Dodaj do ulubionych

Obudził go kaszle i kaszle non stop od godziny,co

20.12.10, 23:03
Dziewczyny co robić,bo chyba zaraz oszaleję ze zgryzoty, Tymek lezy z tatą, i kaszle od +- godziny non stop... straszne to jest, nie wiemy jak mu pomóc, pokaszlywał dzis w dzien, ale nic nie zapowiadało takiego ataku, nic nie pomaga syrop, ani picie nicccc, dziecko cały czas kaszle i co chwilka popołakuje,ze juz nie moze... co robic corobic?
Obserwuj wątek
    • 27agnes72 Re: Obudził go kaszle i kaszle non stop od godzin 20.12.10, 23:49
      Mam nadzieję, że nie jest to kaszel krtaniowy- taki świszczący, piejący...bo wtedy zostaje pogotowie, szpital. Prawie zawsze pomaga chłodne powietrze. Przenieś Go do przewietrzonego, chłodnego pomieszczenia.
      Mam nadzieję, że sobie poradziliście już beze mnie....
      • ankas4 Re: Obudził go kaszle i kaszle non stop od godzin 20.12.10, 23:59
        Dzieki Kochana, po godzinie kaszlu troszke lepiej ,kaszle ale juz co 10 min.srednio, maz nadal z nim lezy, mielismy juz zapalenie krtani i wiem jak to'smakuje' ,mysle,ze to nie atak krtaniowy,ale ...mysle,ze to kaszel od krtani niestety.

Wpadłam i na ten pomysł,zeby chwilke przy oknie go potrzymac,ale on sie nie da dotknąć, drze sie zaraz zeby go zostawic, no i nie chce nikogo innego niz tate, ale tata niestety tez go do okna nie przekonał, lezał i kaszlał...okropne to jest ... jutro lekarz, nie wiem co robic,bo mysle,ze lekarka zasugeruje antybiotyk, a moje watpliwosci biora sie z tego,ze ostatnio tez jak mial taki kaszel ,to sie męczył ze 2 tygodnie ,az na koniec dostał i tak antybiotyk,który dopiero mu pomógł,i teraz nie wiem czy czekac tyle, czy zdecydowac sie na antybiotyk od razu.

Pozdrawiam
        • dorka3078 Re: Obudził go kaszle i kaszle non stop od godzin 21.12.10, 04:24
          ciekawe jak tam noc wam mija ,wiem że to straszne taki kaszel ,w łaśnie z tego samego powodu wstałam piję herbatę ,bo myślałam że się uduszę
          • olus-ia80 Re: Obudził go kaszle i kaszle non stop od godzin 21.12.10, 07:45

Zrób mu test na chlamydie pneumoniae,,Mycoplasma pneumoniae,, bo tu mi sie wydaje że jest zarazony.
            Cos musi być , on kaszlę z małymi przerwami , taki post piszesz już chyba 3 lub 4 raz o jego kaszlu , wydaje mi się że powinnaś szukać przyczyny .
            Przeczytaj
            pml.strefa.pl/ePUBLI/149/04.pdf
            • zabka11 Re: Zgadzam się z olusią 21.12.10, 10:25
              To samo miałam pytać i już nie napiszę, bo po co się powtarzać...zrób mu te 2 testy, nim podasz antybiotyk.
              Mój m wczoraj był po raz 3 na kontroli, bo nieudolnie, już drugim antybiotykiem, leczą go z zapalenia oskrzeli...lekarz zasugerował, że jak skończy antybiotyk, odczekać z tydzień i przyjśc ma po skierowania na własnie te dwa badania. Jest b. duże prawdopodobieństwo, że zaraził sie od ktoryś z dzieci tym paskudztwem. Zresztą wszyscy sie po NR przebadamy, bo i Gosia na antybiotyku jest, takim samym jak tatuś, tylko wersja dla dzieci....i jak mam tez kaszlowe, nawracające objawy, że potrafię pół nocy kaszleć sucho, i tylko inhalacje non stop mi pomagają...było tak kilka dni temu, po czym minęło?!
              Dlatego przychylam się do zdania olusi, wymazy z gardła i nosa lub z krwi, nie pamiętam co i jak się bada, choć wymaz ogólny z gardła i tak się przyda, bo może "coś jeszcze" tam siedzi.
              Jak będziesz mieć wyniki, to działaj, bo takie strzelanie z leczeniem, to o d...pe rozbić za przeproszeniem;)
              Pozdrawiam i zdrówka dla Tymka:)
    • f3f Re: Obudził go kaszle i kaszle non stop od godzin 21.12.10, 07:57
      współczuje nocnych wrażeń :( Co do przyczyny kaszlu to nie pomogę, ale u nas w przypadku takiego ataku pomagało posadzenie dziecka nad umywalką i puszczenie gorącej wody - by oddychał taka parą wodną. Taka mini inhalacja.
      pozdrawiam i mam nadzieję, że lekarz dziś pomoże.
      • boazeria Re: Obudził go kaszle i kaszle non stop od godzin 21.12.10, 11:19
        o matko........ przytulam
        mam nadzieje, że nie osiwiałaś jeszcze

u nas też czasem się to zdarza- zaczyna kaszleć jakby się dusił, nic nie da zrobić bo płacze a jak płacze to ma odruch wymiotny aż mu oczy wychodzą

daj znać jak teraz
        • zurawina100 Re: Obudził go kaszle i kaszle non stop od godzin 21.12.10, 12:29
          znam to bardzo dobrze... Stachu tak ma/miał, suchy kaszel non stop np przez 2 doby... koszmar... okazało się, że to uczulenie na roztocza kurzu domowego. Po 5 latach od wykrycia jest lepiej, daję mu zyrtec flexotide i po tym suchy zamienia sie na mokry. Osłuchowo zawsze czytso i zawsze bez antybiotyku.
          • ankas4 co u nas! 21.12.10, 14:00
            Wiec tato z nim spał, całą noc sie męczył słabej lub mocniej, ale o 6 miał mega atak,masakra jakaś, zwymiotował z tego wszystkiego, bo miał katar i pewnie ten katar go przytkał, miał 39,9 temperature,i ten kaszel non stop.
            PO 7 poszłam go zarejestrowac do przychodni, o 10;20 mielismy byc, kaszle sie jakos wyciszył ale ja go chce ubierac okolo 10 a Tymek zaczał mi sie telepac, zębami normalni trząsł,pierwszy raz w zyciu takie cos miał, ale temperatura nie była strasznie wysoka,wiec ja go dawaj w kombinezon, w wozek i gonie do przychodni, lekarka go osłuchała-osłuchowo czysty, od razu powiedziała,ze antybiotyk,bo zapalenie gardla, co w sumie logicznie brzmiało,bo miał chrypkę przez kilka dni,a jak sie bedzie tak zle czuł do wieczora to moze nawet i ostry dyżur, ale ,ze teraz to osłabienie z temperatury,bo czuje ,zejest b,wysoka ,faktycznie juz w przychodni miał głowe jak piec, wiec zataszczyłam go na rekach do apteki(dzieki Ci VbOZE ,ze tak blisko:), potem biegiem do chaty, tymek odleciał w domu normalnie, zrobiłam antybiotyk, jakos mu go wcisnełam i kolejną dawkę nurofenu, i zasnał, ale juz okolo 12 wstał, niby mowil,ze sie czuje ok,ale oczywiscie temperatura juz poszla do góry znowu, i ciągle kaszle ale nie,ze' ciągle' znaczy,ze nie wiem co 5 minut raz, on kaszle co 5 secund juz od 2 godzin...
            WPadłam tez na to,zeby zrobić mu wymazy zanim bedzie przepisany antybiotyk,ale wierzcie mi,ze w takiej sytuacji nie było szans ani na czekanie na wyniki ani na samo pobranie materiału do wymazu, jednak po tej chorobie zrobię te wyniki na chlamydie. Dzieki za radę!

Co do kaszlu, tak naprawdę Tymek miał dwa razy mega ataki kaszlowe :teraz i wczesniej (co opisywałam parę razy),bo długo to wtedy trwało gdyz nie chciałam od razu byc skazana na antybiotyk,ale suma sumarum i tak go dostał i super zadziałał,bo kaszel zniknął faktycznie jak ręką odjął, zaczełam sie zastanawiać nad tym czy on faktycznie non stop kaszle,ale to chyba tylko takie wrazenie forumowe przeze mnie stworzone, bo faktycznie dobija mnie ten kaszel jak nic innego i nawet przy pokaszlywaniu zaraz stresuje sie,ze to bedzie cos wiekszego,ale porównując do Jego kolezanek i kolegów to chyba tak samo pokasłuje jak wszystkie inne dzieci. To tylko takie wyjasnienie;) ale oczywiscie z porady na temat wymazów skorzystam i mu je zrobię,dla świętego spokoju.

I tyle u nas, antybiotyk ma brac przez 4 dni po 4 ml,wiec licze,ze juz jutro sie troszke poprawi, byle ten kaszel non stop przeszedł , a wszystko inne bedzie juz mniej męczące dla niego.

Pozdrawiam serdecznie
            • bubunia1 Re: co u nas! 21.12.10, 14:10
              anaks a masz nawilżacz?

u nas ostatnio maluchy zaczeły pokasływać nocą, może i troche od glutków...ale nawilżacz chodzi całą noc i jak ręką odjął.
              kiedys mówiła nam lekarka jak jula miała co noc suchy kaszel, że nawilżacz i 19stopni i bedzie dobrze; rzeczywiście podziałało

pranie na kaloryferach nic nie daje ;(
              nawilżacz ruszył do pracy i ładnie śpią /odpukac ;)/
              • joasia83m Re: co u nas! 21.12.10, 14:17
                o rety, strasznie wspolczuje przezyc. mnie tez kaszel i splywajacy katar doprowadzaja do szalu. teraz juz chyba jestesmy na dobrej drodze w wyleczenia.
                U nas troche pomagaja inhalacje, nawilzanie i przede wszystkim wietrzenie pokoju- swieze powietrze najlepsze. no i syropki rano flegamina, na noc sinecod
                • ankas4 joasia pytanie o sinecod 21.12.10, 14:43
                  Sluchaj,a dajesz tak regularnie ten sinecod? w sensie,ze jak zaczyna im sie kaszel to np przez 2 tygodnie +- dajesz sinecod na noc? pytam,bo ja tez teraz zaczełam dawac,ale sie stresuje,ze to za długo/

Nawilzacz super sprawa, mielismy w Kanadzie, tutaj musimy kupic, w sumie u nas sa ok warunki do oddychania(choc wiadomo,ze w zimie przy ogrzewaniu zawsze jest za sucho)ale my mieszkamy w starym budownictwie, wiec wysokie pokoje, duze i chłodno ,w nocy wlasnie spada temperatura do 19 stopni.
                  • joasia83m Re: joasia pytanie o sinecod 21.12.10, 15:10
                    Asiu, sinecod daje tylko i wyłacznie na noc i to nie zawsze, tylko wtedy gdy widze, ze kaszel nie daje malemu spac. Kiedys dziewczyny tutaj pisaly ze on hamuje odruch kaszlu. a to tez nie dobrze, bo w ciagu dnia dziecko musi wykrztusic ta flegme, dlatego w dzien trzeba dawac cos wykrztusnego. syrop z cebuli tez jest super. ale jesli kaszel u Tymka jest krtaniowy to tez inna bajka, nigdy nie mialam z takim do czynienia i mam nadzieje ze nie bede miala... z tego co opowiadacie to jest koszmar...
                    • ankas4 Re: joasia pytanie o sinecod 21.12.10, 17:15
                      No to ja tez tak daje jak Ty ,to jestem spokojniejsza, daje tez tylko na noc i tez nie zawsze jak jest kaszel, tylko zaczelam siezastanawiac czy aby syrop przyniósł efekt to nie trzeba podawac go regularnie własnie. Ale szłam za swoją intuicją i ok.

Tymek ma teraz kaszel tchawiczny, tak powiedziała lekarka ,wiec jesli napisałam,ze krtaniowy to przepraszam. Ale wlasnie była tesciowa w odwiedzinach u nas, bo jej wnusiu chory:), i tak gadalysmy na poważnie i ona mi powiedziała,ze wlasnie Paweł (moj maz) miał stwierdzoną allergie na podstawie kaszlu tchawicowego i ze najwieksze apogeum alergiczne Paweł miał w wieku 6 lat, a myslalam,ze sprawy o podłozu alergicznym nas nie dotyczą,wiec musimy popatrzec i na ten trop/

Syropy daje w dzien inne ,a na noc własnie jesli szczególnie męczący to sinecod, moje odkrycie ostatnie na dzien to kaszle lipomal
                      www.i-apteka.pl/product-pol-843-LIPOMAL-syrop-125g.html
                      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka