Dodaj do ulubionych

sushi- Wasze pomysły

08.03.11, 21:42
podzielcie sie dziewczyny jak macie jakies, bo jakos nudne to moje sushi
Obserwuj wątek
    • ankas4 Re: sushi- Wasze pomysły 08.03.11, 21:48
      To Lila mi sie tutaj jawi jako specjalistka,mam nadzieje,ze napisze , i inne dziewczyny rowniez ,bo tez chcialabym cos sprobować...
      • cui Re: sushi- Wasze pomysły 08.03.11, 22:14
        Ja to jednak mocno prowincjonalna kobieta jestem.... :/
        W życiu sushi nie jadłam, o robieniu nie mówiąc :)
        • ankas4 hihi cui no ja też przecież:) 08.03.11, 22:27
          Ale chciałabym spróbować, mam chęć wielką:)
        • alcea3 Re: sushi- Wasze pomysły 09.03.11, 08:06
          cui napisała:

> Ja to jednak mocno prowincjonalna kobieta jestem.... :/
          > W życiu sushi nie jadłam, o robieniu nie mówiąc :)

Podąj łapę :))
          • burdziaa Re: sushi- Wasze pomysły 09.03.11, 08:09
            Wrocławki pyszne sushi na Stwosza,polecam można się natchnąć :)
    • lilka.k Re: sushi- Wasze pomysły 09.03.11, 08:41
      a z czym robisz, to będę wiedzieć z czym polecać..łosoś i ogórek pewnie?
      Ja robię z avocado, tunczykiem (ale ciezko dostac i drogi bardzo).
      Ja robie 3-4 razy w tygodniu, wiec tez czasem robie monotonne, bo łosoś, avocado, ogórek, marchewka.
      Z surimi tez ok, choc mi się przejadły.
      Obowiązkowo z serkiem philadelphia albo almette smietankowym.
      California z sezamem też lubię.

Ostatnio zrobiłam z łososiem i melonem! Pycha :)
      • lilka.k Re: sushi- Wasze pomysły 09.03.11, 08:46
        aha, w sobotę za ostatnie 20 euro w Berlinie kupilismy najwiekszy zestaw sushi na wynos (zamiast kebaba u turka, hehe) i tam było genialne sushi z pieczonym łososiem w sezamie, ale spód był chyba obtoczony w panierce i podsmażony, bo chrupało. Wszyscy się strasznuie na to rzucili, bo było ciekawe bardzo :)

Muszę zrobić jeszcze z surimi, ale z łososiem zapiekanym na górze i sosem słodkim.

Aha, a nigiri robisz? Bo ja lubię bardzo, jak mi zostaje ryżu, to zawsze nigiri dorobię, obwiązuję paskiem nori.
        I muszę kuić te kieszonki tofu, do których się wkłada ryż. uwielbiam.
      • malenkie7 Re: sushi- Wasze pomysły 09.03.11, 08:46
        ja bym poleciła Sakana Sushi Bar:). w Warszawie na Burakowskiej lub przy Placu Teatralnym.
        Paweł robil sushi w domu kilka razy, ale nie smakowalo tak jak w restauracji.
        • lilka.k Re: sushi- Wasze pomysły 09.03.11, 08:48
          sakana jest we wrocku też. fajna knajpka.
          • blanka0 Re: sushi- Wasze pomysły 09.03.11, 09:22
            sakana to wg mnie najlepszy lokal a w zasadzie sushi master W. :-))

lila no wlasnie lososc, paluszki krabowe (szkoda ze tam kraba tyle co kot naplakal), philadelphia, avocado, ogorek- takie podstawy
            w sakanie jadlam z wedzonym wegorzem na slodko- przeprzepyszne po prostu mistrzostwo
            nie wiem jak sie robi te slodkie sosy

chcialabym sprobowac z krwewetka ale nie wiem jak
            no i cos innego, uwielbiam lososia ale juz mi sie przejadl a lazic do knajpy to z torbami pojde
            • lilka.k Re: sushi- Wasze pomysły 09.03.11, 09:26
              O wlasnie, krewetki! Ja robie z krewetkami tez czesto, bo je zawsze mam w lodówce.
              Normalnie ukladasz je na ryzu, tak je zakladasz, 69 ;), hehe i wyjdzie , nie wiem, z 8 na jedno nori. Kroisz i masz.
              Pycha. Krewetki mozesz tez ulozyc na nigiri, ale musisz je najpierw nabic na wykalaczkę i wyprostować i tak ugotować , bo takie zwinięte to nie bardzo.

upoluj sobie tunczyka surowego, 110 zł za kilo, ale i tak sie etgo kupuje za 10 zł na 2 osoby, wiec luz, tylko ostatnio doistac nie mogę :(, łosoś przy nim to pikuś.
    • paris4 Re: Lilka 09.03.11, 10:57
      a ja się tego nauczyć wszystkiego bo dla mnie to brzmi trochę jak czarna magia
      a chyba chciałabym spróbować
      no i myślałam że sushi to głównie surowa ryba a tu zupełnie coś innego opisujesz
      jak dostać te wszystkie składniki?
      no i jakiś instruktaż jak to zawijać
      możesz jakąś stronkę polecić która mi temat przybliży?
      • lilka.k Re: Lilka 09.03.11, 11:03
        paris, a jadłaś sushi już?
        • paris4 Re: Lilka 09.03.11, 11:05
          nie bo surowa ryba mnie przerażała :)
          jestem totalnym laikiem w tym temacie, ale kręci mnie wszystko co japońskie i chyba czas spróbować
          • lilka.k Re: Lilka 09.03.11, 11:08
            to najpierw idź do sushibaru, a potem ci powiem co i jak. Musisz wiedziec co jesz i co kupujesz ;). i jak to smakuje, bo skąd masz wiedzieć czy zrobilas doibre czy nie? ;)
            • paris4 Re: Lilka 09.03.11, 11:10
              no ale do sushi baru to ja nieprędko dotrę ;)
              wiesz, rozumiesz - wieś, prowincja itp :)
              a te rozumiem gotowe sprzedawane na tackach w markecie mam omijać?
              • lilka.k Re: Lilka 09.03.11, 11:12
                brozn cie boze przed tym marketowym. zrazisz sie pewnie do konca zycia.
                To pewnie jak zjesc zupkę chińską i powiedziec, ze sie chińszcyzznę jadło.
                W szczecinie chyba macie sushibar ;)
            • lilka.k Re: Lilka 09.03.11, 11:11
              ps. jak już znajdziesz sushibar, podeślij menu (pewnie jest na stronie), a ja ci napiszę co zamówić z karty byś oniemiała :)
              Pamiętam swoją pierwszą ucztę sushi, na poduchach w knajpie na podłodze siedziałam. Na koniec zjadłam surowe jajo piepiórzcze z ikrą ryby latającej. tego smaku nie zapomnę nigdy. Pobudza jak seks ;)
              • paris4 Re: Lilka 09.03.11, 11:15
                ok jak będę w Szczecinie w kwietniu - bo ja tam nie mieszkam przecież - to ci podeślę menu
                jesooooo jakie Ty mi tu opowiadasz :) ale zachęcająco nie powiem :)
                • lilka.k Re: Lilka 09.03.11, 11:17
                  Nie bój się. nie każę ci jeść na początek tego jaja ;). coś pieczonego i surowego wybiorę. Porównasz sobie.
                  • gismol77 Re: Lilka 09.03.11, 12:23
                    Lila a kiedy ja mogę do Ciebie na to obiecane sushi? Język mi do tyłka ucieka jak czytam te Twoje opisy. Ja mogę zjeść sushi w ilościach polhurtowych ale nie ma mnie kto nauczyć robić.
                    • lilka.k Re: Lilka 09.03.11, 12:47
                      Gosmolku, kiedy tylko zechcesz! Zapraszam, najesz sę po kokardę :D
                      • leluchow1 Re: Lilka 09.03.11, 13:07
                        Jadłam z ogórkiem i łososiem. Bałam się zaszaleć :-). Dobre to było, ale w zyciu bym nie pomyślała że to w domu można zmajstrować bez specjalnych "urządzeń" i tzw "składników nie do dostania". Wyłóżcie jak to zrobić, ale tak żebym się nie zniechęciła :-)
                      • gismol77 Re: Lilka 09.03.11, 14:12
                        Własnie wróciłam z lunchu i co jadlam?sushi!!!! Lilka sprawdze wieczorem terminy inormalnie w najbliższy wolny, który i Tobie będzie pasował jadę do Ciebie!
                        • lilka.k Re: Lilka 09.03.11, 14:26
                          Super! Zraz Ci skrobnę maila :) Bardzo się cieszę :)
                          • blanka0 Re: Lilka 09.03.11, 20:08
                            hmm ja dzis jadlam z wedzonym grilowanym wegorzem i kawiorem
                            hehe pycha tylko mam aparat na zebach i nie moglam sie kawiorem delektowac , nie slyszalam tego szeleszczenia:-))
                            eh mojego dukana szlag trafil przez sushi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka