Dodaj do ulubionych

wodniak jaderka i wielka niewiadoma

06.04.11, 09:01
Czy jakis lipcowy chlopczyk tez boryka sie z tym problemem? U nas sprawa wyglada tak: bylismy na 2 osobnych konsultacjach w Polsce u chirurga dzieciecego. Poniewaz stwierdzono, ze w jednym jaderku Gutka zbiera sie woda - potrzebny jest zabieg - operacja pod narkoza. I trzeba ja zrobic najpozniej do siodmego roku zycia. Wczoraj mielismy konsultacje w Szwecji gdzie mieszkamy i mila pani doktor powiedziala, ze tutaj tego zwyczajowo sie tego nie robi, ze to nie jest wada ktora zagraza zyciu i zdrowiu dziecka i nie bedzie w przyszlosci powodowac dyskomfortu. I ze szkoda narazac malucha na niepotrzebne przezycia. No i kompletnie nie wiemy co robic.
Obserwuj wątek
    • paris4 Re: wodniak jaderka i wielka niewiadoma 06.04.11, 09:05
      Jedyne co mi przychodzi do głowy to trzecia konsultacja
      takie przypadki warto konsultować bo może naprawdę zabieg jest niekonieczny
      niestety merytorycznie nie pomogę bo nie zetknęłam się z takim problemem
      wiem za to, że polscy lekarze są bardzo hej do przodu jeśli chodzi o wycinanie, usuwanie itp
      koleżanka urodziła chłopca z wodniakiem własnie to już na noworodkach ją nastraszyli, że całe jądro trzeba będzie usunąć co kazało się bzdurą :/
    • pabia_a Re: wodniak jaderka i wielka niewiadoma 06.04.11, 09:08
      młody miał wodniaka, który samoistnie się wchłoną, tak jak poinformował nas nasz pediatra, proponuję jeszcze raz zasięgnąć porady innego lekarza
      • guciowamama Pabia 06.04.11, 09:12
        Pabia a kiedy zdiagniozowano, ze wodniak zostal wchloniety? Czy teraz oba jaderka sa rowne?
        • pabia_a Re: Pabia 06.04.11, 09:23
          jak młody miał kilka m-cy, dokładnie nie pamiętam i wydaje mi się że wodniaczki wchłaniają się bodajże do 2 roku życia, ale nie jestem do końca pewna
          • guciowamama Re: Pabia 06.04.11, 09:27
            Dziekuje Ci bardzo a czy zauwazasz obecnie jakas roznice w wielkosci jaderek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka