uwaga_tramwaj 11.07.06, 15:40 tvp kultura, poniedziałek, godz. 20:00, powtórka w niedzielę rano ok. 10-ej. MNIAM!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikate Re: Lalka!! 11.07.06, 21:17 Chiba się zaczęło, ile odcinków przegapiłam? :(( Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 11.07.06, 23:58 byly 3 odcinki jestesmy juz po pojedynku z Krzeszowskim na razie zadnego nie przegapilem, ale boje sie, ze przed koncem serialu zacznie sie moj urlop :/ Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Lalka!! 12.07.06, 19:21 Rozumiem, że powtórka 3-go odcinak w najbliższą niedzielę?? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 12.07.06, 22:31 a nie w sobote? w kazdym razie w weekend :) pomimo calej znakomitej oprawy i swietnej obsady caly czas sie zastanawiam nad odtworcami glownych rol Kamas i Baraunek graja swietnie, ale troche wbrew warunkom zewnetrznym naprawde ciezko zrozumiec odraze fizyczna, jaka Izabella przeciez czula do Wokulskiego, bo Kamas jest przystojnym mezczyzna. A jeszcze trudniej zrozumiec fascynacje Wokulskiego, bo Braunek w tym serialu wyjatkowo zle wyglada. Ciezko uwierzyc, ze to ta sama kobieta, ktora grala Oleńkę. Pod tym wzgledem film Hasa mial jednak zdecydowanie lepiej dobranych aktorow (Dmochowski i Tyszkiewicz) Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Lalka!! 12.07.06, 22:40 Mam takie samo odczucie co do Wokulskiego-on jest po prostu zbyt przystojny ! Ale nie zgadzam sie co do Braunek- jest wystarczajaco ladna- i mam wrazenie, ze gdyby Prus ja widzial na ekranie zakrzyknalby : "Yeees!" Tyszkiewicz nie sposob odmowic urody i klasy, ale rzecz w tym, ze Lecka po prostu takiej klasy nie miala.A Lecka Braunek to bo prostu blondynka, ktora usiluje byc cwana,ale i to , jak to blondynce, nie bardzo wychodzi ;-) Przepraszam tu wszyskie drazliwe blondynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Lalka!! IP: *.crowley.pl 13.07.06, 10:01 Ja też wolę Braunek, bardziej odpowiada moim wyobrażeniom o Izabeli. A Kamas to chyba rzecz gustu, mi się wybitnie nie podoba:) Tyszkiewicz hmm, IMO po prostu kiepską aktorką jest, była strasznie sztuczna w tej roli. I w ogóle nie ma porwnania z Hasem - serial jest o niebo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: Lalka!! 13.07.06, 11:21 Belcia w swojej egzaltacji i emocjonalnym kalectwie lubowała się w posągu Apollina:D czego się po niej spodziewać? a Wokulski podobał się kobietom. Kamas ma takie mroczne, wokulskie spojrzenie. Braunek dla mnie jest rewelacyjna. No, bywają piękniejsze, fakt, ale wobec mistrzowskiej gry nie widzę dla niej konkurencji. Ciężko zagrać puste, piękne stworzenie robiące wokół wrażenie niepustego:D, a Tyszkiewicz grała tylko urodą i tą swoją dumą jako jedynym środkiem wyrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 13.07.06, 12:02 no ale Wokulski zakochal sie w Izabeli od pierwszego wejrzenia, znaczy sie powinna jakos wygladac. A w porownaniu chociazby z panią Stawską (Marta Lipińska) Belcia tak nieszczegolnie wygląda i powtorze - Braunek gra świetnie. tylko ten jej wyglad troche mi zgrzyta Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: Lalka!! 13.07.06, 13:06 no Stawska jest za ładna, faktycznie. wiem, nie każdemu podoba się Braunek, a Bela miała urodę uniwersalną, klasyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Lalka!! 13.07.06, 17:03 Ja uważam, że wykonawcy są świetnie dobrani! Belcia i Stawska-każda w swoim rodzaju, każda ładna innym typem urody. Że Wokulski wolał Belcię? Już dawno stwierdzono, że o gustach się nie dyskutuje. Ponadto zetknął się z Belcią w szczególnym emocjonalnie momencie. Pusta Bela tak genialnie robiła wrażenie niepustej i obiecującej spełnienie, zrozumienie i inne takie. Ponadto jeszcze, hm... ten dyskretny urok arytokracji, ten nimb niedostępności i luksusu, to jest to! To Staśka urzekło, w końcu całe swoje życie szedł wyżej, chciał pod każdym względem osiągnąć pozycję lepszą od startowej. Belcia była tego symbolem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Lalka!! IP: *.chello.pl 14.07.06, 20:25 Stawska i Łęcka są znakomicie skontrastowane - S. Marty Lipińskiej jest ciepła, zmysłowa, ziemska, pełna pokory wobec życia no i last but not least - czekająca na gest... Łęcka przeciwnie - eteryczna, zimna, nieprzystępna, chwilami niemal arogancka w swoich arystokratycznych manierach - czyli trzeba ją ścigać i zdobywać, a Wokulski jest wszak drapieżnikiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Lalka!! IP: *.aster.pl 15.07.06, 10:22 Cię choroba ;) Jakbym wiedzial o tym od 1 odcinka, to bym ponagrywal do pliczkow. Od 3ciego to juz nie ma sensu. A moze ktos ponagrywal ? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Lalka!! 16.07.06, 16:20 Obejrzałam dzisiaj powtórkę odcinka trzeciego. Ach, boska jest ta Margaret Braunek! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Lalka!! 16.07.06, 16:35 Tak przy okazji w tym serialu Jan Englert i Marta Lipińska zagrali parę (na końcu ich postaci zawarły małżeństwo) a prywatnie są jak wiadomo spowinowaceni za sprawą reżysera Macieja Englerta. Chciałem nawet o to zapytać przed rokiem w forumowym quizie serialowym ale już nie zdążyłem, bo quiz ów został zakończony. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 17.07.06, 21:40 dzisiejszy odcinek znakomity, a Rzecki w teatrze to po prostu perełka :) za to tradycyjnie sie przyczepie do obsady, bo jednak Wilhelmi w roli amanta tak trochę nie pasuje ;) w ten sposob serial coraz glebiej wchodzi w konwencje opery, gdzie kobiety ksztaltem i wagą zblizone do fortepianu spiewaja o tym, jakie sa mlode i smukle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: Lalka!! 18.07.06, 09:46 tak, jak tylko Wilhelmi wszedł zza pleców Mikołaja zgrzyt był wręcz słyszalny. Belcia porównała Wokulskiego do pnia z czerwonymi rękami - Starski powinien co najmniej nie kojarzyć się z tym samym. za to Mraczewski jest świetny! Englert jest stworzony do ról tego typu. I te wąsiki jak zatrute sztylety:D Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 18.07.06, 10:06 tak, Englert jest znakomity generalnie w wiekszosci przypadkow casting byl bezbledny - Pawlik, Karewicz (rewelacyjny!), Mrozowska, Janowska, Lipińska, wszyscy subiekci ze sklepu (Pokora, Fronczewski, Friedman). Czerwinska jako Minclowa :))) czekam jeszcze na Wrzesinska w roli pani Wasowskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Lalka!! 18.07.06, 19:37 Z przykrością stwierdzam, że i mnie Wilhelmi na Starskiego nie pasuje. Warunków zewnętrznych mu brakuje do tej roli, bo aktorskie posiada. Kazio Starski musi, no musi pięknym i młodym być, ot, taki metroseksualny 19 wieku. Odcinek znakomity, Margaret świetna! Jakie to dumne a jakie durne, w obłokach stąpające, no bo Staś wyrządził im dobrodziejstwo przepłacając za kamienicę, jakże to? A nie zdaje sobie sprawy, z czego te jej fatałaszki, jazdy do Paryża, życie na poziomie? Braunek cudnie gra to stworzenie :) Chociaż ja mam odczucia ambiwalentne i Izę Łęcką b. lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Lalka!! 18.07.06, 20:05 Barbasiewicz o niebo lepiej pasowal do tej roli w filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
1802l Re: Lalka!! 19.07.06, 14:52 baba67 napisał: > Barbasiewicz o niebo lepiej pasowal do tej roli w filmie. Oj, chyba Starskiego grał Łapicki.... Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Lalka!! 19.07.06, 16:40 Oj, rzeczywiscie mi sie pomylilo. To w Polanieckich Barbasiewicz byl man fatale :-) Ale Lapicki znowuz magnetyzmu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 19.07.06, 00:21 szczerze mowiac na tle swojego ojca Belcia nie jest az tak koszmarnie glupia. Łęcki wysoki podnosi poprzeczkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: a ja bronię Wilhelmiego IP: *.chello.pl 19.07.06, 13:20 bo tylko pomyślcie - w tamtych czasach furorę robił "magnetyzm zwierzęcy" i tym tłumaczono wiele rzeczy;) o ile pod typowego amanta Wilhelmi istotnie nie podpada, to zwierzęcej siły przyciągania ma az nadto:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: a ja bronię Wilhelmiego IP: *.chello.pl 19.07.06, 17:23 a Barbasiewicz też będzie, ale VIII odcinku, "Damy i kobiety". jako włoski skrzypek Mollinari, na którego koncertach co wrażliwsze arystkratki mdleją... o wszystkim pomyśleli:))) Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: a ja bronię Wilhelmiego 19.07.06, 20:08 No wlasnie, to on powinien grac Starskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: a ja bronię Wilhelmiego 25.07.06, 16:48 A Paryż to zaiste piękne miasto... Co zresztą Stachowi nie pomogło i brnie, dalej brnie. Teraz będzie pobyt u prezesowej Zasławskiej na wsi i niezapomniana pani Wąsowska. Młoda Małgorzata Niemen gra łabędzicę Ewelinę. Ach, pobyć na takiej wsi, w takim towarzystwie, ach! Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: a ja bronię Wilhelmiego 25.07.06, 17:26 wczoraj czaly czas sie zastanawialem, czy to naprawde krecili w Paryzu, czy po prostu wyszukali w Polsce miejsca skutecznie udajace to miasto ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: a ja bronię Wilhelmiego 25.07.06, 19:42 Jeśli nawet, to wyszło im to wcale wcale! Sugestywny jest obraz Paryża odwiedzanego przez Stacha. Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: Lalka!! 01.08.06, 10:39 się obijali wczoraj, nie ma co:) zastanawiam się, dlaczego na polach pół chłopa nie było widać? odrealniona ta wieś kompletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 01.08.06, 13:57 moze dlatego, ze z pol juz wszystko zebrano, wiec po cholere ktos mial sie tam krecic? chociaz mi sie wydawalo, ze oni tam byli w pelni lata, a tu prosze - srodek jesieni inna rzecz, ktora ja inaczej pamietam. Mi sie wydaje (ale bede musial to sprawdzic), ze pani Wąsowska była kobietą błyskotliwą i inteligentną, a w interpretacji Wrzesińskiej wyszła taka trochę irytująca kokietka za to przyszła pani Niemenowa urocza :) i zaminiłbym aktorów w rolach Starskiego i Ochockiego. Zaorski miał znacznie lepsze warunki zewnetrzne do roli łamacza serc :) Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: Lalka!! 01.08.06, 14:28 tak, byli tam w pełni lata - powinny być żniwa. a na jesieni ziemniaczki, kapusta, krówki, gąski - chłopi w pole nie wychodzili tylko zimą. a tam - pustka. tak, Wąsowska w wydaniu Wrzesińskiej zbyt kokietowała i jazgotała. Przez to jej wypowiedzi były przytłoczone tym krzykliwym wizerunkiem. Wilhelmi to Anioł lub Dyzma. Żaden Starski i Ochocki z niego. Niemenowa urocza, ale cóż, drewniana:) Baron był wczoraj moim idolem. Jak on biegł po szal!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 01.08.06, 14:55 No ale po zniwach chlopi juz chyba niekoniecznie ganiaja po polach, a tam pola byly ewidentnie uprzatniete i przygotowane do zimy a Niemenowej nie krytykuj przesadnie. Owczesne panny na wydaniu nieszczegolnie brylowaly, bo mialy byc skromne i ciche. Co innego zblazowane wdówki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: Lalka!! 01.08.06, 16:08 Mnie nie podobała się "gra" Niemenowej vel Wydrzyckiej i tyle. Że ładna, a i owszem, ale aktorka z niej żadna. Nawet cichą i skromną trzeba grać, a nie nią być na planie. Upieram się przy chłopach, na wsi raczej sporo ich wszędzie. Nikt nie pędził bydła, nikt nie kopał ziemniaków, nikt nie zwoził kapusty, nikogo w ogóle nie było jak okiem sięgnąć. Wiem, Prus nie wspominał, żeby pałętali się w tle, ale chyba tłem nie bardzo się zajmował w tym rozdziale (co innego opisy Warszawy). W filmie brak jest odczuwalny. Dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Lalka!! 01.08.06, 17:51 Tam, gdzie państwo wakacje spędza chłopi?? W życiu! Są, są, w końcu majątek nimi stoi, ale nie muszą się pałętać wśród "towarzystwa". Ach, takie wakacje mieć. Grzyby, ryby, wycieczki, pikniki. Ach, jaki bukoliczny obrazek, ten wczorajszy odcinek. Tym boleśniejszy późniejszy szok i przebudzenie Wokulskiego. I w serialu i w powieści mamy taki przekładaniec: po chwilach jasnych następują ciemne, uświadamiajace, jak bardzo szczęście było złudne... Małgosia Wydrzycka-Niemenowa była faktycznie taka, jaki winny być panny na wydaniu w owej epoce. Zresztą w jej postaci, w historii Eweliny i barona ("moja narzeczooona") karykaturalnie odbija się związek (?) Izabelki i Stasia. A cudna jest prezesowa Zasławska w wykonaniu Zofii Jaroszewskiej!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 01.08.06, 18:25 mi sie bardzo podobal Stasio, ktory mowil, ze nigdy by nie blagal o uczucie :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Lalka!! 01.08.06, 19:34 Stasio ma swój honor, a co! Swoją drogą uczucie do Izabelki go tak usztywniło, onieśmieliło że nie było możliwości, coby ją poznać. Do inncyh pan nie jest taki nieśmiały :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Lalka!! 01.08.06, 23:48 a to akurat znam z autopsji potrafie na zawolanie byc uroczy, czarujacy i intrygujacy z wyjatkiem osob, na ktorych mi bardzo zalezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki1161 Re: Lalka!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.08.06, 13:04 Mam pytanie, czy pani Malgorzata Wydrzycka Niemen to ta "Ukrywana" corka Czeslawa Niemena z pierwszego malzenstwa, czy jego druga zona, slynna modelka??? Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: Lalka!! 02.08.06, 12:53 btw, myślicie, że Stach przeżył całą historię? ja myślę, że tak. mimo wszystko. może chciałabym wierzyć? tak, chciałabym wierzyć, że wysadził kamień z przyległościami z dzikiej wściekłości i ta wściekłość świadczyła o powrocie sił witalnych. ale czy takiego Stacha, zmienionego, chciałabym poznać? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo odc. 7 07.08.06, 21:49 chich, nie wiem od czego zaczac zachwyty czy od sceny rozmowy Wokulskiego z adwokatem Krzeszowskiej, Rzeckiego w karczmie, czy od urody Marty Lipinskiej nota bene jak sie dzis popatrzy na owczesne pieknosci - Lipinska, Dymna - to jednak troche smutno Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: odc. 7 08.08.06, 09:46 a studenci, irytujący Maruszewicz i Ewa Ziętek jako tępawa służąca? :D czy dziś udałoby się skompletować taką obsadę? uroda urodą - Stawska Lipińskiej aż kipi życiem mimo powściągliwego stylu bycia. aha - Rzecki wspomniał, że Stach cały wrzesień spędził w Zasławiu - jednak po żniwach, jesienny klimat pejzażu usprawiedliwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Braunek 07.08.06, 22:06 rozmawialem z moja matrix i opowiadala mi, ze generalnie Braunek nie byla bardzo popularna, a przy dwoch waznych rolach byla obsadzana kompletnie wbrew vox populi, ktory uwazal, ze nie powinna zagrac ani Izabelli, ani Oleńki (a tego typu ekranizacje oczywiscie wzbudzaly wielkie zainteresowanie i publiczna debate nad obsada) vox populi uważał, że u Hoffmana powinna zagrać przefarbowana na blond Starostecka, co tylko dowodzi, że populus jest głupi, bo akurat w "Potopie" Braunek była znakomita Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Braunek 08.08.06, 12:18 Wiele osob do dzis jej nie trawi w Potopie, ale role miala bardzo dobrze przemyslana i bnawet jesli odbiegala od wizji Sienkiewicza to po prostu nie do zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Braunek 08.08.06, 14:25 hmmm, przyznam sie bez bicia, ze znajomosc z powiescia zakonczylem w okolicach 120 strony pierwszego tomu, wiec nie bardzo moge porownywac jej role z literackim oryginalem, ale moge powiedziec, ze wedlug mnie w filmie byla znakomita :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo odc. 8 11.08.06, 01:17 z racji zaczynajacego sie jutro urlopu sciagnalem sobie dwa ostatnie odcinki, bo watpie, zeby na obczyznie byla tvp Kultura niestety obejrzalem tylko 8, ale za to moge powiedziec, ze to chyba jest najlepszy odcinek z calego serialu. Nic dziwnego, bo tu mamy kulminacje calosci. W kazdym razie odcinek cudny, poczawszy od "Kasza na srebrnych tacach? Cudowne!" po dramatyczne "Farewell Miss Iza". perełka :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: odc. 8 11.08.06, 19:12 Zaiste, perełka! Oj, przydała się Stachowi nauka angielskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Kilka uwag... 14.08.06, 22:45 ...o odcinku ósmym. 1. Faktycznie, Marek Barbasiewicz byłby świetnym Starskim. Wilhelmi jakoś za bardzo kojarzy mi się z Aniołem, nadto ma jakiś taki nieświeży i wymięty wygląd. Wiem, Kazio Starski prowadził taki tryb życia, że nie mógł wyglądać jak stokrotka, a jednak! Dziwne, dawno temu widziłam Wilhelmiego "na żywca", przystojny, opalony, tryskający energią. 2. Jak to każdy znał swoje miejsce w szeregu i nie mówcie tylko, że to było źle! Szlachetny Wokulski mówi "mój Wysocki", Wysocki po rękach Stasia całuje, Staś przyjmuje to jako coś naturalnego. 3. Nadal twierdzę, iż role zostały obsadzone prima sort. Kamas ze wspomnianym wyżej mrocznym, wokulskim spojrzeniem, wielce arystokratyczna Braunek, no miód. 4."Farewell, miss Iza, farewell". Owszem, zimna ta Iza była, pusta, głupia itd. Ale czy można mieć do niej pretensję, że na Stachu się nie poznała? Trudno, by kura latała jak orzeł. Nadto chemii nie było! Nie tylko wobec Wokulskiego. Izabelka w ogóle nie była w stanie wyjść poza obściskiwanki przez Starskiego czy Molinariego lub zbereźne marzenia z posągiem w roli głównej. Przecież przed Stachem miała sporo starających się, wysoko urodzonych zresztą. Jak już miało przyjść co do czego, to Iza się ewakuowała. Indywidualistka. Niezdolna do uczuć. Teraz by się powiedziało zapewnie słusznie, że boi się bliskości i doszukiwano by się w niej urazów z dzieciństwa... Wspaniały serial! Odpowiedz Link Zgłoś
1802l Re: Kilka uwag... 15.08.06, 13:44 monikate napisała: > ...o odcinku ósmym. >> > 4."Farewell, miss Iza, farewell". Owszem, zimna ta Iza była, pusta, głupia itd. > > Ale czy można mieć do niej pretensję, że na Stachu się nie poznała? Trudno, by > kura latała jak orzeł. Nadto chemii nie było! Oj, nie było! Wystarczy sobie przypomnieć, jak stale sie jej nasuwało wspomnienie czerwonych rak Wokulskiego. Czuło sie, jak hrabiankę "otrząsa"! Poza tym ten Stach tak na klęczkach do niej podpełzał... Mądry ten Prus! Przeciez dopiero, gdy Wokulski potraktował Izabelkę z góry (gdy ostro oznajmił, że pojedziedzie do Warszawy chocby na lokomotywie) - spojrzała na niego innymi oczmi... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Kilka uwag... 22.08.06, 17:24 I już koniec :( Melancholijny odcinek, jakże trafnie podsumowujący... A ten Rzecki! Nie wierzyłabym, że są tacy ludzie, lecz Pawlik zagrał tak genialnie, iż na końcu odczuwa się smutek po śmierci Rzeckiego. No i czy suma sumarum nie jest to wszystko aktualne? Odpowiedz Link Zgłoś