Dodaj do ulubionych

slub w dwoch jezykach

22.01.07, 17:32
czy ktos z Was planuje lub byl na slubie, ktory byl udzielany w dwoch
jezykach (w moim przypadku to polski i angielski).

czy znacie ksiezy w Poznaniu, ktorzy mogliby poprowadzic Msze slubna w dwoch
jezykach?

m.
Obserwuj wątek
    • lubna Re: slub w dwoch jezykach 22.01.07, 19:57
      Znajoma mojego narzeczonego z czasów licealnych miała ślub mieszany polsko-hiszpański, co konkretnie chciałabyś wiedzieć? Mogę popytać, jak wygląda taki ślub. Wiem na pewno, że - to było fajne - wszyscy na ślubie dostali bardzo ładne książeczki ze spisanym każdym słowem podczas mszy w obu językach, żeby każdy wiedział na bieżąco co się dzieje, to był bardzo fajny pomysł. Oczywiście każdy wiedział na bieżąco, bo ksiądz od azu tłumaczył, ale spisanie słów w ich obu językach bardzo się gościom podobało.
      Wiem też, że rodzina z Hiszpanii "załatwiła" kogoś do zaśpiewania którejś kościelnej pieśni po hiszpańsku.
      • madziaaaaa5 Re: slub w dwoch jezykach 22.01.07, 20:50
        Moja siostra miala taki wlasnie slub: polsko-niemiecki. Musialabys sie dokladnie
        proboszcza spytac jak to z ksiedzem bedzie bo u siorki to on wlasnie sie tym
        zajal i w rezultacie slubu udzielal jej nasz byly proboszcz, ktory znal
        niemiecki - specjalnie przyjechal bo wyprowadzil sie gdzies na wies. Smiesznie
        troche bylo bo ona skladala przysiege po polsku i moj szwagier nic z tego nie
        rozumial, on po niemiecku. A reszta byla tlumaczona, na 2 jezyki. Pogadaj z
        proboszczem.
        • mariposa Re: slub w dwoch jezykach 23.01.07, 10:50
          dzieki dziewczyny smile

glownie chodzi mi o to jak msza jest "podzielona" na jezyki - czesci stale po
          polsku, a czytania po angielsku? czy "podwojnie"? tlumaczone kazanie?
          rozklad mszy w dwoch jezykach to bardzo dobry pomysl smile

w jaki sposob rozwiazana jest sprawa przysiegi? (nie do konca jestem przekonana
          do tego, ze kazdy mowi w swoim jezyku... ale z drugiej strony podwojna
          przysiega?)

no i gdzie znalezc ksiedza, ktory mowi po angielsku???

m.
          • madziaaaaa5 Re: slub w dwoch jezykach 23.01.07, 11:28
            Nie bardzo juz pamietam ale chyba wszystko oprocz przysiegi bylo w 2 jezykach
            ale to ksiadz ustalal i moja siostra wczesniej nawet nie wiedziala jak to
            bedzie. Moze w Twojej parafii bedzie inaczej a ksiedza to chyba proboszcz
            sam zalatwia. A poza tym to sie nie martw bo na pewno nie jestes pierwsza i nie
            ostatnia, ktora bedzie miala taki slub i ksiadz na pewno tez sie jakis znajdzie
            z angielskim smile Ale na pewno bedzie ciekawie.
          • lubna Re: slub w dwoch jezykach 23.01.07, 14:16
            Zapytałam narzeczonego i powiedział, że cała msza była u niego tłumaczona przez księdza jakby na bieżąco - raz po polsku, raz po hiszpańsku, kazanie też - nie było najpierw całości w 1 potem całości w 2 języku, tylko tłumaczył ksiądz po 2, 3 zdania. Przysięgę każdy składał w swoim ojczystym języku. Księdza hiszpańsko języcznego znaleźli w krakowie, gdzie ona studiowała i ten ksiądz jechał do jej rodzinnej wioski pod wrocław za zgodą jej proboszcza.
            • mariposa Re: slub w dwoch jezykach 23.01.07, 14:45
              dzieki serdeczne smile

a ja znalazlam informacje, ze raz w miesiacu w katedrze odbywaja sie msze po
              angielsku:
              www.massinenglish.archpoznan.org.pl/index.htm
              wiec moze tam sie postaram dowiedziec smile

z tego co wiem, to proboszcz moze "delegowac" prowadzenie Mszy dowolnie
              wskazanemu ksiedzu.
              My akurat bierzemy slub w zupelnie "obcej" parafii, wiec chyba nie powinni miec
              zadnych obiekcji smile

m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka