agusiajasia 15.01.10, 23:00 Jak tam walka z candida? Wyszło coś jeszcze w badaniach? Ja mam jutro z Zosią wizytę u dr O. Jestem pełna nadziei, że nam pomoże i załatwimy te paskudy! Daj znać jak tam córcia, czy coś lepiej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astra27 Re: Astra 16.01.10, 10:08 Hej u nas pod kontrolą wszystko :-) jedyne zmiany jakie zostały to pod kolankami a tak to całe ciałko juz 2 czy 3 tydzień czyściutkie. Fakt jest na ograniczonej diecie takiej jak dla candidy ale dostaje dodatkowo kleik kukurydziany, sinlac, ziemniaki i mleko ryżowe. Raz na tydzień wprowadzamy jakąś nowość, teraz niestety 2 dni miała roztrój żołądkowy i baliśmy się że wyjdzie wszystko na skórę ale nie wyszło, tylko te kolanka zostały, ale dzisiaj znowu sięgnęłam po maść z delikatnym sterydem i zobaczymy. Zuzia jest na diecie bezmlecznej, bezpszenicznej i bezowocowej na razie z warzyw jje dynie, buraczka, ziemniaka, z mięs indyka i troche szynki wieprzowej ale sprawdzonej, drogiej bez żadnych dodatków, jje przewory żytnie, kukurydziane, pije mleko ryżowe. Fakt jest tego mało. Robilismy jej jeszcze dodatkowo badania w labie na żelaznej na owsiki, pasożyty i lamblie + 2 krotne negatywne wyniki w felixie i nic nie wychodzi. Dlatego na razie odpuściłam sobie temat robali. Na przełomie lutego i marca będzie miała komplet badan na alergie w szpitalu i zobaczymy. Ale sam fakt że jje to co jej dajemy, skóra praktycznie czysta sprawia że jestem naprawde szczęśliwa. Ale np. jak dostała tydzien temu czy dwa krople na kaszel to byla przez 2 dni cala w plamach czerwonych. Dzisiaj planuje jej jałbuszko wprowadzić i zobaczymy :-) Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Astra 17.01.10, 20:09 Oj, niewiele je, faktycznie. Wczoraj byłam u dr Ozimka z Zosią. Jestem w pełni usatysfakcjonowana z wizyty. Przepisał leczenie dla całej rodziny. Wg jego zaleceń, ziemniaki są dozwolone w diecie "candidowej". Oprócz tego Zosia je jogurt kozi naturalny i pije mleko kozie oraz je kozie serki. I jest ok. Może spróbuj tego? Też dozwolone :) We wtorek starujemy z tinidazolem dla całej rodziny, no i zobaczymy jak rezultaty. Oby było ok. Powodzenia :) Odpowiedz Link
astra27 Re: Astra 18.01.10, 09:09 Hej, to super, ja na razie wprowadzam po jednym produkcie, w piątek wprowadziłam żółtko od jajka i przeszło ;-) następne na tapetę bierzemy jabłka :-) z drugiej strony alergia Zuzi postawiła nas do pionu skonczyly sie slodkie bułki, serki homo a dzieciak jje pełnowartościowe produkty, może to na jej zrowie wpłynie tak się pocieszam :-) Chciałabym mieć jednoznaczną diagnozę dla Zuzi tak jak u Zosi bo wtedy wiadomo co leczyć, a tak błądzimy jak ślepy we mgle, ale przynajmniej na razie jest dużo lepiej niż było :-) Odpowiedz Link
astra27 Re: Astra 18.01.10, 11:23 A czy lekarz zalecił jakąś dietę? jeśli tak to podzielisz się info co zalecił jeść? Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Astra 18.01.10, 12:51 Dietę zalecił, ale z racji takiej, że u Zosia nie wykryto candida, nie jest taka restrykcyjna. Generalnie nie zmieniać tego co było do tej pory. Plus próbować z innymi owocami typu melon i ananas. No i żurawina suszona może zostać. Wczoraj dałam jej morele suszone (jedną) i obserwuję. Narazie odzewu nie ma. Później napiszę ci dokładnie jak wg dr powinna wyglądać dieta candidowa. :) Odpowiedz Link
astra27 Re: Astra 18.01.10, 16:12 Dzięki za info, z niecierpliwością czekam na info dotyczące diety może jakiś kolejny pomysł mi przyjdzie do głowy. Na razie wprowadzam tzw. bezpieczne produkty, kozie przetwory bede chciała wprowadzić pozniej jak juz przetestuje z tych co ją uczula a co nie ale jestem ciekawa podejscia dr O. do tej diety. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Astra 19.01.10, 09:58 agnieszka, czy podzielilabys sie ze mna ta dieta candidowa? chcialabym tez sie skonsultowac z twoim lekarzem, kiedy wrocimy do wawy, bo ci, u ktorych bylismy do tej pory kompletnie zignorowali te candide. fajnie dziewczyny, ze u was sie poprawia. u nas tez juz niczego nie ma. czekam teraz na przelom lutego i marca. wtedy u mojego syna pojawiaja sie plamy na skorze (podobna to od leszczyny). zobaczymy w tym roku Odpowiedz Link
astra27 Re: Astra 19.01.10, 10:39 Hej dzięki za mailika, ciekawa jestem jak to jest z buraczkami, ja swojej Zuzi daję jeszcze buraczki wiem ze nie są tak bardzo wskazane ale ona tak mało rzeczy toleruje ze cieszy mnie ze buraczki moze jeść. Dałam jej 3 dni pod rząd jajko a raczej zółtko i dzisiaj zauważyłam na rączce zmiany delikatne, moze to reakcja na nowość do piątku bede jej jeszcze podawać i obserwować. Jeśli się pogorszy to odstawię, mam nadzieję że jednak przejdzie. Z buraczkiem tez bylo tak ze po 2 dniach delikatne zmiany ale przeszło i na razie buraczka toleruje. Odpowiedz Link
burdziaa Agusia 19.01.10, 15:53 a czy ja tez moge prosic Wasza diete,poczytam sobie( joanna@burda.art.pl) ,Julek znow ma rumience i szorstkie ręce- ciesze sie,ze u Was lepiej Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Agusia 19.01.10, 22:19 Burdzia, już wysyłam. Kasiu! Na maila gazetowego czy jakiś inny adres? Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Astra 19.01.10, 22:23 Jak będziecie w Wawie, to daj znać. Podam ci wtedy namiar na dr Ozimka. Podaj mi tylko maila i już wysyłam dietę :) Szkoda, że lekarze ignorują candidę. To jest źródło wielu dolegliwości u dzieci. Tak samo jak pasożyty. A robiłaś Olkowi badania? Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Astra 19.01.10, 22:24 Oczywiście poprzedni post do Kasi :) Jakoś się zakręciłam z tymi postami..... ;) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Astra 20.01.10, 09:12 no widzisz aga, badania robilam olkowi w maju/ czerwcu szukajac robali. wyszla candida. badania pokazalam wyniki pediatrze - powiedziala, zeby brac probiotyk, pokazalam alergologowi - to samo. Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Astra 20.01.10, 11:26 A gdzi robiłaś te badania i jaką metodą? Zosi wyszły lamblie dopiero za kolejnym razem. Robiłam do skutku. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Astra 20.01.10, 11:37 robilam kilka razy metoda enzymatyczna w zwyklym labie oraz w felixie. wlasnie tam wyszla candida. sproboje zrobic jeszcze raz tu na slasku, ze wskazaniem na candide. Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Astra 20.01.10, 12:02 No cóż, candida też potrafi dokuczyć. Naprawdę polecam naszego lekarza. Jak będziesz w Wawie to daj znać. Podam ci namiar na niego. Odpowiedz Link
astra27 Re: Astra 20.01.10, 19:30 U nas mega nawrót i to mega!!!! całe ciało w wysypce i czerwonych plackach, zdjęłam jej majteczkito się przeraziłam, wszystko to po 3 dniach podawania żółtka na próbę, teraz z nowu będziemy ją wyprowadzać parę tygodni na prostą, koszmar a już się cieszyłam że tak jest dobrze, nawet we włosach czerwone plamy, do tego kaszle i ma mega zaparcia. Przynajmniej wiemy co ją uczula - npewno jajka!! Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Astra 20.01.10, 21:09 Oj, biedna ta Twoja Zuzia. Współczuję. Naprawdę macie ostry stan. Ale żółtko? Jej, bidulka.... Dawaj znać czy coś lepiej. Powodzenia! Odpowiedz Link