Dodaj do ulubionych

wirus czy głupota

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 20:57
W zasadzie nic bardzo złego sie nie dzieje. Podstawowe funkcje komp spełnia
(poczta, wchodzenie na strony www).
Rzeczy dziwne: samowolna zmiana czcionki, spowolnienie działania (athlon 1.7
działa wolniej niż P1 333), brak możliwości wejścia w Procesy (nie dziala
też Uruchom/regedit).
Mój komp to laptop Della, system XP pro.
Monitorowany Mks-em on line, AVG 6.0 free edition świeżo update'owanym, Ad
awere 6.0
Miejscowi fachmani mówią "format c:" w zasadzie można, tylko szkoda trochę
danych (nie mam nagrywarki, a w obecnym stanie nie mogę zainstalować
ponownie sieci domowej).

Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki
murray_jk
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: wirus czy głupota IP: *.visp.energis.pl 10.11.03, 21:32
      Gość portalu: murray_jk napisał(a):

> Wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki

A łaty zainstalowane masz (te od MSBlasta)?

Dziwne zachowanie komputera, ale z formatem to ja bym się na Twoim miejscu
      wstrzymał. Sprawdź jeszcze w rejestrze, czy nie masz tu jakiegoś cuda:
      HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
      • Gość: murray_jk Re: wirus czy głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 21:43
        Piecyku, dziekuję; szczerze mówiąc na Ciebie liczyłem najbardziej (nie ujmująć
        oczywiście nic innym forumowiczom) :)

> Sprawdź jeszcze w rejestrze, czy nie masz tu jakiegoś cuda:
        > HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Niestety, jak pisałem...
        >> brak możliwości wejścia w Procesy (nie dziala
        >> też Uruchom/regedit).

Jeśli chodzi o łaty - to chyba link z Twojego posta ściągnąłem i
        zainstalowałem takie coś: WindowsXP-kb823980-x86-PLK.exe

Do tej pory rozumiałem, że to jest "łata"; ale, być może jest tak, ze
        największym zagrożeniem dla kompa jest głupota właściciela, a nie wirusy i
        zainstalowałem coś innego :)
        dziekuję za szybką reakcję
        Murray_jk
        • Gość: piecyk gazowy Re: wirus czy głupota IP: *.visp.energis.pl 10.11.03, 21:45

> Niestety, jak pisałem...
          > >> brak możliwości wejścia w Procesy (nie dziala
          > >> też Uruchom/regedit).

Odszukaj plik ręcznie i uruchom edytor. Jest tu: C:\Windows\regedit.exe.
      • Gość: murray_jk Re: wirus czy głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 21:50
        Sprawdziłem, zainstalowana przeze mnie łata dotyczyła Blasta i pochodziła z
        dzisiejszego Twojego posta w odpowiedzi na problemy Storcka.

Może masz na myśli jakieś inne łaty?
        pozdrawiam
        murray_jk
        • Gość: piecyk gazowy Re: wirus czy głupota IP: *.visp.energis.pl 10.11.03, 21:50

> Może masz na myśli jakieś inne łaty?

Nie. A problem występuje zawsze, czy tylko podczas łączenia z netem?
          • Gość: murray_jk Re: wirus czy głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 22:09
            Problem występuje zawsze (spowolnienie, inna czcionka, niemożność wejścia w
            Procesy).

Jeśli chodzi o C:\Windows\regedit.exe:
            Mam dodatkową startowa partycję E: (zrobioną pod kątem ewentualnego
            zawirusowania C:), więc podejrzewam, że w takim przypadku chodzi o
            E:\Windows\regedit.exe...

Funkcja Wyszukiwania odnalazła:
            1. E:\windows\regedit.exe (134 KB, aplikacja)
            2. E:\windows\prefetch\regedit.exe (14 KB, plik PF)
            3. E:\windows\system32\regedit.exe (134 KB, aplikacja)

Rozumiem,że chodzi o regedit - aplikację. O którą, ma to jakieś znaczenie?
            M.
            • Gość: Krajan Re: wirus czy głupota IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.11.03, 22:21
              kiedyś mi się tez właczały procesy ale zaraz znikały był to jakiś szpieg albo
              wiruch bo po kilku scanach nortonem antyvirem i ad-awarem [świeżutkie
              update'y] problemy się zakończyły a pozatym zainstalowałem se firewalla dla
              bezpieczenstwa bo mam zew. ip ;]
              życze powodzenia...
              • murray_jk Re: wirus czy głupota 10.11.03, 22:25
                Niezależnie od źródła (e:\windows, czy też E:\windows\system32) regedit.exe
                odpala się na ułamek sekundy i znika bezpowrotnie; tak samo jak przy próbach
                uruchomienia Procesów) :(
                M
                • Gość: murray_jk Re: wirus czy głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 12:18
                  Brrr!
                  Zima idzie, kompy szaleją, głupota lamerów tym większe czyni spustoszenia...
                  Zimno. Tym większy odczuwamy brak Piecyków Gazowych...
                  Pozdrowienia dla wszystkich Piecyków, które jeszcze grzeją :)
                  M.
                • Gość: piecyk gazowy Re: wirus czy głupota IP: *.visp.energis.pl 11.11.03, 16:14
                  murray_jk napisał:

> Niezależnie od źródła (e:\windows, czy też E:\windows\system32) regedit.exe
                  > odpala się na ułamek sekundy i znika bezpowrotnie;

Dziwne. Moja koleżanka miała coś takiego w Win 98. W końcu "zaskoczyło".

Może ten plik jest podmieniony? Spróbuj znaleźć ten plik na płycie
                  instalacyjnej Windowsa i stamtąd go odpalić (albo skopiować na twardziela).
                  Obawiam się, że to nie pomoże, przyczyna leży chyba w systemie.

W sumie nie wiem w czym problem i nie wiem czy będę w stanie Ci pomóc.

Spróbuj jeszcze przelecieć system skanerem Nortona (Virus Detection):
                  security.symantec.com/sscv6/default.asp?langid=ie&venid=sym
                  Ponoć najlepszy. Może coś znajdzie.
                  • Gość: murray_jk Re: wirus czy głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 19:36
                    Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Może ten plik jest podmieniony? Spróbuj znaleźć ten plik na płycie
                    > instalacyjnej Windowsa i stamtąd go odpalić (albo skopiować na twardziela).

Dziękuję za sugestię; niestety o efekcie będę mógł powiedzieć za kilka dni,
                    jak dotrę do dysku instalacyjnego :(

> Spróbuj jeszcze przelecieć system skanerem Nortona (Virus Detection):
                    > security.symantec.com/sscv6/default.asp?langid=ie&venid=sym

Nie wiem, czy coś ze stroną nie tak jest, czy mój komp kompletnie zgłupiał,
                    ale: bez problemu odpalam adres strony a jak wciskam "go" ("Test your
                    computer's exposure to online security threats and learn how to make your
                    computer more secure) - to ekran miga na ułamek sekundy i nic się nie zmienia,
                    dalej pozostaję na stronie security.symantec.com/sscv6/default.asp?
                    langid=ie&venid=sym

Jak myślisz, zgłupiał komp, wirus jest wyjątkowo wredny, czy jak zwykle
                    głupota użytkownika, który klika niewłaściwe ikonki?

Niezależnie od mizernych moich efektów, dzięki za Twój czas
                    pozdrawiam
                    murray_jk
              • Gość: murray_jk Re: wirus czy głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 22:38
                Krajan, dzięki za słowa wsparcia. Może mógłbyś też rzucić jakimś konkretem:
                skąd ściągnąć nortona antywira, świezutkiego ad-awera i firewalla?
                Niestety aktualnie w moim przypadku odpada opcja zakupienia płatnych
                komercyjnych programów tego typu.
                pzdr
                M.
                • Gość: Krajan Re: wirus czy głupota IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.11.03, 23:53
                  rozumiem to normalka ... wiekszosc programow biore z tad:
                  www.underpl.org najlepsha strona
                  ad-aware 6.0 jest kompletnie za darmo do uzytq osobistego
                  powodzonka ziooom
                  • Gość: murray_jk Re: wirus czy głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 12:06
                    Dzięki Krajan raz jeszcze. Ad-aware 6.0 używam na bieżąco. Niestety nie ma to
                    wpływu na znikanie Procesów i niemożność ich edytowania :(
                    pozdrawiam
                    M.
                    • koktajl_molotowa Jeśli dobrze zromumłem... 12.11.03, 22:14
                      ...to masz dwie (przynajmniej) partycje. Najprościej przewalić dane na jedną,
                      sformatować partycje systemową.
                      A na przyszłość, wszystkie dane, łącznie z poczta, zapisywać na
                      parycji "niesystemowej". Każdy program umozliwia zmienić domyślne ustawienia
                      tak, aby zapisywac pliki w dowolnym katalogu :o)
                      • Gość: murray_jk Re: Jeśli dobrze zromumłem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 22:35
                        Jak najbardziej zrozumłeś dobrze :)

> Mam dodatkową startowa partycję E: (zrobioną pod kątem ewentualnego
                        > zawirusowania C:)

pozdrowienia
                        M.
                    • Gość: Krzysztof Re: wirus czy głupota IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.03, 22:26
                      Adware które ściągasz ma bazą danych z lipca. Aby mieć aktualną bazę należy co
                      kilka dni ściągać plik reflist.zip rozpakować i podmieniać.
                      Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka