Dodaj do ulubionych

Muffinki- przepis polecam

09.10.11, 21:54
MNiam!

www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/babeczki_czekoladowo_sernikowe_z_wisniami/przepis.html
Obserwuj wątek
    • paris4 Re: Muffinki- przepis polecam 10.10.11, 09:30
      uwielbiamy muffiny różne różniaste
      jak dotąd najfajniejsze były te:
      Muffiny czekoladowo-bananowe

3 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
      225g mąki (czyli czubata szklanka)
      125ml oleju roślinnego (może być z pestek winogron, a nawet słonecznikowy, ale raczej nie rzepakowy, bo ma zbyt charakterystyczny smak - jak do ciasteczek)
      łyżeczka sody oczyszczonej
      pół łyżeczki soli
      50 g cukru brązowego
      50 g zwykłego cukru (chociaż Nigella uważa, że ma być 125g tylko brązowego, to ja wolę, żeby było pół na pół, wtedy ciasto jest odrobinę słodsze, co w tym przepisie ma znaczenie)
      2 jajka
      3 łyżki kakao
      od siebie dodaję pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej na malutkie kawałeczki

Jajka mieszam z rozgniecionymi bananami, cukrem i olejem. W osobnej misce przesiewam mąkę i kakao (tak! przesiewam, mimo że to wydaje się takie staroświeckie!) z sodą i solą i łączę z bananową masą. Wykładam blaszkę do muffinek papierowymi foremkami (te cudne z różami dostałam w prezencie od siostry) i nakładam ciasto do każdej. Potem do każdej foremki dodaję kawałeczki czekolady i trochę je wciskam do środka ciasta. Piekarnik nastawiam na 190-200C i piekę 15-20 minut

te też są fajowe mojewypieki.blox.pl/2009/05/Muffinki-korzenne-z-jablkami-i-orzechowa-posypka.html

te też są pycha, ale sezon malinowy chyba już się skończył? whiteplate.blogspot.com/2011/06/muffinki-z-malinami-i-krowkami.html

te są ekstra nawet bez malin whiteplate.blogspot.com/2011/08/byskawiczne-muffinki-ala-brownie-z.html?spref=fb

oj ale się naprodukowałam ;) dziś robię marchwiowo-owsiane muffiny i jeśli będą grzechu warte to się podzielę przepisem
      • metanira Re: Muffinki- przepis polecam 10.10.11, 10:13
        Ja też uwielbiam muffiny, sporo przepisów już wypróbowałam i, póki co, najlepsze są te czekoladowo-bananowe z przepisu podanego przez Paris i jeszcze te muffiny jak pączki
        mojewypieki.blox.pl/2010/08/Muffiny-jak-paczki-doughnut-muffins.html
        Lubię muffiny za bezproblemowość w produkcji - brudne jedna miska i jedna łyżka + naczynie do ważenia/odmierzania, nawet miksera wyciągać nie trzeba ;)
        • paris4 Re: Muffinki- przepis polecam 10.10.11, 10:37
          tak te czekoladowo-bananowe Nigelli to faktycznie hicior
          ale na pewno wypróbuję te a'la pączki które zalinkowałaś - muszą być obłędne :)
          Uwielbiam muffinki za to samo co ty ;)
    • klaudia020707 Re: Muffinki- przepis polecam 10.10.11, 12:10

alcea a Ty mi się kojarzyłaś, ze nie za bardzo z wypiekami a tu proszę taki cudny przepis polecasz:)
      muszę wypróbować ten który podała paris bo szybiutki
      ja robię najczęściej ten, błykawica i rewelacja w jednym
      mojewypieki.blox.pl/2007/08/Chocolate-chip-muffins.html
      • alcea3 Re: Muffinki- przepis polecam 11.10.11, 22:00
        klaudia020707 napisała:

>
        > alcea a Ty mi się kojarzyłaś, ze nie za bardzo z wypiekami a tu proszę taki cud
        > ny przepis polecasz:)
        > muszę wypróbować ten który podała paris bo szybiutki
        > ja robię najczęściej ten, błykawica i rewelacja w jednym
        > rel="nofollow">mojewypieki.blox.pl/2007/08/Chocolate-chip-muffins.html

Bo ja jak mam cos w kuchni robic to njchetniej piec :)
        Mam do tego dwie lewe rece, ale lubię :)
    • klaudia020707 paris 19.11.11, 22:30

wypróbowalam dzisiaj Twój przepis- REWELACJA:)
      • paris4 Re: paris 20.11.11, 08:47
        cieszę się, że smakowały :)
        muszę też zrobić niedługo bo dawno nie były grane ;)
        • anula_82 Re: 20.11.11, 12:10
          a ja polecam orzechowe z cream cheese, jesli ktoś lubi takie smaki. Wczoraj robiłam i sa przepyszne, palce lizać! ;-)
          przepis ze stronki:
          mojewypieki.blox.pl/2008/09/Babeczki-orzechowe-z-cream-cheese.html

poza tym zrobiłam polecane przez Patrycję, bosskie, nie takie 'suche' jak niektóre
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka