Dodaj do ulubionych

Trojan Perlovga - proszę o pomoc

IP: 148.81.129.* 03.07.07, 20:11
Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w następującej sprawie. Kilka dni temu podczas skanu komputera,
wykryta została infekcja trojanem Perlovga. Program antywirusowy (Avast)
usunął go z systemu i dysków, był na kilku - również na penie USB. Wszystko
byłoby w porządku, lecz po tej "terapii" avastem padła mi klawiatura PS/2.
Konkretnie - system jej nie rozpoznaje i mam wykrzyknik we Właściwościach
systemu. Próbowałem odinstalować/przeinstalować - nie pomaga. Kupiłem nawet
klawiaturę USB - też nie działa ! Kolega, który też miał tego trojana - skarży
się znowuż na padniętą myszkę (również PS/2).

Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem, ew. bez przeinstalowania systemu.

Z góry wielkie dzięki - Zet.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: *.escom.net.pl 03.07.07, 23:27
      Uzyj:
      www.softpedia.com/get/Security/Security-Related/PRT-Perlovga-Removal-Tool.shtml
      Wklej tez log z combofix na wklej.org i daj link na forum.

Usuwalem tego trojana juz wiele razy i nigdy nie bylo problemow.
      • Gość: zet Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: 148.81.129.* 04.07.07, 00:07
        Używałem programu PRT - niestety chyba już po fakcie - klawiatura wciąż nie
        działa. Co do loga - wyślę jutro, bo nocka w pracy.

Dzięki za odzew,
        Pozdrawiam
        • Gość: zet Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: 148.81.129.* 04.07.07, 00:10
          ... myślę, że to antywirus nabałaganił
    • Gość: zet Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.07, 12:52
      Niestety, aby odpalić combofixa trzeba klawisza "1", którego nie mogę
      uruchomić ;). Przesyłam log z hijack'a i jeszcze raz proszę o pomoc:

up.wklej.org/download.php?id=941e1aaaba585b952b62c14a3a175a61
      Z góry dzieki!
      • Gość: Kolobos Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: *.escom.net.pl 04.07.07, 13:03
        Uzyj klawiatury ekranowej i wpisz 1, powinno zadzialac.
        • Gość: zet Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.07, 13:31
          Proszę o sprecyzowanie o tę klawiaturę, bo laikiem jestem ;)
          • Gość: Kolobos Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: *.escom.net.pl 04.07.07, 13:42
            Start->Programy->Akcesoria->Ulatwienia dostepu->klawiatura ekranowa.
            • Gość: zet Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.07, 23:01
              DZIĘKI! Oto linki do logów:

ComboFix:

wklej.org/txt/5d1b2b9872
              ComboFix-quarantined-files:

wklej.org/id/d3c2921e10
              • Gość: Kolobos Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: *.escom.net.pl 05.07.07, 01:40
                Log wyglada ok, czy w trybie awaryjnym klawiatura rowniez nie dziala?
                • Gość: gość Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 17:28
                  Piszę w tym temacie bo znalazłem go a mam identyczny problem tylko, że to co
                  przeczytałem nie mogło mi pomóc bo niestety informatyk ze mnie kiepski i nie
                  znam się nawet na mniej zaawansowanych pojęciach. Chciałem prosić o pomoc.
                  Dzisiaj podłączając odtwarzacz mp3 do USB avast 4.7 home version wykrył mi
                  wirusa perlovga. Zaznaczyłem aby dodał go do kwarantanny ale nie wiem czy to
                  usunie go na dobre. Chciałbym poprosić aby ktoś powiedział mi co robić w tej
                  sytuacji, jak usunąć tego wirusa(może zmienić antywirusa)i jakie mogą być szkody
                  wywołane tym wirusem. Z góry dziękuje.
                  • Gość: Kolobos Re: Trojan Perlovga - proszę o pomoc IP: *.escom.net.pl 26.02.08, 18:26
                    Usunac, uzyj tez:
                    www.techsupportforum.com/sectools/sUBs/Flash_Disinfector.exe
                    Jak juz to zrobisz to uzyj combofix (o ile masz XP), log wklej na wklej.org i podaj link na forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka