Gość: veila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 20:35 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: veila Re: Firewall - jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 20:44 Przeprzaszam, cos mi komputer szaleje... Chciałam się dowiedzieć jakiego firewalla zainstalować, jak dotad na starym komputerze miałam Kerio, ale musiałam go wyłączać podczas pracy osła itd. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Firewall - jaki? 26.12.05, 21:28 nie musisz wyłaczac kerio podczas pracy osła. tym systemem będziesz w ogóle bez firewalla bo za każdym razem będzie blokował p2p. trzeba odpowiednio skonfigurować a nie wyłączać czy w ogóle się pozbywać. Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: Firewall - jaki? 26.12.05, 21:31 poczytaj: www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=44191 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veila Re: Firewall - jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 22:49 Ok, dzieki za linka. Co nie zmienia faktu, że byłabym wdzięczna za informacje który najlepiej zainstalowac, mam do wyboru nastepujące programy: ->Zone Labs ZoneAlarm Pro v4.5.530.0 ->Symantec Norton Antivirus 2004 ->Sygate Personal Firewall Pro v5.5 ->Steganos Security Suite v6.0.1 ->Panda Titanium Antivirus 2004 v3.00.00 ->McAfee Internet Security Suite v6.00 ->Kerio Personal Firewall v4.0.8 ->ISS BlackICE PC Protection 3.6 ->F-Prot Antivirus v3.14 ->Agnitum Outpost Firewall Pro 2.0.240 Jakbym jeden miała to by problemu nie było, a tak to ewentualnie strzelać sobie mogę :) bo sie na tym nie znam, jak widać. Aktualnie nie mam żadnej zapory bo to nowy komputer, nawet jeszcze do internetu nie podłaczony. Odpowiedz Link Zgłoś
mbucz Re: Firewall - jaki? 27.12.05, 12:12 Proponowałbym ściągnac i zainstalowac najnowszą wersję Kerio, np stąd: www.amnezja.org/modules.php?name=News&file=article&sid=9369 Odpowiedz Link Zgłoś
neder OT 27.12.05, 12:28 przepraszam nie mogę się powstrzymać;) mbucz, nice to see You ;D Odpowiedz Link Zgłoś
mbucz Re: OT 27.12.05, 18:36 I wzajemnie;) Akurat spokojniej w pracy. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fenix Re: Firewall - jaki? IP: *.plusgsm.pl 27.12.05, 14:06 Bardzo przyjazny i przyzwoity jest Kerio 4.x . Szkoda tylko, że nie będzie już rowijany. Na obecną chwilę aktualna wersja ma kilka miesięcy, więc w miarę świeża. Może współpracować bez przeszkód z systemowym firewallem Win XP HE Odpowiedz Link Zgłoś
jang Re: Firewall - jaki? 27.12.05, 13:23 Używałem następujących: ZoneAlarm Norton Antivirus (2003) Sygate Personal Firewall McAfee Firewall Agnitum Outpost Firewall Za najlepszy uważam ZoneAlarm. Ale uwaga, wersja pełna i płatna (tylko o takie pytasz) a wersja bezpłatna to nie to samo. > ->F-Prot Antivirus v3.14 Takiego antywirusa miałem 9-10 lat temu, ale czy jest taki firewall? Odpowiedz Link Zgłoś
veila Re: Firewall - jaki? 27.12.05, 19:13 Zainsalowałam Kerio, jak pisał Kolobos, dochodząc do wniosku po przeczytaniu parunastu innych opinii w necie, że i tak się niczego nie dowiem :) bo każdy ma jakąś inna konfigurację wszelakich firewalli, antywirów itd i prawie każdy jest nią zachwycony... A że Kerio już miałam razem z avastem to przynajmniej na starych śmieciach, jak sobie tylko to zgodzę z p2p to już w ogóle będzie w porzadku. W sumie sorry, że wam głowę zawracałam, ale na prawde miałam mętlik. > Za najlepszy uważam ZoneAlarm. > Ale uwaga, wersja pełna i płatna (tylko o takie pytasz) a wersja bezpłatna to > nie to samo. No bo też mam na mysli wersje pełną i hmm... płatną... Czytałam, że spowalnia system, nie wiem na ile to prawda i o której wersji mowa. > > ->F-Prot Antivirus v3.14 > > Takiego antywirusa miałem 9-10 lat temu, ale czy jest taki firewall? Nie mam pojęcia, prawdopodobne że jest to antywir po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Firewall - jaki? 27.12.05, 20:52 veila napisała: > Zainsalowałam Kerio, jak pisał Kolobos, dochodząc do wniosku po przeczytaniu > parunastu innych opinii w necie, że i tak się niczego nie dowiem :) bo każdy > majakąś inna konfigurację wszelakich firewalli, antywirów itd i prawie każdy > jest nią zachwycony... Przytoczona przez Ciebie lista zawiera stare i mało przydatne wersje programów. Nie dziw się że nikt nie proponuje muzealnych eksponatów. Odpowiedz Link Zgłoś
jang Re: Firewall - jaki? 28.12.05, 08:56 > A że Kerio już miałam razem z avastem to przynajmniej na starych śmieciach, > jak sobie tylko to zgodzę z p2p to już w ogóle będzie w porzadku. Pewnie się uda, Avast potrafi kontrolować połączenia P2P. > No bo też mam na mysli wersje pełną i hmm... płatną... Czytałam, że spowalnia > system, nie wiem na ile to prawda i o której wersji mowa. To spowalnianie systemu to są pseudofachowe bzdury. Otóż każdy program spowalnia system, bo używa procesora, pamięci, dysków i czego tam jeszcze. Co prawda jeden bardziej, a drugi mniej, ale wątpię żeby jakikolwiek firewall, z antywirusem nawet, był w stanie zauważalnie spowolnić dobrze skonfigurowany komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Firewall - jaki? 28.12.05, 09:34 jang napisał: > Pewnie się uda, Avast potrafi kontrolować połączenia P2P. Jeśli wykorzystuje się dodatkowy programy firewall np. Kerio to należy wyłączyć ochronę sieciową w Avast lub wyłączyć dodatkowy firewall. Ochrona sieciowa w Avast jest funkcją która ma zapewnić minimalny poziom bezpieczeństwa/ochrony dla komputerów bez zainstalowanych dodatkowych firewall. W skutek masowego rozpowszechniania się wirusów przez siec standardem oprogramowania antywirusowego jest dodawanie modułów sieciowych, blokujących ataki z sieci. Są to jednak jedynie rozwiązania połowiczne nie zastępujące właściwych firewall. Nie wszystkie antywirusy wyposażone w IDS potrafią współpracować z innymi programowymi firewall, a tylko niektóre antywirusy Kasperski/Norton/Avast potrafią współpracować z Windows XP firewall Serwis Pack2. Rekomenduje zdecydowane wyłącznie w antywirusach modułów ochrony sieciowej (IDS/networkprotection) w przypadku korzystania z dodatkowych programów typu firewall. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Firewall - jaki? 27.12.05, 13:38 Nie polecam Zone Alarm, przy współpracy z sieciami P2P często bez powodu blokuje całkowicie połączenie do Internetu. Uprzedzając ewentualne komentarze, nie jest to spowodowane niewłaściwą konfiguracją, zresztą wystarczy poczytać forum wsparcia Zone forum.zonelabs.org/zonelabs Z komercyjnych "ścian" polecam Notron Personal Firewall 2006, a z darmowych Sygate Personal Firewall. Obydwa firewall cechuje prostota konfiguracji, co dla większości użytkowników nie jest bez znaczenia. Przy zaktualizowanym systemie oraz zainstalowanym antywirusie, wystarczą dla osiągnięcia przyzwoitego poziomu zabezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś