Dodaj do ulubionych

Salmonella

30.09.10, 09:22
W szkole u Mateuszka, na 300 dzieci w szkole podstawowej i gimnazjum obecnie choruje 70 w tym mój synek. Nie wiecie jakie są zalecenia odnosnie powrotu do szkoły, zalecen dla kuchni szkolnej itp w takim przypadku?
Obserwuj wątek
    • amalota Re: Salmonella 30.09.10, 09:30
      Nie orientuje się dokładnie, ale, jak w przedszkolu (jeszcze przed pójściem Jasia) była salmonelloza i pani dyrektor mówiła mi o tym, to wspominała, że dzieci nie mogły wrócić do przedszkola, dopóki w badaniach nie pokazał się wynik negatywny. Jedno dziecko, to nie chodziło ok. 4 miesiące.
    • joasia83m Re: Salmonella 30.09.10, 09:30
      no to serdecznie wspolczuje. moj byl pol roku nosicielem tego dziadostwa. nie wiem jak i gdzie zlapal. biegunke mial raz, a przez pol roku zadnych objawow. mielismy kwarantanne, nie mogl sie przez te pol roku spotykac z dziecmi, tzn. sami do kogos nie chodzilismy, a jak ktos chcial do nas przyjsc to moilismy, wiec na wlasne ryzyko :) ale ryzyko zarazenia bylo znikome.
      przez caly ten czas bral dicoflor 30 i tyle. no i ciagle powtarzane badanie
      • leluchow1 Re: Salmonella 30.09.10, 09:44
        No właśnie zastanawia mnie ten powrót do szkoły. Pediatra mówiła, że nosicielstwo może trwać do pół roku. To jak ma nie chodzić do szkoły przez pół roku.....
        • uczula Re: Salmonella 30.09.10, 10:05
          Popytaj sie w szkole jak to wyglada, bo ja przerabialam, ze jezeli dziecko ma iles nieobecnosci *nie pamietam ile* to grozi mu zdawanie ze wszystkich przedmiotow na koniec roku.
          Niezaleznie od powodow nieobecnosci - ppo prostu za nauke odpowiadaja wtedy rodzice...ech...
          • aga_junior Re: Salmonella 30.09.10, 11:21
            Jeśli dziecko jest chore i nie może chodzić do szkoły należy wprowadzić nauczanie w domu. Nauczyciele ze szkoły przychodzą do domu co jakiś czas. Dokładnie jak to wygląda nie wiem, popytaj w szkole, idź na rozmowę do dyrektorki. Z Andżeliki klasy dwoje dzieci było w ten sposób uczone.
            • leluchow1 Re: Salmonella 30.09.10, 11:54
              Tylko że tam zachorowało niemal 25 % dzieci - nie wyobrażam sobie nauczania indywidualnego dla takiej liczby dzieci.
              • f3f Re: Salmonella 30.09.10, 12:10
                Zapytaj w szkole jak to widzą, ponoszą odpowiedzialność za ten stan wieć powinni sami wiedzieć ja kto rozwiazać. Zreszta wszystkie dzieci nie muszą być mieć długotrwałego nosicielstwa.
                Swoją drogą oprócz badania jedzenia sanepid powinien przebadać dokładnie wszystkich pracowników którzy przygotowuja, serwują jedzenie - bo mimo książeczek ktoreś z nich może być nosicielem.
                • motylek1407 Leluchow 30.09.10, 12:24
                  Napisalam na priva
                  • leluchow1 Re: Leluchow 30.09.10, 12:33
                    Odpisałam :-)
    • maadga Re: Salmonella 30.09.10, 14:03
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8446166,Salmonella_w_Toruniu__85_osob_zatrutych_w_szkolnej.html
      To chyba o was. Ja myślę że tu chyba kuratoriu będzie musiało pomóc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka