Dodaj do ulubionych

Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslicie

07.11.10, 00:58
Początek kaszlu...znowu...jakas masakra, 3 tygodnie od podania antybiotyku...
Nie za duzy ten kaszel, w sumie tylko w nocy jak spi, i suchy...jak to cholerstwo zatrzymać?
Kolezanka polecała Flavamed ,wiem ,ze dziala on odkrztusnie i mozna podawac tylko do 16 godziny. Ale napiszcie czy przy suchym kaszlu mozna go podawac? taki suchy-duszący kaszel ma Tymek:(
Obserwuj wątek
    • smolineczka Re: Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslici 07.11.10, 05:46
      a syrop Mucosolvan próbowałaś - z tego co się orientuję, jest o podwójnym dziłaniu
      Marysia od czwartku też ma kaszel i katar i siedzi w domu, po mucosolvanie czuje się trochę lepej
      • anmroz Re: Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslici 07.11.10, 06:49
        Flavamed stosuje się przy kaszlu z wydzieliną. Nie podałabym przy suchym.
        • szaszanka21 Re: Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslici 07.11.10, 08:23
          Ankas polecam Supremin.Michał miał bardzo meczący suchy kaszel i podziałał świetnie.Mozna kupić bez recepty.
      • smolineczka Re: Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslici 07.11.10, 08:31
        no faktycznie chyba supremin będzie lepszy, bo jednak mucosolvan i flavamed są stosowane w kaszlu mokrym
        • lilka.k Re: Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslici 07.11.10, 08:52
          ja czasami daję acodin junior. Dziala bardzo dobrze na suchy kaszel. hamuje go.
          • alcea3 Re: Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslici 07.11.10, 09:07
            Lekarka pięknie mi to ostatnio wytłumaczyła :)

Przy suchym kaszlu -hamujemy odruchh, więc absolutnie zadnych wykrztusnych syropow (zyli Flavamed tez nie)

Przy mokrym kaszlu- dajemy coś co rozrzedza dzięki czemu łatwiej wykrztusic wydzielinę.
    • aurinko Re: Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslici 07.11.10, 08:51
      Jeśli chcesz podać syrop na suchy kaszel to na pewno nie Flavamed. Na suchy kaszel są: Sinecod, Acodin Junior, Supremin (Supremin to to samo do Sinecod tylko chyba innego producenta), Sinecod jest też w kroplach - krople o tyle wygodniejsze, że podaje się ich mniej niż syropu. W czasie, gdy podaje się któryś z tych syropów nie powinno się podawać nic wykrztuśnego.
      • pabia_a Re: Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslici 07.11.10, 12:57
        flavamed zdecydowanie na kaszel mokry, ja ostatnio stosowałam syrop stodal jest on na kaszel suchy i mokry
    • anula_82 Re: Flavamed przy suchym kaszlu-mozna? co myslici 07.11.10, 13:36
      mozesz popytac w aptece o Prospan, mi ostatnio poleciła farmaceutka wlasnie ten. A wspomniany Supremin działa też przeciwalergicznie, więc jest dobry na suchy, męczący kaszel... może Tymek ma ten kaszel od czegoś co go uczula, wsprawdzałaś może na co zareagował kaszlem?
      • anula_82 P.S. 07.11.10, 13:39
        u nas ostatnio po 3 tygodniowym kaszlu lekarz zaleciła inhalacje z Pulmicortu, podziałało, więc może i u Was warto przemyśleć takie rozwiązanie albo coś o podobnym działaniu ale do nebulizatora.
        uważam, ze inhalacje lepiej wpływają na poprawę niż same syropy.
        • ankas4 Dzieki i pytanie o sinecod jeszcze mam... 07.11.10, 23:14
          No dalej niestety kaszle,kupie jutro cos z polecanych przez Was...ale pytanie mam takie,bo piszecie o sinecodzie...a ja myslalam,ze ten syrop to nie jest jako taki syrop ale lek ,ktory wstrzymuje kaszel..i ze lepiej nie dawac go za czesto tylko np, na noc, a w dzien stosowac zwykle syropy..myle sie?czy tez mozna sinecod lub inny specyfik na ktorym wyraznie jest okreslone ,ze na wstrzymywanie kaszlu -stosowac jako zwykly syrop?

Inhalacje super sprawa,ale nasz Tymek nie chce nawet podejsc jak jest wlaczony, probujemy, odswajamy,ale nic z tego nie wychodzi.

Myslalam o uczuleniu,ale wątpie,bo ten kaszel pojawia sie z innymi objawiami przeziebienia jak katar np lub stan podgorączkowy.
          Pozdrawiam
          • smolineczka Re: Dzieki i pytanie o sinecod jeszcze mam... 08.11.10, 05:43
            Ankas, jak się czuje Tymek - bardzo męczył go kaszel tej nocy?
            współczuję Wam doświadczeń z inhalacjami, bo Marysia też nie chce inhalacji za nic w świecie. a szkoda, bo to jest świetna metoda, skuteczna i bezpieczna
            pomyślałam, że często suchy kaszel po kilku dniach zamienia się w mokry, a wówczas trzeba zmienić lek. w ptzypadku mokrego polecam jeszcze raz mucosolvan i jeszcze malia syrop:
            zawiera: Spongina tosta D6, Spongina tosta D12, Ipecacuanha D6, Ipecacuanha D12, Drosera rotundifolia D6, Drosera rotundifolia D12, Bronia D6, Coccus cacti D6, Belladonna D6, Antimonium tartaricum D8 aa O,50g; sorbitol 70%, kwas cytrynowy, cytrynian trójsodowy, aromat Red Fruit, woda oczyszczona.

Zastosowanie: łagodzi kaszel

Wskazania: : Kaszel suchy i wilgotny. Odkrztuszenie obfitej wydzieliny. Napadowy kaszel szczekający, nasilenie kaszlu w porze nocnej. Chrypka, drapanie w gardle, odruchy wymiotne.

Dawkowanie: : Dorośli 1 miarka (10 ml) 3 do 5 razy dziennie. Dzieci 1/2 miarki (5ml) 3 do 5 razy dziennie.
            • aga_junior ankas 08.11.10, 09:40
              U nas też powrót kaszlu po tygodniu chodzenia do przedszkola. Prawie dwa od antybiotyku :-/
              • ankas4 Re: ankas 08.11.10, 13:59
                DZIEKI smolineczka ,dzieki aga, no wlasnie z tym baniem sie inhalatora to przerąbana spraw:)
                Probowalismy wszystkiego,ale on sie chyba obawia tego dzwięku...

Dzisiejsza noc zaskakujaca, bo wyjatkowo spokojna , kaszlał zaraz po zasnieciu, ale w nocy spokoj, za to meczy go zatkany nosek... zawsze cos....

Nasz tez dopiero co po antybiotyku...brrr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka