Gość: daro IP: *.crowley.pl 06.06.06, 17:52 witam, jak w pytaniu , czy przy uzywaniu neostrady wskazane jest uzywanie firewalla?? uzywam avasta i zastanawiam sie czy trzeba do tego firewall czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: T-800 Re: neostrada a firewall IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.06.06, 18:09 Firewall jest ważniejszy niż antywirus (w Windows XP jest wbudowany; nazywa się zaporą systemową). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: neostrada a firewall IP: *.crowley.pl 06.06.06, 18:48 chyba niektorzy lubia pisac byle pisac... wiem ze winXP ma wbudowana zapore, wiem ze firewall jest wazniejszy sam sie o tym przekonalem po podlaczeniu do sieci osiedlowej kiedy to bez firewalla na winMe po tygodniu stracilem kontrole nad kompem, ale slyszalem wiele opinii ze neostrada ma swoje zabezpieczenia , udane ataki hakerow zdazaja sie niezmniernie czetso na niezabezpievzone komputery w sieciach osiedlowych itp a tych w neostradzie duzo zadziej. prosze o zweryfikowanie tej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: neostrada a firewall IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.06.06, 18:59 Nic mi nie wiadomo o zabezpieczeniach po stronie TP SA. A nawet gdyby był firewall sprzętowy (np. w przypadku DSL TP SA jest taka opcja), to pełni on trochę inne funkcje i lepiej mieć w systemie również firewall programowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: neostrada a firewall IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 19:11 Tak, jest niezbędny. Porty są non-stop skanowane, szczególnie intensywnie w godzinach popołudniowych i w weekendy. A skanujący zwykle mają podobne IP co użytkownik NEO (np.ty masz. AA.BB.CC.DD to większość skanujących ma AA.BB.CC.xx, lub AA.BB.xx.xx) - czyli "ciekawskie dzieciaki" i "zombie". Sam mam 2 firewalle, jeden w routerze oparty na FreeBSD chroni sieć, drugi chroni każdy komputer w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś