pytanie o spadek wiremi 23.01.14, 18:06
      Pewnie, że można mieć nadzieję.
      Dopóki w 4. i 12. tygodniu wiremia nie przekracza 1000 IU/ml, dopóty masz szanse na skuteczne wyleczenie.
    • em_mirek Re: Pytanie o spadek wiremi 23.01.14, 18:48
      Wzrost poziomu ALAT-u (aminotransferazy alaninowej), może być spowodowany samą terapią.
    • nigella356 Re: Pytanie o spadek wiremi 24.01.14, 14:53
      Patrząc na to obiektywnie to: leczenie rozpoczęłam 4 grudnia 2013 ( tabletki wieczorem plus zastrzyk) a badania te robione były dokladnie 27 grudnia 2013r, więc to nie były nawet pełne 4 tygodnie a wiremia dość spadła. Wyniki otrzymałam wczoraj na wizycie i dlatego może tak się psychologicznie zafiksowałam, że dopiero teraz taki wynik, ale prawda jest taka że wiremia tak spadła w przeciągu 23 dni. Być może mam już dawno minus tylko jeszcze o tym nie wiem, natomiast humor psują mi ALATY o tendencji niestety zwyżkowej, ale pocieszacie że to nie od tego zależy. Wiem też że 30 % zwłoknienia nie cofnie się w przeciągu kilku dni ale może to potrwać. W końcu mam wirusa tyle lat to juz moja kolejna kuracja a i leki są nie bez znaczenia. Dziekuję za odpowiedzi, śledzę blogi na "moje wzwc", ostatnio w mojej klinice pojawiły się informatory dotyczące kuracji 3 lekami pt hcv "można pokonać", jest tam wiele cennych rad dotyczących hcv i samej kuracji, czytałam ostatnio z rodziną.pozdrawiam.
      • kiepski476 Re: Pytanie o spadek wiremi 24.01.14, 16:08
        > w mojej klinice pojawiły się informatory dotyczące kuracji 3 lekami
        > pt hcv "można pokonać",

Czy to są te same teksty, które można znaleźć na blogu Mirka?
        skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2013/11/porady-lekarzy-jak-osiagnac-sukces-w.html
        skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2013/11/porady-lekarzy-jak-bezpiecznie.html
        • nigella356 Re: Pytanie o spadek wiremi 24.01.14, 20:26
          To jest coś innego, choć oczywiście wiele informacji się pokrywa. Te teksty co podałeś to są od p. dr Janczewska a w tym poradniku-biuletynie sa teksty pod kierownictwem Polskiej Grupy Expertów, prometeusze, itd....Natomiast broszura "Vademecum HCV" jest opracowany przez dr hab.n. med. Anna Piekarska z Łodzi oraz dr hab. n. med. Krzysztofa Tomasiewicza z Lublina.
          Jak patrze wstecz na rok 99 kiedy to miałam 1.leczenie (tylko interferon 3x tydzien) i nic naprawdę nic nie wiedziałam o chorobie i leczeniu oraz skutkach ubocznych- to Bogu niech będą dzieki, że teraz mamy tyle informacji do dyspozycji.
          Z sercem bylam na kardiologii, kaszel- tomografia płuc,wypadanie włosów i chudniecie-szok a zmęczenie próbowałam bagatelizować. Teraz wiem ,że tak musi być i muszę na siebie uważać, dużo odpoczywać i dawać się wyręczać :) Niestety dziś po małym spacerze miałam puls 105 a szłam bardzo wolno. Potem uspokoiło sie do 92.Słabo się też czółam podczas kąpieli a staram sie aby prysznic nie był zbyt gorący. Musiałam jak najszybciej usiąść i to jeszcze w wannie. I tak to jest- sił niby wiecej ale jakby duszność i szybkie męczenie. Pozdrawiam.
    • nigella356 Re: Pytanie o spadek wiremi 25.01.14, 19:53
      Mam jeszcze pytanie na jakich stronach internetowych mogę czytać najnowsze numery aBeCadło zdrowia??
      • em_mirek Re: Pytanie o spadek wiremi 25.01.14, 20:06
        Znajdziesz je pod tym adresem: wzwc.pl/abecadlozdrowia
        Jeżeli go zapomnisz to znajdziesz go na moim blogu na stronie "Przydatne linki" skutkiuboczne.hepatitisc.pl/p/intere.html
        • nigella356 Re: Pytanie o spadek wiremi 25.01.14, 22:13
          Dzięki za linki. Mam jeszcze pytanie dotyczące badań w czasie kuracji. W sumie lekarz zleca mi tylko badanie Alat nie Aspat. Czy alat jest "ważniejszy"? Oczywiście wiele innych badań też mam robione co 2 tygodnie tak jak ma być, ale właśnie zastanawia minie ten alat, bo zawsze byl alat i asp?
          • em_mirek Re: Pytanie o spadek wiremi 25.01.14, 22:58
            Nie wiem jak to wygląda z medycznego punktu widzenia. Może istnieje jakaś korelacja między tymi dwoma wskaźnikami? Na pewno wiem, że program lekowy przewiduje jedynie wykonywanie badania poziomu aminotransferazy alaninowej (Alat). skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2013/11/program-lekowy-hcv-leczenie-przewlekego_3.html
    • norbertas85 Re: Pytanie o spadek wiremi 16.01.18, 15:20
      Czyli szanse na wyleczenie sa takie jak w przypadku osoby, ktora nie ma wirusa po 4 tyg?Dodam,ze mam 31 lat,chyba F2 i bylem trzy razy nieskutecznie leczony interferonem i rybawiryna,w tym raz z teleprevirem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka