Dodaj do ulubionych

Program lokalny w kablóce...

19.11.06, 10:13
Dobrze by bylo zeby ktos inny zajal sie wkoncu tworzeniem programu lokalnego w
kablowce... Ten program jest tak zalosny ze az szkoda gadac.. czy w naszym
miescie jedynymi rzeczami godnymi reportazu sa przedstawienia dzieci w
przedszklu??? albo w podstawowce?? bo mam wrazenie ze w tym programie nic
innego nie puszczają.. no ile ludzi w miescie jest zainteresowanym glupawym
występem 6 latków oprócz ich rodzicow i jakis pedofilow??!!!!
Obserwuj wątek
    • wojt683 Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 15:09
      To prawda, że w kablówce pokazują na okrągło szkolne przedstawienia. Brakuje tam
      wywiadów, tematów związanych z samorządem. Czasami pokażą skrót sesji RM.
      Powinny też być tam tematy związane z powiatem i sejmikem dotyczące miasta. Poza
      tym oprawy graficznej to chyba z 5 lat nie zmieniali.
      • zocha1962 Re: Program lokalny w kablóce... 02.05.07, 19:46
        Program w naszej telewizji jest naprawdę bardzo słaby.Czas na zmiany,ale muszą
        zatrudnić kogoś kto się na tym zna
    • djvlodar Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 18:53
      Ale te przedstawienia są właśnie dla rodziców i znajomych tych dzieci. To
      program lokalny i takie właśnie rzeczy dzieją się u nas. Jest to kanał, który
      dociera do wąskiego grona odbiorców. Teoretycznie jest to TV apolityczna.
    • rafas84 Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 19:29
      Popieram. Nie pamiętam już, kiedy widziałem na tym programie cos ciekawego. Te
      przedstawienia 6-latków mogliby wsadzić sobie w d*** Stanowczo zbyt mało jest
      programów dotyczących miasta i jego mieszkańców. A przecież można było zrobić
      np. debaty kandydatów na burmistrza czy coś w tym rodzaju. W końcu za coś
      płacimy ten abonament.
      • djvlodar Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 19:32
        Porównaj oferty innych sieci tego typu. Ceny i kanały, jakie mamy. Potem nie
        będziesz już narzekał :)
        • rafas84 Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 19:42
          W Toruniu płacę za kablówkę tyle samo co u nas, a mam w pakiecie np. Polsat
          Sport Extra czy MTV Polska, nie mówiąc o tym, ze program lokalny jest o wiele
          lepiej robiony, bo porusza te tematy, które w danej chwili są najwazniejsze w
          mieście.
          • djvlodar Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 20:20
            Masz HBO? W Toruniu dzieje się więcej i można sobie pozwolić na wydatki związane
            z przygotowanie takiego programu dla 5razy większej publiki. U nas mało się
            dzieje i nikt nie wyda pieniędzy takich, jak w Toruniu dla 5x mniej oglądających.
            • rafas84 Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 22:14
              HBO akurat nie mam, ale rzadko oglądam filmy w tv, więc nie boli mnie brak tego
              kanału:) A co do programu lokalnego, to wiadomo, ze w Toruniu dzieje sie wiecej
              niz u nas, nie ma co porównywać, ale jesli u nas cos sie wydarzy, to jest z tego
              co najwyzej zdawkowa relacja (np. bardzo skrócone relacje z sesji RM). Wydaje mi
              sie, ze kwadrans cotygodniowego serwisu informacyjnego nie byłby az tak
              kosztownym przedsięwzieciem.
              • djvlodar Re: Program lokalny w kablóce... 20.11.06, 00:43
                Byłby drogi. Ktoś musiałby mieć dodatkowy etat i być cały czas pod ręką, mieć
                samochód do dyspozycji i obsługiwać kamerę, dźwięk i do tego powiedzieć coś
                ciekawego. Jego praca nie trwałaby tych 15 minut.
        • mishel1 Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 19:42
          Sama kablowka i jej oferta programowa jest spoko ale program lokalny jest
          ponizej wszelkiej krytyki... widac poprostu ze Martonowi sie nie chce. Nie maja
          widac pracownika ktory by sie tym zajal na serio i zrobil co tydzien chociaz 20
          min program co dzieje sie w miescie. Wiadomo ze najlatwiej jest pojsc do
          przedszkola, postawic kamere, nakrecic godzine, i to puscic.. czyste lenistwo
          -ale wiadomo-monopolista
          • djvlodar Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 20:18
            A co dzieje się w mieście? Wiesz, że taki reporter musiałby cały czas węszyć i
            szukać sensacji?
          • mishel1 Re: Program lokalny w kablóce... 19.11.06, 23:17
            Stary wystarczy dac sie wypowiedziec mieszkancą miasta, odnosnie poszczegolnych
            osiedli ich problemow, potrzebnych inwestycji i tych toczacych sie.. Palących
            problemow w miescie jest duzo i wlasnie tym "wezszeniem", jak to ująles,
            powinien zajac sie reporter...
            • djvlodar Re: Program lokalny w kablóce... 20.11.06, 00:44
              Była kiedyś debata władz z mieszkańcami i była emitowana. Pewnie nie oglądałeś.
              Chciałbyś, żeby co tydzień się innego wieśniaka pytali, czego mu brakuje? (nie
              rozumiem chyba)
              • mishel1 Re: Program lokalny w kablóce... 20.11.06, 01:35
                Hehe no z tymi wypowiedziami mieszkancow to tylko taki przyklad.. ja bym to
                widzial powiedzmy w formie serwisu informacyjnego w ktorym na poruszone tematy
                wypowiedzial by sie np ktos z wladz czy mieszkaniec.. Mozna by tam oczywiscie
                wspomniec nawet o wystepie 6 latkow z przedszkola wkoncu w G-D az tak duzo sie
                nie dzieje :P nie uwazasz djvlodar ze taki swerwisik mogl by Marton rozruszac???
                • djvlodar WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACYJNY 20.11.06, 02:36
                  Rozwiń te myśli. Napisz o czym powinien opowiadać program informacyjny w tym
                  tygodniu i o czym tydzień temu, bo jeden możnaby zrobić. Pomyśl sobie, jak długo
                  można o tym opowiadać, żeby nie było to kluskami z olejem. Rozważ też ile osób
                  pracowałoby przy tym programie i jak długo. Ktoś rzucił propozycję 20minut co
                  tydzień. Proszę bardzo - niech napisze program na 20 minut. Ale nie w taki
                  sposób, jak na razie :"rozmowy z mieszkańcami i z władzami". Niech mi ktoś
                  napisze o czym. KONKRETNIE. Jeżeli wymyślicie coś mądrego, to odszczekam
                  wszystkie moje poprzednie posty na ten temat.
                  • rafas84 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 10:06
                    No akurat w tym tygodniu i tydzień temu taki program byłby zapewne o wyborach i
                    mógłby trwać zapewne więcej niz 20 minut, bo to ciekawy temat:) A gdyby nie było
                    wyborów, to w tym tygodniu możnaby powiedzieć o próbnych maturach czy ostatnim
                    meczu Drwęcy. Widzisz, już są dwa tematy:) Do tego byłaby jeszcze "Kronika
                    kryminalna" (wiesz, newsy tego typu, że ktoś wpadł z dragami albo gdzieś ukradli
                    auto) i te informacje spokojnie zapełniłyby 20 minut. A tak w ogóle to był
                    kiedys w TVK Marton takiserwis informacyjny. Prowadził go pan D. Guzowski.
                    Pamiętam, ze wtedy trwał on dość długo, chociaz czasem pojawiały się "gorące"
                    tematy typu "wczoraj przy ulicy X pęka rura":D. Myślę jednak, ze gdyby w TVK
                    Marton był taki swego rodzaju "teleexpress" (cotygodniowy oczywiscie) to byłyby
                    w nim same konkrety. Tak jak powiedział mishel1, ożywiłoby to trochę ten program.
                    • djvlodar Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 12:08
                      Opowiedz przez 5 minut o tym, że ktoś wpadł z dragami. Opowiedz po 5 minut o
                      meczu Drwęcy, o próbnych maturach i o buchniętym aucie. Chyba nie wiesz, ile to
                      czasu.

Miały być konkrety, a są znów tylko dwa tematy na minutową gadkę + przykłady z
                      nieba...
                      • djvlodar Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 12:10
                        Teleexpres trwa z 17minut. Porównaj, ile tam jest faktów i informacji.
                        • rafas84 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 15:28
                          Z Teleexpressem to była tylko taka metafora. Nie ma co porównywać tego programu
                          do serwisu lokalnej kablówki. Zresztą napisałem wyraźnie: "swego rodzaju
                          teleexpress" a nie "Teleexpress":)
                        • mishel1 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 15:36
                          Co za dyskusja... djvlodar chodzi mi mniej wiecej o to co juz kiedys bylo jak
                          prowadzil to Guzowski potem Jankowski..(nie wiem czy pamietasz ten program)..
                          wtedy takimi golubskimi newsami zapełniło sie spokojnie 15 min.. wiem ze czasem
                          byly by w golubiu ciche tygodnie i serwis mogl by trwac pare minut.. wiec
                          rozumiem twoje obawy :) nie mniej taka opinie ze program lokalny zszedł na psy
                          podzielaja w miescie chyba wszyscy... koszty takiego programu byly by
                          niewielkie, zreszta placimy za kablowke to wymagamy.. a Tobie odpowiada obecna
                          formula programu lokalnego?
                          • djvlodar Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 18:48
                            Programu lokalnego nie oglądam. Istniał za czasów Tasarza w kablówce. Był ściśle
                            nakierowany politycznie. Guzowski też opowiadał, jakby miał zaraz zasnąć. Nie
                            interesowało mnie to w ogóle. Najciekawsze informacje, to stłuczka na Kościuszki
                            i występ w przedszkolu. W tym mieście nie ma czego opowiadać. Ze zdarzeń
                            ciekawszych (jak stłuczka) nie było nawet zdjęć. Było po prostu przeczytanie
                            kawałka tekstu. A jak będziesz miał dziecko w przedszkolu, to chętnie je
                            zobaczysz w TV. To jest właśnie taki program.
                      • rafas84 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 15:26
                        Możnaby gadać na te tematy dłużej niż 5 minut. Ja wyobrażam sobie to w ten
                        sposób, ze np. relacje z meczu moznaby sporzadzic tak: na poczatku kilka suchych
                        faktów (z kim grała Drwęca, jakim wynikiem skończyło sie spotkanie, ilu było
                        kibiców, kilka informacji o przebiegu meczu), potem wypowiedź trenera lub
                        jakiegos członka zarządu i jednego z piłkarzy. Jest relacja na nawet dłuzej niż
                        5 minut.
                        • mishel1 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 15:40
                          :))))) tak sadze ze jak na dzien dzisiejszy informacje o wyczynach Drwecy akurat
                          mozna by sobie podarowac.. no chyba ze wkoncu ktos sie zabierze za nasz klub i
                          nie beda dostawali od wszystkich po dupie.. mnie zacznie to interesowac jak beda
                          w czolowce V ligi albo w IV..
                          • rafas84 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 16:18
                            No fakt, ostatnie miejsce w tabeli V ligi nie robi wrażenia, a jeśli juz, to
                            negatywne:) chłopakom nie wiedzie sie najlepiej, choc w miniony weekend
                            zremisowali 2:2 z liderem na wyjeździe, oby to była jakas oznaka lepszej rundy
                            wiosennej:) a co do tych informacji, to mysle, ze sporą część ludzi by to
                            interesowało, w końcu jest jakas grupa kibiców, która przychodzi na te mecze, a
                            po drugie, w nazwie klubu jest człon Miejski Klub Sportowy, czyli jakby nie
                            było, jest to nasze dobro wspólne:))
                        • djvlodar Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 20.11.06, 18:41
                          Widzę, że nie ma sensu powtarzać po raz N-ty. Ty tylko rzucasz hasłami. Taka
                          dyskusja nie ma sensu.
                          • mishel1 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 21.11.06, 12:32
                            A wiec zakończmy tę dyskusje chłopaki bo wiadomo że nikt nikogo nie przekona :P
                            • djvlodar Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 21.11.06, 13:51
                              No jeżeli pobieżne hasła bardziej do Was docierają niż konkretne argumenty, to
                              przykro mi.
                              • rafas84 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 21.11.06, 14:12
                                Podałem Ci wczoraj kilka konkretnych propozycji na temat serwisu informacyjnego,
                                sam zresztątak chciałeś. Widać brak konsekwencji w tym co mówisz, bo najpierw
                                napisałeś, że takie przedsięwzięcie nie ma sensu, a jak padły propozycje, to
                                skrytykowałeś je, jakbyś oczekiwał co najmniej serwisu na poziomie "Faktów" w
                                tvn:) Najlepiej będzie, jakbyś przedstawił swoje zdanie na temat naszego
                                programu lokalnego, bo taka dyskusja, jak do tej pory, rzeczywiście jest
                                pozbawiona sensu.
                                • djvlodar Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 21.11.06, 14:22
                                  Kilka razy powiedziałem, co o tym myślę, a Twoje przykłady były na 10minut, a
                                  nie 20. Miały być też przykłady z poprzedniego tygodnia. Co tydzień chyba nie
                                  będą trenera Drwęcy męczyć.
                                  Nie odpowiedziałeś też na kilka pytań i oskarżasz mnie o brak konsekwencji w
                                  tym, co piszę :/

Chyba jednak zrezygnuję z tego forum i pozostaniecie swoim towarzystwem
                                  wzajemnej adoracji. Mnie męczy tłumaczenie w 20 postach o co mi chodzi. Może nie
                                  wyrażam się jasno, ale na innych forach mnie jakoś mnie rozumieją...
                                  • rafas84 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 21.11.06, 16:27
                                    Tak się składa, ze odpowiedziałem na wszystkie Twoje pytania. Przyznaję, ze
                                    przeoczyłem Twój post, w którym wypowiedziałeś sie na temat programu lokalnego,
                                    gdybym zauważył go wcześniej, to bym nie pytał. W tym temacie raczej nie
                                    dojdziemy do kompromisu:)
                                    A co do naszego forum, to nie tworzy go żadne towarzystwo wzajemnej adoracji. Po
                                    prostu jest niewielu użytkowników, tym razem wyszło tak, ze masz inne zdanie niz
                                    reszta forumowiczów. Wiadomo, tak bywa w życiu:)
                                    • edagr hmm hmmm 21.11.06, 16:42
                                      ja nie mam zdania na ten temat!
                                    • mishel1 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 21.11.06, 16:49
                                      Nie wiem DjVlodar czy zauwazyles ze np w sprawie tematu Drwecy pozwoliłem sie
                                      nie zgodzic z Rafasem tylko z tobą wiec nazwanie nas towarzystwem wzajemnej
                                      adoracji jest nietrafne.. Mamy widocznie troche wiecej wyobrazni i widzimy inną
                                      mozliwosc funkcjonowania tel kablowej.. warto czasem nie przechodzic obojetnie
                                      kolo bylejakosci tylko to skomentowac, nawet jak by nic to nie mialo zmienic.
                                      Nie podzielam czesci Twoich argumentow a ty obraziłes sie jak 5 letnie dziecko.
                                      Wyluzuj.. Wiesz jaka jest miedzy nami roznica? Ty nie potrafisz zauwazylem
                                      zaakceptowac tego ze ktos moze miec inne od Ciebie zdanie. Zaproponowalem
                                      zakonczyc ten temat kablowki ale nie... ty musiales w dosc bezczelny sposob
                                      postawic na swoim..
                                    • djvlodar Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 21.11.06, 17:19
                                      Miałeś mi napisać czy na te tematy można poświęcić po 5 minut. Miałeś mi napisać
                                      plan takich wiadomości sprzed dwóch tygodni. Nie odpowiedziałeś na wszystkie
                                      pytania.
                                      • edagr Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 21.11.06, 18:01
                                        Ależ Wy jesteście zawzięci - kłócicie się czy można zrobić materiał na 5, 10 czy
                                        20 minut? ???? Bes sęsu :)

Wystarczy zebrać obietnice radnych w kampanii wyborczej, przejść się po mieście,
                                        zrobić ankietę czy widzicie Państwo poprawę, czy Waszym zdaniem zostało to
                                        zrealizowane - na koniec oddać głos radnemu, niech sie tłumaczy - i już mamy co
                                        tydzień godzinny program - i tak przez parę lat można ciągnąć :D
                                        • wojt683 Re: WYMYŚLCIE PRZYKŁADOWY 20min PROGRAM INFORMACY 21.11.06, 20:23
                                          Kiedyś program był ciekawszy. Oczywiscie oprawa graficzna, techniczna i glos tej
                                          baby - tragedia.
                                          Ale mozna bylo sie dowiedziec, o tym co sie dzieje nie tylko w miescie, ale
                                          rowniez i w powiecie, wszelkich jednostkach podleglych(np w szpitalu, w
                                          spoldzielni mieszkaniowej, w PECu, itd.). Bylo sporo wywiadow. Czasami z
                                          przechodniami na ulicy. Program trwal z 2 albo i nawet 3, 4h. Oczywiscie tez
                                          emitowano przedstawienia z przedszkola.
                                          Sesje pokazywano w calosci(nawet czasem na zywo!), rowniez sesje z powiatu.

W niedziele mialem nadzieje zobaczyc material o wyborach. Tymczasem puscili
                                          tylko krotkie podziekowanie Tasarza i Trąbczyńskiego. Zaraz po tym zapodali
                                          dzieciakow na scenie. Moze za tydzien cos bedzie??

Do redaktora Jankowskiego nie mam zastrzezen. Moznaby zmienic troche oprawe
                                          graficzna, ale to tylko kwestia estetyki.

Program jest za krotki. Powodem tego jest to, ze osoby tworzace maja na glowie
                                          jeszcze inne kablowki z innych miast. Dlatego oczywiscie latwiej odwalic krotki
                                          wywiad, czy postawic kamere w szkole na przedstawieniu.

• mishel1 kablowka 21.11.06, 22:41
                                            Racja wojt.. jednak jak sie okazalo, niektorym wystep dzieci z przedszkola w
                                            100% wystarcza :P a pamietacie kiedys (jakies 3lata temu moz wiecej) byla mowa
                                            ze na osiedle wchodzi nowa firma z kablowką ale to z tego co pamietam jakąs sie
                                            chryją skoczylo..
                                            • djvlodar Re: kablowka 22.11.06, 00:18
                                              Po prostu podczas instalacji całego sprzętu postanowili odejść. Zostawili kable,
                                              anteny i nie wiem, co tam jeszcze. Anteny przejął Marton (pewnie odkupił).
                                              • wojt683 Re: kablowka 30.04.07, 15:39
                                                Oglądałem wczoraj w kablówce skrót sesji i byłoby w porządku, gdyby dało rade
                                                tego posłuchać bez specjalnego wsłuchiwania się w wypowiedzi. Nie tak dawno
                                                głośniki znajdujące się na sali byly podłączone pod kamerę i dźwięk był nie
                                                najgorszy; teraz kamera zbiera dźwięk z całej sali. Przy wypowiedziach
                                                niektórych ludzi ciężko cokolwiek zrozumieć, chćby burmistrza z tym jego ymmmm:D
                                                • mishel1 Re: kablowka 30.04.07, 19:54
                                                  racja.. ogladalem to chwile ale nic nie dalo sie zrozumiec :/
    • bratedgara Re: Program lokalny w kablóce... 08.05.07, 14:29
      na to w ogóle trzeba szerzej spojrzeć
      czego uczą w gimnazjum albo w liceum? czy problemem by było nawiązanie
      współpracy np. jakiegoś polonisty z tvk, stworzenie koła reporterskiego, szkoła
      może przecież kupić jakąś kamerę, tvk ma studio, opieka merytoryczna w szkole,
      no i ciekawe programy za darmo więc marton nie straciłby a społeczność by zyskała
      ja to mam zawsze świetne pomysły :)
      kiedyś myślałem żeby uruchomić takie radio w gd jak w przystanku alaska, ale
      opłaty za koncesje są zabójcze
      • arusik11 Re: Program lokalny w kablóce... 08.05.07, 15:30
        Daj spokój z polonistą.Taka telewizja byłaby nudna.Nam jest potrzebny ktoś taki
        jak Kużniar Jarek,który byłby na luzie.Ot co
        • rafas84 Re: Program lokalny w kablóce... 08.05.07, 17:53
          A czy to, że ktoś jest polonistą, to znaczy od razu, ze jest sztywny? Zrobic
          program lokalny nie byłoby zbyt dużym problemem, to raczej kwestia dobrej woli
          szefa naszej "kablówki". Szkoda, ze nie ma konkurencji, może coś by się wtedy
          ruszyło:)
          • arusik11 Re: Program lokalny w kablóce... 08.05.07, 18:18
            Nie nie zawsze. Dobry program będzie jednak ,gdy go będzie tworzyła osoba na
            pełnym etacie,a nie jakiś polonista który chce dorobić do marnej pęsji
            • kore_k Re: Program lokalny w kablóce... 08.05.07, 18:27
              "pęsji" ... oj, przydałby się polonista, który dorobiłby do pensji; chcesz
              poprawiać program lokalny, a ze zwykłą ortografią masz problem; brak uwagi na
              lekcjach jakiegoś polonisty...?
              • arusik11 Re: Program lokalny w kablóce... 08.05.07, 21:58
                Bo do szkoły miałem zawsze pod górkę.A program naprawdę jest kiepski.
                • kore_k Re: Program lokalny w kablóce... 09.05.07, 12:44
                  Bez urazy, drobna złośliwość z mojej strony związana jest tylko z tym, że moim
                  zdaniem chcąc poprawiać kogokolwiek, samemu trzeba dochować staranności i
                  poprawności wypowiedzi. Co do jakości programu - tak jest w większości
                  lokalnych telewizji. Tworzą go amatorzy, bardzo rzadko zawodowi dziennikarze,
                  stąd jest, jak jest.
                  • arusik11 Re: Program lokalny w kablóce... 09.05.07, 18:26
                    Ja nie chcę poprawiać kogoś tylko chciałbym aby nasza kochana telewizja kablowa
                    pokazała trochę więcej materiału o naszym tak wspaniałym miasteczku. A co nieco
                    się u nas dzieje.Może być i amator,tylko niech czasem wyjdzie z tą kamerą na
                    ulicę i posłucha co ma do powiedzenia zwykły szary człowiek,a może uda mu się
                    sfilmować coś niezwykłego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka