Dodaj do ulubionych

Schemat Bernoulliego - problem :(

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 15:55
Siemka. Mam problem. Nauczyciel zadał mi i koledze zadanie do zrobienia na
piątek ... Mamy wyznaczyć najbardziej prawdopodobną liczbę sukcesów w
schemacie Bernoulliego dla liczb parzystych i nieparzystych. Bardzo prosiłbym
o pomoc. Jestem słabym uczniem z matematyki i nie wiem nawet o co w tym chodzi Sad
Obserwuj wątek
    • Gość: bartek Re: Schemat Bernoulliego - problem :( IP: 195.117.116.* 14.11.07, 19:35
      Zorientuj sie więc , o co chodzi i napisz pełna treść zadania - to co napisałeś
      jest bez sensu.
      • Gość: Dziukos Re: Schemat Bernoulliego - problem :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 19:56
        Takie samo pytanie jest w podreczniku :] Wiec nie wiem co Ci jest bezsensu ...
    • ellipsis Re: Schemat Bernoulliego - problem :( 15.11.07, 01:55
      bartek ma częściowo rację - to, co napisałeś, jest niekompletne. Moje uwagi to
      _prawdopodobnie_ (ale nie na pewno) rozwiązanie Twego problemu.

Najpierw trochę teorii. Rozważmy schemat Bernoulliego (mam nadzieję, że wiesz,
      co to jest - jeśli nie, to blado to widzę...) złożony z n niezależnych prób
      takich, że prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie wynosi p. Zgodnie z
      odpowiednim twierdzeniem, prawdopodobieństwo, że w tych n próbach odniesiemy
      dokładnie k sukcesów, wyraża się wzorem
      P(S_n = k) = (n po k) * p^k * (1-p)^(n-k),
      a najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów to
      * każda z liczb (n+1)p-1 i (n+1)p, jeżeli (n+1)p jest liczbą całkowitą,
      * największa liczba całkowita mniejsza niż (n+1)p w przeciwnym przypadku.

Ponieważ w Twoim pytaniu wyraźnie rozróżnia się dokładnie dwie klasy liczb
      naturalnych (parzyste i nieparzyste), więc _prawdopodobnie_ chodzi o przypadek
      p=1/2, czyli np. wielokrotny rzut idealnie symetryczną monetą. (Może właśnie tej
      informacji zabrakło w Twoim poście?) W takim przypadku zgodnie z tym, co
      napisałem powyżej, najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów to:
      * każda z liczb (n-1)/2 i (n+1)/2, gdy n jest liczbą nieparzystą,
      * liczba n/2 w przeciwnym przypadku.
    • Gość: bartek Re: Schemat Bernoulliego - problem :( IP: 195.117.116.* 15.11.07, 02:06
      Wżór na najbardziej prawdopodobna liczbę sukcesów przy N próbach zależny jest od
      liczby k=(N+1)p , gdzie p jest prawdopodobieństwem sukcesu. Jjeżeli ta liczba k
      jest całkowita ,to są dwie jednakowo i najbardziej prawdopodobne liczby sukcesów
      k i k-1. jeśli k nie jest liczba całkowitą, to najbardziej prawd. liczba
      sukcesów jest największa całkowita liczba mniejsza od k. Np. przy rzucie 10 razy
      monetą, gdzie sukcesem jest otrzymanie orła w każdym rzucie, k=(10+1)*1/2=11/2
      jest najbardziej prawd. liczba orłów jest liczba 5, przy 9 rzutach otrzymujesz
      k=5 i poszukiwane liczby to 5 i 4 - oba prawdopodobieństwa sa jednakowe.
      Otrzymana liczba - jak wynika ze wzoru - zależy od p i liczby doswiadczeń i
      ich parzystość lub nieparzystość ma znaczenie kiedy p=1/2.U Ciebie p nie jest
      podane i stąd pytanie jest bez sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka